Към ivangenov
Виждам, че много хора обичат да се правят на „интересни”, на такива каквито не са. Отиваш и заявяваш, че ти го няма автомобила. Добре. Колегите ти обясниха какво се иска от теб. То по начало е във възможностите на почти всички подаващи сигнали за извършени престъпления или други нарушения на закона. Факт е, че като цяло на българите липсва правна култура..., не знам защо, а и не ме интересува в момента. Говоря за факта. Да те осветля леко по темата за информираността по отношение на теб.
Когато подаваш заявление за нещо, което се е случило според теб, се извършва предварителна полицейска проверка, в хода на която се установяват има ли данни за престъпление и ако има се събират съответните доказателства. Така. Едва след като се съберат достатъчно данни за извършено престъпление явният материал (преписката) се изпраща в съответната районна прокуратура или окръжна такава и прокурорът с постановление образува досъдебно производство по твоя случай..., дава му правна квалификация и т.н. След това разследващият полицай те разпитва в качеството на свидетел и пострадал и там ти разяснява всички права относно възможността да бъдеш информиран за хода на делото и т.н. Това е цялата работа, която те интересува теб.
Всичко останало в горепосочените ти постове са... приказки на ангро и в стил ЕЖК. Понятие в българския наказателен закон като „знам” няма. Има доказан или недоказан факт. Как да кажа..., самото ти „знание” за определен факт трябва да се обективира по някакъв начин, да остави следи в ОБЕКТИВНАТА действителност, защото противното би означавало безправие и липса на всякакъв критерий за разграничаване на истинно от неистинно. Не случайно в закона е записано, че се търси ОБЕКТИВНАТА истина. Толкоз.
Аз също мога да кажа, че ей сега ми е извършена кражба на 1 000 лева. Е, и, какво? Ако съм ги нямал например тези пари изобщо какво правим?! Как ще ми извършват кражба без предмет? Ами ако кажа, аз знам че еди-кой си има сестра, а той няма... разбираш ли. Създава се една несигурност в правния мир. Правният мир се различава от динамичността на реалния живот, но се опитва да го пресъздаде максимално близко. В този смисъл полицията (добра или лоша по нечии критерии) е протекция на обществото, което е част от държавата. Нали последната поне на теория е обществен договор. Така, че обърнете събитията, които са се случили и към Вас и си задайте въпрос защо нещата стоят по този, а не по друг начин.