В днешната преса

Преса и коментари

Модератори: ribaflic, Lord, Raptor, osata

Re: В днешната преса

Мнениеот ribaflic » 30 Сеп 2009, 23:47

http://www.segabg.com/online/new/articl ... id=0000902
Предизвикано
Обществото на сълзи не вярва. Особено полицейски

Законите в България са достатъчно сурови. Просто униформените трябва да ги налагат и спазват, а не да плачат
Емил Спахийски

Гражданите и полицаите трябва да са от едната страна на барикадата. От другата трябва да са престъпниците. У нас обаче често не е точно така.
снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Огромна пропаст зее между полицаите и народа, на когото трябва да служат. Вярно е, че не е лесно да се работи в една корумпирана система и може би протестите им имат основание, що се отнася до твърде жестоките присъди по делото за убийството на Чората. Но, за да бъдат подкрепени от обществото, трябва да има ясни и честни отговори на два въпроса:защо престъпниците нямат страх от униформените
и защо непрестъпниците им нямат доверие.

Горчивата истина е, че много хора предпочитат изобщо да не се занимават с ченгета, когато им оберат къщите, защото не виждат смисъл. Знае се, че бандите "бръмчат" по кварталите с разрешително и отчет към по-големи босове. Знае се, че в районните управления познават поименно всеки престъпник и ако се напънат, могат да почистят София или страната от тази измет за има-няма месец, но това не се случва. И не е истина, че законите са меки при посегателство на полицай. Дори за приятелско потупване по рамото, законът може да те смачка.

Съвсем наскоро стана подобна случка, в която познато момче се забърка. Не влизам в детайли, защото все още има дело. В центъра на София той и негов приятел виждат как някакви гамени се опитват да "дръпнат" две момичета към парка. Девойките пищят и нашите тръгват да ги защитават. Пристига патрулка и гамените побягват. Двете момчета очевидно превъзбудени от случката настояват униформените да подгонят насилниците, но вместо това чуват типичното "вие нема да ни казвате какво да правим". Пристига още една патрулка и в крайна сметка двамата са вкарани в районното за 72 часа и обвинени в едро хулиганство - посегателство срещу полицаи по време на служба. Сега ги очаква присъда - 6 месеца условно или пробация, като първо нарушение.И наистина -единият от нашите герои е "посегнал" на полицая.

Опитал се е да удари няколко пъти кубинката на ченгето. С гърба си, от легнало положение. Даже се е опитал да разруши държавна собственост като с наглите си китки е пробвал да счупи белезниците. Белезите и от двете сетне са описани от съдебен лекар. Всъщност, иронията тук изобщо не е уместна. Разбира се, случката вероятно има и друга страна. Но за мен най-голямото доказателство, че тези момчета са невинни, е, че са били арестувани и държани 72-часа в ареста. Такова нещо на престъпник трудно може да се случи.

Пробвайте да живеете по правилата и ще разберете първо, че е много трудно, и второ, че законите у нас са изключително сурови.

Безсилието пред престъпността обаче има още една негативна страна -то се превръща в ненавист към други, невинни хора

Тогава полицаите стават силни, безкомпромисни и недосегаеми. Спомнете си януарските протести пред Народното събрание, когато десетки мирни граждани пострадаха от насилието. Абсолютно неправомерно, непредизвикано насилие. Дали според вас следствието откри виновни и дали наказа някого от полицаите? Не, разбира се. Ами как тогава да повярвам, че законът се прилага еднакво - и към гражданите, и към полицаите? И как да подкрепя по-строги наказания за посегателства срещу полицаи?

Аз лично мечтая за мига, когато полицаите ще бъдат хората, които поздравявам от уважение по улиците, които ще мога с гордост да призова, когато имам проблеми, и ще срещам с респект. И ще престанат да бъдат куките, които псувам, защото се крият по храстите край забравени знаци и объркващи маркировки само и само да се отчетат или да заработят някой и друг лев.

Така че проблемът на полицаите не е законът. Той е достатъчно строг. Проблемът са съдебната система, която не може да осъди и малкото опандизени бандити, и моралът на част от униформените, за които законът е просто средство за прибиране на подкупи.

