Имам основателни причини да твърдя, че съм детайлно запознат със случая "Лясковец". От такава гледна точка мога да споделя личното си мнение, че една от основните причини за такова развитие на ситуацията е уникалността на случая за страната ни, за всички времена до момента. Петко е с типичните характеристики на масов убиец, което е по-характерно за САЩ и някои други държави. За България се сещам само за един с масов разстрел във Виетнамските общежития в София преди 1989-та, но и там мотивация на извършителя е била малко по-различна от тази на Петко.
В случая, маниака Петко се е стремял точно към такова развитие на събитията - той просто е искал да влезе в битка с някой, без значение точно с кой. Престрелката е била целта му, и тоя я е постигнал. Искал е да бъде на негов терен, и е успял да постигне и това. Ако беше успял да предизвика обикновени полицаи, жертвите щяха да бъдат много повече...
Феноменът "полицейско самоубийство" не е характерен за България, но това не означава, че не съществува.
Мнението ми е лично, не ангажирам никой друг с подобно тълкувани. Просто, от подобна гледна точна нещата си идват на мястото и не противоречат на фактите по развитието на целия случай.