Днес празнуваме:

Модератори: ribaflic, Lord, Raptor, osata

Re: Днес празнуваме:

Мнениеот slaron » 01 Яну 2011, 22:05

Честит имен ден на всички именяци днес - Васил, Василка, Веселин, Веса... :D Да са живи и здрави! И да почерпят! :) ;) Наздраве!
Няма бивши ченгета...
http://vbox7.com/play:2f27141b
Аватар
slaron
MASTER

Мнениеот Lord » 07 Яну 2011, 21:37

Празнуваме Ивановден!

Православната църква чества днес деня на св. Йоан Кръстител, който кръщава Исус Христос в рeka Йордан. Йоан познава и посочва Исус като пратеник на Бога.

Празнуват и всички, които носят името на светеца. По стар български обичай още в тъмни зори – преди да е изгряло слънцето млади жени донасяли вода от река или кладенец. В голям съд, наречен чебър, къпели децата за здраве. Булките и младоженците, които са се оженили през зимата до Ивановден също бивали къпани в чебъра.

След това момците тръгвали по къщите и къпели всички момчета и мъже, които носят името Иван. Според народното вярване свети Йоан е покровител на кумството и на побратимството. На Ивановден се ходи на гости на кума, младоженците му носят кравай, баница и вино, както кървавица и печено свинско месо.

ЧЕСТИТ ИМЕН ДЕН, ЖИВИ И ЗДРАВИ, ДАЙ БОЖЕ И ПРОФЕСИОНАЛНИ УСПЕХИ!
КОМИСАР

Мнениеот Валентина » 07 Яну 2011, 22:56

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ И ОТ МЕН! ЩАСТИЕ, КЪСМЕТ И ЛЮБОВ! И ПРЕДИ ВСИЧКО МНОГО ЗДРАВЕ! УСПЕХИ ВЪВ ВСЯКО НАЧИНАНИЕ!

Аватар
Валентина
ИНСПЕКТОР
ИНСПЕКТОР

Мнениеот slaron » 01 Мар 2011, 11:09

Баба Марта е!

Белият конец в мартеницата е за дълъг живот, а червеният - за здраве и сила Днес отбелязваме Баба Марта, един от най-почитаните български обичаи с хилядолетна традиция, най-вероятно езически.
На този празник всеки подарява на близките си специален амулет - мартеница, за здраве и сила през следващата година.
Мартениците се изработват само за 1 март, когато според българския народ започва новата стопанска година.
На 1 март хора, дървета, животни се закичват за здраве и успех с мартеници, направени в бял и червен цвят.
Те се носят или до 9 март - църковния празник на Свети 40 мъченици, или до 25 март - Благовещение.
Мартеницата може да се свали и при първото виждане на щъркел, лястовичка, кукувица или цъфнало дърво.
Мартениците са направени задължително от два пресукани конеца - червен и бял.
В някои райони на страната конците са само червени, в други - многоцветни, но с преобладаващо червено. Този цвят според народното поверие има силата на слънцето и дава жизненост на всяко същество.
Интересни са обичаите, извършвани през март и непосредствено свързани с мартениците. Останало е поверието, че пшенични питки трябва да се опекат, да се намажат с мед и да се разнесат по домовете, за да се умилостивят болестите.
В Разградско сутринта при изгрев слънце всяка домакиня мята червен плат на едно от плодните дървета в градината, за да разсмее Баба Марта.
В Троянско на 1 март преди изгрев слънце стопанките на всеки дом връзват червена вълна по ключалките на вратите, на овошките, по рогата на добитъка.
В Хасковско бабата, която рано преди съмване връзва мартеници на децата от семейството, се облича изцяло в червени горни дрехи.
Оттук идва и народната представа, че Баба Марта спохожда хората и посевите, облечена в червен сукман, забрадена с червена забрадка, обута в червени чорапи.
Червеният цвят в бита на народа е средство за предпазване от болести. Така можем да си обясним защо и на младите булки, и на децата, са връзвали червен конец.
Освен обща европейска съдба българите и румънците споделят и обичая на 1 март да се закичват с мартеница - както я наричаме у нас, а в Румъния - марцишор.
Румънската Баба Марта - Баба Докия, е страшна и много люта стара жена. Легендата разказва, че тя имала заварена дъщеря, която мразела.
Момък на име Марцишор избавил девойката от злата й мащеха, която била превърната в камък.
На север от Дунава марцишор - умалително от месец март, носят само девойките и жените като знак за настъпването на пролетта.
Освен марцишор на 1 март мъжете в Румъния подаряват на своите дами и цветя, най-вече кокичета.
Традиция и в двете държави е в края на месеца мартениците да се свалят и окичват на цъфнали дръвчета, а желанието, намислено тогава, задължително се сбъдва.

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3649391
Няма бивши ченгета...
Аватар
slaron
MASTER

Мнениеот BLACKJ » 01 Мар 2011, 11:54

Честита ви Баба Марта,колеги и приятели - желая ви много здраве,много усмивки и любов!
"Живей Днес,защото Вчера няма да се върне,а Утре може и да няма!!!"
НЕ СЪМ ОТ ВЧЕРА!!!

http://www.vbox7.com/play:9fb723f4 - в памет на загиналите колеги
ОЧАРОВАНИЕТО ОТ ЗНАНИЕТО Е В НЕЗНАНИЕТО!!!
Аватар
BLACKJ
старши Полицай
старши Полицай

Мнениеот Hammer » 01 Мар 2011, 19:02

Честита Баба Марта и от мен живи и здрави да сте всички .
Изображение
Аватар
Hammer
КОМИСАР

Мнениеот Куче » 01 Мар 2011, 19:53

Честита Баба Марта!. Здраве ви пожелавам на всичките с този наистина български многолетен и хубав празник! :)
Аватар
Куче
ИНСПЕКТОР
ИНСПЕКТОР

Мнениеот slaron » 01 Мар 2011, 22:23

Честита Баба Марта

Мартеница днес ти подарявам,
нишка от живота във дома,
бяла като вишната на двора
и червена – сила на кръвта.
Да те топли даже и да си далече,
да те връща после у дома,
за да имаш сили във крилете
да преследваш своята мечта.
Няма бивши ченгета...
Аватар
slaron
MASTER

Мнениеот NANIOX » 06 Мар 2011, 11:11

НЕКА СИ ПРОСТИМ............

http://www.youtube.com/watch?v=sLewEAWw ... dded#at=31
Който иска,може.Който казва че не може,не иска.

http://www.youtube.com/watch?v=fag9c50wJE0

http://www.vbox7.com/play:02526cce
Аватар
NANIOX
ИНСПЕКТОР
ИНСПЕКТОР

Мнениеот КОШМАР » 06 Мар 2011, 13:16

Цитат: "Прошката и Любовта. И между тях е застанала гордостта ти. Тя е онази невидима сила, която пречи да се слееш с Любовта и Прошката – небесна прегръдка са те за душата ти, птици, които могат да ти покажат най-нежния и истински полет. Не можеш да полетиш, ако ти тежат оковите на омразата, злопаметството, на невъзможността да приемеш обидата и болката, получени от удара на думи, лъжи и предателства. Прошката е път към Любовта. Ако не успееш да го извървиш, ще се удавиш в разрушителните стихии на гордостта, която те кара да мислиш, че си по-добър от другия и да забравяш, че всеки човек носи в себе си от божествената светлина. Безкрайна трябва да е твоята прошка, защото тя е доказателство, че обичаш не на думи, а с дела и в действителност. Прости. Така превъзмогваш гордостта си и се докосваш до смирението, без което не можеш да постигнеш Любовта, да търсиш духовно израстване и съвършенство. Смирението е първото стъпало, на което трябва да стъпиш и тогава ще ти бъде лесно да кажеш „прости ми”, да подадеш ръка и да продължиш пътя си с онзи, който те е оскърбил. Прошката и Любовта са мир – за душата ти, за две души, които са се наранили, дори за народи, които воюват. Силата на прошката е в силата на Любовта и тя е завладяваща, пречистваща и нежна като дихание на цвете, целунато от първата роса – следи от щастлива сълза. Защо плачеш? Защото обичам. Защото простих. В себе си поглеждам и те виждам, Любов. Прегърнала си всички и ни изпращаш усмивката на Прошката. Прощавай. Простено ти е.
Дълъг път, болезнен и неравен, но възможен. Любовта и прошката са свобода и полет. Колко птици над нас...С тези размисли искам прошка от едно общество, което ме отхвърля, защото съм различна – не мога да ходя. Простете ми всички, които обвинявам, че ме изправяте не само пред пред архитектурни бариери..., препъвам се в погледите ви. Простете ми за бунта и за осъждането. Майко, след смъртта на татко ми посочи инвалидния дом и не остана до мен. Осъждах те и не те разбирах. Прости ми. На мъжа, който в онези драматични за мен дни, ми каза:” Няма да живееш в такъв дом, защото те обичам и ще бъда до теб...”и който е мой съпруг вече 13 г., искам прошка. За всяка обида, каприз, лош тон, невъзможност да отговоря на силната му любов. Прости ми. На приятелите, които ме забравиха или предадоха – простете, защото ви осъждах в сърцето си. Но само Един ще съди и прощава истински...ГОСПОДИ, прости ми, защото те разпъвах отново на Кръста с всеки мой грях. ПРОСТИ МИ."

Простено да е. Искам прошка от администратора и модераторите на този форум, в който две седмици писах и ще продължавам да пиша, ако писането ми е било не дотам по нормалата. Нека ми простят тези, които си мислят, че трябва да ми простят. Нека ми простят поне днес. От утре нататък ще чакаме деня за следващата прошка. Приятен ден. :)
КОШМАР
ИНСПЕКТОР
ИНСПЕКТОР

ПредишнаСледваща

Назад към Извън темите