Има нещо, което живо ме интересува - казвате, че всеки кризисен щаб сам определя тактиката си във всеки конкретен случай! В този случай не ми стана ясно каква точно тактика беше предприета относно медиите?
ББорисов казва, че заради достигнала до похитителя инф от медиите не са могли да приключат с преговорите по-рано. Кой и как точно им забрани?
Единствената официална инф е тази от пресцентъра на МВР, която обаче звучи наивно в сравнение с хищничеството на телевизиите - "Всякакви коментари и разпространяване на непотвърдена информация по повод инцидента в банков клон в Сливен пречат на оперативните действия.
Внасянето на допълнително напрежение усложнява работата на професионалистите."
Почти пожелателно послание, без да е ясно има ли - и ако да - ще понесе ли някой санкции за обратните действия. Защото НИКОЙ не се съобрази с това очевидно - защо е нужно тогава да се публикува инф, което никой не ебава-.... пълно безсилие се чете в действията.... А ако нещо от глупавите бръщолевения по медиите беше отключило някъв непредвиден гняв в похитителя и беше разстрелял всички заложници - тогава пак ли полицията щеше да е виновна? Пълен разврат в тия медии, честно....
Сетих се за различни примери по света, когато или се иска пълното съдействие на медиите (заложниците в Москва) или пък медиите не продумват и думичка, докато щабът не разреши това, както и какво точно да излезе по медиите.
В БГ какви точно са правилата? Кога и как се решава и съобщава на медиите какво се иска от тях в тази ситуация и как точно трябва да се накарат да се съобразяват с това решение?
Да пускаш пожелателни съобщения в сайта и да казваш на операторите на място да не снимат не е работеща формула. Да не говорим Бенатова колко демонстративно дезинформира всички по време на случващото се в Сливен - то не беше Христо, то не беше се предал още снощи, то не бяха глупости... Като цяло гледах отразяването по бтв - всички бяха толкова не подготвени и толкова лешояди, че не знам защо изобщо се съгласяват да говорят с тях органите... тоест знам де, ама се правя...
Та, какво ще кажете за бг практиката в подобни ситуации в отношенията медии-органи?