Вашето мнение

Модератори: ribaflic, Lord, Raptor, osata

Re: Вашето мнение

Мнениеот Raptor » 19 Апр 2010, 16:28

cz75bdpolice написа:...
Аз много искам да изкарам курс по алпийска потготовка,обаче незнам в МВР провеждат ли още такива курсове или са само за СОБТ и сродните им служби.Ти къде си го карал този курс и прееди колко време.

Не зная дали в МВР има такива курсове. А си бях регистриран състезател по алпинизъм със спортно квалификационен разряд. Школата за инструктори по алпинизъм я завърших след покриване на норматива за І-ви спортен разряд, на единственото място, където се провеждаше тогава - ЦПШ /централна планинска школа/ в Мальовица!
http://www.xnetbg.com/

"E pluribus, unum!"
От многото, едно цяло!(лат.)
Аватар
Raptor
КОМИСАР

Мнениеот kankudai » 19 Апр 2010, 17:56

osata написа:Ако отвориш Уикипедия, ще видиш, че КРАВ МАГА е бойно изкуство измислено от израелци преди почти 100 години.
Дали е самозванец или не... вече това е друг въпрос.
Нека изчакаме да ти прочете темата някой по-юридически запознат, или пък фенът на бойно изкуства и командоси - Ото... :)

А иначе, приятел, ти като отидеш на зъболекар искаш ли да му видиш дипломата? :mrgreen:

Osata, не съм напълно съгласен с теб. Когато отивам на зъболекар, предварително съм се посъветвал с познати, които вече са го посещавали и са наясно с качеството му на работа. Ако зъбите са направени калпаво, това ще си проличи в най-скоро време.
С Бойните изкуства нещата не стоят точно по този начин. Не всеки има познати компетентни в тази област. Когато прочетеш - Крав Мага, най-ефикасната система за самозащита, която се усвоява в изключително кратки срокове... някак звучи примамливо.
По принцип ми е все тая за лица като А.П. Всеки си има глава на раменете и сам може да прецени колко е компетентен преподавателят му. Но това момченце преподава в училище. Родителите чули-недочули, че бойните изкуства учат на ред и дисциплина, решават да запишат детето си. Какво ще научи това дете от човек, който до вчера е подскачал из мазетата, а днес вече е велик инструктор по К.М.? Възможността детето да се травмира за цял живот не е никак малка. Бил съм инструктор на детска група и от опит мога да кажа, че работата с деца е изключително отговорна и деликатна работа.
Както вече беше изтъкнато, А.П. е човек без практически опит, което не му попречи да отвори клуб и да нарече себе си инструктор по К.М. и специалист по антитероризъм. Ако не беше споменавал антитероризма, вероятно нямаше да му се обърне чак такова внимание, но последното просто си е наглост в най-висша степен.

@cz75bgpolice - Качествата на Боби като стрелец не ги оспорвам. След като ти е познат, би трябвало да си наясно с подготовката му по бойни изкуства. Едно е да си в МВР и да обучаваш кадри от системата, друго е да обучаваш цивилни граждани.
По отношение на ЛПЗ ще си спестя коментара. Още помня изражението на радост в един познат, че е научил акк се изпълнява "саблен удар". Но все пак едно е да де обучава Т.П., човек прекарал дълги години в залата, стаарши инструктор на ЦПКК, друго е да те учи А.П. човек без грам практически опит. Място за сравнение между двете личности няма.

Ако на някой му е интересно защо има такъв негативизъм към личността на А.П., може да погледне тази тема http://daobg.com/index.php?showtopic=45274&st=0 Ако не друго, поне ви гарантирам, че ще се посмеете от сърце.
kankudai
младши Полицай
младши Полицай

Мнениеот cz75bdpolice » 19 Апр 2010, 18:18

Каnkudai, Бързия не ми е личен познат,просто от полицейските състезания по стрелба знам кой е а и колеги които участват на такива също знаят кой е .Нямам представа от уменията му в бойните изкуства,но имайки в предвид мястото където е работил предполагам ,че е на едно добро ниво.Там все пак наблягат и на ръкопашния бой.Другото момче не го познавам.Пак ти казвам-като не ти харесва обучението сменяш школата и си решаваш проблема.Относно инструктора Т.П. всеки си има собствено мнение,та моето е ,че човека е състезател ,но едва ли някога е задържал престъпник.Стилът му е състезателен и както казва Кука 5 не търпи критики.На курса голяма част от техниките които той показваше стават за залата но не и за улицата при схватака с престъпник.Да не говорим пък за защита от нож или пистолет-просто е смешно.И когато тези неща му се кажат той се обижда.
,,СТРАХЛИВЕЦЪТ УМИРА ВСЕКИ ДЕН,А СМЕЛИЯ-САМО ВЕДНЪЖ,,-ДЖОВАНИ ФАЛКОНЕ
http://www.youtube.com/watch?v=pMG8SN4Kzug
cz75bdpolice
Полицай
Полицай

Мнениеот osata » 19 Апр 2010, 18:34

E да де, не му искаш дипломата, а по друг начин установяваш за уменията му. Примерно ти би ли си пуснал детето някой да го обучава, за който не знаеш нищо? Не нали - ще отидеш, ще подпиташ и след като не те устройва ще идеш при друг. Бойните изкуства навлязоха много последните демократични години, много хора взеха да мислят че умеят неща, които не умеят, така че аз лично не се очудвам. Но пък съгласи се, момчето е отишло, издържало е някакъв изпит, взело е някакъв документ за инструктор и както горе колегите пишат "на документи много инструктори, но на практика... ;) " .
А иначе комнтарите в това форумче са интересни и забавни... жалко, че клипчетата са изтрити, доста интересни коментари има за тях :mrgreen:
Аватар
osata
КОМИСАР

Мнениеот osata » 19 Апр 2010, 18:48

kankudai написа:[http://daobg.com/index.php?showtopic=45274&st=0 Ако не друго, поне ви гарантирам, че ще се посмеете от сърце.

Ама вие сте го разбили бе... направо сте му изкарали online интернет автобиографията :mrgreen: . И какво излиза? Сложил си чувал в мазата, сложил си ТВ и ДВД и след няколко месеца инструктор.
kankudai - ти започна с предястието, да беше казал че имаш и основно, а сигурно си подготвил и десерт? ;)

ps: от 30 минути чета темата на този форум... не съм стигнал края й, но това ме заинтригува повече то някоя книга или филм - не не не, направо не повярвах.
Аватар
osata
КОМИСАР

Мнениеот kankudai » 19 Апр 2010, 18:49

cz75bdpolice, може ли на майстор да му обясняваш, че техниките му не функционират в реална ситуация :D
Шегата настрана, каквото и да си тренирал (карате, джудо, бокс, кик бокс, таекуондо, ММА) боя в залата и на улицата са две коренно различни неща, но пък наученото в залата помага когато най-малко очакваш това.
Относно защитата с голи ръце срещу нож или пистолет, аз лично съм доста скептично настроен към подобни изпълнения.
Бързия, че е бил в СОБТ - бил е, но какви функции е изпълнявал там и колко разбира от бойни изкуства е отделен въпрос. Компетенцията му в областта на стрелбата никой не я оспорва.
По отношение на школата, аз съм в съвсем друга. Там е и проблема. Всеки занимаващ се с бойни изкуства знае колко години са му били нужни, докато достигне ниво за да преподава (при мен това беше 13 години) и е леко дразнещо (не само за мен) когато някоя новоизлюпила се нинджа цъфне след няколко месеца тренировки и започне да се бие по гърдите какъв спец по самозащита и антитероризъм е.
На въпросният А.П. му бяха отправени няколко предизвикателства за да докаже уменията си - не прие нито едно. На въпзоса - с какво се е занимавал преди това и колко време - пълно мълчание.
На мен ми беше интересна вашата гледна точка по отношение на това, дали всеки сертифициран самозванец е недосегаем от закона, само защото има сертификат.

Osata, специално за теб ще има и десерт-oфициалната страница на Крав Мага Бълбария. Какво нещо е рекламата http://krav-maga-bg.com/
PS. Виждам, че темата в daobg ти е допаднала. Все пак предупредих, че смехът от сърце е гарантиран :)
kankudai
младши Полицай
младши Полицай

Мнениеот osata » 19 Апр 2010, 19:43

Излкючително ми е забавно, но някъде към 18 страница спрях да чета, че имах работа.
Ами момчето е тренирало 10 години... :mrgreen: :mrgreen: е вярно, водна топка, но там пак има контакт с топка :lol: . Просто ми хареса начина на изобличаването му, а и наистина на 21 години да излезеш и кажеш - аз съм "семпай" :mrgreen: , всеки ще те гледа особено.
Рекламата е голяма нещо - той само по Бтв още май не са го давали, иначе вестници и интернет медиите .....
ЗА ВСЕКИ ВЛАК СИ ИМА ПЪТНИЦИ ! - това ми е заключението по темата :) Жалко за тези, които дават по 5лв на тренировка за да .... правят лицеви опори и коремни преси, защото физическата подготовка е много важна :D

Сещам се за федерацията по пейнтбол в България, където просто един човек се усетил първи и я основал. Преди време се вълнувах малко от този екстремен спорт като бизнес и там беше също голямо шоу.
Аватар
osata
КОМИСАР

Мнениеот cz75bdpolice » 19 Апр 2010, 19:51

Вярно е ,че не е приятно да казваш на инструктора,че тази или онази техника показана от него е неприложима или направо самоубийствена.Обаче той изнася лекция пред полицаи-хора които в по-голямата си част имат десетки,че и стотици ситуации зад гърба си и то в реални условия.Говоря за задържания на престъпници в условията на улицата,в помещение с много прчки за измислени удари с крак ала Ж.К.Ван дам.Хора с брадви,ножове огнестрелно оръжие и т.н.И той човека дето спортува в залата ,където и противника играе по правилата се обижда като му се казват истините.Срещу нож и пистолет правиш така,удряш,блокираш.избиваш ,блок и т.н.Не и ако искаш да продължиш да живееш. :lol: .Но когато го правиш с дървен нож и пласмасов пистолет се получава.Направихме си експеримент веднъж(не с Тони а с друг инструктор,но не псевдо а кадърен инструктор) и заменихме дървения пистолет с боен,без пълнител и патрони но с взведено чукче.Нито един успешен опит за отнемане на оръжието.На тези техники може да вярват тийнейджъри-мераклии,които нямат реални ситуации.Иначе за спорт е добре.
,,СТРАХЛИВЕЦЪТ УМИРА ВСЕКИ ДЕН,А СМЕЛИЯ-САМО ВЕДНЪЖ,,-ДЖОВАНИ ФАЛКОНЕ
http://www.youtube.com/watch?v=pMG8SN4Kzug
cz75bdpolice
Полицай
Полицай

Мнениеот Lord » 19 Апр 2010, 20:04

kankudai написа:................................................................................................

Въпорси:
Според вас следва ли тези лица да бъдат подведени под наказателна отговорност и ако да - на какво основание.
Как вие бихте постъпили от позицията на орган на властта?
Ще ми е интересна вашата гледна точка.

На първия въпрос мога да ти отговоря само ако ми кажеш сключва ли се някакъв договор за обучение или друг документ и какъв е точният текст на въпросния документ? Както и какво точно пише във въпросната диплома или там какъвто документ издават?
На втория въпрос - съветвам всички граждани да се ограмотяват по отношение на правата си, визирам и частния случай, който си изложил, но и общите принципи. Не е нормално да плащаш за нещо/чул-недочул, разбрал-недоразбрал, или прпосто щото така правят и други/, а да не знаеш какво точно ще получиш срещу парите си.

Между другото твоят пример kankudai важи в пълна сила и за почти всички други сфери, напр. медицина, козметични услуги, образование, туроператорски дейности, да не говорим за врачуване, разваляне и правене на магии и много други... ;)
КОМИСАР

Мнениеот kankudai » 19 Апр 2010, 20:22

Lord, по отношение на сключени договори, публикуван е само този http://www.krav-maga-bg.com/documents-bg/SBK.pdf
Те какви дипломи издават не мога да кажа, не съм ги виждал, но мога да ти покажа с какви разполагат - http://www.krav-maga-bg.com/documents-bg/petrov-bg.htm
Интересно как изведнъж лицето А.П. стана притежател на толкова много сертификати, след като преди само няколко месеца беше изтърсил това "През 2007 година се запознах с един бургазлия (Страхил - Будата) той беше ходил на същото обучение в Израел на което аз отидох в последствие. Именно този човек ме запозна с материята. Официален сертификат не ми е издаден, което наистина не е малък проблем."

@cz75bdpolice, затова казах, че съм доста скиптично настроен към самозащита с голи ръце срещу нож или пистолет.
В един друг форум имаше качен снимков материал по отношение на неуспешни опити за защита с голи ръце срещу ножове.
Предупреждавам, снимките не са за хора със слаби нерви и лица под 18 години. Ако модераторите сметнат за необходимо-нека ги махнат

Внимание, снимки с кръв - само за 18+
Последна промяна osata на 19 Апр 2010, 21:14, променена общо 3 пъти
Причина: добавяне на предупреждение 18+
kankudai
младши Полицай
младши Полицай

ПредишнаСледваща

Назад към Извън темите