Здравейте колеги,ползвам темата,понеже става дума за кратък казус.
Бях дежурен сега в лошото време. При нас беше бедствено положение,автопатрул бяхме с колега,страши на автопатрула съм аз. Получих нареждане от ОДЧ да отидем да вземем дознател на около 20 км. от управлението. Времето беше много лошо,не ставаше за пътуване и самите ние отклонявахме леките автомобили без вериги да не напускат града. Автомобила ни е без вериги,с недобри гуми,щяхме да берем ядове ако отидем да вземем дознатела и отказах да изпълня нареждането на ОДЧ.
Дежурният се е обадил на Н-ка на РУ,бяхме извикани да се явин в РУ за обяснение и съответно ни се каза,че ще ни наложат дисциплинарни наказания за неизпълнение на заповед. Задълженията ми са да патрулирам в участъка на отговорност съгласно ИППД,но не и да извършвам таксиметрова дейсност извън района да докарвам и разкарвам,който и да е било. След отказа ми никой друг не беше изпратен да ходи да взима дознателят и той не се яви,защото пътя не е почистен и не може да дойде с личния си автомобил.
Моля за отговор,нарушил ли съм служебната дисциплина,имам ли право да откажа да изпълня такава заповед и какви последствие може да има върху мен.Мога ли да бъда наказан за това,че съм отказал да извърша такава дейност заради неблагоприятните метеорологични условия.