Днес празнуваме:

Модератори: ribaflic, Lord, Raptor, osata

Re: Днес празнуваме:

Мнениеот slaron » 01 Мар 2011, 22:23

Честита Баба Марта

Мартеница днес ти подарявам,
нишка от живота във дома,
бяла като вишната на двора
и червена – сила на кръвта.
Да те топли даже и да си далече,
да те връща после у дома,
за да имаш сили във крилете
да преследваш своята мечта.
Няма бивши ченгета...
http://vbox7.com/play:2f27141b
Аватар
slaron
MASTER

Мнениеот NANIOX » 06 Мар 2011, 11:11

НЕКА СИ ПРОСТИМ............

http://www.youtube.com/watch?v=sLewEAWw ... dded#at=31
Който иска,може.Който казва че не може,не иска.

http://www.youtube.com/watch?v=fag9c50wJE0

http://www.vbox7.com/play:02526cce
Аватар
NANIOX
ИНСПЕКТОР
ИНСПЕКТОР

Мнениеот КОШМАР » 06 Мар 2011, 13:16

Цитат: "Прошката и Любовта. И между тях е застанала гордостта ти. Тя е онази невидима сила, която пречи да се слееш с Любовта и Прошката – небесна прегръдка са те за душата ти, птици, които могат да ти покажат най-нежния и истински полет. Не можеш да полетиш, ако ти тежат оковите на омразата, злопаметството, на невъзможността да приемеш обидата и болката, получени от удара на думи, лъжи и предателства. Прошката е път към Любовта. Ако не успееш да го извървиш, ще се удавиш в разрушителните стихии на гордостта, която те кара да мислиш, че си по-добър от другия и да забравяш, че всеки човек носи в себе си от божествената светлина. Безкрайна трябва да е твоята прошка, защото тя е доказателство, че обичаш не на думи, а с дела и в действителност. Прости. Така превъзмогваш гордостта си и се докосваш до смирението, без което не можеш да постигнеш Любовта, да търсиш духовно израстване и съвършенство. Смирението е първото стъпало, на което трябва да стъпиш и тогава ще ти бъде лесно да кажеш „прости ми”, да подадеш ръка и да продължиш пътя си с онзи, който те е оскърбил. Прошката и Любовта са мир – за душата ти, за две души, които са се наранили, дори за народи, които воюват. Силата на прошката е в силата на Любовта и тя е завладяваща, пречистваща и нежна като дихание на цвете, целунато от първата роса – следи от щастлива сълза. Защо плачеш? Защото обичам. Защото простих. В себе си поглеждам и те виждам, Любов. Прегърнала си всички и ни изпращаш усмивката на Прошката. Прощавай. Простено ти е.
Дълъг път, болезнен и неравен, но възможен. Любовта и прошката са свобода и полет. Колко птици над нас...С тези размисли искам прошка от едно общество, което ме отхвърля, защото съм различна – не мога да ходя. Простете ми всички, които обвинявам, че ме изправяте не само пред пред архитектурни бариери..., препъвам се в погледите ви. Простете ми за бунта и за осъждането. Майко, след смъртта на татко ми посочи инвалидния дом и не остана до мен. Осъждах те и не те разбирах. Прости ми. На мъжа, който в онези драматични за мен дни, ми каза:” Няма да живееш в такъв дом, защото те обичам и ще бъда до теб...”и който е мой съпруг вече 13 г., искам прошка. За всяка обида, каприз, лош тон, невъзможност да отговоря на силната му любов. Прости ми. На приятелите, които ме забравиха или предадоха – простете, защото ви осъждах в сърцето си. Но само Един ще съди и прощава истински...ГОСПОДИ, прости ми, защото те разпъвах отново на Кръста с всеки мой грях. ПРОСТИ МИ."

Простено да е. Искам прошка от администратора и модераторите на този форум, в който две седмици писах и ще продължавам да пиша, ако писането ми е било не дотам по нормалата. Нека ми простят тези, които си мислят, че трябва да ми простят. Нека ми простят поне днес. От утре нататък ще чакаме деня за следващата прошка. Приятен ден. :)
КОШМАР
ИНСПЕКТОР
ИНСПЕКТОР

Мнениеот Lord » 06 Мар 2011, 16:44

Не съм убеден, че това е вярната тема, защото задушница е по-скоро спомен/помен, отколкото празнуване, но като виден атеист едва ли аз съм компетентния тук, пък и темата вече е започната преди мен.

