В пресата за МВР...

Преса и коментари

Модератори: ribaflic, Lord, Raptor, osata

Re: В пресата за МВР...

Мнениеот Border_Officer » 21 Апр 2016, 21:21

dakota_ написа:Дали всички сме убедени, че в гранична полиция е крайно наложително да се направи една реорганизация, която да отговаря на съвременните изисквания за полиция, а не на армейска структура ;)
Около 90 процента от ръководният състав в гранична полиция са бивши военни. Това са хора, които са учили да командват успешно военизирани структори, но не и да ръководят и управляват невоенизирана система от хора.
Нека никой не го приема лично, но при задържането на бежанци в района на Грудово и случаят с убитият бежанец е показател за слаба подготовка на наряда и липса на умения да се реагира не като военна сила, а като полицейска сила за задържане на нарушителите на границата.
За състоянието и организацията на работа на ГКПП няма да се впускам в обяснения, но и там инфраструктурата и организацията на работа е като по времето преди Преврата.

Кой номер ти е бюлетината да гласувам за теб ;) Готов си за политиката и както си хлъзгав ще се справиш отлично в лавирането. При положение, че познваш толкова хора от командният състав на гранична полиция, кой според има качества да управлява в гранична полиция?
Този, който е завършил педагогика, библиотекознание, филология, кои точно ще се справят с ръководството на гранична полиция по-добре от училите за офицери.
За мен има два офицери в МВР, едната група са офицери от ВИПОНД и военните училища, другата група са станалите офицери по изисквания поставени от МВР.
Разликата е огромна и ти знаеш какво е да си учил пет години за офицер и какво е да си станал офицер след курс в АМВР.
Кой по-добре ще се справи примерно при овладяване на масови безредици, офицер от военното училище, или офицер с пeдагогическо образование?
Какво разбира едн педагог от тактика на действия при безредици и тактически ред на построяване при неутрализиране на нападения при масови безредици?
Ако имаш право на избор, кой би назначил за н-к на сектор охранителен, завършил падагогика или завършил военно училище?
Не го приемай лично, но мущровката ви във ВИПОНД е такава, че подценявате военното образование и гледате с пренебрежение на всеки различен от вас.
Border_Officer
старши Полицай
старши Полицай

Мнениеот dakota_ » 21 Апр 2016, 23:42

Не подценявам никой само се доверявам на опита си. Ще се съгласиш, че има голяма разлика между офицер завършил военно училище и веднага постъпил на служба в МВР и офицер служил в армията и след това постъпил в МВР.
Нямам нищо против армията, но в МВР се иска не само да изпълняваш заповеди, а и да мислиш. В армията няма оперативна самостоятелност, а в МВР оперативната самостоятелност е много важна.
При мен н-ка на охранителна е офицер завърши военното уч-ще в Търново, няма да споря,че има отлична подготовка и много разбира от охранителна дейност. Въпроса е, че при нас не може само да стискаш за гушата и да изискваш като в армията. Трябва като усетиш, че се задушава и губи въздух да можеш да отпуснеш. Трябва да можеш наред с взисканието да умееш да гладиш и по косъма. Тия и други неща са малко несвойствени за офицерите от армията.
Ако имам право на избор секторният ще ми е последният проблем, ще гледам да си подбера свестни колеги за охранителната и свестни колеги за оперативната работа. Назначенията на секторните и без това е въпрос на пазарлъци с местните представители на партии в управлението на държавата ;)
Относно тактическите действия на полицията при масови мероприятия. Не забравяй, че по времето на милицията не сме разчитали армейски офицери да ни вършат работата.
Ти по това време си бил на застава и не знаеш, но имаше отделение в дирекциите, което се занимаваше като цяло с оперативната готовност на МВР за действие казано по модерно му при кризи...
По онова време като офицер знаех при обявяване на военно положение, метеж, война... коя ми е групата от сержанти, кой лица точно назовани с три имена, адрес и всичко за тях трябва да бъдат арестувани и прибрани... Знаеше се къде се развръща лагера да бъдат въдворени арестуваните лица, знаеше се кои лица от състава на милицията поемат охраната на лагера... Излишно е да ти обяснявам какви са били тези лица и как ги наричахме тогава.
Това сегашното е нищо, при един по-голям и по-добре организиран масов протест не ми се мисли какво може да ни се случи на улицата като полиция.
dakota_
ИНСПЕКТОР
ИНСПЕКТОР

Мнениеот малкия » 22 Апр 2016, 08:55

Наистина е интересно да ви чете човек.
Мисля си обаче, че пропускате едно-две неща.