Добрата новина е, че сега е моментът за промяна, защото полицията за първи път има толкова силни съюзници във властта. Както никога досега,МВР управлява държавата

Премиер, вицепремиер и президент (ако считаме бившата ДС). А най-силният човек в държавата знае всички проблеми на системата, защото е бил и от двете страни на барикадата. Затова има шанса да влезе в историята, като най-накрая реформира тази прогнила система. За да се случи това обаче, ще трябва да се реже до дъно и то "живо месо". И много, ама много ще боли.
Аватар
ribaflic
КОМИСАР

Мнениеот Hammer » 01 Окт 2009, 21:50

Удрят полицаи, как да не се страхуват свидетелите

Единият от нападателите - Росен Ефремов, се предаде на полицията преди няколко дни.
"До този ден с приятелката ми не бяхме ходили в кафене "Дежа вю". Знаехме, че е ново, и решихме да седнем там. Когато влязохме вътре, беше около 16,45 ч. Имаше само една компания. Разпознах хората, те мен също. Бяха пияни. Попречиха ми да изляза от заведението, но за щастие успях да изкарам поне приятелката си. След това Йордан Харалампиев-Данчо Секирата и Росен Ефремов ме нападнаха.

Ако кажа, че не съм се уплашил, ще излъжа. Всички сме хора. Спомням си как ме удряха с юмруци. Когато все пак се измъкнах, се обадих на полицията. Веднага пристигна патрул на мястото, но Данчо и Ефремов вече бяха избягали", разказва Димитров.

Той е завършил школата в Симеоново през 2002 г. Веднага след това е приет да работи в звеното за борба с организираната престъпност в Перник. По негово разследване групата на Росен Ефремов е обвинена в разпространение на наркотици, а самият тартор задържан.

От няколко месеца обаче Димитров е сменил амплоато си. Вместо наркогрупи и други банди разследва престъпления с еврофондовете в дирекция "Противодействие на общата престъпност" в столицата.

"Водил съм работата по двете групи, разпространяващи дрога в Перник - на Райко Кръвта и на Росен Ефремов. Установяването на дейността им бе лесно, защото в града всичко е на ниво обществена тайна. Доказването обаче беше трудно и ще става още по-трудно. Причината е, че всеки свидетел, който е дал показания, се е доверил, че впоследствие ще бъде защитен от полицията. След като се стига обаче до нанасяне на побои над служител на МВР, свидетелят се пита в състояние ли сме да го защитим. Следователно няма да има самопризнания, няма да има доказателства и съответно има присъди", смята Димитров. Той съжалява, че се е прочул не с работата си, а като "бития полицай".

Няколко дни след инцидента в Перник Росен Ефремов се предаде сам в полицията. Той се появи без адвокат в сградата на 1-о РПУ минути преди да започне поредното заседание по делото за наркотици срещу него.

Дилърът бе задържан през 2007 г. като тартор на група, която разпространява дрога в центъра на Перник. Антимафиотите го спипаха заедно с още 6-има души, но петима от тях сключиха споразумения с прокуратурата и сега са на свобода. Това не направиха само Ефремов и Пламен Чолев, който е обявен за общодържавно издирване. На разпитите по време на последния процес свидетелите страдаха от амнезия. Всички се отрекоха от показанията си.

"Това е нормална реакция. Когато организираната престъпност може да ти запали колата, да изнасили жена ти и да те застреля, няма какво да те накара да кажеш истината. Отричането на показанията е защитна реакция. Не ме е страх от Ефремов и Данчо, но ме свариха неподготвен", твърди Димитров.

Преди побоя в Перник той не е получавал директни заплахи. Дочувал обаче задочно, че може да му се случи нещо. Притеснил се, когато разбрал, че е подпалена колата на бившия шеф на БОП Роберт Петров.

"Първата ми мисъл бе, че е свързано с работата ни по организираната престъпност на наркогрупите. Знаех, че заедно с хората, с които сме разследвали двете банди в града, сме в опасност" разказва Димитров.

Според него наглото поведение на престъпниците се дължи на липсата на респект към институциите. Росен Ефремов например се чувствал безнаказан. Въпреки че много пъти е регистриран за различни тежки престъпления, той нямал ефективни присъди. Бил наказван 5 пъти условно. Същата била ситуацията и с авера му Данчо Секирата, който все още се издирва от полицията.

"От 7 г. съм в системата на МВР, много неща се промениха през това време. Бях приятно изненадан от реакцията на полицията. Веднага след като ми нанесоха побоя, бях откаран в МВР болница, обърнаха ми много сериозно внимание. Всичко това бе по заповед на генералния секретар Калин Георгиев.

Истината е, че когато си пострадал, те интересува как ще ти помогнат на момента. Реакцията на МВР беше перфектна. Това ми направи силно впечатление, защото преди съм имал и доста разочарования от системата", допълва пернишкият антимафиот.

Огорчение у него предизвиква това, че е положил много усилия да работи срещу организираната престъпност, а накрая присъдите на задържаните по никакъв начин не съответствали на тежестта на престъплението, извършено от тях. Почувствал се обиден и от факта, че заради работата му срещу наркогрупите в Перник бил награден, а след това наказан за същото.

Обвинението, което може да бъде повдигнато срещу Росен Ефремов и Йордан Харалампиев за нападението над Димитров, е хулиганство в условията на опасен рецидив, твърдят юристи. Причината е, че антимафиотът не е бил на работа по време на инцидента. Наказанието по закон е до 6 г. затвор. В момента случаят все още е на фаза досъдебно производство.

Росен Ефремов и Данчо Секирата са известни като изключително жестоки и брутални. Двамата са замесени в отвличането на старозагорския наркодилър Олег Делев. Той бе намерен полумъртъв в канавка на 13 март 2003 г. на пътя между с. Ноевци и Перник. Похитителите го закарали в къща в с. Габров дол, където го изнасилили, отрязали едното му ухо, в другото забили шиш. Боли го с шишове и вилици по слабините. Горили гърба му с ютия и фасове от цигари.

След продължителен процес в брезнишкия съд обаче Росен Ефремов и Данчо Секирата бяха оправдани.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=241436
Изображение
Аватар
Hammer
КОМИСАР

Мнениеот BARETATA » 01 Окт 2009, 21:58

нещо не е много в час,ама казва истина за определени неща.Обаче цинизмите и псувните да не ги споменава.ГОворя за коментарът,а не за колегата ,който го е поставил тук
Чл. 5-ЗМВР: "Служителите на МВР,при изпълнение на служебните си задължения,са физически неприкосновени и се ползват с особената закрила на закона."
Аватар
BARETATA
ИНСПЕКТОР
ИНСПЕКТОР

Мнениеот ribaflic » 02 Окт 2009, 20:36

http://www.capital.bg/show.php?storyid= ... il_capital
Битият бит
За общото между полицейското насилие и насилието над полицаи.

От Росен Босев

Средата на януари. Пред дежурен състав на Софийския градски съд се изправя чешкият гражданин Никола Молчан. Той е задържан няколко дни по-рано с обвинение, че е убил съдружника си Либор Мировски и впоследствие е захвърлил тялото му в язовир над Бистрица. Съдът трябва да реши дали да го задържи под стража. Молчан не изглежда добре. По цялото му тяло има следи от удари. Защитниците искат от съда да назначи медицинска експертиза. Съдия Петя Крънчева уважава искането. В съда пристигат лекари, които го преглеждат почти до полунощ.
Това, което се установява, плаши: Молчан е бил бит в продължение на около пет часа. Боят започнал с качването му в полицейската кола и продължил в ареста на СДВР. Чехът е ритан. В гърба му са чупени столове, удрян е с електрошокова палка. Когато припадал, бил заливан с вода. Душен е с чувал на главата. По гърба му имало следи от грайфер на обувка.
Софийският градски съд задържа Молчан, а седмица по-късно апелативните магистрати го освобождават от ареста, тъй като не откриват доказателства за вината му. Всъщност това няма никакво значение. Дори да е виновен, Молчан би трябвало да получи наказание по предвидения в закона ред и в предвидения в закона размер и тежест (лишаване от свобода, а не бой с електрошокова палка).
Софийската районна прокуратура започва досъдебно производство срещу полицаите. Днес е публично известно, че наблюдаващият делото прокурор е подложен на безпрецедентен натиск, като неведнъж се провалят опитите да бъде проведено разпознаване на полицаите, които са били в контакт (в прекия и преносния смисъл) с чеха.
Случайно или не, в седмица, в която Молчан е обработван от столичните полицаи, цяла България видя колко адекватно МВР разпръсна протестиращите пред парламента. И още - същата седмица в столичното 4 РПУ умря арестант, а десетки други задържани по протестите станаха свидетели на агресивното поведение на полицаите в районното. Същата седмица в полицейски автомобил при неясни обстоятелства умря и Пламен Куцаров, задържан по разследване срещу група за отвличания (за протокола - останала неразкрита).
Да се върнем в тази седмица. В неделя стотици полицаи протестираха в София срещу тежките присъди, наложени над техни колеги (случаят "Чората" и други) и за пореден път поставиха искането си за въвеждането на по-строги наказания за посегателство над полицаи. Протестът на правоохранителите беше уважен от главния комисар на МВР Калин Георгиев и зам.-министрите Павлин Димитров и Веселин Вучков.
Протестът на полицаите не остана незабелязан от Съюза на съдиите в България, който в отворено писмо подкрепи инициативата, напомни, че така или иначе законът предвижда тежки санкции за нападения над полицаи и предупреди, че не допуска съществуването на "каквито и да е било очаквания, че е възможно чрез подписки и протести да се въздейства върху изхода на съдебни процеси, чието приключване предстои".
Въпреки че ентусиазмът "да защитим полицаите" е удобен на всички, дни след протеста зам.-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков заяви: "Посегателството срещу полицай, изпълняващ служебни задължения, е висша проява на деморализиращо антиобществено поведение. Но и насилието от страна на полицейски органи не е нищо друго освен средновековно беззаконие."
В думите на Веселин Вучков, който между другото никога не е бил част от системата (доктор по право и преподавател по наказателен процес в школата в Симеоново), има голяма доза истина. Въпреки че сам обеща на полицаите, че ще съдейства за законодателни промени в посока подкрепа на техните искания, той си дава ясна сметка, че нарушаването на баланса в посока безрезервното толериране на полицейщината е опасно. В смисъл - наистина е неприятно да има нападения над полицаи, но те едва ли ще престанат да се случват (според статистиката, през 2007 г. в Англия на всеки 20 минути е имало атака над служител на реда) и трудно могат да се ограничат. За разлика от полицейското насилие.
Правозащитникът от Центъра за либерални стратегии Йонко Грозев е по-директен: "Внушава се, че има нужда от повече защита. Това се прави, за да се привлече симпатия. Истината е, че полицаите протестират срещу това, че законът, след решенията на Европейския съд по правата на човека, след позицията на Европейската комисия, започна да се прилага и че полицаите, извършващи престъпления, започнаха да получават адекватни наказания." Адвокатът, който неведнъж е представлявал пострадали от полицейски произвол риторично пита: "Днес протестиращите искат открит и справедлив процес. Къде бяха те обаче, когато Военният съд гледаше делата срещу тях при закрити врати?"
Преди парламентарните избори, управляващите днес, показваха завиден синхрон с полицейския синдикат, организиращ протестите. Днес обаче безпрекословното изпълняване на исканията им по-скоро би било стъпка назад в борбата срещу полицейското насилие. Нещо, което премиерът Бойко Борисов явно осъзнава. Или казано автентично, с негови думи: "Когато полицай извърши престъпление, особено по служба, неговото наказание трябва да е по-тежко, отколкото на обикновения човек, щото е облечен във власт и като такъв хората очакват от него да ги спасява, не да ги граби, да прекарва контрабандни цигари и каквото и да било."
Аватар
ribaflic
КОМИСАР

