Вашето мнение

Модератори: ribaflic, Lord, Raptor, osata

Re: Вашето мнение

Мнениеот kankudai » 19 Апр 2010, 17:56

osata написа:Ако отвориш Уикипедия, ще видиш, че КРАВ МАГА е бойно изкуство измислено от израелци преди почти 100 години.
Дали е самозванец или не... вече това е друг въпрос.
Нека изчакаме да ти прочете темата някой по-юридически запознат, или пък фенът на бойно изкуства и командоси - Ото... :)

А иначе, приятел, ти като отидеш на зъболекар искаш ли да му видиш дипломата? :mrgreen:

Osata, не съм напълно съгласен с теб. Когато отивам на зъболекар, предварително съм се посъветвал с познати, които вече са го посещавали и са наясно с качеството му на работа. Ако зъбите са направени калпаво, това ще си проличи в най-скоро време.
С Бойните изкуства нещата не стоят точно по този начин. Не всеки има познати компетентни в тази област. Когато прочетеш - Крав Мага, най-ефикасната система за самозащита, която се усвоява в изключително кратки срокове... някак звучи примамливо.
По принцип ми е все тая за лица като А.П. Всеки си има глава на раменете и сам може да прецени колко е компетентен преподавателят му. Но това момченце преподава в училище. Родителите чули-недочули, че бойните изкуства учат на ред и дисциплина, решават да запишат детето си. Какво ще научи това дете от човек, който до вчера е подскачал из мазетата, а днес вече е велик инструктор по К.М.? Възможността детето да се травмира за цял живот не е никак малка. Бил съм инструктор на детска група и от опит мога да кажа, че работата с деца е изключително отговорна и деликатна работа.
Както вече беше изтъкнато, А.П. е човек без практически опит, което не му попречи да отвори клуб и да нарече себе си инструктор по К.М. и специалист по антитероризъм. Ако не беше споменавал антитероризма, вероятно нямаше да му се обърне чак такова внимание, но последното просто си е наглост в най-висша степен.

@cz75bgpolice - Качествата на Боби като стрелец не ги оспорвам. След като ти е познат, би трябвало да си наясно с подготовката му по бойни изкуства. Едно е да си в МВР и да обучаваш кадри от системата, друго е да обучаваш цивилни граждани.
По отношение на ЛПЗ ще си спестя коментара. Още помня изражението на радост в един познат, че е научил акк се изпълнява "саблен удар". Но все пак едно е да де обучава Т.П., човек прекарал дълги години в залата, стаарши инструктор на ЦПКК, друго е да те учи А.П. човек без грам практически опит. Място за сравнение между двете личности няма.

Ако на някой му е интересно защо има такъв негативизъм към личността на А.П., може да погледне тази тема http://daobg.com/index.php?showtopic=45274&st=0 Ако не друго, поне ви гарантирам, че ще се посмеете от сърце.
kankudai
младши Полицай
младши Полицай

Мнениеот cz75bdpolice » 19 Апр 2010, 18:18

Каnkudai, Бързия не ми е личен познат,просто от полицейските състезания по стрелба знам кой е а и колеги които участват на такива също знаят кой е .Нямам представа от уменията му в бойните изкуства,но имайки в предвид мястото където е работил предполагам ,че е на едно добро ниво.Там все пак наблягат и на ръкопашния бой.Другото момче не го познавам.Пак ти казвам-като не ти харесва обучението сменяш школата и си решаваш проблема.Относно инструктора Т.П. всеки си има собствено мнение,та моето е ,че човека е състезател ,но едва ли някога е задържал престъпник.Стилът му е състезателен и както казва Кука 5 не търпи критики.На курса голяма част от техниките които той показваше стават за залата но не и за улицата при схватака с престъпник.Да не говорим пък за защита от нож или пистолет-просто е смешно.И когато тези неща му се кажат той се обижда.
,,СТРАХЛИВЕЦЪТ УМИРА ВСЕКИ ДЕН,А СМЕЛИЯ-САМО ВЕДНЪЖ,,-ДЖОВАНИ ФАЛКОНЕ
http://www.youtube.com/watch?v=pMG8SN4Kzug
cz75bdpolice
Полицай
Полицай

Мнениеот kankudai » 19 Апр 2010, 18:49

cz75bdpolice, може ли на майстор да му обясняваш, че техниките му не функционират в реална ситуация :D
Шегата настрана, каквото и да си тренирал (карате, джудо, бокс, кик бокс, таекуондо, ММА) боя в залата и на улицата са две коренно различни неща, но пък наученото в залата помага когато най-малко очакваш това.
Относно защитата с голи ръце срещу нож или пистолет, аз лично съм доста скептично настроен към подобни изпълнения.
Бързия, че е бил в СОБТ - бил е, но какви функции е изпълнявал там и колко разбира от бойни изкуства е отделен въпрос. Компетенцията му в областта на стрелбата никой не я оспорва.
По отношение на школата, аз съм в съвсем друга. Там е и проблема. Всеки занимаващ се с бойни изкуства знае колко години са му били нужни, докато достигне ниво за да преподава (при мен това беше 13 години) и е леко дразнещо (не само за мен) когато някоя новоизлюпила се нинджа цъфне след няколко месеца тренировки и започне да се бие по гърдите какъв спец по самозащита и антитероризъм е.
На въпросният А.П. му бяха отправени няколко предизвикателства за да докаже уменията си - не прие нито едно. На въпзоса - с какво се е занимавал преди това и колко време - пълно мълчание.
На мен ми беше интересна вашата гледна точка по отношение на това, дали всеки сертифициран самозванец е недосегаем от закона, само защото има сертификат.

Osata, специално за теб ще има и десерт-oфициалната страница на Крав Мага Бълбария. Какво нещо е рекламата http://krav-maga-bg.com/
PS. Виждам, че темата в daobg ти е допаднала. Все пак предупредих, че смехът от сърце е гарантиран :)
kankudai
младши Полицай
младши Полицай

Мнениеот cz75bdpolice » 19 Апр 2010, 19:51

Вярно е ,че не е приятно да казваш на инструктора,че тази или онази техника показана от него е неприложима или направо самоубийствена.Обаче той изнася лекция пред полицаи-хора които в по-голямата си част имат десетки,че и стотици ситуации зад гърба си и то в реални условия.Говоря за задържания на престъпници в условията на улицата,в помещение с много прчки за измислени удари с крак ала Ж.К.Ван дам.Хора с брадви,ножове огнестрелно оръжие и т.н.И той човека дето спортува в залата ,където и противника играе по правилата се обижда като му се казват истините.Срещу нож и пистолет правиш така,удряш,блокираш.избиваш ,блок и т.н.Не и ако искаш да продължиш да живееш. :lol: .Но когато го правиш с дървен нож и пласмасов пистолет се получава.Направихме си експеримент веднъж(не с Тони а с друг инструктор,но не псевдо а кадърен инструктор) и заменихме дървения пистолет с боен,без пълнител и патрони но с взведено чукче.Нито един успешен опит за отнемане на оръжието.На тези техники може да вярват тийнейджъри-мераклии,които нямат реални ситуации.Иначе за спорт е добре.
cz75bdpolice
Полицай
Полицай

Мнениеот Lord » 19 Апр 2010, 20:04

kankudai написа:................................................................................................

Въпорси:
Според вас следва ли тези лица да бъдат подведени под наказателна отговорност и ако да - на какво основание.
Как вие бихте постъпили от позицията на орган на властта?
Ще ми е интересна вашата гледна точка.

На първия въпрос мога да ти отговоря само ако ми кажеш сключва ли се някакъв договор за обучение или друг документ и какъв е точният текст на въпросния документ? Както и какво точно пише във въпросната диплома или там какъвто документ издават?
На втория въпрос - съветвам всички граждани да се ограмотяват по отношение на правата си, визирам и частния случай, който си изложил, но и общите принципи. Не е нормално да плащаш за нещо/чул-недочул, разбрал-недоразбрал, или прпосто щото така правят и други/, а да не знаеш какво точно ще получиш срещу парите си.

Между другото твоят пример kankudai важи в пълна сила и за почти всички други сфери, напр. медицина, козметични услуги, образование, туроператорски дейности, да не говорим за врачуване, разваляне и правене на магии и много други... ;)
КОМИСАР

Мнениеот kankudai » 19 Апр 2010, 20:22

Lord, по отношение на сключени договори, публикуван е само този http://www.krav-maga-bg.com/documents-bg/SBK.pdf
Те какви дипломи издават не мога да кажа, не съм ги виждал, но мога да ти покажа с какви разполагат - http://www.krav-maga-bg.com/documents-bg/petrov-bg.htm
Интересно как изведнъж лицето А.П. стана притежател на толкова много сертификати, след като преди само няколко месеца беше изтърсил това "През 2007 година се запознах с един бургазлия (Страхил - Будата) той беше ходил на същото обучение в Израел на което аз отидох в последствие. Именно този човек ме запозна с материята. Официален сертификат не ми е издаден, което наистина не е малък проблем."

@cz75bdpolice, затова казах, че съм доста скиптично настроен към самозащита с голи ръце срещу нож или пистолет.
В един друг форум имаше качен снимков материал по отношение на неуспешни опити за защита с голи ръце срещу ножове.
Предупреждавам, снимките не са за хора със слаби нерви и лица под 18 години. Ако модераторите сметнат за необходимо-нека ги махнат

Внимание, снимки с кръв - само за 18+
Последна промяна osata на 19 Апр 2010, 21:14, променена общо 3 пъти
Причина: добавяне на предупреждение 18+
kankudai
младши Полицай
младши Полицай

Мнениеот cz75bdpolice » 19 Апр 2010, 20:24

И аз попрочетох малко от писаното във форума за бойни изкуства.Става ясно,че човека се е занимавал със спорт различен от бойни изкуства,след което е изкарал курс по Крав Мага и според него е готов да го преподава.Няма лошо,както навремето се оториха сума карате-школи със знайни и незнайни сем-пай и други титли така сега се отварят школи по крав мага,кемпо ,самбо и т.н.На хората са им интересни новите неща и се палят.Ако не им хареса ще се махнат.Човека е решил да се занимава с това и го прави,пък ако не се справя ще изгуби курсистите си.Все едно да си автомонтьор,но да не можеш да смениш един съединител на голф-2.Няма да идват при теб клиенти.
cz75bdpolice
Полицай
Полицай

Мнениеот NANIOX » 19 Апр 2010, 20:26

cz75bdpolice написа:
Raptor написа:Нямам представа как е регламентирана тази дейност!
Самият аз имам удостоверения за неща които не бих се захванал да ги преподавам дори и любителски на частно /инструктор по алпийска (бил съм и спортист) и бойно-приложна подготовка/, но нямам тапия за инструктор по стрелкова подготовка, въпреки че няколко години съм работил точно като такъв, и не се страхувам да преподавам такива умения!
Най вероятно, ако не се изисква някаква специална квалификация за такава дейност,да не се нарушава никакъв закон! А за качеството на получаваната услуга, има думата негово величество потребителя - като не им харесва на хората, ще спрат да ходят при него, и ще му фалират бизнеса!

Аз много искам да изкарам курс по алпийска потготовка,обаче незнам в МВР провеждат ли още такива курсове или са само за СОБТ и сродните им служби.Ти къде си го карал този курс и прееди колко време.

Лично аз,го изкарах във Варна.В момента не знам дали се провежда такъв(Алпинизъм и водно спасяване)
Който иска,може.Който казва че не може,не иска.

http://www.youtube.com/watch?v=fag9c50wJE0

http://www.vbox7.com/play:02526cce
Аватар
NANIOX
ИНСПЕКТОР
ИНСПЕКТОР

Мнениеот cz75bdpolice » 19 Апр 2010, 20:31

Колега NANIOX през коя година беше на курс по алпийска и какво включваше той.
cz75bdpolice
Полицай
Полицай

Мнениеот Lord » 19 Апр 2010, 20:44

kankudai написа:Lord, по отношение на сключени договори, публикуван е само този http://www.krav-maga-bg.com/documents-bg/SBK.pdf
Те какви дипломи издават не мога да кажа, не съм ги виждал, но мога да ти покажа с какви разполагат - http://www.krav-maga-bg.com/documents-bg/petrov-bg.htm
.................

Ами при изнесеното до момента няма за какво да им се търси наказателна отговорност. Хипотетично най-близо са до състава на 209, но само и ако има договор, който не е изпълнен, или до чл.308, ако издават диплом за нещо, което реално не е придобито от обучавания.

Иначе, имам сериозни резерви за това, че не може да се противодейства адекватно с "голи ръце" на въоражено лице"Без зн. е хладно или огнестрелно оръжие", напротив, лесно е, стога дистанцията да е близка, техниката оттренирана, няма проблем.
КОМИСАР

ПредишнаСледваща

Назад към Извън темите