Разследване от полицейски органи

Модератори: ribaflic, Lord, Raptor, osata

Re: Разследване от полицейски органи

Мнениеот Lord » 03 Окт 2010, 20:35

Sir Humphrey написа: А знания и умения имат ли? Особено тези полицейски органи (т.е. конкретни хора от плът и кръв), които са постъпили на работа след измененията в НПК .......

Напълно резонен въпрос!
Не, назначените след 2006-та нямат тези знания и умения. НО!!! В интерес на истината повечето от служителите/много повече от половината/ са на работа отпреди 2006-та и в това си качество са водили досъдебни производства /правили са огледи, претърсвания, разпити/ по които е имало присъди, т.е. били са част от ефективен и действащ наказателен процес.

И тук резонно аз ще попитам: Новоизлюпените юристи, които постъпиха на длъжност дознател след 2006г. имаха ли каквито и да е знания и умения в разследване на престъпления? Ами, в интерес на истината - нямаха, ама никакви! Кой ги учи да пишат огледни протоколи и другите действия по разследването? Отговорът: полицаите! Същите, дето тази пролет законодателя им вмени част от действия по разследването и то само в определени условия.

...ама кой да мисли...
________________________________________________________________
Нищо не е добро или зло. Мисълта го прави такова.” - Хамлет , по точно Шекспир;-)
Аватар
Lord
КОМИСАР
 
Мнения: 5861
Регистриран на: 19 Авг 2009, 01:21

Re: Разследване от полицейски органи

Мнениеот Лъчезар Серафимов » 19 Ное 2010, 00:25

Лично мое мнение е, че ДП трябва да се отдели от МВР.
Доводите са много.
Аватар
Лъчезар Серафимов
MASTER
 
Мнения: 1164
Регистриран на: 17 Апр 2010, 01:59

Re: Разследване от полицейски органи

Мнениеот Lord » 19 Ное 2010, 22:26

Лъчезар Серафимов написа:Лично мое мнение е, че ДП трябва да се отдели от МВР.
Доводите са много.


:) А, моето е, че длъжността РП трябва да се заличи, или длъжността ОР, припокриват се напълно. Ако все пак законодателя реши, че са необходими и двете длъжности, предлагам да се закрият отделите ДП в ОДМВР и главните РП в дирекциите, а РП да се върнат в "КП" на РУП, със съответната независимост и съобразяване с вътрешното им убеждение при разследването, изключая дисциплинарната им отговорност, като служители. Предпочитам, първата хипотеза, доводи те ми са много. ;)
________________________________________________________________
Нищо не е добро или зло. Мисълта го прави такова.” - Хамлет , по точно Шекспир;-)
Аватар
Lord
КОМИСАР
 
Мнения: 5861
Регистриран на: 19 Авг 2009, 01:21

Re: Разследване от полицейски органи

Мнениеот Лъчезар Серафимов » 22 Ное 2010, 23:37

НПК
Независимост на органите на наказателното производство



Чл. 10. При осъществяване на своите функции съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и разследващите органи са независими и се подчиняват само на закона.
-При сегашното положение чл.10 от НПК е неизпълним, що касае независимостта на разследващите органи в МВР.
Не може, например Началник РУП с ПЖУ образование или такова за „детска учителка” да дава насоки във фазата на досъдебно производстово.
Не може във фазата на досъд. произв. да се прикрива информация касаеща същото.
Недопустимо е Началник РУП да разпределя досъд. производства /нека вметна тук, че делата които са в РП, ОП или СГП прокурорите получават на случаен принцип/.
Не може органите по разследване в МВР да са категория Г, а тези които се налага понякога да разпитват да са от категория В и нагоре.
Недопустимо е некомпетентен служител в МВР, да определя дали едно производство трябва да е бързо, незабавно или ДП.
Недопустимо е некомпетентни служители /що касае досъдебното производство/ в МВР на ръководни постове да определят с какво заключително мнение да бъде изпратено едно ДП.
Ето защо смятам, че единствените независими разследващи органи са тези в съдебната система.
В системата на МВР има много начини в които е възможно разследващ орган да бъде притискан и мачкан, има и дългогодишен опит в това.
Недопустимо е ДП, БП и НП да минават през некомпетентни служители в МВР на ръководни постове, като същите подписват и съпроводителните писма.
Та какъв имунитет могат да имат разследващите органи в МВР?

Вземане на решения по вътрешно убеждение


Чл. 14. (1) Съдът, прокурорът и разследващите органи вземат решенията си по вътрешно убеждение, основано на обективно, всестранно и пълно изследване на всички обстоятелства по делото, като се ръководят от закона.

-Възможно е ДП да бъде опорочено и то точно защото голяма част от разследващите в МВР са толкова независими, че нищо не зависи от тях.

