Полицаите и военните са скъпи за данъкоплатците...

Модератори: ribaflic, Lord, Raptor, osata

Re: Полицаите и военните са скъпи за данъкоплатците...

Мнениеот osata » 27 Мар 2010, 22:17

Докато другите ако имат възможност и са кадърни, могат да си докарват допълнителен доход, то ние не можем.
Тоест, каквото и колкото ти даде държавата, толкова. Ето затова има някакви привилегии. А и както казаха различни хора, преди години като е измислено понятието "държавен служител" и съответният закон за него, заплатата е сметната като определени суми без тези осигуровки, тоест ако я е нямало тази привилегия, заплатите са щели да бъдат образувани примерно с 10% по-големи.
Аз лично съм измислил две много хубави и неангажиращи пазарни ниши, които спокойно мога да си върша през уикенда и да си докарвам по още една заплата - ама много хора ме познават, а и аз обичам да спазвам законите !!!
Аватар
osata
КОМИСАР

Мнениеот Sir Humphrey » 28 Мар 2010, 02:18

@Polix

Само за протокола (искам да подчертая, че не акцентирам върху това, просто го отбелязвам), ЗМВР дава право на държавните служители да участват в ЮЛ с нестопанска цел, определени за осъществяване на общественополезна дейност, и да работят по трудово правоотношение или по граждански договор за осъществяване на научна или преподавателска дейност.

Това, че не можели в събота и неделя да излязат извън населеното място без да се обадят предварително, за пръв път го чувам. Има частен случай в ЗЗКИ за излизането извън пределите на държавата - не знам дали пък него не визираш. Знам със сигурност, че този частен случай за мен не важи, защото не отговарям на условията.

"Привилегия" и "компенсация" са много хлъзгави понятия и позволяват широко тълкуване. Служителите на МВР винаги ще твърдят, че тези законови разпоредби (това е най-неутралното и същевременно най-коректното название, което успях да измисля) са компенсации, защото това е в техен интерес и тази позиция е напълно нормална. По същия начин съдиите и прокурорите широко тълкуват "независимостта на съдебната власт".
Същевременно широката публика е по-склонна да тълкува тези законови разпоредби като привилегии, тъй като те са неща, от които могат да се възползват само служителите на МВР (и МО, но нека не ги намесваме).

Имаме и един друг проблем. Действащите в момента компенсации могат да бъдат сравнително лесно да бъдат остойностени в пари. Ограничените права на служителите на МВР обаче не могат да бъдат остойностени.
На каква парична стойност е например загубеното право да се участва в търговско дружество? Най-коректният отговорът е "Някъде между - и +", защото едно търговско дружество може една година да има огромна загуба, а на следващата - огромна печалба, а третата година да е на нула. На каква парична стойност е загубеното право да се работи на граждански договор? - Между 0 и +, защото ако имаш договор, имаш и доход; ако нямаш договор, нямаш доход, но нямаш и загуба. На каква парична стойност е загубеното право на ефективна стачка? Никой не знае и и да иска да узнае, няма как да се изчисли.

Следователно, като поставим на везните загубените права и получените компенсации, от едната страна имаме нещо с ясно очертания и тежест, а от другата - една аморфна маса, която в очите на служителите на МВР е достатъчно тежка, за да уравновесява везните, а в очите на публиката е "въздух под налягане", защото, както много добре знаем, никога не осъзнаваш напълно колко ценно е нещо, докато не го загубиш. И поради това виждането на масовия гражданин е, че везните са наклонени до голяма степен към коменсациите. Оттук следва и използването на понятието "привилегия" наместо "компенсация".
Всичко това може да се види в статията на обикновения гражданин Петров:

Но протестите, провокирани от справедливата идея държавните служители да си плащат здравните вноски както всички останали граждани, изискват да се направи преглед на привилегиите за тези служители. Защото са смешни доводите им, че ги заслужават, понеже им били ограничени гражданските права.
....
Единоначалието, излишната секретност, ограниченията за придвижване и на свободата като цяло, забраната да стачкуват. Бяха добавени и нови - като забраната да участват по какъвто и да е начин в политическия живот, ..... Правило дори в демократичния свят е на тези хора да се дават някакви привилегии. На тях се разчита и за сигурност, и да помогнат при произшествие, криза, проблем, престъпление, пожар...

Но всяка претенция трябва да има мярка. А ако се сложат накуп всички дадени официално и с различни нормативни актове привилегии, трябва да им стане малко неудобно от останалите хора.

Тъй като в законодателния орган заседават хора, които (поне на теория) разбират повече по всички въпроси в държавата, отколкото разбира широката публика, тези хора са решили, че наистина загубените права е справедливо да бъдат обезщетени с този обем компенсации, който в момента действа.
Докато икономиката е в растеж и хората като цяло са доволни (особено тези, чийто глас се чува), на мнозинството от тях не им пука какви компенсации взимат служителите на МВР за отнетите им права. Е, има и спорадични случаи на мрънкане, но никой не им обръща внимание. Когато обаче положението се смарангяса, и правителството казва "Нямаме пари да ви платим по договорите, които сме сключили с вас. Нямаме пари за бедните, за болните, за пенсиите на вашите майки и бащи", те (широката публика) на свой ред казват: "Е да ви е*а майката, тия ги разправяйте на старата ми шапка. Имате пари, и то много. Ето ги там - в ЗМВР."
Натискът се засилва и засилва. Следва паника, министър-председателят попада между чука на министъра на финансите (когото обстоятелствата пращат в лагера на широката публика) и наковалните на секторните министри, всеки от които иска да защити собствените си подчинени. Това е обяснимо, защото всеки министър желае да е харесван от подчинените си, тъй като знае, че ако го мразят, ще му подливат вода отвсякъде и кариерата му като министър ще се сгромоляса с гръм и трясък.
Разбира се, желанието на министъра да бъде харесван не води автоматично до това да е реално харесван. Справка - Цветанов.

Та колкото и да бъде плют Цветанов по форумите, аз съм сигурен, че той всъщност прави всичко по силите си, за да запази компенсациите в настоящия им обем, дори и това да доведе до вдигане на данъците на 5 млн. български данъкоплатци.

Относно предложенията ти за напълване на хазната:

- намаляване на лихвите на банките най -вече за бизнеса, за да може да се спасят работещите предприятия и фирми; - това няма как да стане по законов начин, тъй като банките са абсолютно свободни да определят тази част от договорните си взаимоотношения със своите клиенти. Единственият начин е правителството да го удари на молба. Банкерите обаче по принцип са алчни хора (м/у другото това е и причината за кризата, друга причина няма) и вероятността да се навият да се вслушат в такава молба според мен клони към 0,000000000001%.
-да се спре износа на капитали зад граница, на резервите на банките зад граница - за спасение на собствените им държави; - това също няма как да стане, защото подписвайки договора си за присъединяване към Европесйкия съюз, България е обещала и гарантирала да спазва четирите свободи на движение в ЕС - свободите на движение на работна ръка, стоки, услуги и капитали.
-д се даде възможност на всички чужденци и европейци да могат да плащат здравни осигуровки ,защото такава не им се дава ,а това са доста пропуснати ползи за държавата; - тази сфера не ми е особено ясна, но доколкото са ми известни принципите, всеки нает в България работник (без оглед дали е българин или чужденец) плаща тези вноски, като те му се удържат при източника на дохода, т.е. работодателят ги плаща на държавния бюджет от името на работника.
- да се проверяват не само българските, а и чуждестранните фирми дали пращат здравни и социални осигуровки на наетите от тях лица; - то и само българските да се проверят пак ще е достатъчно.
-да се спре професията "безработен" и "социално слаб" за определени групи,защото ако им сметнем златото по тях и цените на мобилните им телефони лошо ще ни стане; - това е въпрос на контрол, който в цялата българска държавна машина (вкл. в МВР) е на отчайващо трагично ниво, но причината за това е предимно манталитетна и не може да се промени за 2 или 3 години, т.е. може още 2 или 3 кризи да изкараме преди качеството на контрола да се повиши. Личното ми усещане е, че никога няма да се повиши особено.
-да се дадат бонуси на лоялните фирми и граждани; - какви? Сега нали целта е да се повишат приходи и да се съкратят разходи? Как раздаването на бонуси ще обслужи постигането на тази цел?
- да се осигури на 100% събираемостта не само на глобите по кат , а и издадените от други служби в МВР на българи и чужденци; - виж по-горе какво писах за "професията безработен". Същото важи и тук.
- да се създаде реален механизъм за търсене на вземанията от лицата дори когато те са се установили да живеят в чужбина,както много държави правят това у нас. - хубаво, ама защо споменаваш само чужбина?

