"Шапки долу пред ченгетата"

Модератори: ribaflic, Lord, Raptor, osata

"Шапки долу пред ченгетата"

Мнениеот SYNOPTIK » 19 Дек 2009, 11:25

cveteto написа:Шапки долу пред ченгетата
Те хванаха похитителите, но могат да мечтаят за премиите на магистратите

Всеки ден ги срещам. Понякога се извиняват, че им се налага да работят, учтиви са, но са далеч по-упорити от журналистите. Разследват всички ужасни дребни неразбории, които журналистите отминават с пренебрежение - цигански скандал, пеене на висок глас през нощта, съсед, ударил шамар на съседа, леки катастрофи с възгордели се момичета, които знаят, че полицаят срещу тях никога няма да си купи колата, която те вече за трети път удрят. Всеки ден гледат трупове, прибират разкъсани тела или оставени да изгният парчета от човеци. Ако ги питаш колко получават, те се гърчат като на разпит и не им е удобно - получават по 700 и малко лева.
Последния го срещнах в село Остров, Оряховско. Пътят между селото и Оряхово е като от Втората световна война, някъде в Русия. Целият в ями и обледенен, храстите край Дунава се чупят под тежестта на леда. Полицаят е дошъл чак от Монтана, за да разследва поредната открадната желязна врата от двора на една бабичка. Свършва работата и пита кмета може ли някой да го откара обратно. Няма кой. Полицаят вади късмет - на центъра спира автобусът, онзи междуселският. Униформеният се качва и пита къде се продават билетите. Сяда кротко, а няколко местни го гледат и цъкат с език. Полицаят не разбира защо, денят за него протича нормално.
Едни ги наричат "ченгета" с омраза, други ги наричат "ченгета" с възхищение. Разследващи полицаи, подпрели бюрото с джанта и работещи на собствен компютър. Разправят се с най-лошата част от живота. И го правят заради тръпката, почти никога за пари.
Не са идеални, но са за предпочитане пред останалата част от правораздавателната система в България. От тях се иска да действат бързо и те бързат, колкото могат. По тях крещи и ругае всеки разбирач на закона, пред съдия и прокурор същият мълчи като пукал и извива гръб. Не става дума за сравнение между коледните премии на съдиите и това, което ще получат разследващите ченгета по празниците. Не става дума дори за това, че на празниците ченгетата работят. И че правят онова, от което всички бягаме като от дявола. Тези, невзрачните, дори хванаха хората, които отвличаха хора за милиони. Утре поредният адвокат, съдия или прокурор ще намекват как това не са точно онези хора, които е трябвало да бъдат хванати. Първото съмнение, което ще бъде подхвърлено, е, че полицията е хванала, който си иска, а не онези, които трябва. Въпреки ДНК експертизите, въпреки разболелите се вещи лица, въпреки болните адвокати, въпреки цялата система, която дава на родния престъпник повече права от онези за героя на социалистическия труд... Въпреки всичко полицаят работи. Да му се чудиш на акъла.
Време е някой да каже добра дума за него. С всичките им кусури редовите полицаи са по-готини и свестни от всички онези, от които зависи денят ни. Повечето хора признават - полицията си свърши работата а в съда какво стана - не разбрахме. Полицията все още говори на нормален език дори когато псува и бие. Но по-често нея я бият и й се нахвърлят, като че ли тя трябва да изпере всичкото мръсно пране на държавата.
Тия дни полицията отвърна на удара. Тайничко й се зарадваха обикновените хора. Обикновените българи нямат проблеми с полицията. Проблемите са някъде другаде - по-високо и по-напред в редиците на властта. Дано някой ден полицията стигне и до тях. Дотогава ченгетата да продължат да правят това, което направиха тази седмица - да хващат. Да хващат за пореден път, докато някой друг обира премиите и работи на топло. Животът е несправедлив - ченгетата знаят най-добре това.

Мартин Карбовски

Standartnews.com
Ако изобщо не се движиш, оковите почти не се усещат.
Щастието е единственото нещо, което при делене се умножава.
Аватар
SYNOPTIK
PoliceBG

Re: "Шапки долу пред ченгетата"

Мнениеот jim beam » 19 Дек 2009, 12:34

Карбовски направи много добро предаване 2007 година,където пак показа точно какво работи обикновенния патрулен полицай в София.Според мен тогава той,както и сега с тази статия се опита да докаже на хората,че въпреки всичко полицията работи за разлика от други институции.
Ако ще губиш,бъди сигурен,че ще загубиш борейки се,а не предавайки се!
jim beam
Полицай
Полицай

Мнениеот BARETATA » 19 Дек 2009, 14:32

Продължаваме напред,ще служим докато имаме дъх,докато ни изгонят или и с Разочарование напуснем сами.Няма значение кой какво мисли,трябва да се пази Обществото,да се брани обикновеният човек,въпреки липсата ни в семейното ложе.Винаги непоносимост към неправдите и несправедливостта.Винаги напред,с високо вдигната глава.Аз съм с Вас колеги,а Вие ?
Чл. 5-ЗМВР: "Служителите на МВР,при изпълнение на служебните си задължения,са физически неприкосновени и се ползват с особената закрила на закона."
Аватар
BARETATA
ИНСПЕКТОР
ИНСПЕКТОР

Мнениеот osata » 19 Дек 2009, 18:11

Не знам защо, но преди година някой беше определил някои мои подобни разкази като "Стил Карбовски". На мен определено неговият стил ми харесва - понякога по-груб, но намекващ истината. Той така обрисува картинката видяна с неговите очи, че някак си и читателят я вижда.
Но от горното най-много ми хареса това -
Тия дни полицията отвърна на удара. Тайничко й се зарадваха обикновените хора. Обикновените българи нямат проблеми с полицията. Проблемите са някъде другаде - по-високо и по-напред в редиците на властта.
http://www.vbox7.com/play:cef4ad9e
В памет на загиналите служители от МВР
Аватар
osata
КОМИСАР

Мнениеот Lord » 19 Дек 2009, 19:59

Мартин Карбовски написа:
.............ченгетата да продължат да правят това, което направиха тази седмица - да хващат. Да хващат за пореден път, докато някой друг обира премиите и работи на топло. Животът е несправедлив - ченгетата знаят най-добре това.

Standartnews.com

Наистина, Шапки долу! :!:
КОМИСАР

Мнениеот doznatel1 » 19 Дек 2009, 20:17

Аз също свалям шапка на работата на Полицаите.
Аватар
doznatel1
ИНСПЕКТОР
ИНСПЕКТОР

Мнениеот малкия » 20 Дек 2009, 11:37

Никога не съм бил фен на Карбовски. Но за написаното му свалям шапка.
Синдикат

Мнениеот Валентина » 20 Дек 2009, 11:45

Дано има повече журналисти като Карбовски, които отразяват истинските неща от живота, а не търсят само евтината слава и популизъм. Поздравления за написаното от него! Поздравления и за всички служители от МВР, които си вършат работата, ВЪПРЕКИ всичко.
Аватар
Валентина
ИНСПЕКТОР
ИНСПЕКТОР

Мнениеот kapandura » 20 Дек 2009, 19:21

00
Последна промяна kapandura на 12 Апр 2010, 23:54, променена общо 1 път
kapandura
MASTER

Мнениеот petinka » 27 Дек 2009, 23:13

Уникална статаиЯ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Аз БЕЗУСЛОВНО вярвам в институцията МВР !!
petinka
Полицай
Полицай

Следваща

Назад към Полицията в България