Мнениеот Hammer » 03 Окт 2009, 09:54

Търсим следи с прах като Шерлок Холмс
Местим колегите, щом започнат да сънуват жертви, казва Иво Спиридонов

Иво Спиридонов минава за топченгето в Столичната дирекция на вътрешните работи. Според колежките му 42-годишният полицай имал прилика с холивудския актьор Джордж Клуни, известен като д-р Рос от "Спешно отделение". След 13 години в убийствата няма нито един черен косъм по главата си. Преди месец той наследи шефа на СДВР Валери Йорданов на поста началник на "Криминална полиция" в столичната дирекция. Горд е със семейството си, желязната психика и зодията - Скорпион.

- Г-н Спиридонов, харесва ли ви да ви сравняват с Джордж Клуни? Чувствате ли се като артист?
- Не намирам прилика, не знам защо се говори, че съм д-р Рос! И изобщо не се чувствам артист.
- Някога не сте ли играли роля при изпълнение на служебните задължения?
- Много пъти. Всъщност при разговорите със заподозрени доста често всичко е роля.
- В какво се превъплъщавате - в доброто или в лошото ченге?
- Чак да се превъплъщавам! Зависи от случая, и двете роли съм играл.
- Изживявате ли се като лекар за престъпниците, за убийците?
- Няма как да излекуваш такъв човек.
- Освен да си признае?
- Може и да не си признае, има и такива случаи. Но в практиката ми повечето са признавали. В други знаем, че това е извършителят, но не можем да го докажем.
- Как пробивате при разпитите?
- Трябва да усетят, че има сериозни доказателства и са притиснати от тях.
- Кой ви е учител в криминалистиката?
- Нямам учител. За да станеш добър криминалист, трябва да си добър крадец. Това е, занаятът се краде, той не се предава от учител.
- От кой сте крали тогава?
- От всички добри в системата.
- Кои са те?
- Много са. Валери Йорданов, когато бяхме заедно в този сектор, Стоян Велчев, Иван Тенчев, Ботьо Ботев. Обикновено в тази сфера няма кой да седне да те учи как стават нещата. Трябва да си навлязъл донякъде в работата, за да преценяваш кое може да ти бъде от полза и кое не ти трябва изобщо. Никой няма да те учи от първия ден - гледаш и толкова.
- Да разбирам ли, че от всички сте взели най-доброто?
- Обикновено към това се стреми човек - да взима най-хубавото.
- Чувствате ли се реализиран в професията си?
- Да. От 1996 г. досега - 13 години, съм бил в отдел "Убийства", 8 години съм началник на този отдел. За мен това е било мечта и вече сбъдната.
- Минават ли убийствата за най-високото ниво на криминалистиката?
- Зависи от преценката на хората, които работят. За даден полицай може да е по-привлекателно да се занимава с кражби.
- Спите ли спокойно?
- Да.
- Не сънувате кошмари?
- Не.
- Броили ли сте някога колко трупове от убийства сте виждали? От статистика интересували ли сте се някога?
- Не, но например 30% от тези случаи да сме посещавали, защото много от тях са с известен извършител и не се занимаваме ние - това прави около 76 през 1996 г. Това са по принцип убийствата за София. Оттогава намаляват всяка година и за 2008 г. мисля, че бяха 23. Но за двумилионен град е нисък процент. По други европейски столици - например Прага - за 2008 г. убийствата са около 100, а е сравнително спокоен град.
- Как се свиква с гледката на убити?
- Не се свиква. Ако някой свикне, трябва да го преглеждат. И никой от колегите досега не е свикнал. Особено ако става дума за убийство на дете - това е най-тежко.
- Как се разтоварвате от нечовешките гледки?
- Разхождам се със семейството из парковете - Борисовата градина, Южния парк. Понеже имам малко дете, момиченце - Саня на 1 г. Имам и син Денислав на 14 г. Играя и футбол, любителски.
- Иска ли синът ви да става полицай?
- Не, за такива неща не си говорим. По принцип му е интересно, защото и той гледа филми по телевизията. Но трябва сам да прецени в коя област ще се насочи.
