от Lord » 22 Сеп 2011, 14:53
В САЩ беше изпълнена смъртна присъда, издадена през 1991 г.
Тази нощ в САЩ, Джорджия, беше изпълнена смъртната присъда срещу Трой Дейвис, осъден на смърт през 1991 г. [b]за убийството на полицай[/b], предадоха световните агенции. Съмненията за вината на афоамериканеца Дейвис през годините станаха повод за широка международна кампания в негова защита, в която през годините се включиха известни личности като бившия президент Джими Картър, папа Бенекдикт ХVI и актрисата Сюзан Сарандън, а петиция в интернет събра милиони подписи. Самият той до последно отричаше вината си.
42-годишният Дейвис беше екзекутиран в 23,08 ч.снощи (03,08 ч. по Гринуич днес) със смъртоносна инжекция в затвора Джаксън в Джорджия. Чернокожият Дейвис беше осъден на смърт през 1991 г. за убийството на белия полицай Марк Макфейл през 1989 г. в Савана. Полицаят е застрелян пред ресторант за бързо хранене, докато се опитвал да помогне на бездомник, станал жертва на побой. Случаят предизвика протести заради съмненията, че Дейвис е станал жертва на съдебна грешка поради расова предубеденост. Седем от девет свидетели по делото се отказаха от показанията си, като заявиха, че са били принудени от полицията да свидетелстват срещу Дейвис, а някои заявиха, че друг мъж е извършил убийството.
Според очевидци в последните си думи Дейвис отново е заявил, че е невинен. "Вината не беше моя, аз нямах оръжие", казал той на местна журналистка, присъствала на екзекуцията. "На тези, които се готвят да отнемат живота ми - нека Бог ви благослови!, казал той, а обръщайки се към семейството на полицая Марк Макфейл, заявил: "Не съм убил вашия син, баща и брат. Невинен съм".
Изпълнението на присъдата се забави с четири часа, докато Върховният съд решаваше дали да я отложи за пореден път, а стотици демонстранти стояха пред затвора, очаквайки решението, макар че бяха по-малко на брой от полицаите, съобщава Франс прес.
След екзекуцията от френското министерство на външните и европейските въпроси са заявили, че съжаляват за случилото се и за това, че не са били чути многобройните призиви за помилване. Франция потвърждава, че е против смъртното наказание, каквито и да са обстоятелствата или мястото и напомня, че всяка съдебна грешка при прилагането му е непоправима, се казва в официална позиция на ведомството. Миналата седмица Франция и Съветът на Европа призоваха американските власти да отложат изпълнението на присъдата, припомня агенцията.
Вчера адвокатите на Дейвис направиха последен опит, като се обърнаха към Върховния съд с аргумента, че новопридобити доказателства разкриват, че на процеса е представена лъжлива, заблуждаваща и неточна информация, която прави присъдата недостоверна, но след четири часа върховните съдии потвърдиха изпълнението на присъдата.