В пресата за МВР...

Преса и коментари

Модератори: ribaflic, Lord, Raptor, osata

Re: В пресата за МВР...

Мнениеот spoon » 13 Юни 2015, 12:12

Цветан Цветанов: В правителството на Пламен Орешарски нямаше политическа воля да се води ефективна борба срещу тежката организирана престъпност

Бургас. В правителството на Пламен Орешарски нямаше политическа воля да се води ефективна борба срещу тежката организирана престъпност. Това каза Цветан Цветанов, председател на Парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията, пред журналисти в Бургас по повод протестите на служителите в МВР, предаде репортер на Радио „Фокус”– Бургас. ”От там започва генерирането и на увеличаването на битовата престъпност. В момента е много тежко състоянието на сектор „Сигурност” от тези първо, необосновани реформи, които бяха осъществени, без абсолютно никакъв диалог нито с политическите сили в Българския парламент, нито с професионалната общност , която можеше да даде своята експертиза при всички реформи, които можеха да бъдат направени. Явно ,може би ,това е била целта- да се спре борбата срещу тежката организирана престъпност и да се върнем в периоди, които мисля, че никога не би трябвало да си спомняме за тях. Не съм запознат в детайли за разговорите, които се водят с политическото ръководство, защото това е динамичен процес, но разбира се трябва да има чуваемост и от двете страни. Винаги, когато синдикатите имат своите виждания, трябва да бъдат чути от политическото и професионалното ръководство, защото само в диалог можем да намерим допирните точки и когато се обяснят реалните реформи, които трябва да бъдат проведени, мисля, че те могат да бъдат разбрани както от служителите, но и от обществото. След започнатите реформи от 2009 до 2013 година резултатите се виждаха в докладите на ЕК- говореше за политическа воля, за структурни реформи, за подобряване на досъдебното производство. Всички тези реформи, които бяха направени в Криминална полиция. Ние обединихме Криминална полиция с охранителна без никакви сътресения. Досъдебното производство в дирекцията беше също обединена с Криминална полиция и стана национална полиция и това бяха стъпки, които бяха изключително добри и имаше голяма ефективност и в борбата срещу тежката организирана престъпност със създаването и структурирането на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност” с промените в Закона за МВР 2009 година”, каза още Цветанов.
Мария РУСЕВА

Изключително достойно мнение, изразено от политик, който разбира и познава проблемите ни. Добре би било Бъчварова да се консултира отвреме навреме с Цветанов и Вучков, само ще и бъде от полза, за да не се излага "пред чужденците". ;)
spoon
Полицай
Полицай

Мнениеот кпц » 13 Юни 2015, 12:27

spoon написа:
...................................

Изключително достойно мнение, изразено от политик, който разбира и познава проблемите ни. Добре би било Бъчварова да се консултира отвреме навреме с Цветанов и Вучков, само ще и бъде от полза, за да не се излага "пред чужденците". ;)

Това някаква шега ли е :?:
кпц
ИНСПЕКТОР
ИНСПЕКТОР

Мнениеот катюша » 13 Юни 2015, 13:35

кпц написа:
spoon написа:

Не е точно шега ;) има истини казани от г-н Цветанов. Има и политическо говорене в казаното,но все пак е политик и знаем,че предстоят избори ;)
катюша
ИНСПЕКТОР
ИНСПЕКТОР

Мнениеот Елена » 15 Юни 2015, 16:45

СФСМВР "благосклонно" се съгласили за минимална пенсионна възраст

http://politics.actualno.com/SFSMVR-bla ... 78666.html

Абсолютно е невъзможно в която и да е професия да се работи 28 години и да се взема после пенсия за 40 години. Това заяви категорично Владимир Каролев, съветник на икономическия министър Божидар Лукарски, за пенсионната реформа за системата на МВР.

Според Каролев пенсионната реформа дори е щадяща. Сега полицаите могат да се пенсионират на 46 години – например 9-10 години зад бюро и още толкова като шофьор, подчерта икономистът. Проблемът не е, че полицаите работят, а че са надушили на баницата „мекото”. Не обвинявам МВР за това, добави Каролев.

Икономистът даде примери от Европа – в Австрия и Германия например възрастта за пенсиониране на полицаите е 60-65 години.

Г-н Каролев явно не е добре запознат със системата на МВР, както и аз не съм икономист. След разговорите с г-н Калфин се съгласихме да сме солидарни с обществото и да има минимална пенсионна възраст. Искам да уточня, че и сега максималната възраст за пенсиониране е 60 години, заяви Илия Кузманов от полицейския синдикат СФСМВР. Той е с 19 години стаж в МВР и 9 извън МВР, но не можа да обясни как би изглеждала пенсионната реформа в неговия случай.

Законът за МВР е променен 40 пъти за осем години и ние дори не успяваме да се запознаем с новите правила, каза още Кузманов. И се съгласи изрично, че не е честно оперативен работник и служител зад бюро да се пенсионират при едни и същи условия.

Кузманов посочи още, че никой не е представил пред полицаите ползите от реформите. В медиите беше писано, че с реформата ще се спестят 4 млн. лева при 1 млрд. лева дупка. Системата на МВР не е подготвена за сегашната пенсионна реформа, подчерта Кузманов. Той заяви, че е некоректно да се правят съпоставки с европейски държави, защото там всеки, влизащ да работи в системата, знае още при влизането какво ще му случи като кариерно развитие. Кузманов посочи и, че МВР не предоставя услугата „сигурност”, но добави и, че полицаите не желаят да обират недоволството на останалите българи.

Каролев обаче не отстъпи и заяви, че системата на МВР и на армията товари цялата социална система с ранното си пенсиониране. Съгласен съм, че трябва да се действа постепенно и Ивайло Калфин предлага постепенно вдигане на възрастта с три години. В Англия има възможност за ранно пенсиониране – 55 години, но с непълна пенсия. Всяка година там има физически и психологически тестове, които оценяват състоянието на съответния човек, каза Каролев.
Елена
старши Полицай
старши Полицай

Мнениеот spoon » 16 Юни 2015, 19:32

кпц написа:
spoon написа:

Не, не е. Казах го сериозно, но само истинско ченге би разбрало какво съм имал предвид.

Междувременно последващи изказвания на Цветанов потвърждават правилността на изразеното ат мен, например, че ръководството на МВР трябваше да реагира превантивно след Гърмен, а не да чака и сега, когато абсолютно дребни, битови конфликти се преекспонират, като етнически и дори политически - да ни праща разпореждания и окръжни. Ама то откъде да има идея политическото ръководство какво се цели и е вероятно да се случи в няколко месеца преди избори за местна власт?!
spoon
Полицай
Полицай

Мнениеот spoon » 16 Юни 2015, 19:33

кпц написа:
spoon написа:

Не, не е. Казах го сериозно, но само истинско ченге би разбрало какво съм имал предвид.

Междувременно последващи изказвания на Цветанов потвърждават правилността на изразеното ат мен, например, че ръководството на МВР трябваше да реагира превантивно след Гърмен, а не да чака и сега, когато абсолютно дребни, битови конфликти се преекспонират, като етнически и дори политически - да ни праща разпореждания и окръжни. Ама то откъде да има идея политическото ръководство какво се цели и е вероятно да се инспирира и случи за няколко месеца преди избори за местна власт?!
spoon
Полицай
Полицай

Мнениеот dakota_ » 16 Юни 2015, 20:38

spoon написа:
кпц написа:
spoon написа:

Междувременно последващи изказвания на Цветанов потвърждават правилността на изразеното ат мен, например, че ръководството на МВР трябваше да реагира превантивно след Гърмен, а не да чака и сега, когато абсолютно дребни, битови конфликти се преекспонират, като етнически и дори политически - да ни праща разпореждания и окръжни. Ама то откъде да има идея политическото ръководство какво се цели и е вероятно да се инспирира и случи за няколко месеца преди избори за местна власт?!

Велизар Енчев направи изявление,че е могло след Гърмен да се действа превантивно. Превантивно означава да се изпреварят събитията,но нещата са изпуснати тотално. Навсякъде в страната има места като Гърмен и проблемите са наслагвани и не са решавани от началото на демокрацията.
Политиците от всички партии ухажват циганите,защото циганите са лесни за манипулиране,лесно се купуват и на много места решават вота при избори.
Бездействието на политиците доведе положението до взривоопасно и сега искра да прехвръкне,за миг огън се разгаря... Хората са озверели от безсилието си да се защитят срещу циганските кражби и наглост. Бездействието на държавата създаде чувство за безнаказаност в циганите. Кметовете не си вършат работата,затварят си очите пред незаконно строителство и израстване на незаконни цигански гета. Голямата свобода,която се даде на циганите доведе до слободия. МВР има сили и може да се справи с проблема,но проблема не може да се реши само с приказки за социализиране и интегриране на циганите. Иска се да се действа твърдо и решително и налага ли се да се ползват смело различни методи за принуда на циганите да спазват закона!
dakota_
ИНСПЕКТОР
ИНСПЕКТОР

Мнениеот dsuzunov » 16 Юни 2015, 21:48

През последните десетина дни забелязвам, че Интернет е залят от информация за конфликти между българи и цигани. Интересното е, че се пускат линкове към статии в групи, събиращи мнения основно от полицаи и военни. Повечето събития са измислени, останалите са се случили назад във времето, но се експонират като току що станали. Понеже съм член в доста военни и една две полицейски групи във Фейса, станицата ми е залята от такива "събития" И като подправка на манджата, периодически се пуска информация за Стою Неделчев - Чочоолу, който видите ли, бил навлязъл с танкове от Карловската бригада в Столипиново. Близо 25 години живея точно на границата с квартала, контактувам с доста цигани и нито един от тези над 50 години не си спомня за подобно нещо. Аз също. В момента всички пловдивски цигански квартали са спокойни, но те са такава "суха трева", че само една искра им трябва. Циганите са лесно манипулируеми, поради неграмотността и наивитета им и е достатъчно, пет-шест рокера да бръмнат с моторите из някоя от махалите. Не ми се мисли, какво може да стане.
Димитър Узунов - БНТЛ Пловдив
Аватар
dsuzunov
ИНСПЕКТОР
ИНСПЕКТОР

Мнениеот сигма3 » 16 Юни 2015, 22:58

Нищо случайно няма......
сигма3
Полицай
Полицай

Мнениеот dsuzunov » 16 Юни 2015, 23:34

Няма, наистина, но при един конфликт, ние ще се окажем точно между двете враждуващи групи и това изобщо няма да е случайно.
Защо ли се сещам за една етническа партия, назовала себе си "движение", чието име не познавам, както би се изразил Рене Артоа... :lol:
Димитър Узунов - БНТЛ Пловдив
Аватар
dsuzunov
ИНСПЕКТОР
ИНСПЕКТОР

ПредишнаСледваща

Назад към В днешната преса