САС в медиите

Модератори: ribaflic, Lord, Raptor, osata

САС в медиите

Мнениеот Lord » 21 Авг 2011, 13:57

Галентин Грозев: Държавата трябва да обезпечи дейността на МВР

Галентин Грозев от синдикалния алианс „Сигурност” в МВР, каза в предаването "Неделя 150", че полицаите, които напуснаха МВР след оповестяването на скандалния списък с дарения към полицията, са подали сами заявленията за напускане, но нито един от тях не е искал да го направи, но са се притеснявали от натиск.

Галентин Грозев определи като добра заповедта на министър Цветан Цветанов за спиране на даренията към полицията. Според синдикалиста държавата повторно завява претенцията си за суверенитет и спира "приватизацията" на полицията.

Галенти Грозев счита ,че има две основни позиции, едната , от които трябва да бъде избрана. Едната е, че в МВР и досега и оттук нататък ще се съвместяват много дейности, които трябва да вършим с нашите колеги. Това изисква по – голямо осигуряване на средства. Другият път е, тази огромна структура да бъде разделена на по – малки структури, но не трябва да бъдат съкращавани хора. Трябва да се помисли дали тези хора са за първа категория труд. Галентин Грозев бе категоричен, че МВР не може да се справи без дарения. По думите му, даренията до сега не са били в полза на някой началник или служител в МВР, а са използвани за служебна дейност като ходене на адреси и печатане на документи.

Според Грозев държавата трябва да обезпечи дейността на МВР – не частни дарения и физически лица.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

http://bnr.bg/Audio.aspx?lang=1026#http ... rozev.aspxГалентин Грозев: МВР не може без дарения


Без дарения МВР не би могло да се справи с ежедневните си задачи и държавата трябва да осигури тези средства. Това заяви в ефира на БНР Галентин Грозев от Синдикален алианс „Сигурност”. Според него забраната на даренията от частни лица и фирми е закъсняло и ще да доведе до преструктуриране на звената в МВР.
Самото спиране на един ресурс, без замяната му с друг ресурс, води неминуемо до криза. Това нещо е опасно, защото може да застраши пряко изпълнението на служебните ни задължения. Те още за миналата година имаха огромна сума, в милиони левове, недостиг, тази година сумата мина 9-цифрено число. В МВР оттук нататък ще се съвместяват безкрайно много дейности, които ние трябва да вършим. Това изисква много по-голям апарат и съсредоточаване на много служители в една обща административна структура. Това обаче изисква по-голямо осигуряване на средства и ресурси отколкото досега. Тази огромна структура да се раздели на по-малки структури, както предполагам, че иска г-н Дянков, което също е приемлив вариант, но не означава, че хората трябва да бъдат съкратени в нея, защото в момента сме на под минимума във всички структури, които имаме.
От синдикат „Сигурност” се обявиха за спиране на всички дарения в МВР.

Галентин Грозев заяви, че напускането на полицаите Константин Иванов и Иво Андреев от МВР не е било доброволно. Това са двамата полицаи, които изкараха наяве списъците с дарителите.

Макар те да са подали заявленията за напускане, нито един от тях не е искал действително да го направи, а са били притеснени от множеството проверки срещу тях, които са започнали и които предполагаха, че щели да доведат до тяхното дисциплинарно уволнение.

Третият полицаи Иван Попев е с наложено дисциплинарно наказание порицание във връзка с въпросните списъци на дарителите.

http://society.actualno.com/news_357698.html
________________________________________________________________
Нищо не е добро или зло. Мисълта го прави такова.” - Хамлет , по точно Шекспир;-)
Аватар
Lord
КОМИСАР
 
Мнения: 5861
Регистриран на: 19 Авг 2009, 01:21


Re: САС в медиите

Мнениеот katana » 09 Ное 2011, 18:16

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1106689

Над 1000 полицаи в 1 ден подали рапорти за пенсия!
автор(и): Анна Заркова, прочитания: 2318, коментари: 5

Полицейският синдикалист Галентин Грозев смята, че административната реформа в МВР не търпи отлагане.

Полицаите са готови за протести срещу решението на правителството да увеличи осигурителния им стаж от 25 на 27 години. Това съобщиха от синдикалната федерация в МВР точно преди деня на св. Архангел Михаил, когато пазителите на реда честват професионалния си празник. От другите синдикални дружества на вътрешното ведомство не потвърдиха новината. Техните лидери обявиха, че има напрежение в системата за сигурност, но няма желание у служителите да излязат на улицата. Един от тях - Галентин Грозев, ни изненада: В МВР миналата сряда се е състоял мощен протест, досега пазен в тайна.

- Както разбираме, г-н Грозев, съобщението, че полицаите излизат на протест, е невярно. Или преждевременно?

- Повечето полицаи считат, че проблемите им няма да се решат на улицата. По-полезен би бил един консултативен съвет в сектора "Сигурност". Народното събрание не се трогва от протести и не вярва на сълзи. Колегите знаят, че приказките за стачна готовност са глупости, понеже служителите на МВР нямат право на ефективна стачка и който направи такава, ще бъде уволнен дисциплинарно. Не че няма за какво да се протестира. Но полицаите изпревариха вече инициативите на синдикалните организации. Протестът им се състоя.

- Така ли? Не сме разбрали.

- То не се чу, но един мощен протестен механизъм се задвижи с неочаквана сила. Само за 1 ден над 1000 служители на МВР подадоха заявления да бъдат пенсионирани! Това се случи от вторник до сряда следобед - веднага след като премиерът Борисов каза по телевизията, че се върви към редуциране на възнагражденията при пенсиониране. Само в РПУ-то, където аз работя, бяха пуснати 50-60 рапорти за пенсия а ние сме 300 човека.

- Но в сряда следобед стана ясно, че вие в МВР ще продължавате да вземате 20 заплати, като излизате в пенсия. Само дето ви увеличават с 2 години осигурителния стаж.

- Това стана, след като двамата зам.-министри Димитър Георгиев и Веселин Вучков са съобщили спешно в МС: 1000 рапорта за пенсиониране са подадени в 1 ден, очакват се още 6 хиляди най-малко! - толкова са хората, готови за пенсия - служили 25 г., от които 1/3 в МВР. “Ще останем без полиция!”, казали зам.-министрите на Дянков. Няма кой да ни пази, няма кой да гаси, ако избухне пожар! И министър Дянков се принудил да отстъпи.

- Невероятно! Откъде знаете това?

- От зам.-министрите. Ние се срещахме с тях в 15 ч в сряда. Бяхме представители на 6-те синдиката - от нашият алианс, НПС на Емил Рашев, Синдикалната федерация, Синдикатът на служителите на МВР, на гражданската администрация и “Огнеборец”. Научихме и още нещо интересно - че най-много хора за пенсия има на улицата и в оперативните дирекции на МВР. Тия от министерството и главните дирекции са по-хитри. Те се пенсионират и се връщат пак на работа. Водят се държавни служители 1-ва категория и не им пука за 20-те заплати, защото са си ги прибрали. За тия 20 заплати го боли полицая, дето 20-25 г. е бачкал като скот на улицата в жега и в студ - разправял се е с наркомани и пияни с ножове в гетата - и едва дочакал някой лев накуп накрая - да оправи борчовете за пералнята на жената, някой му казва: “Айде стига толкоз, няма!”

- Министър Дянков друго обясняваше - че полицаите на улицата ще си вземат по 20 заплати, че ще резнат само администрацията...

- Но и всамото министерството има хора, които са подали заявления за пенсии, даже и директори. Това е симптоматично. 500 човека в дирекцията гледат, че шефът си взема шапката и всеки си казва: Я да се спасявам и аз... Притеснени са хората. Бави се снабдяването с униформи. Има и неуредици покрай извънредния труд за изборите.

- Какви например?

- Най-зле се чувства униформеният състав. Не стигнаха парите да се обезщетят всички, които са работили извънредно по изборите. И сега началствата се чудят как да намерят законен механизъм да не ни платят.

- Чудя се защо. Доколкото знам, 4 млн. лв. са отпуснати от бюджета на МВР само за изборите.

- Да, но за сигурността на 1-ия тур - за бензин, извънреден труд и др. е отпусната една сума, а за 2-ия - 40% по-малко. Пък то и на двата тура всички бяхме на бойна нога - и полиция, и пожарна, и ГДБОП, и “сикретсървис”. А сега се оказва, че за част от състава пари няма. На 1-ия тур платиха горе-долу на всички извънредния труд, а за 2-ия манкират.

- За какви суми става дума?

- Сержантският извънреден час е към 6 лв., офицерският към 7. За 12 ч сержантът взема 82 лв. За някои са малко, но не и за него. Напрежението расте. М.г. Дянков, Тотю Младенов и Цветанов се клеха, че с 4 месеца на година ще вдигат осигурителния стаж. Сега другите работници 1-ва категория - миньори и др., си запазват отсрочката до 2014 г., но не и ние. Как да вярваме на властта? Поет е ангажимент към нас, а не се изпълнява. Има настъпателни тенденции за намаляване на възнагражденията в МВР. Миналия март отвориха дума сами да си плащаме осигуровките, после заплатите ни щяха да режат, сега увеличават от година на година стажа. Обикалят около МВР и се облизват като вълци около кошара.

- Ама не може в цивилизована държава парите за полиция да са повече от тия за култура и образование!

- Аз съм културолог по образование и съм съгласен с това. Но реформите кога ще станат? Още не е дадено нормативно определение какво е туй “администрация” в МВР! Аз лично знам: Администратори са тия, които не ходят на физически изпити и не изпълняват изброените в правилник “специфични дейности”: оперативно-издирвателна, агентурна, патрулно-постова, задържане, конвоиране, контратероризъм, пожарогасене и аварийно-спасителна дейност. Друг е въпросът с дознателите и експертите, които имат досег с престъпността, а ги няма в никоя графа. Имало проект, който да определи що е то администрация и как да се реформира тя, но не му била отворена тръжната документация. Направо казах на зам.-министрите: “Абе, хора, вие разбирате ли, че никой няма да ви чака? Кризата иде с бързи крачки. Ще ви се наложи след някой ден да съкращавате!” Бог да ни пази.
katana
Синдикат
Синдикат
 
Мнения: 92
Регистриран на: 23 Дек 2009, 19:23

Re: САС в медиите

Мнениеот BARETATA » 09 Ное 2011, 18:57

katana, това са обезпокоителни новини , не водят до нищо добро . Само за тия неща се говори по цял ден и нощ . Това е , излишно напрежение , което се насажда със страшна скорост в съзнанието на колегите.
Интересен и тъп въпрос - " не може за полиция да се дават повече , отколкото на култура и образование ". Ами , ето Ви решение , затворете цялото МВР и дайте парите , където искате . Държава , без сигурност за Обществото , отива НА КИНО ... . Медиите ще оправят нещата , ама друг път :evil:
Чл. 5-ЗМВР: "Служителите на МВР,при изпълнение на служебните си задължения,са физически неприкосновени и се ползват с особената закрила на закона."
Аватар
BARETATA
ИНСПЕКТОР
ИНСПЕКТОР
 
Мнения: 4722
Регистриран на: 22 Авг 2009, 12:42

Re: САС в медиите

Мнениеот PAOLON » 09 Ное 2011, 18:59

katana написа:- Сержантският извънреден час е към 6 лв.

Лъжеш приятелю или не знаеш.
Някои хора са като 1 стотинка. Двулицеви са и не струват нищо.
PAOLON
ИНСПЕКТОР
ИНСПЕКТОР
 
Мнения: 522
Регистриран на: 24 Авг 2009, 20:17

Re: САС в медиите

Мнениеот SFS » 09 Ное 2011, 19:07

Бог пази всички но релативната позиция, която облада ръководствата на синдикатите е против онова, което създаде и даде тласък в тях за тези процеси. Отаказа от вътрешна конфронтация и противопоставене на онези части в системите за сигурност, които са се превърнали в бащиния и родови територии на гърбината на данакоплатеца е знак за пораженческо и предателски поведение. Призивите да сядаме на масите и да създаваме работни групи с които да се търсят решения през формули с които и агнето да остане сито и вълците цели са породни според мен от неверие и безверие. Това няма да помогне на никого и рано или късно сметката ще се плати мого и още по жестоко от това, което можеше да се случи преди време та дори и сега.
Ревизор - Одитор

"Комунистът е семе от дявола.Трудно ще бъде изкоренено".
Аватар
SFS
ИНСПЕКТОР
ИНСПЕКТОР
 
Мнения: 1307
Регистриран на: 30 Авг 2009, 17:26
Местоположение: Земята,С.Америка,Канада, Квебек,Монтреал, Ласал H8R 2Z4

Re: САС в медиите

Мнениеот SFS » 09 Ное 2011, 19:21

Новите синдикати или формации под такива рамки не се създадаха за единствено и истинска синдикална дейност. Всеки знае, че целта на това беше очертана в такава рамка за да се оформи структура с която и по която да се върши дейност, която да позволи на работещите полицаи да принудят търтеите в системата да я напуснат. Това не е синдикална дейност а реактив във еволюционистичен процес заради липса на време, което може да доведе до разпад преди да се получи обрат. Отказа от това си е поредното предателство. Преформатирането на целите и превръщането им в вид и форма на чисто синдикални алабаланици няма свойствата и способността към момента за нищо градивно и водещо към позитивно.
Спомнете си първите искания сред, които бяха и пенсионирането на всички навършили 25 години служба.
Какво правите, къде се изметнахте и какви преговори искате да вършите с хора, които искат точно обратното на това заради което възстанахте!?!?
Те освен, че запазват мазните си задници и позици и пари си запазвати влиянието и способността да жерират системата а през нея и политиката и живота в страната. Вие се отказахте да се преборите с мафията в МВР и службите и ставате част от нея и нейни съучастници. Те ви превръщат в пионки и това е толкова жалко, колкото и грозно.
Ревизор - Одитор

"Комунистът е семе от дявола.Трудно ще бъде изкоренено".
Аватар
SFS
ИНСПЕКТОР
ИНСПЕКТОР
 
Мнения: 1307
Регистриран на: 30 Авг 2009, 17:26
Местоположение: Земята,С.Америка,Канада, Квебек,Монтреал, Ласал H8R 2Z4

Re: САС в медиите

Мнениеот katana » 19 Ное 2011, 03:10

http://darikradio.bg/broadcast.php?broadcast_id=3

Тема: Челюсти: Мит или действителност е полицейското насилие у нас? / 16.11.2011
В предаването участват заместник-председателя на САСМВР Г. Грозев и адв. Д. Кънчев от "Български адвокати за правата на човека"
katana
Синдикат
Синдикат
 
Мнения: 92
Регистриран на: 23 Дек 2009, 19:23

Re: САС в медиите

Мнениеот katana » 15 Мар 2012, 20:53

http://btvnews.bg/video/news/politseisk ... cheta.html

Репортаж по инициатива на членове на САСМВР. Макар и сепарирана, темата има своето значение. И нека да не забравяме, че синдикалната идея означава И ДА НЕ изповядваме веруюто, че на чуждия гръб и 100 тояги са малко.
katana
Синдикат
Синдикат
 
Мнения: 92
Регистриран на: 23 Дек 2009, 19:23

Re: САС в медиите

Мнениеот Лъчезар Серафимов » 23 Апр 2012, 00:09

ДОБРЕ ЩЕ Е АКО СЕ ПОСЪБЕРЕМ МАЛКО.
Аватар
Лъчезар Серафимов
MASTER
 
Мнения: 1164
Регистриран на: 17 Апр 2010, 01:59

Следваща

Назад към Синдикален Алианс "Сигурност" в МВР

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта