В днешната преса

Преса и коментари

Модератори: ribaflic, Lord, Raptor, osata

Re: В днешната преса

Мнениеот Sir Humphrey » 10 Авг 2010, 13:39

doznatel1 написа:Ченгето с… Ша те смажа, недоносеник! - невинно

Заради това, че видеото не било изследвано за автентичност, а и поради други процесуални гафове, плевенската дирекция на вътрешните работи бе осъдена да плати и разноските по делото на Филатов.

http://www.dnes.bg/obshtestvo/2010/08/1 ... inno.96217

Естествено, журналистът търси сензацията. Съдът изобщо не е разглеждал въпроса дали долнодъбнишкият "герой" е виновен или не. Отменил е заповедта поради процесуални нарушения...

Натрапва се усещането, че полицията нещо май не е способна да спазва процедури.... :evil:
Аватар
Sir Humphrey
ИНСПЕКТОР
ИНСПЕКТОР

Мнениеот Lord » 10 Авг 2010, 14:43

Sir Humphrey написа:Натрапва се усещането, че полицията нещо май не е способна да спазва процедури.... :evil:

Според мен пишеш откровени глупости! Полицията е единствената институция в страната, спазваща всички процедури! :idea:
КОМИСАР

Мнениеот GKrIvan » 10 Авг 2010, 16:52

http://www.standartnews.com/news/details/id/77002
Цветанов се обади на пожарникарите ни в Русия
МЛАД ПЕНСИОНЕР
GKrIvan
ИНСПЕКТОР
ИНСПЕКТОР

Мнениеот Лъчезар Серафимов » 10 Авг 2010, 20:58

Lord написа:
Sir Humphrey написа:Натрапва се усещането, че полицията нещо май не е способна да спазва процедури.... :evil:

Според мен пишеш откровени глупости! Полицията е единствената институция в страната, спазваща всички процедури! :idea:

Лорд по този казус можем да поспорим много.
Според мен е точно обратното.
В момента в МВР се работи с толкова много подзаконови нормативни актове, които са в разрез с основни закони, кодекси и т.н., които подзаконови актове/заповеди, наредби, инструкции/ се тълкуват от некомпетентни хора и се издават некомпетентни заповеди, които заповеди от своя страна водят до горното. Просто е една голяма мъка.
Нищо против възстановения колега, просто друг път трябва да въздържа нервите си и да внимава, да е по-осторожен, както казват вече бившите милиционери и настоящи полицаи от Русия.
Аватар
Лъчезар Серафимов
MASTER

Мнениеот Lord » 10 Авг 2010, 21:22

Лъчезар Серафимов написа:
Lord написа:

Лорд по този казус можем да поспорим много.
Според мен е точно обратното.
В момента в МВР се работи с толкова много подзаконови нормативни актове, които са в разрез с основни закони, кодекси и т.н., които подзаконови актове/заповеди, наредби, инструкции/ се тълкуват от некомпетентни хора и се издават некомпетентни заповеди, които заповеди от своя страна водят до горното. Просто е една голяма мъка.

Лъчо разбирам много добре какво имаш предвид и съм съгласен. Аз исках да кажа, че точно поради огромното количество подзаконови актове, ние изпълнявайки служебните си задължения се съобразяваме дори и със слънцето към момента. Предвид субординацията, изградената с времето дисциплинарна практика и стотиците забранителни и разпоредителни документи, под които сме се подписали аз, ти всички полицаи, ние сме принудени да живеем едва ли не като аскети. А, всички останали институции имат комфорта да правят почти каквото си искат, независимо от закон, етика и морал. Убеден съм, че разбираш за какво говоря. Иначе си прав, мъката е голяма.
КОМИСАР

Мнениеот Sir Humphrey » 10 Авг 2010, 21:41

Конкретният повод за коментар ми беше отмяната на заповедта за уволнение, съответно, че там даже една дисциплинарна процедура не са успели да проведат като хората. (А може би тези грешки са нарочно направени?)

А като написах за "натрапването на усещането", визирах случая в Кърджали, за който в крайна сметка май се оказа, че нито са имали предварително заповеди за нарушаване на неприкосновеността на жилището, нито са ги поискали от съда на следващия ден. Министърът и пригласящите му медии направиха всичко възможно да политизират случая и да отместят вниманието от процедурните нарушения.

По "Килърите"САС каза, че като "доказателство" им е представен преразказ на СРС-ираните разговори.

Процедурите: скучни, но задължителни.
Може би няма да е лошо ръководствата нз службите, в коите се изпълняват процедури, да възложат на подчинените си разработването на
Изображение
и след това изпълнителите на процедурите да си отмятат с чавка, за да не забравят нещо..
Аватар
Sir Humphrey
ИНСПЕКТОР
ИНСПЕКТОР

Мнениеот Лъчезар Серафимов » 10 Авг 2010, 21:56

До колкото знам за казуса "Кърджали" се раздуха в пресата още на следващата сутрин, тъй че е немислимо ако колегите са нямали необходимото одобрение, то такова да не се получи в последващите 24часа. Просто не се връзва, но не можем да коментираме нещо с което не сме добре запознати.
А, че е имало политически натиск имало е, но от коя пол. партия е друг въпрос.
Аватар
Лъчезар Серафимов
MASTER

Мнениеот osata » 10 Авг 2010, 22:18

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3184251

Катаджии пускат лоши шофьори в знак на протест
10.08.2010 19:30
Пътните полицаи в Испания, разгневени от намаляването на заплатите си, пускат нарушителите само с предупреждения, вместо да им пишат актове

Пътните полицаи в Испания, разгневени от намаляването на заплатите си, пускат нарушителите само с предупреждения, вместо да им пишат актове, съобщава Асошиейтед прес.

Испанските магистрали са претоварени с автомобили в сезона на почивките, но шофьорите вече не се притесняват особено, че ще бъдат спрени и глобени.

През юни - първия месец, в който държавните заплати бяха съкратени с 5% в рамките на план за икономии, броят на глобите, написани от патрулни полицаи, спадна с близо 50% в сравнение със същия период на миналата година, сочат данни на пътния отдел на Гражданската гвардия.

Данни за юли все още няма, но медии съобщават, че снизходителната стратегия на катаджиите се засилва.

Това поражда съмнения дали сигурността на пътя не е изложена на риск в една от най-големите туристически дестинации в Европа.

Броят на жертвите, загинали в пътнотранспортни произшествия миналия уикенд, например, е най-големият досега от началото на годината. още по темата

Протестът на полицаите, заклеймен от испанския печат, е поредното главоболие за правителството, което вече бе разтърсено от заплахата за стачка на авиодиспечерите, чиито заплати също бяха съкратени в името на финансовата дисциплина.

Пътните полицаи всъщност не са декларирали открито и официално, че ще подминават нарушенията, но техен началник признава, че го правят.

Служител на Независимата асоциация на Гражданската гвардия обяснява, че протестът започнал спонтанно след обявяване на намалението на заплатите, след което се разраснал.

Служителите в пътния отдел на Гражданската гвардия, в който работят 10 хил. души, вече са ядосани, защото вземат по-малко в сравнение с другите полицаи в Испания.

Техните заплати са от 1600 до 1800 евро - и броят им не се е увеличил, както беше обещал премиерът Хосе Луис Родригес Сапатеро.

През април в отдела бе разпоредено служителите да използват радиостанциите си повече от мобилните телефони и да прекарват повече време в паркираните си коли, следейки за нарушители, вместо да патрулират през цялото време, за да се пестят пари.

Съкращаването на заплатите изглежда бе капката, която преля чашата, казва пожелалият анонимност служител.

Испанските катаджии могат да получават бонуси от 150 евро всеки месец съгласно реформа, въведена през юли, според която писането на актове им дава повече точки, отколкото ако помогнат на шофьор, чиято кола се е повредила.

Националният всекидневник "Ел паис" отправи критики и към двете страни - към пътните полицаи, че оказват натиск чрез тактика, която може да застраши сигурността по пътищата, и срещу правителството, че създава впечатлението, че работата на пътните полицаи е по-скоро да създават приходи чрез глоби, а не да пазят шофьорите.
Аватар
osata
КОМИСАР

Мнениеот малкия » 10 Авг 2010, 22:48

Lord написа:

Лорд, аз също бих опонирал. Полицията като институция? Добре, а полицаите като служители? Напоследък се натъквам на все по-фрапираща негромотност сред колеги. Порцедури ли?!? За да ги спазваш би трябвало да си запознат с тях.
Синдикат

Мнениеот Lord » 10 Авг 2010, 23:29

Точно това имах предвид. Нищо лично или някакъв частен случай, имах предвид принципа, че полицая е виновен по презумпция.
Не е ли така, колеги и уважаеми неколеги?
КОМИСАР

ПредишнаСледваща

Назад към В днешната преса