Почивните бази в МВР - ЗА или ПРОТИВ ...

Модератори: ribaflic, Lord, Raptor, osata

Почивните бази в МВР - ЗА или ПРОТИВ ...

Мнениеот nedovolenbg2012 » 08 Авг 2013, 23:13

Колеги, моля споделете Вашите мнения - да бъдат ли закрити почивните бази на МВР или същите да бъдат запазени.
nedovolenbg2012
Полицай
Полицай
 
Мнения: 147
Регистриран на: 05 Сеп 2012, 18:14

Re: Почивните бази в МВР - ЗА или ПРОТИВ ...

Мнениеот Lord » 10 Авг 2013, 20:44

Ми не мога да преценя, колега, защото нямам икономически разчети за стопанската им дейност, но имам чисто прагматично мнение. Да се прецени, или да се приватизират, или да се отдадат под наем, което е по-ефективно - това да се направи.

Абсолютно същото е мнението ми за разните барчета и столове по разните му дирекции.

Аргумента ми е един, единствен: защо над 90% от нас неползващите подобни "екстри" да сме съгласни да се дотира от парите на нашето министерство подобна "социална дейност" за служители в МВР. Лично аз за малко над 18 години стаж в МВР съм ходил 3 пъти на бази на МВР на почивка, около 10 пъти съм обядвал в стол на ОДМВР и съм изпил около 50 кафета в барчето на дирекцията.
Категорично не съм съгласен в тази криза, пък и без нея, бюджета на МВР да дотира дейности, които са достъпни до 7-9% служители и то обикновено администратори.
________________________________________________________________
Нищо не е добро или зло. Мисълта го прави такова.” - Хамлет , по точно Шекспир;-)
Аватар
Lord
КОМИСАР
 
Мнения: 5861
Регистриран на: 19 Авг 2009, 01:21

Re: Почивните бази в МВР - ЗА или ПРОТИВ ...

Мнениеот katana » 11 Авг 2013, 10:45

Аз пък за тридесет и кусур години съм излизал само два пъти зад граница, затова предлагам да закрием границите.
Освен това не съм ползвал нито веднъж каквато и да било помощ за онкологични или други тежки заболявания. Общо взето, тези фондове ги ползват под 10% от българите. По логиката "аз не съм ползвал, защо да го има" какво следва? Само питам.
Освен това доброволното лишаване от ползване на дадено право не е аргумент то да се отмени. Още повече, специално през последните няколко години броят на ползващите почивни станции служители се е увеличил, като поне 5000 от тях са категория Д и Е, както и ЛРТП. От останалите по-голям е процентът на кат. Г в сравнение с В, Б, и А взети заедно. Мисля, че изграденият солдарен подход в случая може да се актуализира, а не да се разтурва къща, за да се направи колиба.
katana
Синдикат
Синдикат
 
Мнения: 92
Регистриран на: 23 Дек 2009, 19:23

Re: Почивните бази в МВР - ЗА или ПРОТИВ ...

Мнениеот Lord » 11 Авг 2013, 14:26

katana написа:Аз пък за тридесет и кусур години съм излизал само два пъти зад граница, затова предлагам да закрием границите.
Освен това не съм ползвал нито веднъж каквато и да било помощ за онкологични или други тежки заболявания. Общо взето, тези фондове ги ползват под 10% от българите. По логиката "аз не съм ползвал, защо да го има" какво следва? Само питам.


:lol: Разбрах те, но нека не правим елементарни сравнения, защото ти отлично разбираш какво имам предвид. ;) Ясно е едно, необходими са някакви промени, защото не е нормално на един служител, работещ на терен /полицай/ да има и по един в администрацията. Никоя частна фирма не би си позволила подобно съотношение, освен по времето на "развития социализъм". Моля да не бъда разбран погрешно, в смисъл, ако може нека всичко при почивните бази, столове и кафетерии си остане по старому, но очевидно е, че не може. Говори се за намаление на бюджета на вс. министерства с поне 10% за 2014г., е, какво и къде да преструктурираме?! Според мен най-малкото зло и най-безболезненото за нас е това, което вече споменах. Не виждам драма да се направи въпросната реформа и вместо карти за ведомствени бази да се дават едни сносни пари, еднократно в годината за почивка на служителя и семейството му, там където предпочитат да ги изхарчат. Възможно е и да не съм прав, както казах и в предното си мнение, защото нямам икономическите разчети и говоря от мое име, като обикновен служител. Пък и колегата, който откри темата искаше да чуе различните мнения по въпроса.