Чл. 52. (Изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 69 от 2008 г., изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г.) Разследващи органи са:

1. следователите;

2. служителите от Министерството на вътрешните работи, назначени на длъжност "разследващ полицай";

3. (нова - ДВ, бр. 32 от 2010 г., в сила от 28.05.2010 г.) полицейските органи в Министерството на вътрешните работи - в случаите, предвидени в този кодекс.

(2) (Нова - ДВ, бр. 33 от 2009 г.) При извършване на разследването разследващите органи по ал. 1, т. 1 имат правата по чл. 46, ал. 2, т. 2.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 69 от 2008 г., изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., предишна ал. 2 - ДВ, бр. 33 от 2009 г.) Разследващите органи действат под ръководството и надзора на прокурор.
-Има много случаи в които се забравя за чл.52, (3).

(3) (Нова - ДВ, бр. 32 от 2010 г., в сила от 28.05.2010 г.) Полицейските органи в Министерството на вътрешните работи могат да извършват действията по чл. 212, ал. 2, както и действия по разследването, възложени им от прокурор, следовател или от разследващ полицай.
-Кауза пердута.




- Не може една независима система да съществува в недевоенизирана структура и първата да работи.
Аватар
Лъчезар Серафимов
MASTER
 
Мнения: 1164
Регистриран на: 17 Апр 2010, 01:59

Re: Разследване от полицейски органи

Мнениеот Лъчезар Серафимов » 07 Ное 2011, 21:51

Приоритети в работата на МВР

Автор: Румяна Цветкова

http://bnr.bg/sites/radiobulgaria/Lifes ... 50811.aspx

Просто не ми се коментира.
"Боже, колко мъка има по тоя свят, Боже!".
Не само, не се е случило посоченото в интервюто на проф. Вучков, а на против. Разследването е на светлинни години от това, което беше.

„Допреди една година разследване на престъпления можеха да извършат само 2000 щатни служители на МВР, това бяха дознателите – обяснява Веселин Вучков, заместник-министър на вътрешните работи. – Категорично беше забранено от законодателя чрез разпоредби на НПК и Закона за МВР някой друг да се докосва до наказателното дело. Беше въведена и забрана на униформения състав и на оперативните работници, които са болшинството от полицаите в България, да извършат дори и най-елементарния оглед и да разпитат най-обикновен свидетел например пострадалия от кражба. Така напълно се изкривяваше скелета на българската полиция, защото върху плещите само на 2000 дознатели се стоварваше цялата отговорност да събират доказателства по наказателни дела, при положение, че годишно в МВР има на производство над 200 000 досъдебни производства. Това беше непосилна грижа за дознателите. Освен всичко друго, противоречеше и на европейския опит. В цяла Европа приоритетите на националната полиция са два: първо, събиране на доказателства по НПК, т.е. провеждане на разследвания, които да послужат на прокурорите, следователно на наказателния съд и вторият приоритет е охраната на обществения ред, която се символизира от униформения състав.”

Май главата, не знае, какво правят краката и ръцете... Нека се изиска от ОД на МВР по страната, колко огледа, претърсвания, разпити и др. са извършени след въпросните "промени" ??? Дори такива възложени по 194 и 218 от НПК от разследващите полицай?

За една година след приетите законодателни промени в събирането на доказателства, освен дознателите, са се включили около 4000 оперативни работници и униформени служители на МВР. Според заместник–вътрешния министър това е довело до няколко положителни ефекта в работата на силовото министерство. На първо място е облекчило работата на дознателите, които е трябвало да дават 24 часови дежурства в областните дирекции на МВР, за да бъдат на разположение и да извършват разследвания. Вторият положителен ефект е концентрирането на дознателските усилия само върху по-сложни престъпления.

Защо ли да се повтарям... Относно 24 часовите дежурства. Та кой разследващ би отказал около 200лв. допълнително възнаграждение, за подобно деж. в почивни и празнични дни? Та сега не сме ли на повикване и то без пукната пара? Някои дори и по една седмица без прекъсване?

„Дознатели продължават да ходят на огледи, но в много по-редки случаи и само когато става дума за деяния с по-висока степен на фактическа и правна сложност – казва Веселин Вучков. – Има и друга важна последица за самите граждани. До миналата година всеки гражданин, който е пострадал от престъпление, например от най-масовите престъпления – домовите кражби, трябваше да ходи минимум два пъти в РПУ. По тази причина често гражданите не искаха да заявяват своите жалби за престъпления. Сега вече не е така. Отивайки в РПУ, всеки полицейски служител изважда протокол за разпит на свидетел и директно разпитва съответния гражданин. Така се поставя началото на досъдебното производство и този протокол има пълна доказателствена стойност. Т.е. за гражданите също има голямо облекчение.”

