plesok написа:Добре, защо да не мога да кандидатствам за работа ако имам далтонизъм, не виждам черно-бяло , виждам си цветовете , явно при определена комбинация от тях не ги различавам. Както и да е , с какво би ми попречило това в работата ? Блгадоря !
А аз ще обясня на това питане по малко по-различен начин.
В някои длъжности пречи, в някои не.
За съжаление в МВР понятието "държавен служител" е толкова широка, че да плачеш ли да се смееш ли. В МВР може да започнеш като ЛРТП - чистач, след година да се явиш на вътрешен конкурс и да станеш ДС (държавен служител), след още някоя година да се качиш кат.Г ( инспектор ), след което дори можеш да отидеш на ръководна служба в СОБТ. Е, логика има ли, щом като имаш някакви данни, да минаваш всичките тези "стълбици" за да постигнеш целта си? И защо понятието "държавен служител" важи от човека стоящ на бюро и работещ с граждани, до полицаят от улицата, до баретата, до началника, до разузнавача, до експерта....
С една дума - има длъжности, в които дори и човек с една ръка може да работи като държавен служител, само че в МВР всички държавни служители са .... уеднаквени, приравнени и т.н. И каквито и нови и нови и млади началници и ръководители да дойдат, те всички си пазят службата и са "послушни", и предпочитат всички проблеми и нерешени въпроси да приключат в техния кабинет с думите "еми няма как да стане на тоя етап, ако горе решат". Само дето малцина от тях на нерешен въпрос биха запитали официално нагоре - защото това значи "несправяне с обстановката и слаби управленчески способности". Винаги съм казвал, че когато запитам началника си и той ми каже "ами трябва отгоре да разпоредят", то той трябва да постави въпроса пред директора, а той аналогично ако няма вариант да го реши дори и до министъра. Понякога с много много усилия и говорене е стигало до директора, като след това се досещате за резултата. Изкривихме темата.