centuriana написа:...Днес ходих по магазини за няколко часа и като се прибрах, на бравата на вратата ми имаше листче хартия -- просто парченце оставено отгоре. Първо не ми направи впечатление но случайно споделих на приятел и той ми каза, че ме следи някой дали ще се съм вкъщи за уикенда
Мислих да ( Има ли такава "мода" сред "вашите" клиенти?
Да, има подобна схема, но не е мода, а е от десетилетия. Предполагам, че в случая иде реч за нещо друго, защото идеята на "белязване" на вратата е да се извърши така, че заложения белег да е невидим за всички околни и видим само за поставилите го. Няма да дам елементарни примери, защото не желая да се превръщам в учител по престъпно посегателство в интернет за начинаещи.
centuriana написа:...какво ще ми препоръчате да направя?...
О, вариантите са безброй! Зависи от много неща и детайли от живота ти, от социалния и финансов статус, от вратата и бравата ти, от това какво би могъл да си позволиш, като разход за сигурността на дома, и пр.
Има варианти за абонамент към СОТ и конкретна охранителна фирма, със съответния договор за реакция и възстановяване на щети. Има и вариант за закупуване на 100% имитация на охранителна камера за около 7 - 10 лв, която изглежда съвсем, като оригинала, стои си на стената или тавана в коридора, има датчик за движение и се "върти и гледа" към всичко що се движи, денем или нощем на етажа. За още по-голяма достоверност има и едно червено светодиодче, като истинските, което премигва, все едно снима. Та вариантите ти за охрана наистина са безброй. Решението е твое, успех!