- Съпругата ви ще позволи ли втори полицай в семейството?
- Кой ще я пита нея!
- Синът ви разпитва ли ви какво ще стане, като гледате филм?
- Разпитва ме, да.
- И познавате ли?
- Не особено, на филм е много трудно да познаеш кой е извършителят, защото не дават фактите.
- Не е ли като математическа задача разкриването на убийство - имаш уликите, имаш начина на извършване?
- Особено по филмите няма такива неща. Те са направени да е интересно и не ти дават фактите, за да можеш да разсъждаваш по тях. Обикновено в началото на филма изсипват няколко факта, които, естествено, още от първия момент са решаващи и можеш да си направиш някакви заключения.
- Реалността различна ли е от филмите?
- Абсолютно различна - и по начина на работа, специално за България, ако говорим. По принцип в целия свят се работи по един и същ начин. Аз съм ходил на курсове и в САЩ, и в Унгария, и в Англия - абсолютно навсякъде се работи еднакво.
- Как?
- По едно убийство се подхожда еднакво - разпит на свидетели, експертиза и др. Разликата е в техниката и във възможностите на експертите. Ще ви кажа само, че куфарът за оглед на местопроизшествието на експертите в Англия струва 56 хил. паунда. А ако видите какво има в куфара на нашите експерти, ще се изсмеете. Колегите експерти работят с прах от времето на Шерлок Холмс. А в Англия огледът може да продължи със седмици. Там няма поемни лица, както тук т. нар. свидетели. Та колегите могат да си оглеждат жилището и да търсят следи от извършителя със седмици.
- Имате ли лампа, която след 5 или 15 дни показва, къде е имало кръв, въпреки че е изчистена?
- Това го имаме, но е рисковано да го използваш, защото унищожава биологичния материал. А кръв, сперма и т.н. може да се търси и по друг начин.
- Как ви търпи съпругата ви?
- Няма друг избор.
- Какво работи?
- Медицинска сестра във ВМА, но сега е по майчинство.
- Натоварвате ли я с проблемите от работата си?
- Старая се да не я натоварвам. Вкъщи изобщо не се говори по професионални теми, но телефоните звънят непрекъснато и, естествено, чува разговори с колеги и какво е станало.
- След 16 години отразява ли ви се тази работа?
- Надявам се, че не ми се е отразила. Но съм имал колеги в сектора, работят 3 месеца и ги преместваме, защото не издържат.
- Как разбирате, че не издържат?
- Като се оплачат, че сънуват огледите. Абсолютно не е добре човек да сънува жертвите на убийства.
- И досега нито веднъж не сте сънували жертва?
- Нямам такъв случай. Имали сме колеги добри оперативни работници, но ги местим на друго място единствено за тяхно добро. Ако човек рухне психически, нищо друго няма значение. Всичко е индивидуално - аз съм виждал и сварени, и печени, и разчленени жертви.
- Сега като шеф ще ходите ли пак на огледи?
- Да, при по-сериозни случаи ще ходя.
- Колко пушите на ден?
- По кутия, но ако се става през нощта - и повече.
- Каква ви е заплатата за ужасите, с които се сблъсквате?
- С извънредния труд получавам около 1500 лв. И друг път съм казвал - има огромен конфликт с това вдигане на заплатите, не само за този сектор, а за цялата полиция. Заплатата се влияе единствено ако някой положи извънреден труд. Началникът на сектор в Столична дирекция получава съвсем малко по-голяма заплата от началника на сектор в РПУ-то. Не казвам, че там е по-лесна работата или по-малко.
- Къде сте започнали работа?
- В IX РПУ в тежката група - убийства, грабежи, изнасилвания.
- Вкъщи разпитват ли ви?
- Да, но аз не казвам. Не трябва да се знаят някои неща. Най-малкото да не се товарят хората около теб.
Александра Никова

http://paper.standartnews.com/bg/articl ... cle=296104
Изображение
Аватар
Hammer
КОМИСАР

Мнениеот BARETATA » 03 Окт 2009, 09:58

Партньорите ни оценяват високо категоричната политическа воля за противодействие на организираната престъпност

Страната ни ще се стреми да увеличи състава на българското звено в Европол в контекста на предстоящото трансформиране на полицейската служба като агенция към Европейската комисия

От 1 януари 2010 година Европол ще функционира като агенция към Европейската комисия и функциите й ще нарастват. Ще се стараем да увеличим състава на българското звено, за да продължим сътрудничеството с европейската полицейска служба успешно, както досега – заяви министър Цветанов след завръщането си от участие в неформалната среща на министрите на вътрешните работи в централата на Европол в Хага. Той коментира пред журналисти високата международна оценка, получена за отличното полицейско сътрудничество между екипите на българските и испанските правоохранителни органи, Европол и Евроджъст. Министър Цветанов припомни, че при съвместната операция, проведена в края на юни тази година, е разбита организирана престъпна група. Задържаните 17 участници в групата, действала от 2005 г. насам, са обвинени за отпечатването и разпространяването на 16 милиона фалшиви евро на територията на целия Европейски съюз.
Вътрешният министър подчерта, че работата на МВР и на българското правителство, показало категорична политическа воля в борбата с организираната престъпност чрез ежедневните операции на територията на нашата страна, се оценяват изключително високо от нашите европейски партньори.
Като доказателство за ефективната работа на българската полиция министър Цветанов посочи и операции, които продължават в момента. Тази нощ на ГКПП-Илинден са спрени два тона контрабанден спирт, предназначен за Гърция. По случая продължават да се извършват насрещни проверки във Видин и Долна Баня. Установяват се количества, които не отговарят на стандартите и нямат документи за произход. Спецоперация по разбиването на група, занимаваща се с производство на наркотици, върви в Сливен. Там е установена лаборатория за прекурсори и синтетични наркотици.

http://press.mvr.bg/News/news091002_04.htm
Чл. 5-ЗМВР: "Служителите на МВР,при изпълнение на служебните си задължения,са физически неприкосновени и се ползват с особената закрила на закона."
Аватар
BARETATA
ИНСПЕКТОР
ИНСПЕКТОР

Мнениеот ribaflic » 03 Окт 2009, 11:10

http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=2475251
Задържаха двама за бомбените заплахи в Кемпински
Има данни двамата да са подавали подобни сигнали и друг път, като единият от тях е осъждан за телефонен тероризъм СТАТИЯ размер на шрифта: Полицията е задържала двама души по обвинение, че са подали фалшивите сигнали за бомба в хотел "Кемпински-Зографски", съобщи генералният секретар на МВР Калин Георгиев.
Арестът е в резултат на съвместните действия на екипи на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) и областната дирекция на МВР във Враца.
Двамата заподозрени са задържани за 24 часа по Закона за МВР.
Георгиев каза, че по случая е образувано досъдебно производство и има данни двамата да са подавали подобни сигнали и друг път. Единият от тях е осъждан за телефонен тероризъм.
Двата сигнала бяха подадени привечер в два последователни дни.
И в двата случая не беше открито взривно устройство, но сигналите бяха причина хотелът да бъде евакуиран.
Аватар
ribaflic
КОМИСАР

Мнениеот ribaflic » 03 Окт 2009, 11:13

http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=2478291
Цветанов: ДАНС беше политическа полиция
По време на бившето ръководство ДАНС е проверявала днешния вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов заради политическата му дейностСТАТИЯ размер на шрифта: Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) е проверявала вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов по време на бившето ръководство на агенцията.
След завръщането си в България от среща с Европол Цветанов заяви "По време на бившето ръководство ДАНС се превърна в политически орган. Тя беше политическа полиция. С какво аз съм застрашил националната сигурност, за да бъда проверяван".
Той обяви, че е бил проверяван от момента, в който е започнал да се занимава с политика.
В отговор на журналистически въпрос дали парламентарна комисия за контрол на специалните разузнавателни средства е достатъчна за да гарантира, че с тях няма да се злоупотребява Цветанов подчерта, че парламентарният контрол е най-ефективният начин.
Вицепремиерът посочи парламентарната комисия за контрол на ДАНС като положителен пример и подчерта, че ГЕРБ е дал там такива правомощия на опозицията, каквито никоя друга политическа сила не би дала.
Правят се законодателните промени, ДАНС трябва да бъде освободена от функциите, които се дублират с полицейските, уточни Цветанов.
„ДАНС беше създадена в ситуация на конфликт между двамата силни в тогавашното българско правителство и между лобита в БСП" заяви Цветанов.
Доброто взаимодействие на Европол и испанската полиция с българските полицейски органи е посочено от директора на Европол, обобщи Цветанов посещението.
Главна причина за това е задържането у нас на 17 души, печатали фалшиви евро през юни. От печатницата в България в ЕС са засечени 16 млн. фалшиви евро, уточни вицепремиерът.
"В момента текат насрещни проверки във Видин и Долна Баня, където има цехове за производство на спирт, за да видим дали има и други количества, които не отговарят на българските закони за производство и не са декларирани по съответния начин" уточни Цветанов и работата по случая със заловената вчера контрабандна пратка от 2 тона спирт.
В Сливен пък продължавали обиски във връзка с разкрита при специална операция лаборатория за наркоразпространение.
Аватар
ribaflic
КОМИСАР

Мнениеот SFS » 03 Окт 2009, 17:15

А когато Стони го казваше това още при създаването и се смяхте а други се гневяхте а трети направо ми искаха смъртната присъда. :lol:
:lol: :lol:
Ревизор - Одитор

"Комунистът е семе от дявола.Трудно ще бъде изкоренено".
Аватар
SFS
ИНСПЕКТОР
ИНСПЕКТОР

Местоположение: Земята,С.Америка,Канада, Квебек,Монтреал, Ласал H8R 2Z4

Мнениеот ribaflic » 04 Окт 2009, 09:32

МВР e огледало на обществените драми

Димитрина ЧЕРНЕВА разговаря с Веселин ВУЧКОВ, заместник-министър на вътрешните работи

- Г-н Вучков, преди време говорехте за необходимостта от всеобхватна реформа в “огромната машина МВР”. На този етап обаче ръководството на министерството не предвижда вътрешна оптимизация от гледна точка на бройки. На базата на какви разчети е взето това решение?

- Съществува постоянното “надцакване” с цифри относно числения състав на вътрешното министерство през последните години: един споменава за 63 000 служители, друг за 53 000 и т.н. Това е така, защото в тъмнината на самоцелната ведомствена секретност не можеш да проведеш информиран дебат. Неприятно впечатление прави фактът, че в Евростат само българската статистика за броя на полицейските служители е означена с празни квадратчета. Ето защо искам да поговорим за промените в Закона за МВР, които разработихме. В преходните и заключителните разпоредби чрез сложни препратки променяме Закона за защита на класифицираната информация, в резултат на което разсекретяваме обобщените данни за личния състав в службите за обществен ред, включително и на основните звена в МВР. Класифицирана информация остават единствено данните за строго специфичните служби в МВР като ГДБОП и СДОТО (Специализирана дирекция “Оперативни технически операции”) там това е задължително! Наред с това въвеждаме разпоредба, според която общата щатна численост на МВР от държавни служители с висше и средно образование и лицата, работещи по трудово правоотношение, се определя в Правилника за прилагане на закона. Що се отнася до оптимизацията броят на служителите се обуславя от обема и спектъра на обществените отношения, които МВР обслужва. Вярно е, че основният състав са полицейските служители униформен състав, оперативни работници, дознатели. Но българското МВР поема задължения по административно обслужване на граждани, което в други държави е ангажимент на други ведомства или на общините. Става дума за издаването на документи за самоличност, миграционните процеси, регистрацията на МПС-та. А да добавям ли служителите на “Пожарна безопасност”, “Гражданска защита” и “Телефон 112”, които в европейски план невинаги са част от МВР? С други думи, не е изключено в крайна сметка съотношението между брой полицейски служители на 100 000 души да не изглежда толкова стряскащо. Освен това някой може ли да даде гаранция, че извеждането на тези дейности извън МВР няма да повлече набъбнали нови административни структури и още повече държавни разходи?

- Неведнъж сте заявявали, че в МВР дисбалансът е голям едва 1800 полицаи от над 60 хиляди души в системата могат да провеждат разследване. Как ще осъществите необходимата реформа в досъдебната фаза по наказателни дела?

- МВР постепенно бе “кастрирано” от правомощия да разследва и днес само малък брой служители се занимават с наказателни дела и огромен брой с
оперативна и охранителна дейност, но без възможност да “припарят” до досъдебното производство. Това е съвършено неприемливо. По тази причина интензивно разработваме промени в законите основно в НПК за да отворим възможност повече полицейски служители (а защо не и всички) да могат да провеждат разследване. Това, разбира се, е и отговорност за по-внимателен подбор, правна грамотност, обучение, обезпеченост. През последните два месеца нараства броят на СРС-тата, поискани за целите на досъдебното производство, за сметка на поисканите от оперативните служби. В това има огромен смисъл, защото СРС-тата на оперативните служби нямат никаква доказателствена стойност, т.е. този специфичен способ за противодействие на престъпленията се насочва постепенно към наказателните дела, където всъщност е неговото място.

