В пресата за МВР...

Преса и коментари

Модератори: ribaflic, Lord, Raptor, osata

Re: В пресата за МВР...

Мнениеот кпц » 16 Апр 2015, 18:43

Студентката, оплакала се от унизителен обиск, вече е разследвана за набеждаване
http://www.legalworld.bg/43757.studentk ... avane.html
кпц
ИНСПЕКТОР
ИНСПЕКТОР

Мнениеот Lord » 16 Апр 2015, 19:30

кпц написа:Студентката, оплакала се от унизителен обиск, вече е разследвана за набеждаване
http://www.legalworld.bg/43757.studentk ... avane.html

:shock: Не мога да повярвам, че точно в "Правен свят" ще публикуват подобна глупост. Първо, престъпление "набеждаване" в нашето законодателство няма. Второ, има "набедяване", което е престъпление против правосъдието, което вече си е престъпление от общ характер и се преследва наказателно. Трето, съвсем друго са текстовете за обида и клевета, ако нещо подобно са имали предвид в "Правен свят".

Щом в този сайт допускат такива правно неграмотни грешки, то какво да искаме от останалите медии?! :roll:
КОМИСАР

Мнениеот Елена » 16 Апр 2015, 20:12

Към момента не може да става дума за за текстове за обида и клевета. Ако прокуратурата откаже да да образува ДП по чл.286 ал.1 от НК,пострадалата полицайка има право с частна тъжба до съда да се заведе НЧХД по чл.147 ал.1 от НК.
Елена
старши Полицай
старши Полицай

Мнениеот Lord » 16 Апр 2015, 21:13

Елена написа:Към момента не може да става дума за за текстове за обида и клевета. Ако прокуратурата откаже да да образува ДП по чл.286 ал.1 от НК,пострадалата полицайка има право с частна тъжба до съда да се заведе НЧХД по чл.147 ал.1 от НК.

Аз друго ли казах, Ленче?!
КОМИСАР

Мнениеот Елена » 16 Апр 2015, 21:20

Lord написа:
Елена написа:Към момента не може да става дума за за текстове за обида и клевета. Ако прокуратурата откаже да да образува ДП по чл.286 ал.1 от НК,пострадалата полицайка има право с частна тъжба до съда да се заведе НЧХД по чл.147 ал.1 от НК.

Опитал си се да гадаеш какво са искали да кажат "Правен свят"

съвсем друго са текстовете за обида и клевета, ако нещо подобно са имали предвид в "Правен свят".

И съм обяснила какви са вариантите,казва си думата прокуратурата и ако няма ДП по чл.286 ал.1 от НК.има възможност за завеждане на НЧХД по чл.147 ал.1 от НК. 8-)
Елена
старши Полицай
старши Полицай

Мнениеот Lord » 17 Апр 2015, 17:20

Елена, моля коментирай или цитирай изнесеното в пресата за МВР, а не моите мнения! Опитай се да положиш такова усилие и в другите теми, по отношение на останалите участници във форума, защото се получава някакъв чат или откровен спам в темите.
КОМИСАР

Мнениеот Елена » 17 Апр 2015, 18:37

Lord написа:

Колега Lord,пишеш за чат,ето това под моето мнение според мен е чат. Реално коментара ми е точно по темата,която се обсъжда и в него обяснявам каква е процедурата. Надценил си много "Правен свят" там работят журналисти с дълъг стаж в отразяване на съдебни новини и нищо повече. Дори едната от водещите журналистки се наложи временно да остави работата си в "Правен свят" и да бъде назначена на служба в последното служебно правителство. "Правен свят" е трибуна на една фондация,която умело критикува действията на Главният Прокурор г-н Цацаров и също така умело защитава правосъдният министър ;) Всичко това се случва с точно определна цел,но няма да се отклонявам от темата.
Извинявам се,ако това се приема като спам,но мисля,че може да обсъждаме свободно и да споделяме свободно. На мен лично точно това във форума много ми харесва,както и липсата на каквато и да е цензура.
Елена
старши Полицай
старши Полицай

Мнениеот Lord » 17 Апр 2015, 19:56

Елена написа:Опитал си се да гадаеш какво са искали да кажат "Правен свят"

Не, казал съм какви са вариантите на идеята от цитата, според мен. Нямам претенции на маг или гадател. Точно както ти си казала според теб:
Елена написа: И съм обяснила какви са вариантите,казва си думата прокуратурата и ако няма ДП по чл.286 ал.1 от НК.има възможност за завеждане на НЧХД по чл.147 ал.1 от НК. 8-)

„Обяснила“, звучи, като последна инстанция. Ти просто си изразила собствено становище, както и аз по-горе, в което няма лошо, стига да не звучи толкова менторски. Явно липсата на жив контакт при дискусиите в темите се отразява негативно, като цяло и точно това имах предвид в поста ми с молбата към теб. :idea:

Елена написа:
Колега Lord,пишеш за чат,ето това под моето мнение според мен е чат. Реално коментара ми е точно по темата,която се обсъжда и в него обяснявам каква е процедурата. Надценил си много "Правен свят" там работят журналисти с дълъг стаж в отразяване на съдебни новини и нищо повече. Дори едната от водещите журналистки се наложи временно да остави работата си в "Правен свят" и да бъде назначена на служба в последното служебно правителство. "Правен свят" е трибуна на една фондация,която умело критикува действията на Главният Прокурор г-н Цацаров и също така умело защитава правосъдният министър ;) Всичко това се случва с точно определна цел,но няма да се отклонявам от темата.

Колега Елена, ето това вече е мнение по темата и въпреки, че имаме известни различия по отношение на становищата ни /не желая да говоря с политически уклон или симпатии и антипатии в този форум/, намирам мнението ти, като част от нормален и общодостъпен дебат във форум. Хареса ми! :)

Елена написа: На мен лично точно това във форума много ми харесва,както и липсата на каквато и да е цензура.

На мен също. Затова и те помолих леко да коригираш остротата на опониране и тона от последна инстанция. Няма за какво да се извиняваш и в никакъв случай не приемай някои от постовете ми, като заплаха за цензура /опазил ме Бог/. Аз съм последния човек, който би упражнил такава тук. Въпреки правата ми не съм го правил и в затрития ни стар форум, и тук, с много, много малки изключения, когато наистина съм бил поставен в условия на „абсолютна необходимост“. 8-)

Убеден съм, че си ме разбрала правилно и доброжелателно. Желая ти хубави и спокойни почивни дни, и без произшествия! :)
КОМИСАР

Мнениеот dakota_ » 23 Апр 2015, 20:58

Полицейски шефове спечелиха дела срещу МВР

http://defakto.bg/%D1%81%D1%82%D0%B0%D1 ... 1%80/3903/

Полицейски шефове от Велико Търново спечелиха съдебна битка с МВР. С решения на Върховния административен съд (ВАС) бяха отменени наказанията им, наложени след трагедията в Лясковец.

На 14 март 2014 г. Петко Савов откри огън по барети, които трябваше да изземат незаконните му четири оръжия. При престрелката загина командосът Емил Шарков, а петима негови колеги бяха ранени.

В последващите месеци тогавашният вътрешен министър Цветлин Йовчев наказа областния директор на МВР във Велико Търново главен инспектор Христо Христов и предшественика му комисар Живко Коцев със забрана за повишаване в длъжност за срок от една година. Мотивите бяха, че през май и юни 2013 г. Коцев (тогава директор) и Христов (шеф на РПУ Горна Оряховица) не сторили необходимото за извеждането на Петко Савов от дома му и принудителното му настаняване в психиатрично лечебно заведение.

ВАС обаче е категоричен – няма никакви мотиви за налагането на подобни дисциплинарни наказания. Посочено е, че действително бившият главен секретар на МВР Калин Георгиев е дал разпореждане за извеждането и настаняването на Петко в болница, но то е от март 2012 г. А през май и юни 2013 г. изпълнението му е щяло да е незаконно, защото делото за принудително настаняване на Савов в психиатрия е прекратено от Районен съд Горна Оряховица в края на март 2012 г. Оказало се също, че разпореждането на Калин Георгиев от 16 март 2012 г. не било писмено, а устно. Освен това Георгиев веднъж разпоредил да се използват баретите, а втори път – да се включи само местната полицейска дирекция.

Двете решения на ВАС подлежат на обжалване пред петчленен състав.

Дотук всички наказани заради трагедията служители на МВР от Велико Търново спечелиха заведените от тях дела. Уволненията на полицаите Павел Ангелов и Радослав Михайлов бяха отменени. Падна и забраната за израстване в длъжност, която получи бившият шеф на местните криминалисти Калоян Михайлов.
dakota_
ИНСПЕКТОР
ИНСПЕКТОР

Мнениеот Елена » 24 Апр 2015, 19:33

Задържаха барета за контрабандния канал за цигари на Капитан Андреево

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4730170

Барета от отряда за борба с тероризма е част от контрабандния канал за цигари на Капитан Андреево. Драгомир Драганов е задържан за 72 часа и се очаква прокуратурата да поиска постоянен арест, съобщи Нова телевизия.

Според държавното обвинение Драгомиров умишлено е улеснил извършителите на контрабандата - два турски граждани, чрез съвети и разяснения да пренесат през българо-турската граница цигари без бандерол на обща стойност 24 289 200.

С ареста на Драгомиров общият брой на обвиняемите по делото за контрабанда на цигари от митнически пункт Капитан Андреево става 16 души.

Наред до задържаните митничари и гранични полицаи се нареди и мафиот работещ под прикритие като антимафиот. Колко ли такива боклици има в МВР и как да вярва човек на такива боклуци облекли униформи да се прикриват като служители на реда и закона.
Елена
старши Полицай
старши Полицай

ПредишнаСледваща

Назад към В днешната преса