За тези, които са имали търпение да прочетат цялото това нещо. БЛАГОДАРЯ!
Аватар
Sir Humphrey
ИНСПЕКТОР
ИНСПЕКТОР

Мнениеот GKrIvan » 28 Мар 2010, 05:56

Ееее Сър,и ти нещо да не знаеш,къде ли е гледала досега ДУКОМП а :D .При напускането на всеки един служител в МВР извън населеното място задължителто трябва да се запише в тетрадка при ОДЧ или АДЧ, къде ще пътува и за колко време ще отсъства.В касите на дежурните още има бланки телеграми с които трябва да се извикат такива служители по тревога.Бланки има а телеграми не вече,но по инструкция от Балканската война в касата трябва да ги има.Неявяването по време на тревога в рамките на определеният срок по неуважителни причини е дисциплинарно нарушение и се носи съответната отговорност.Оправданието бях извън града и не си го отразил в книгата не е оправдание,незнанието на основни неща също.А колкото до напускане на страната режима засега е само уведомителен,чрез Н-ка на РУ до Директора на ОДП,а до преди 2-3 г. режима беше разрешителен,пак съответно с рапорт,но ако ти разрешат дори и отпуск да си.Да не говорим за другите тетрадки в работно време в което всеки един служител е длъжен да отрази,че отива до съседното село на произшествие и т.н.За останалото сам пишеш разтегливо понятие,само ще преливаме от пусто в празно.
МЛАД ПЕНСИОНЕР
GKrIvan
ИНСПЕКТОР
ИНСПЕКТОР

Мнениеот NANIOX » 28 Мар 2010, 10:45

Raptor написа:Всъщност защо точно пък аз съм тръгнал да обяснявам какъв кеф и привилегия е да те "вдигат по тревога"?
Няма ли граничари в този форум?

О има,има.Вдигането по тревога,за граничаря е как да кажа нещо нормално(ежедневие),но както ОСАТА, предложи ,ако една такава тревога се заснеме от примерно въпросния журналист,статията му ще се промени.Да го взема с мен в тъмното в гората(на обстановка),щото аз като водач на куче съм първия на местопроизшествието и водя останалите, и като почнем да броим заедно стъпките на нарушителите и като на 10 просто се откажем, и като чуе пръхтенето на кучето до мен и усети напрежението което се усеща във въздуха и адреналина от който чак ти заглъхват ушите,пък при задържането като се пръснат всичките тези нарушители,да го водя с мен по храсти и дерета (с риск да ни изненадат от някъде) да ги събираме , и накрая като приключим и се приберем(дай БОЖЕ,живи и здрави) ,да му задам въпроса дали излизаме скъпо,ЛЮБОПИТЕН СЪМ КАКВО ЩЕ МИ ОТГОВОРИ..................... :evil:

П.П. Колкото и да е странно,заради такива моменти си обичам работата............. ;)
Който иска,може.Който казва че не може,не иска.

http://www.youtube.com/watch?v=fag9c50wJE0

http://www.vbox7.com/play:02526cce
Аватар
NANIOX
ИНСПЕКТОР
ИНСПЕКТОР

Мнениеот Sir Humphrey » 28 Мар 2010, 11:16

@GRKIvan

При нас не се практикува.
Аватар
Sir Humphrey
ИНСПЕКТОР
ИНСПЕКТОР

Мнениеот Lord » 28 Мар 2010, 11:59

Sir Humphrey написа:@GRKIvan

При нас не се практикува.

Вероятно сте изключение. Абсолютно навсякъде се спазва, дори има накакъв процент от състава, над който не се разрешава да се напуска гарнизона.
КОМИСАР

Мнениеот osata » 28 Мар 2010, 22:26

Най ме е яд, че примерно когато бях в отпуск и в района на Гоце Делчев, на един ... от гръцката граница, дори и да ми скимне да отида до Гърция - не мога. Отпуск си, и пак си ограничен. А дето се казва след няколко месеца ще имаме общи бази данни....

Но по финансовата част и данъкоплатците - както един икономист каза в едно предаване ( не помня точно кое ) преди години когато е измислено понятието "държавен служител" и е бил измислен и съответният закон, се е взел предвид размера на заплатата според това, да не се плащат осигуровки и т.н., тоест, ако тогава това с осигуровките не е било прието, са щели да приемат размера на заплатите примерно с 10% по-голям. Тъй че тея изказвания за тежест на бюджета - дали ще дадат 200млн. лв във форма на заплати или във форма на осигуровки - размера на сумата е еднакъв, пак излиза от бюджета, само реда е по-различен.
Ако Иван има 20лв в джоба, 15лв в десния и 5лв в левия, а сметката му в магазина е 10лв, от които и джобове да плати или да комбинира, то той пак ще даде 10лв и ще остане с 10лв.
http://www.vbox7.com/play:cef4ad9e
В памет на загиналите служители от МВР
Аватар
osata
КОМИСАР

Мнениеот фиеста » 30 Мар 2010, 01:56

Абе тоя автор що не вземе да се гръмне? Не може да се изказваш по материя, с която не си запознат.
Не ми се ще да го почвам точка по точка, че много дълго ще стане.
Но си мисля, че именно това е идеята на държавната служба - ясно е, че заплатите са по-малки, но пък има други преимущества. Не бих ги нарекла привилегии, защото за мен не са привилегия 30-те лева порцион на месец, нито безплатното погребение. А за осигуровките - ок, но моите ще са върху реалната заплата, а "честния" частник пак ще си плаща върху минималната и ще писка колко го скубе държавата и че той ми плащал заплатата. А пък разните, дето изобщо не плащат, пак ще имат повече права от мен, защото са "социално слаби". Та ако това им е проблемът - готово, но да индексират и нашите заплати на тримесечие.... да ми плащат реално извънредния труд.... да не съм на телефон неясно колко месеца постоянно..... да не се пиша в разни тетрадки при пътуване .... да не ме викат за тревога..... Абе с 2 думи - да съм на работа от 08,30 до 17,30ч. от понеделник до петък и повече да не ме търсят. И тогава да ме сравняват с продавача в плод-зеленчука. :evil:
фиеста
старши Полицай
старши Полицай

Мнениеот cz75bdpolice » 30 Мар 2010, 20:31

Да ни е честит новия хеликоптер от лек клас АУГУСТА,закупен с пари от националния бюджет на МВР на стойност 5 535 050 евро.Ще купим и още два леки и един от среден клас.Даваме 11 млн лева за хеликоптер,а патрулните коли излизат с по 10 литра бензин на смяна. http://press.mvr.bg/News/news100330_09.htm
,,СТРАХЛИВЕЦЪТ УМИРА ВСЕКИ ДЕН,А СМЕЛИЯ-САМО ВЕДНЪЖ,,-ДЖОВАНИ ФАЛКОНЕ
http://www.youtube.com/watch?v=pMG8SN4Kzug
cz75bdpolice
Полицай
Полицай

Мнениеот m-r_Vekilski » 30 Мар 2010, 23:04

Изображение Многоуважаеми... автор:АЛЕКСАНДЪР ПЕТРОВ,
поздравления за превъзходната статия....право в Изображение
Четох , четох...и когато стигнах онази част , за фуражката с пари.....козината ми настръхна Изображение, да прав си така беше, но тогава ...уважаеми, други вземаха чували с пари !
И за да не бъда неправилно разбран ще уточня,че визирам периода на масовото "бръстене"/ако не ти е позната тая думичка ...ползвай системата за ЛС ,ще ти го обясня .... ако чичо Гугъл не е успял ;)/С тая фуражка пари Драги, малко неща можехме да си купим !
За финал , ще ти кажа...системата е отворена, добре дошъл при нас , ползвай със здраве всички нейни благинки ...горд ще бъда да сме рамо до рамо , чакккккккк до заветните 20 заплати ;)
Нема да се впрегам , оти че теглим !
771 -"1300 години България" Изображение
Изображение
собственик на "кухиятЪ крак"
Аватар
m-r_Vekilski
ИНСПЕКТОР
ИНСПЕКТОР

ПредишнаСледваща

Назад към Полицията в България