ТА, АКО СЪМ НАГРУБИЛ ИЛИ ОБИДИЛ НЯКОГО НЕСПРАВЕДЛИВО В ТОЗИ ФОРУМ, МОЛЯ ЗА ИЗВИНЕНИЕ И ПРОШКА. ГАРАНТИРАМ, ЧЕ НЕ СЪМ ГО СТОРИЛ ТЕНДЕНЦИОЗНО!
КОМИСАР

Мнениеот Куче » 06 Мар 2011, 18:49

Прощавам Ви и на двамата! :D :D :D :D :D :D :D
Аватар
Куче
ИНСПЕКТОР
ИНСПЕКТОР

Мнениеот КОШМАР » 06 Мар 2011, 18:53

Лорд, и аз съм атеистка, абсолютна, но прошката е хубаво нещо. Нека си простим все пак. На осмото небе съм, че кучо ми прощава. :D
КОШМАР
ИНСПЕКТОР
ИНСПЕКТОР

Мнениеот BARETATA » 07 Мар 2011, 02:09

Ако има нещо , няма нищо - Прощавайте :D
Чл. 5-ЗМВР: "Служителите на МВР,при изпълнение на служебните си задължения,са физически неприкосновени и се ползват с особената закрила на закона."
Аватар
BARETATA
ИНСПЕКТОР
ИНСПЕКТОР

Мнениеот slaron » 07 Мар 2011, 12:31

ПрОсто да ви е, чада мои! Изображение
Пък, ако има нещо - да ма прощавате, значи! :roll: :)
Няма бивши ченгета...
http://vbox7.com/play:2f27141b
Аватар
slaron
MASTER

Мнениеот osata » 12 Мар 2011, 15:40

Днес е Тодоровден
Изображение

Честит имен ден на всички празнуващи.
Аватар
osata
КОМИСАР

Мнениеот Adriana » 25 Мар 2011, 11:15

Християните празнуват Благовещение

Християнската църква празнува този ден в чест на Благата вест, която Архангел Гавраил съобщава на Дева Мария, че ще стане майка на Божия син - Спасителя на света. Благата вест дава и името на празника - Благовещение. В българската традиция денят се свързва с идващата пролет и е известен като Благовец или половин Великден. Смята се, че на Благовец трябва за пръв път да се хапне нещо зелено - коприва, киселец или лапад, за да потече в тялото на човека нова кръв.

Поверието разказва, че на този ден долита кукувицата за да извести, че зимата си е отишла и настъпва лятото, мечката се събужда от зимния си сън, а змиите и гущерите излизат от леговищата си, невидимите самодиви – господарки на горите, поляните и изворите, се завръщат във владенията си. На този ден долита и лястовицата, която носи благата вест, че зимата си е отишла.

Според народните вярвания на този благ ден по-леко и бързо зарастват всички рани и затова най-често тогава се продупчват ушите на малките момиченца. През деня всяка отрова губи силата си. Стопаните премитат къщите и дворовете си, палят огньове, които прескачат, за да не пострадат от змийско ухапване през лятото. Поради същата причина жените не докосват игли, куки или конци.

Вярва се, че ако на Благовещение се засаждат дръвчета, те ще родят много сладки плодове. На този ден се става рано, за да е богата годината.

В ранното утро ритуално се прогонват от дома лошите твари. Жените обикалят къщата, дрънкат с машата или "огрибката" по тенекия и наричат: “Бягайте змии, гущери, бълхи и жаби, че Дядо Благовец идва с железния топуз!” После се запалват събраната от пометения дом смет и всички прескачат огъня по три пъти срещу змийско ухапване.

На тържествената трапеза за пръв път се поднасят пресни зелени растения – лапад, коприва или киселец, може да се поднесе и риба (печена или варена), пити и лучник.
Adriana
ИНСПЕКТОР
ИНСПЕКТОР

ПредишнаСледваща

Назад към Извън темите