- Протестиращите полицаи поискаха увеличаване на наказанието за насилие над техни колеги. Смятате ли, че трябва да бъде увеличено и наказанието за насилие над задържани?

- В момента работим върху анализа на правните норми, предоставящи защита при упражняването на полицейските правомощия. Но винаги пред мен има две групи книжа: документираните искания на синдикатите, както и докладите на неправителствените организации за упражнено полицейско насилие. Посегателството срещу полицай е проява на деморализиращо антиобществено поведение. Но и насилието от страна на полицейски органи не е нищо друго освен средновековно беззаконие. Липсва солидарност между МВР и гражданското общество. А доверието към институциите е императивно необходимо! Кой на кого е повече длъжник не зная... Но и полицията е всъщност отражение на драмата в обществото ни.

- Ръководихте работна група за промени в Закона за ДАНС и в Закона за МВР. Според някои коментари свиването на правомощията и дейността на ДАНС и отхвърлянето на принципа на конкуренцията ще доведе до по-слаби резултати поради отпадането на съревнованието между отделните звена.

- Познавам някои привърженици на теорията за конкуренцията между повече служби. Малка държава като България може ли да си позволи подобна “конкуренция”? Всъщност какво беше направено нова паралелна полицейска служба! При това без задължителния обмен на информация с другата служба и още по-лошо без координационен център. Ние следваме ясен план чрез сформирани работни групи: неизбежни стартови промени в МВР и ДАНС, нова стратегия за национална сигурност, подредба на звената от сектора. В момента обмисляме внимателно структурирането в по-дългосрочен план на две национални служби в МВР, както и ясен модел на кадрово развитие, но предпочитам за това да говорим след известно време. Не бива да забравяме НРС и НСО, които ще имат нова правна уредба в средносрочен план. Как е възможно тяхната нормативна база да е разпиляна в безброй актове, включително и подзаконови, при това дори в укази на Държавния съвет от 1990 г.?!

- Какво се случва с нерешените проблеми около някои обществени поръчки като тези за полицейските униформи и документите за самоличност?

- Ние разработихме нова глава в Закона за МВР, посветена на синдикалната дейност, с участието на синдикални лидери. Освен това променихме решение на правителството отпреди три години, което ни задължаваше в поръчките за полицейски униформи да участват само кооперации на инвалиди. Всъщност това се е превърнало в параван за нечисти икономически интереси, защото прозираха меркантилните намеси на подизпълнители, които нямат нищо общо с неравностойното положение на инвалидите, и като резултат имахме скъпи и некачествени униформи заради липсата на конкуренция. Стартирахме обществените поръчки за зимно облекло, а при оценяването на офертите ще участват и синдикатите. Що се отнася до голямата обществена поръчка за документите за самоличност това е наследен проблем, който се опитва да ни приклещи в мъртва хватка. Преди време тази поръчка е обявена и има победител. Но конкурентните фирми обжалват на две различни основания, предстои през октомври ВАС да се произнесе окончателно. А по договор поръчката трябваше да е изпълнена през ноември. Нали разбирате, че това е невъзможно? Надяваме се съдът да не отмени цялата процедура. Разработили сме конкретен график със срокове и отговорници за незабавни действия след решението на съда, така че през март 2010 година да започнем да издаваме новите документи за самоличност. Съдът не се е произнесъл окончателно, но междувременно е допуснал предварително изпълнение.

- Ще ви помоля като юрист да коментирате скандала около прословутия текст за безстопанственост по непредпазливост в Закона за амнистията. Действително ли този нормативен текст ще попречи на съдебната система да си свърши работата в случай на неприемливи и корупционни действия от страна на бивши министри?

- Законът за амнистията е в сила е от 22 април 2009 г. По силата на този закон се освобождават от наказателна отговорност и от последиците на осъждането всички лица, които до 1 юли 2008 г. са извършили престъпление по непредпазливост, наказуемо със затвор до 5 години. Това предизвика справедливо обществено напрежение, защото към този текст прокурорите прибягват, когато не могат да съберат доказателства за други по-тежки, включително корупционни престъпления; този текст върши много работа, защото формата на вината не е умисъл, а е непредпазливост, и това много по-лесно се доказва!

http://glasove.com/pdf/glasove_2009_38.pdf
Аватар
ribaflic
КОМИСАР

ПредишнаСледваща

Назад към В днешната преса