Биеш полицай - ставаш министър
"За да избегнем насилието над полицаи, законът трябва да е много ясен – докоснеш ли полицай – в затвора". Това заяви днес премиерът Бойко Борисов. ГЛАСОВЕ припомня случката със сегашния министър на културата Вежди Рашидов от края на ноември 2001 г. Тогава общинските съветници Рашидов и Додов пребиха полицай, полежаха малко в ареста, за което Рашидов получи лично извинение от тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов и пистолет за награда.
Скулпторът Вежди Рашидов, колегата му Емил Додов от ОДС в столичния общински съвет и полицай влязоха в кървава схватка под прозорците на кмета Софиянски на ул. "Московска" в София. От мелето полицаят излезе със счупен нос, Додов - с цепнато чело, а Вежди - със заплахи, че ще извика генерали. Двамата съветници бяха арестувани за 24 часа. Боят стана около 11 ч., когато Рашидов, който е общински съветник от формация "Другите за София", паркирал пред кметството.
Униформеният от СДВР му обяснил, че на това място трябва да спре перуанският посланик. Според разказа на очевидец пред полицията Вежди отказал да си махне колата и след кратка разправия блъснал охранителя. Полицаят не отстъпил и скулпторът го пернал с юмрук в лицето. В този момент се намесил Додов - ударил една "главичка" на униформения и му разбил носа, просвайки го върху една от паркиралите коли. На помощ пристигат общински полицаи. Опитват се да сложат белезници на Додов, той се дърпа. Рашидов се опитва да успокои положението. Полицай успява да избута Рашидов, който заплашава, че ще се обади на генералите.
По-късно лекарите в "Пирогов" установили, че носът му е счупен. Очевидецът извикал на помощ полицаите, които били в общината. Те разтървали биещите се. При опита да сложат белезници на Додов той се дърпал, а скулпторът го защитавал, заплашвайки, че познава всички генерали и ще им се обади да ги уволнят.
Версията на Вежди е друга. "Полицаят ме заплашваше, че ако не бил на служба, щял да ми разкаже играта. Беше нахален, дърпаше ме за ръкавите и ме удари. Тогава се намеси Додов и понеже полицаят посегна и на него, и той понечи да му отвърне. Полицая подскочи като петел, удариха си главите и му потече кръв от носа", заяви скулпторът пред "Сега". Додов не беше открит за коментар.
"Рашидов ме заплаши, че ако му пипна колата, ще ме пребие, после ме удари. Много пъти съм си имал разправии с г-н Рашидов, всеки път паркира неправилно", разказа пред "Евроком" полицаят Венцислав Павлов.
Рашидов и Додов са дали показания пред полицията на място, а по-късно са били извикани за разпит в Пето РПУ. Заведено е дознание и ако вината им се докаже, може да бъдат съдени за нанасяне на средна телесна повреда. Главният секретар на МВР Бойко Борисов заяви пред "Евроком", след като прегледа записите от инцидента, че неговият служител е напълно невинен и министерството ще му наеме адвокат.
На 9 юли 2003 г. главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов награди с пистолет "Браунинг" Вежди Рашидов, който в края на ноември 2001 г. влезе в остър сблъсък с полицай пред сградата на столичната община, в резултат на което служителят на реда се оказа със счупен нос. Тогава Рашидов и неговият колега - съветникът от СДС Емил Додов, престояха в ареста 72 часа, а тогавашният шеф на премиерската канцелария Стоян Ганев лично отиде при главния прокурор Никола Филчев, за да иска освобождаването им. Според МВР и самия ген. Борисов пистолетът е извинение за ареста на скулптора. "Вежди ме разбра, че тогава мотивът е бил да запазим символа на полицая, на пагона, независимо от това кой какъв е. И аз му благодаря, че можа да преглътне обидата и да ми повярва", каза Борисов.
http://www.glasove.com/article-3780.php