Институт за лидерство "Пойнтман"

Модератори: ribaflic, Lord, Raptor, osata

Институт за лидерство "Пойнтман"

Мнениеот osata » 01 Авг 2010, 10:29

Полицаи, любезни с бандити, работят още по-добре
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=559275

Изображение
Робърт Върнън, бивш зам.-шеф на полицията в Лос Анджелис

Робърт Върнън е работил 38 г. в полицията на Лос Анджелис. Започнал е като обикновен уличен патрул, пенсионира се зам.-шеф на полицейското управление, в което работят над 10 хил. души.

След пенсионирането си приз 1992 г. основава Института за лидерство "Пойнтман", който съдейства на полицейските служби в различни държави за реформирането им.

България е 56-ата държава, в която Върнън и негов колега от Скотланд ярд запознаха висши ченгета с дългогодишния си опит.


- Г-н Върнън, обучавате висши полицаи, за да са добри началници. А какви качества трябва да имат редовите полицаи, за да си вършат добре работата?

- Започнах полицейската си кариера като обикновен патрул, прекарах на улицата петнайсет години. Имах късмет, че висшестоящият полицай, който ме обучаваше през това време, ме убеди, че ако съм честен, морален и дори любезен, ще си върша работата по-добре.

Първия път, когато ми показа какво означава това, се изненадах. Бяхме заловили двама обирджии, наркомани - зависими от хероин. Тръгнахме към управлението, беше 16 часа. Партньорът ми погледна часовника си и каза: "Заведем ли ги направо в участъка, ще отнеме време, докато им свалят отпечатъците, и те ще пропуснат вечерята си." А после
попита арестуваните дали искат сандвичи от "Макдоналдс".

Помислих си: "Луд ли е?" Партньорът ми спря патрулката, слезе, купи хамбургери със собствените си пари. Закарахме обирджиите до участъка и паркирахме в гаража, защото оттам не могат да избягат, свалихме им белезниците и им позволихме да изядат сандвичите. След това ги заведохме в ареста. Попитах колегата: "Защо похарчи лични пари за тези престъпници", а той ми отговори: "И те са човешки същества. Направиш ли добро, получаваш добрина." Година по-късно един от обирджиите ни видя на улицата, разкрещя се, докато спрем колата, приближи се към нас и каза: "Ако пак се наложи да ида в затвора, искам вие да ме заведете."

Постепенно се убедих, че да си добър, човечен и дори любезен, помага в работата.

- Не казвайте, че никога не сте използвали сила спрямо бандит?

- Напротив, в кариерата ми е имало много случаи, когато ми се е налагало да използвам сила. Често хората не ти позволяват да си добър с тях и трябва да използваш сила, за да изпълниш служебните си задължения. Но правилото, на което винаги са ме учили, е: Използвай сила само толкова, колкото да преодолееш съпротивата на престъпника!

- Стреляли ли сте бандит?

- Да, прострелвам съм престъпници, но никого не съм убил. Стреляли са по мен, но
никога не са ме улучвали. Раняван съм няколко пъти. След един сблъсък с престъници лежах в болница - имах фрактура на гърба и три счупени ребра. Намушквали са ме с нож. Вижте колко е крив палецът на дясната ми ръка - един ме удари и аз трябваше да отвърна. Доста удари бяха нужни, докато го поваля на земята. Едва след като се качихме в колата, забелязах, че кутрето ми е счупено, костта стърчеше навън.

- Кого сте прострелвали?

- Замесен в грабеж, който беше въоръжен. Затова се наложи да използвам оръжие. Но един случай промени коренно отношението ми към стрелбата по престъпници.

Когато постъпих в полицията, законът гласеше, че можем да използваме огнестрелно оръжие, след като сме изчерпали всички останали възможности за залавянето на престъпник, и то сериозен - извършил убийство, отвличане, ограбил банка.

Веднъж гонех такъв сериозен бандит, познавах го, бях го арестувал преди време. Гонех го, прескочи една ограда, а аз след него, като внимавах да не си скъсам униформата. По едно време усетих, че завие ли зад ъгъла, ще го изпусна. Затова извадих пистолета, насочих го към него и изкрещях: "Алфред, ще стрелям!".

В този момент обаче паднах. Изобщо не гледах къде стъпвам. Преследвах го покрай реката на Лос Анджелис, където хората изхвърлят боклуци. Оказа се, че съм стъпил на пружини от легло. Ударих си коляното, беше доста зле. Скъсах униформата, която толкова пазех. Пъхнах пистолета в кобура и седнах. Изведнъж видях сянка до мен.

Погледнах нагоре, беше Алфред. Притеснен, той ме попита: "Върнън, съжалявам, удари ли се? Не исках да те наранявам!". Втрещих се - бе загрижен за мен, а аз преди малко щях да го застрелям!

След това никога не съм стрелял по човек, който бяга. Просто не можех да вдигна пистолета, въпреки че законът не позволява. Стрелял съм само по хора, които са стреляли срещу мен.

- Удряли ли сте престъпник, след като вече сте го закопчали? Питам ви, защото наскоро на сайта на МВР бе пуснат клип от арест на наркобанда. И там ясно се чува как полицаят казва на задържания: "Какви са тези неща, казвай веднага! Казвай веднага, защото ще те боли много!"

- Това е абсолютно забранено в Лос Анджелис, не че не се е случвало. Не съм попадал често на такива ситуации, но помня как веднъж колега се опита да използва сила срещу престъпник, за да каже името на съучастника си, който бе ранил полицай. Спрях го.

Като млад полицай преследвах шофьор в жилищен квартал. Той застраши живота на много хора, почти прегази дете с колата си. Когато накрая го спрях, бях бесен. Исках да го набия. За щастие имах партньор, който ме спря. Ядосах се на колегата, защото исках да ударя задържания, но той не ми позволи. По-късно обаче му благодарих: "Ти си приятел, спаси работата ми."

Затова винаги съветвам колегите - видите ли полицай, който превишава правата си, просто го спрете. Така ще му направите услуга. В този момент той може и да се ядоса, но по-късно ще ви е признателен.

- Само работата ли губите, ако ударите задържан, след като вече сте му сложили белезниците?

- Не, разбира се. Може да отидеш в затвора. А затворът е най-лошото място за един полицай, защото другите затворници изобщо не те харесват.

- Вкарват ли в затвора полицаи, използвали прекомерна сила, или това е предвидено в закона, но не се случва?

- Случва се, как да не се случва. Известен е казусът "Родни Кинг" - чернокож, спрян за превишена скорост, когото полицаи продължават да бият и след като са преодолели съпротивата му. Двама от полицаите бяха пратени зад решетките.

Ще ви кажа култова реплика от криминален сериал. Разговарят двама полицаи от "Вътрешни разследвания" и единият се оплаква другия: "Сержант, то това е полицейското управление на Лос Анджелис. Как може този полицай да направи това?!" А сержантът му отговаря много мъдро: "Проблемът е, че се налага да наемаме полицаи измежду човешката раса!"

Въпреки че имаме високи изисквания към полицаите, те невинаги спазват правилата. Нарушат ли ги, се наказват - най-често с отстраняване от работа за известно време, през което не получават заплата, уволнение или уволнение и затвор.

- Какви нарушения допускат полицаите в Лос Анджелис?

- Почти всички, за които можете да се досетите. Моят опит е в полицията на Лос Анджелис и мога да говоря само за нея - процентът на колегите, които нарушават правилата, е много малък. През последните десет години се е случвало полицаи,
заловили пратка с наркотици, да оставят част от дрогата за себе си и после да я продават. Имаше офицери, приели пари или услуги от проститутки, за да не ги преследват.

За 38 г. работа в полицията на Лос Анджелис знам само за двама корупмирани полицаи, които са с по-висок ранг от сержант. Обикновено са двама-трима редови полицаи в един участък, двама-трима в друг, което не е много за цялата полиция на града - 10 хил. души. Една от причините полицейското управление в Лос Анджелис да е едно от най-уважаваните в света е, че екипът на "Вътрешни разследвания" е железен. Това са полицаи, които много старателно и агресивно разследват сигнали и оплаквания срещу колегите си.

- Хората вярват ли ви?

- Едно от последните социологически проучвания в Лос Анджелис сочи, че полицията е на трето място по доверие. На първо са военните, а политиците бяха накъде накрая.

- Лесно ли се работи в град, където живеят известни личности и различни етноси?

- Политиката на местната полиция е в нея да работят представители на всички етнически групи. Въведени са определени квоти при назначаването. Например - латиноамериканци трябва да са 22,5% от всеки випуск в полицейската академия. Това правило важи от 15 години. Затова голяма част от полицаите в града са латиноамериканци - не само на оперативно ниво, но и по висшите етажи на управлението.

Убеден съм, че се отнасяме към малцинствата по възможно най-справедливия начин. Има ли расисти сред полицаите? Разбира се. Толерира ли се това? Абсолютно не. Колко са расистите? Много малко, защото скоро след назначаването си осъзнават, че това е недопустимо.

- Катерите ли се по кранове, прелитате ли с автобус над недовършени участъци от магистралата както Киану Рийвс в "Скорост"?

- Филмът доста преувеличава, нормално е, трябва да привлича зрители. Използваме хеликоптери, разполагаме със 17. Но нямаме проблеми с магистралите, всички са довършени и асфалтирани.

Това, което май го няма във филма, е мотото на полицията в Лос Анджелис - "Да защитаваме и служим". Пише го отстрани на всички полицейси коли.

Това е целта ни - да сме на улицата, в услуга на хората. Това убеждение ми остана и след като напуснах полицията, както и навиците, разбира се. Едно от изискванията към полицаите е да са със лъснати обувки - вижте моите, блестят. Лъснах ги снощи в хотела в 23 ч, дори тук, в София.
Аватар
osata
КОМИСАР
 
Мнения: 4596
Регистриран на: 25 Авг 2009, 18:52

Назад към Ръководство на МВР

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта