Днес празнуваме:

Модератори: ribaflic, Lord, Raptor, osata

Re: Днес празнуваме:

Мнениеот КОШМАР » 03 Мар 2010, 17:40

Стони, нима искаш да опровергаеш историята? Фактите не могат да се оспорват. Изобщо!!! Сега в какво робство сме??? Сега би трябвало да сме свободни и имаш късметче, че си далеч от мен.

Стони, ето това е за теб от сърце :)

Смешен плач - Христо Ботев

Плачете за Париж, столицата на разврата, на цивилизацията, школата на шпионството и робството; плачете, филантропи, за палатите на страшните вампири, на великите тирани - за паметниците на глупостта, на варварството, изградени с отсечените глави на толкова Предтечи, на толкова велики мислители и поети, с оглозганите кости на толкова мъченици за насущния хляб, - плачете! - лудите не може никой утеши, бесните не може никой укроти!

Кълнете комунистите, че съсипаха столицата ви и измряха с разбойническите за вас думи: свобода или смърт, хляб или куршум! Плюйте на техните трупове и на труповете на онези жертви на цивилизацията, кои сте прегръщали и прегръщате в лицето на жените си, на сестрите си, на майките си и днес наричате бесни блудници, защото имаха още сила да се хванат за оръжие и избавят от вертепа на разврата! Хвъргайте кал и камъни връх гроба на Домбровски, защото не стана слуга на някоя коронясана глава, а поборник на велика идея, на висока цел и с гърди твърди се опря на предателите на Франция и виновниците на толкова злочестини в човещината.

Цял свят оплака Париж, цял свят прокле комунистите, и нашата бедна журналистика и тя не остана надире, и тя заплака за бездушното и прокле разумното.Смешен плач! Като че от Нимврода до Наполеона, от Камбиза до Вилхелма войната не представя едни и същите зрелища, една и същата цел с едни и същите средства. Като че Наполеон, в името на цивилизацията и Вилхелм, в името на божия промисъл, не направиха повече зло, повече варварство в 19-ий век, отколкото напр. Александър Македонски с походите си преди толкова векове. Но там е варварството, там са укорите и проклятията, дето робът, човекът, като не чуят думите му, разума му, улавя се за крайност и се бори на живот и смърт, доколкото му позволяват средствата, които са низки, защото са малки, а малки само затуй, защото им са ги отнели господарите. Тогава човекът наричат разбойник, развратник, низък и варварин! Такива бяха и комунистите.

Християнството има своите мъченици, доде нарече роба "син божий, син человеческий"; има ги и революцията, за да "направи скитника гражданин"; има ги и ще ги има и социализмът, който "иска да направи човека повече от син божий и гражданин - не идеал, а същ човек, и от него да зависи градът, а не той от града". Християнството, революцията и социализмът - монархията, конституцията и републиката - те са си фактове и епохи исторически, кои ще отрече само тоя ум, който не признава прогреса в человечеството.

Училището и само училището, казва баба Македония, ще избави Европа от социален преврат - училището и само училището, повтаряме ний, ще я приготви за тоя преврат; но не училището на Златоуста и Лойола, на Вилхелма и Наполеона, а онова на Фурие и Прудона, на Кювие и Нютона - и училището житейско.

Комунистите са мъченици, защото не са важни средствата в борбата им за свобода, а идеята на тази борба. "И свободата ще има свойте езуити", казва Гейне.

Нека сега нашата журналистика задържи сълзите си, както ще ги задържи в европейската - за да оплаче други столици, други варварства и страдания, кога робът извика на господаря си: кой си ти, що плачеш? Мъж ли си, жена ли, или хермафродит - звяр или риба?... И ще бъде ден - ден първий.
.....................
Времената се менят, историята също. През онези години така е трябвало да бъде, така е станало. Но със сигурност не е било напразно.
КОШМАР
ИНСПЕКТОР
ИНСПЕКТОР

Мнениеот Sir Humphrey » 03 Мар 2010, 17:44

Мисля, че е време 3 март да престане да бъде национален празник. 3 март е символ на един блян, който е останал неосъществен и до ден днешен.

Според мен много по-добре и приятно ще бъде национален празник да бъде 24 май. В момента културната ни идентичност е в по-голяма опасност от националната. А пък и националната идентичност постепенно губи своето значение.
Аватар
Sir Humphrey
ИНСПЕКТОР
ИНСПЕКТОР

Мнениеот КОШМАР » 03 Мар 2010, 17:53

А така Сър :shock: Ти явно си слушал тазсутришното предаване на Маринкова. Имаше едно подобно предложение и ти взе, че го повтори. Освен това се казаха думи от рода, че изобщо НЕ трябва да се пише за каквото и да било за цитирам "турското присъствие в България" и като се спре, горе-долу до след второ поколение, всичко ще бъде забравено. Може за теб да е жалко, но факт е, че са ни освободили. А това, че след тази дата свободата не е тази която са си представяли хората е друго нещо. В интерес на истината след тази дата България започва да съществува след 500-годишна тирания. Така, че бъди така добър и не ми говори врели-некипели. Защо се опитваме да елиминираме историята си Сър?
КОШМАР
ИНСПЕКТОР
ИНСПЕКТОР

Мнениеот SYNOPTIK » 03 Мар 2010, 17:58

SFS написа:Какво да чествам?

Чествай 1 юли-Canada day !
И припявай "Бог да пази Кралицата" ! ;)
Ако изобщо не се движиш, оковите почти не се усещат.
Щастието е единственото нещо, което при делене се умножава.
Аватар
SYNOPTIK
PoliceBG

Мнениеот Sir Humphrey » 03 Мар 2010, 17:59

Не съм слушал нищо сутринта, защото спах до 12 на обед ;)
Свалянето на статута на един празник от "национален" към "официален" не знам защо го тълкуваш като предателство и отричане на историята.
Просто времената се менят, приоритетите на обществото ни - също.
Аватар
Sir Humphrey
ИНСПЕКТОР
ИНСПЕКТОР

Мнениеот КОШМАР » 03 Мар 2010, 18:04

Цитат: "Мисля, че е време 3 март да престане да бъде национален празник. 3 март е символ на един блян, който е останал неосъществен и до ден днешен."

Това не съм го писала аз Сър. За годината 1878 година този блян е бил осъществен. Ако не ми мине до утре не те виждам. :evil:
КОШМАР
ИНСПЕКТОР
ИНСПЕКТОР

Мнениеот Sir Humphrey » 03 Мар 2010, 18:09

Изображение

Много ще се учудя, ако ми кажеш, че това очертаното с дебелата линия е осъществен блян
Аватар
Sir Humphrey
ИНСПЕКТОР
ИНСПЕКТОР

Мнениеот КОШМАР » 03 Мар 2010, 18:50

Сър, учудвай се колкото си искаш. Гледай момента и не се опитвай да омаловажаваш историята. Интересите на Великите сили пред една малка и току-що освободена България, играят голяма роля Сър. И сега сме малка България, при това бедна, но с установени граници, за разлика от тогава когато се е решавала съдбата на страната ни . Нито ти, нито аз или който и да е от нас е живял тогава, за да направи каквото и да е, стига да е имал тази възможност. Времето наистина е било усилно, но каквото и да е, сме задължени да признаем всичвко направено в името на тази България и нейното обединение, колкото и трудно да е било това. Все съм си мислила, че Аспарух е създал българската държава под щастлива звезда. Близо седем века сме били под робство и пак ни има.
КОШМАР
ИНСПЕКТОР
ИНСПЕКТОР

Мнениеот Lord » 03 Мар 2010, 20:05

Освобождение или робство?

Стига сте чествали и отбелязвали. Празник се празнува!
КОМИСАР

Мнениеот doznatel1 » 03 Мар 2010, 20:15

Lord написа:
Освобождение или робство?

Стига сте чествали и отбелязвали. Празник се празнува!

Аз мисля че всеки ден трябва да се "чества", а не да сме Българи за един ден!
Аватар
doznatel1
ИНСПЕКТОР
ИНСПЕКТОР

ПредишнаСледваща

Назад към Извън темите