Относно:
katana написа:.....Освен това доброволното лишаване от ползване на дадено право не е аргумент то да се отмени.
Абсолютно съм съгласен! Но основно столове и барчета има само в дирекциите и няма как служителите в РУП да ползваме правото да ги посещаваме, въпреки, че желаем подобни "екстри". В РУП обедната почивка е много относително понятие, като никога не се знае ще я има ли и в кой часови диапазон на денонощието ще е, но дори и да я има, колегите от РУП в областния град ще изхарчат повече пари за гориво до дирекцията, отколкото биха платили за обяд. Да не говоря за колегите, които служим в РУП на по 40-60 км. от дирекцията. ;)

Уточнявам че това е личното ми мнение, възможно е и да греша, но това се вижда от моята камбанария.
________________________________________________________________
Нищо не е добро или зло. Мисълта го прави такова.” - Хамлет , по точно Шекспир;-)
Аватар
Lord
КОМИСАР
 
Мнения: 5861
Регистриран на: 19 Авг 2009, 01:21

Re: Почивните бази в МВР - ЗА или ПРОТИВ ...

Мнениеот policeofficer » 11 Авг 2013, 17:40

Цялото Интернет пространство закрива бази за отдих, барчета и столове на МВР, а в МВР говорят друго !? Хайде да видя официално кой, кога, къде и колко пъти е казвал, че се закриват ?
policeofficer
старши Полицай
старши Полицай
 
Мнения: 223
Регистриран на: 05 Юли 2012, 18:57

Re: Почивните бази в МВР - ЗА или ПРОТИВ ...

Мнениеот katana » 11 Авг 2013, 18:33

Наистина, нормално е да има условия за почивка в работния ден /смяна във всички основни структурни звена от участък нагоре /и адекватните му ГПУ, структури на ПБЗН и т.н./. В тази връзка следва да започнат разговори за обособяване на такива помещения във всички такива места, а дали ще са само помещения за отдих и почивка /без спане/ или ще имат вида на лавка или барче, следва да се определи допълнително.
Освен това предложенията на САСМВР са за такъв тип оптимизиране, което да е закрепено и нормативно, което ще позволи на служителите да ползват почивни станции поне веднъж на три години. С други думи, има възможност за такъв тип организация и оптимизация, че наистина всички да могат да отидат на море или планина в периода от три години. От друга страна, има много колеги, които не желаят по свои причини да ползват почивни бази на МВР, като отново нормативно може да се закрепи /както е в МО за някои от почивките/, че ако няма желаещи от хората, които не са почивали през предните три години, местата могат да се ползват и от други служители. Има и други подробности, които ще представим на заседание на ССП.
За столовете съм на мнение, че сегашните не трябва да се закриват, освен такива, които правят 50-100лв. оборот на ден, и то не за друго, а защото няма реципрочност между парите, които се дават за издръжка и персонал и хората, които се хранят там. Там, където няма столове, могат да се обособят отново /както е било преди време/, помещения за хранене с котлова храна, а храната да се разносва от столовете на дирекциите например. Така е в 08 РУП - СДВР, които по наша информация получават храната от 05 РУП - СДВР.
Във всеки случай досегашната система и механизми трябва да се актуализират и да станат публични /публикувани официално/, за да се избегне усещането в служителите, че стават някакви машинации и нередни неща "на тъмно".
katana
Синдикат
Синдикат
 
Мнения: 92
Регистриран на: 23 Дек 2009, 19:23

Re: Почивните бази в МВР - ЗА или ПРОТИВ ...

Мнениеот katana » 11 Авг 2013, 18:44

Що се отнася до парите, които могат да се дават като еквивалент на досегашната система, то от заложени 13,5млн. лева държавата дава по-малко от 10млн. лева, а другите идват от парите, които плащаме за почивка и столове и барчета. В тези пари са и застраховките ни като служители на МВР. С други думи, служителите, а не държавата плащат всички пари за издръжката на почивни бази и столове, че и за застраховките си /макар че с 45000лв. годишно на човек не се пада и левче, та си правете сметка колко струваме според застархователната премия/.
След това, тези пари, докато се дават за бази и столове, не се облагат с осигуровки. В момента, в който се дадат като пари, ще намалеят още с около 15 до 20% заради осигуровките. Така от уж 13,5млн. ще останат по-малко от 8млн. лева. Да ги закръглим на по-голямото число - 8млн. Да приемем, че в МВР ще останат само 50000 служители, макар че може да са повече. Това прави 160лв. на година на служител, ако се разпределят равномерно, макар че възниква въпросът защо да не се разпределят според заплатата на всеки един служител /ако е така, служителите с най-високи заплати ще получат най-много, а ЛРТП със сигурност ще получат много по-малко, вероятно около 100лв годишно/. Така че и при най-оптимистичните прогнози сумата ще е около 13лв. на месец.
Всеки да си прецени дали може да промени нещо в стандарта си с тези пари, дори да ги дадат наведнъж.
Данните са от министерството, не си ги измислям, закръглям на 0,5млн. /дай Боже всекиму така да закръгля :lol: /
katana
Синдикат
Синдикат
 
Мнения: 92
Регистриран на: 23 Дек 2009, 19:23

Re: Почивните бази в МВР - ЗА или ПРОТИВ ...

