mrbean написа:малкия, аз едностранчивост не виждам - виждам едностранчивост от теб, защото не виждаш реалното действащо лице, а именно - съвестния гражданин, който прави описаното от теб действие - вижда нарушение на закона и се опитва да направи нещо. И понеже съм абсолютно, безусловно, 100% убеден, че ако просто отиде до районното и покаже записа, ще му се изсмеят в очите и ще го унижат(както се вижда тук във форума), му е дал медийно отражение, за да се случи "НЕЩО". Осмивайки и пренебрегвайки това и наричайки го "ненужен шум", замисли се на практика не подкрепяш ли и ти по този начин въпросната форма на живот, която не бих нарекъл човек.
Или си противоречиш, или, ако едновременно подкрепяш борбата срещу въпросни форми на живот като това леке, и в същото време за тебе медийния шум не е вариант, значи си забравил да ни споделиш какъв е работещия вариант.
Спира ме ваш колега. Общи приказки, проверки, фарове, али-бали. Личи си, че колегата ти увърта около "да направим нещо" и, че "вместо да се занимавам с актове, може да решим дребния въпрос на място". Хайде сега довърши сценария с правилните действия, за да бъде разобличен и наказан - за да знаем ние, обикновените граждани, какво да направим в такава ситуация, за да помогнем на вас - съвестните полицаи(надявам се) - в изконното желание да се отървете от тумори като този.
Ако се върнеш и отново прочетеш какво съм написал, както и това, което е написал
Студент - ненапразно съм го цитирал, може и да видиш за коя едностранчивост говоря. Мисля, че ясно съм го казал и не виждам смисъл да го повтарям.
Може ли обаче да обясниш кои точно мои думи те наведоха на мисълта, че осмивам и пренебрегвам нещо? Къде и кога нарекох нещо "ненужен шум"?
Някои варианти, които биха могли да сработят посочих. Няма да цитирам - върни се и прочети нещо за камери и промени в някои практики. Друга тема е, че това биха били палиативни мерки - поне до голяма степен. Резултатът от тях, взети сами по себе си, може да е само частичен.
Посочил съм това, което наистина би сработило.
И понеже, изглежда, него също не си го прочел, тоя път ще опитам по-подробно.
Наистина работещ вариант - ако изобщо е възможно да се случи, разбира се - е възможно по-голям процент от гражданите да спрат да дават подкупи. Ей това би могло да сработи наистина. Да го напиша ли още веднъж?
Така. Не ми е известно шофьор да е бил бит от пътен полицай, за да даде подкуп. Дълбоко съм убеден, че в почти всички (да не казвам голяма дума - абсолютно всички) подобни случаи нещата стават общо взето доброволно. Дали единият иска, а другият дава, или единият предлага, а другият взема - нещата стават доброволно.
Сценария ще го довърша - елементарно е. Макар че вече го направиха преди мен. На "вместо да се занимавам с актове, може да решим дребния въпрос на място" се отговаря просто "а, не, предпочитам акт". Ако "търсенето" наистина е твърде директно - и особено ако около теб има някой, който може да го потвърди, едно обаждане на 112 с описание на ситуацията може би също би помогнало. И, разбира се, винаги, когато смяташ, че полицаят се е държал непрофесионално - особено ако става дума за търсене на пари - пиши жалба. Всичко това едва ли ще даде осезаем резултат в рамките на седмица или месец. Но ако гражданинът вземе по често да реагира по тоя начин на въпроса "И к`во пра`им сега?", резултат определено ще има. За съжаление същият тоя гражданин твърде често - когато е спрян за нарушение - не чака да чуе сакралния въпрос, а сам задава въпроси. От типа "Абе, старши, не мо`е ли да напра`им нещо?"...
И какво се случва в по-общ план?
Седят учител и лекар и изливат справедливия си гняв върху катаджията, който им прибрал двайсетачка.
Седят полицай и лекар и се гневят на наглостта на даскала, дето ги изнудва да снасят за частни уроци.
Седят учител и полицай и псуват гадното докторче, дето потърсило пари.
.................
Сещаш се колко може да се разшири кръгът, нали?
Сега можем да си говорим за гражданско общество...