Като например състоянието на държавата като цяло.
Няма как жестоката криза, в която е изпазнало образованието ни, да не се отрази и на специализираните ВУЗ-ове.
ВИПОНД? Имал съм началници, които го завърших още докато се казваше ВСШ. Имам колеги и началници, които са го завършили и през периода ВИПОНД, и откакто е АМВР. И двамата работите или сте работили с такива хора. До края на 80-те обучението там отговаряше повече или по-малко на изискванията към офицерите от милицията. След това нещата почнаха да се скапват. Първо, между полиция и милиция - въпреки страшно многото общи неща - има и някои съществени разлики. С някои от тях ВУЗ-ът не успя да се справи успешно. Второ, не знам за вас, но имаше един период, когато внимателно следях приема в АМВР и постоянно снижаващия се минимален бал, гарантиращ приемане. Помня куриоза, когато - някъде около 2005-а - оценка 6.00 на изпита по математика не гарантираше прием. /Вярно, във факултет ПБЗН баловете тразиционно бяха доста по-високи от тези във факултет Полиция./ Пет години по-късно отпаднаха приемните изпити. И най-страшното - ако на входа в АМВР има някаква, макар и доста условна "цедка", на изхода няма. Стигнахме дотам, че приет в АМВР трябва да положи наистина сериозни усилия, за да не я завърши. Изводът не е само мой, а и на преподаватели и курсанти.
Военното училище? Има определено положителни страни, но отрицателните може да се окажат повече. За начало - МВР не е в състава на Въоръжените сили вече повече от 10 години. Защо, как и до какво води това - дълго за говорене и в случая малко встрани от темата. Факт е, че вътрешната съпротива срещу девоенизацията в МВР още не е затихнала. Активна или пасивна, на съзнателно или подсъзнателно ниво - също дълга тема. Важното е, че я има. Един от най-големите проблеми е, че доста от армейските офицери, попаднали в МВР, не могат да се отърсят от навика да се държат с изпълнителския състав като с войници - и даже не като с професионални, а като с наборни войници. Оперативна самостоятелност? Вятър! Но трябва да подчертая, че това е до голяма степен резултат и на стила на управление, налаган от доста високи нива, да не кажа от най-високите. Системата на управление "Аз съм началник - ти си глупак; ти си началник - аз съм глупак" за жалост е доста разпространена.
"Цивилен" ВУЗ? Педагогът, започващ работа в МВР, твърде често е педагог толкова, колкото и полицай. Защо е така всички знаем. Големият проблем в случая е краткото обучение, през което минават педагозите, ветеринарите и физкултурниците ппреди да станат полицейски офицери. Пример. В германската Федерална полиция - още докато се наричаше Федерална гранична охрана - курсът на обучение за израстване на сержант до офицер беше тригодишен. С изискването за стаж преди това. Курсът за обучение на офицери, идващи отвън с бакалавърска степен беше две години. И сега е така. Мисля, че не е нужно да продължавам.

За да обобщя, май няма голямо значение какво точно е учил човекът, а що за човек е, какво вижда в работата и как смята да си я върши. Държавата се скапва, образованието - също, системата на МВР не прави изключение. Резултатът - шансът някой да стане читав офицер в МВР зависи все по-малко от дипломата.
И най-големият проблем. Кариерното развитие и политизацията.
Колко са случаите на назначаване на ръководители единствено по критеия "удобен" - по-добре да не задълбавам. Дали "удобният" е добър професионалист и перспективен ръководител - чисто тото.
Като чета, въпросният проблем очевидно ви е до болка познат...
Синдикат

Мнениеот osata » 23 Апр 2016, 08:56

Хубаво намесихме висшите училища, но и аз да пита, кой би се справил в сложна ситуация по-добре (разбира се говорим средно статистически):

1. Завършил АМВР 27 годишен служител, започнал в АМВР на 22 години, с 1 година стаж в районно след завършване на АМВР.

2. Завършил педагогика, библиотекарски,югозападен и т.н. 27 годишен служител, започнал на 22 години в районно, служил 6 години в районно, и учил през това време в "загубен" университет.
http://www.vbox7.com/play:cef4ad9e
В памет на загиналите служители от МВР
Аватар
osata
КОМИСАР

Мнениеот dakota_ » 23 Апр 2016, 17:41

В сложни ситуации водещото е психиката! Психиката е най-силното оръжие на човека. Психически лабилен полицай, ако ще да има 10-15 год. стаж в районното е лош като партньор и лош за гражданите. Умението да се запазва самообладание в критични ситуации или се учи в началото на службата, или остава до края на службата ненаучен. Случаят в Средец с убитият мигрант е показателен за това как стар служител, дългогодишен ловджия със слаба психика в състояние на страх произвежда изстрел под моста и само поради невероятен късмет рикошета попада и убива мигрант.
Страха от оръжието. Имам полицай, който е 4-5 години служба и го е страх да стреля. На стрелби личи, че изпитва страх и гледа да изпука патроните и да минава и заминава.
Физическата подготовка е много слаба. Болшинството разчитат, че като работят по ЗМВР и всичко е ОК. При една ситуация на физически сблъсък много от хората ни разбират откъде изгрява слънцето.
Лошото в цялата работа е, че нито ЦСПП, нито АМВР дават на обучаемите необходимата подготовка да каляват психиката си и да придобиват необходимата бойна и стрелкова подготовка.
Ще отворя една скоба за сержантските училища, които подготвяха кадри за милиция/полиция/ за 4 години школниците се пресяваха и психически лабилните отпадаха още първата година, но се водеха занятия както трябва и се наблягаше на физическа подготовка. Същото беше обучението във ВСШ, минаваш една година през казармата и после обучение като курсант. Кадрите, които излизаха бяха с много добра професионална подготовка и имаше върху какво да се надгражда.
Сега излизат неподготвени и ако трябва да надграждаме, трябва да надграждаме мързел и некадърност.
Завършеното средно образование преди години по онова "лошото" време, сравнено със сегашното висше образование, не съм сигурен дали сегашното висше образование дава по-добра подготовка от тогавашното средно образование!
В момента от университетите излизат неграмотни вишисти.
С един колега сме сядали и сме разсъждавали, ако ни се наложи да потушаваме протести, на кои хора можем да разчитаме като цяло.... Оказа се, че можем да разчитаме само на хора, които гонят години за пенсия. Хора по на 22-25-27 вятър ги вее на бял кон. Понякога сутрин загрявам вратове, защото аз съм се изправил и говоря, а бай Х... квартален навел глава и си джитка с телефона... Отклоних се малко, но това е болна тема и нещата са докарани до там, че ние сме оставени да работим на изживяване...
dakota_
ИНСПЕКТОР
ИНСПЕКТОР

Мнениеот kermit » 26 Апр 2016, 22:07

dakota_ написа:Понякога сутрин загрявам вратове, защото аз съм се изправил и говоря, а бай Х... квартален навел глава и си джитка с телефона... Отклоних се малко, но това е болна тема и нещата са докарани до там, че ние сме оставени да работим на изживяване...

Загряваш вратове, защото не си попаднал на правилният човек да те осъди. Ако аз получа задвратник от такъв като теб, на другият ден ще си излязъл в пенсия.
Джитка си в телефона, ащото му е писнало да слуша едни и същи глупости. Отдавна трябваше да си пенсионер, но такива като теб слугуват на всяка власт.
kermit
Полицай
Полицай

Мнениеот Border_Officer » 27 Апр 2016, 11:28

kermit написа:
dakota_ написа:Понякога сутрин загрявам вратове, защото аз съм се изправил и говоря, а бай Х... квартален навел глава и си джитка с телефона... Отклоних се малко, но това е болна тема и нещата са докарани до там, че ние сме оставени да работим на изживяване...

Загряваш вратове, защото не си попаднал на правилният човек да те осъди. Ако аз получа задвратник от такъв като теб, на другият ден ще си излязъл в пенсия.
Джитка си в телефона, ащото му е писнало да слуша едни и същи глупости. Отдавна трябваше да си пенсионер, но такива като теб слугуват на всяка власт.

Момче младо, на който му е писнало да слуша, да си дига чуковете и да бяга далече от МВР!
Като четат какво пишеш и какви разсъждения имаш, не задвратик, а шамари заслужаваш да отнесеш.
Да излезем в пенсия и да останат головодници като теб, че чак тогава да я втаса МВР!
Border_Officer
старши Полицай
старши Полицай

Мнениеот dakota_ » 27 Апр 2016, 14:21

kermit написа:

Ако ти се наложи да ти загрея врата съм сигурен, че ще ми благодариш и ще искаш да служиш колкото се може по-дълго с мен, защото другият вариант ще бъде да ти бият дузпата от МВР!
Знаеш ли колко хора са предпочели да ми ритат обувката със задните си части, вместо Директора да им покаже червен картон и да напуснат безславно терена на МВР 8-)
Налягай си парцалите и всяка жаба да си знае гьола ;)
dakota_
ИНСПЕКТОР
ИНСПЕКТОР

Мнениеот сигма3 » 27 Апр 2016, 17:18

kermit написа:Загряваш вратове, защото не си попаднал на правилният човек да те осъди. Ако аз получа задвратник от такъв като теб, на другият ден ще си излязъл в пенсия.

Не си в правилната посока:)
Ако си мъж на място,никой началник няма да си помисли да ти загрее врата,даже като си се издънил.
Ако си мухльо може и да се престрашиш да си съдиш началника,но мухльото си е мухльо и няма и това да направи.
сигма3
Полицай
Полицай

Мнениеот малкия » 29 Апр 2016, 08:55

На мен пък ми стана особено интересен финалът:

...но такива като теб слугуват на всяка власт.

Значи като са на власт "нашите" ще служим, а като се обърне палачинката - какво?
Все ми е на акъл, че полицаят би трябвало да работи еднакво при всяка власт. Или бъркам нещо?
Синдикат

ПредишнаСледваща

Назад към В днешната преса