Мнениеот малкия » 12 Авг 2013, 00:54

Аз бих попитал нещо друго.
Изглежда, че почивката на 9000 семейства (грубо) в почивни бази на МВР струва 13.5 милиона. Ще рече, 10-дневната почивка на едно семейство в база на МВР струва 1500 лв. За 4-звезден ол инклузив ли говорим, колеги? Май някъде има нещо сбъркано...

Между другото, "въпросът защо да не се разпределят според заплатата на всеки един служител" е, извинявам се, странен. Защото предполага, че за годишната почивка на семейство на главен инспектор (примерно) трябва да се полагат повече средства, отколкото за годишната почивка на главен полицай. Найс, а?
Децата на комисаря трябва да папат повече от децата на полицая? Стига, бе!
Или комисаршата трябва да демонстрира на плажа по-висок стандарт от съпругата на инспектора? Noblesse oblige? Тук "Стига, бе!" ми се вижда слабо и по-скоро бих използвал нещо нецензурно...
_________________________________
Валентин Попов ГПУ - Благоевград
малкия
Синдикат
Синдикат
 
Мнения: 868
Регистриран на: 29 Авг 2009, 12:47

Re: Почивните бази в МВР - ЗА или ПРОТИВ ...

Мнениеот малкия » 12 Авг 2013, 01:01

Има още нещо интересно.
Членове на политическото ръководство говорят за 266 лв. годишно на служител, като предполагат, че ръководството може да ги закръгли на 300.
Уважаваният от всички ни katana говори за 160 лв. или още по-малко.
Не ви ли е интересно откъде и защо се получава тази разлика?

Някой някъде бърка в аритметиката.

Лично аз не бих се наел да твърдя кой е крив и кой - прав, докато не получа малко повече цифри. Но не от katana, от ръководството. А защо не и от външен одитор...
_________________________________
Валентин Попов ГПУ - Благоевград
малкия
Синдикат
Синдикат
 
Мнения: 868
Регистриран на: 29 Авг 2009, 12:47

Re: Почивните бази в МВР - ЗА или ПРОТИВ ...

Мнениеот katana » 12 Авг 2013, 11:59

Колко е мъдър онзи, който няма какво да каже и въпреки това си мълчи!!!
Ако се случи обратното, се вижда какво става.
Съгласно заповед на министър Първанова /нека и малкия се потруди малко да намери номера и датата, че и основанието, не само да "изглежда" ;) / за 2013г. за почивно дело се отделят 5570000лв. От тези пари реални са дадени 3850000лв. Останалите ги плащат служителите, за карти и т.н. При това положение за 10-дневната почивка на едно семейство, както ги изчислява малкия, се падат 427,78лв., които са осигурени от СБКО.
Освен това от ДУССД са внесли докладна записка, с която предлагат оптимизация на разходите, с която същите да се намалят с около 990000лв. годишно.
Що се отнася до аритметиката, като се има предвид, че съм завършил математическа гимназия, все съм се научил да събирам, изваждам, умножавам и деля. Може би има нещо наистина интересно в разликата между 266 и 160лв. Мога да кажа, че който иска и се потруди да уставони числата, а после и нормативните основания, няма как да получи друг резултат. Наистина, ако, повтарям ако, се намерят 3 % от заплатите на служителите, брутната сума би била близко до 266лв. Но дори и така, след приспадането на осигуровките пак ще се паднат около 200лв. Основното обаче е друго. При далеч по-щедри бюджети от минали години процентът СБКО е един и същ. Няма никакво реално основание да се предполага, че при заявеното желание за намаляване на бюджета на МВР точно това, което не е давано на служителите с години, ще бъде осигурено точно сега.
Накрая, уважаемият малък да беше погледнал как се формира сумата за СБКО, преди да коментира популистки и на едро. Фондът за СБКО се формира като процент от заплатите на служителите. За тази година процентът е 2,293. Според мен е напълно възможно този процент да се изчисли спрямо заплатата на всеки служител, и именно за това ме притеснява, че като се има предвид, че редовите служители сме по-далеч от ръководството на МВР спрямо директори и началници, е напълно възможно това да бъде предложено.
katana
Синдикат
Синдикат
 
Мнения: 92
Регистриран на: 23 Дек 2009, 19:23

Следваща

Назад към Синдикат на служителите в МВР /ССМВР/

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта