Да спрем войната по пътищата!!!

Модератори: ribaflic, Lord, Raptor, osata

Re: Да спрем войната по пътищата!!!

Мнениеот Sir Humphrey » 29 Ное 2009, 00:08

Моля да ме извините, ако вече съм го пускал:

А това е доста добро изпълнение. Меко казано. :)

Аватар
Sir Humphrey
ИНСПЕКТОР
ИНСПЕКТОР

Мнениеот Sir Humphrey » 29 Ное 2009, 17:18

Гласувам с три ръце "ЗА"!
Аватар
Sir Humphrey
ИНСПЕКТОР
ИНСПЕКТОР

Мнениеот Автоконтрольор » 29 Ное 2009, 20:27

osata написа:Това клипче повече клони към мото-простотията, но нямаме такава тема, а и много бели стават заради "въздушно" самочувстие - е сега тоя идиот, дали е културен шофьор на пътя? Отговора всички го знаем.

Ей го и себеподобния му:

Ко прай на плажа да го пита някой... Това хората с всеки изминал ден изпростяват все повече...
"Хората лъжат, уликите не..." - Д-р Гилбърт Грисъм
Аватар
Автоконтрольор
старши Полицай
старши Полицай

Мнениеот doznatel1 » 10 Дек 2009, 16:20

Тежка катастрофа затвори Хаинбоаз

Проходът Хаинбоаз е затворен заради тежка катастрофа, станала тази сутрин, съобщава полицията във Велико Търново.

Произшествието станало около 8,10 ч. в участък от главния път Велико Търново–Стара Загора след разклона за с. Нацовци.

Лек автомобил "Ситроен" с варненска регистрация, пътуващ в посока Велико Търново, се блъснал в товарен микробус "Фолксваген", който се движел в насрещното платно.

При удара намясто е загинал водачът на леката кола. Самоличността му още не е установена.

Пострадал е и 42-годишен пътник в автомобила, който е откаран във великотърновската болница в тежко състояние, но без опасност за живота.

Екипи на Гражданската защита и на противопожарната служба разчистват пътния участък, който ще остане затворен за около два часа.

http://www.dnes.bg/crime/2009/12/10/tej ... boaz.82259
Аватар
doznatel1
ИНСПЕКТОР
ИНСПЕКТОР

Мнениеот Raptor » 10 Дек 2009, 17:09

С тази война по пътищата пак се залита в едно ... медийно оливане, ама това си е характерна особеност на българското медийно пространство!
Как пък почти никой не се сети поне да види официалната статистика?
А пък тя е общодостъпна тук:
http://dokkpbdp.mvr.bg/Statistics/default.htm
А там се вижда нещо много интересно - убитите при ПТП през периода 1996-та - 2008-ма /по години/ са ...по-малко от периодите 1970-1973 и 1978-1995-та!!!! :!:
Пиковете са през 1972, 1981, 1982, 1990 и 1994 -та.!!!
През 2004-та са загинали 16 души повече отколкото през ... 1967-ма!
През 2008-ма са загинали почти 500 души по-малко отколкото през 1990-та /което е намаление с една трета или 33% - както ви харесва/!
Броят на загиналите е относително стабилен през периода 1996-та - 2008-ма и е на равнището от ... 1968-1969 г.! :!:
Най-голямо нарастване, почти 4 пъти /300%/ има през периода от 1960-та до 1972-ра!!!

Хайде, коментирайте тази "тъпа статистика"!
Иначе да пишем гръмки заглавие по медиите е лесно. По-трудно е да прочетеш нещо, преди да пишеш!
/последните изречение не са към потребителите от форума/
http://www.xnetbg.com/

"E pluribus, unum!"
От многото, едно цяло!(лат.)
Аватар
Raptor
КОМИСАР

Мнениеот Raptor » 10 Дек 2009, 22:22

Горното не съм го преписвал от някъде. Само погледнах диаграмата в статистиката, точно както теб се изненадах от данните и ги интерпретирах за около 10-ина минути. Може да не се е получило най-удачното, все пак не съм спец по пътната безопасност. Който иска може да ме оборва, да предлага други гледни точки и данни или да доразвие нещата в по-детайлен анализ. Аз просто видях нещо, което ме впечатли и противоречеше на насадената ми от медиите представа за "войната по пътищата"!
Опитвам се да каже,че когато някой коментира каквото и да е, първо трябва да "разнищи" проблема от всички страни. Това обикновено става с четене и осмисляне на прочетеното и то достатъчно дълго време. Друг подход обичайно води до обикновени дрънканици, необосновани на нищо обективно.

"E pluribus, unum!"
Аватар
Raptor
КОМИСАР

Мнениеот doznatel1 » 10 Дек 2009, 22:25

Аз скоро искарах БЧК и там ни показаха друга статистика, че нарастват убитите по пътищата през годините след 2006г., може и да греша но това помня.
Аватар
doznatel1
ИНСПЕКТОР
ИНСПЕКТОР

Мнениеот BARETATA » 10 Дек 2009, 22:26

Не грешиш,статистиката е ужасаваща,има много убити по пътищата.Така е ,както са ти казали
Чл. 5-ЗМВР: "Служителите на МВР,при изпълнение на служебните си задължения,са физически неприкосновени и се ползват с особената закрила на закона."
Аватар
BARETATA
ИНСПЕКТОР
ИНСПЕКТОР

Мнениеот Raptor » 10 Дек 2009, 22:29

И още нещо - въпреки че не съм спец по тъната безопасност, нито някога съм имал нещо общо с пътна полиция, по стечения на обстоятелствата повече от година работя със статистически данни на пътна полиция. Статистическият брой на убитите при ПТП е само този на "загиналите на място" - допълнително починалите се отчитат в по-разширена статистика. Тъй че слабото ниво на комуникации и бърза помощ през онези години не биха могли да окажат влияние на бройките.

"E pluribus, unum!"
Аватар
Raptor
КОМИСАР

Мнениеот BARETATA » 10 Дек 2009, 22:32

Не знам ама е страшно,като ходя от време на време на такива ПТП-та ,после доста време псувам и виждаш колко е кратък живота.С това не се свиква,да реагираме адекватно,но си оказва влияние и то доста
Чл. 5-ЗМВР: "Служителите на МВР,при изпълнение на служебните си задължения,са физически неприкосновени и се ползват с особената закрила на закона."
Аватар
BARETATA
ИНСПЕКТОР
ИНСПЕКТОР

ПредишнаСледваща

Назад към Полицията в България