Чета и ривъ :) Май наистина погледнато от високо всичко е наред... Да ривъ ли, да се смея?
В моята практика не знам "неразследващ" :), да е отпочнал ДП. Какво прави всеки полицейски служител???
Ужас и хората вярват в това?

Уважаеми колеги с полицейски правомощия. Нека Ви поздравя с утрешния Ви празник. Утре 08.11.2011г. имате почивен ден, за да отпразнувате празника си, Вие и служителите от ТИЛ /столовете и т.н./. Честит празник колеги. А ние дознателчетата, на които вършите работа отново ще сме пред клавиатурата. Както е казвал един бивш Нач. на РПУ, военен, когато все още се е писало на пишещи машини: -НЕ ЧУВАМ ЧУКАНЕТО НА МАШИНИТЕ!?!

Уважаеми колеги,
тези написани от мен редове не са насочени срещу Вас. Уважавам трудът Ви. До скоро бях полицейски служител, който имаше полицейски правомощия и смея да твърдя, че съм запознат на 70% от работата на тези с и тези без това прослувуто правомощие. Всичко това ми "мирише" на опит, да ни разделят по византийски. Но това е много лошо, а най-пострадал ще е отново данъкоплатеца, бабата и дядото.....
Честит празник колеги с полицейски правомощия и вие от "СТОЛОВЕТЕ" НА МВР.
Аватар
Лъчезар Серафимов
MASTER
 
Мнения: 1164
Регистриран на: 17 Апр 2010, 01:59

Re: Разследване от полицейски органи

Мнениеот Лъчезар Серафимов » 07 Ное 2011, 22:44

Знам, че няма да има, какъв то и да е отговор или мнение относно поста ми. Много от хората в защита на които съм написал горното, дори не заслужават, да им каже човек здрасти. Въпреки това би трябвало да знаем, че: -Които не се опъва, най-много го опъват, по линия на най-малкото съпротивление. Валидно е и изреченото в една стара поговорка. Цялата е: - Преклонена главица сабя я не сече, но хомот опъва”.
Аватар
Лъчезар Серафимов
MASTER
 
Мнения: 1164
Регистриран на: 17 Апр 2010, 01:59

Re: Разследване от полицейски органи

Мнениеот Лъчезар Серафимов » 08 Ное 2011, 00:41

прослувуто :) прословуто....
Надявам се не се обръща внимание на тъпите бързописни и правописни грешки....
Пиша, като в чат. Явно това е една от проклетиите на нета...
Аватар
Лъчезар Серафимов
MASTER
 
Мнения: 1164
Регистриран на: 17 Апр 2010, 01:59

Re: Разследване от полицейски органи

Мнениеот Basaev » 16 Апр 2012, 02:37

МВР е най-добрия помощник на прокуратурата :) Едно време Татарчев какво казваше " Над мен е само един - ГОСПОД " :)
В борбата със здравия разум, победата ще бъде наша....
Аватар
Basaev
старши Полицай
старши Полицай
 
Мнения: 232
Регистриран на: 04 Окт 2010, 00:12

Re: Разследване от полицейски органи

Мнениеот Lord » 06 Ное 2012, 22:38

Колкото по-бързо се върнат разследващите/дознателите/ в секторите или групите "Криминална полиция" на районните управления, толкова по-скоро ще има резултати и наказани престъпници. Факт!
________________________________________________________________
Нищо не е добро или зло. Мисълта го прави такова.” - Хамлет , по точно Шекспир;-)
Аватар
Lord
КОМИСАР
 
Мнения: 5861
Регистриран на: 19 Авг 2009, 01:21

Re: Разследване от полицейски органи

Мнениеот spoon » 14 Ное 2012, 22:45

Lord написа:Колкото по-бързо се върнат разследващите/дознателите/ в секторите или групите "Криминална полиция" на районните управления, толкова по-скоро ще има резултати и наказани престъпници. Факт!


Напълно съм съгласен!

Не е нормално на независимите прокурори да им искат критерии внесени обвинителни актове и осъдителни присъди в съдебна фаза по внесени от тях ДП, а на разследващите полицаи от съответните дирекции да им отчитат като позитив единствено срочност на приключване на ДП, без значение срещу известен или неизвестен извършител са!

Като искаме да има екипен принцип - разследващите полицаи да се върнат в "КП" и да се знае кой и защо какво прави, а не настоящото безхаберно положение, което цари в районните управления, т.е. орел, рак и щука. Не е нормално, липсва субординация и координация в процесуалните действия, да не говорим за липсата на елементарна дисциплина от страна на разследващите в РУП!
spoon
Полицай
Полицай
 
Мнения: 161
Регистриран на: 12 Авг 2011, 19:52

Предишна

Назад към Досъдебно производство

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта