nakata написа:Имам нужда от малко разяснение. За да се придобие оръжие, до колкото знам, преди това идват от КОС да проверят условията в жилището и касата за съхранение. Това от което се интересувам е съвете относно касата и ако някой има опит с кражбите, кои каси и места за тяхното поставяне са най-добри? И не толкова законово, а нещо от практиката ако може някой да сподели, какво следва ако апартамента бъде разбит, касата също и оръжието изчезне? Какви са последствията и процедурите? А също ако те набият и ти вземат пищова?)))) Мале май доста станаха въпросите, но ми се иска да си ги разясня...
И има ли разлика дали са ти откраднали ловно, колекционерско или оръжие за самотбрана?
Касата за оръжието е добре да я монтираш в стая, в която не каниш гости и децата ти не играят в нея с приятели.Касата по възможност гледай да я вградиш в мебел да не се вижда и да я захванеш с болтове здраво към стена, под или и двете заедно. Не бива да се хвалиш каква каса притежаваш, къде си си я скрил в дома, как е укрепена, как се отключва и какво съхраняваш в нея. Изобщо колкото по-малко хора знаят, че имаш каса, колкото по-далече се намира от чужди очи, толкова по-сигурно ще опазиш касата си от посегателства.
Съвет относно заключването на касата, избягвай каси с електроника. Не са надеждни и ще имаш затруднения с обслужването при нужда. Най-добре е да се огледаш за каса с механични ключалки /по възможност различни по вид/, скрити панти, огнеупорна и тежка.
Добре е касата да разполага с резервен комплект ключове, които да държиш скрити на място, което единствено ти знаеш, като не го доверяваш на членове на семейството ти. Ключовете за касата, които ще ползваш ежедневно, трябва да не ги оставяш без надзор и забравиш ли ги някъде за по-дълго време е добре да помислиш за смяна на конфигурацията за отключване на касата. Марка каси не ти препоръчвам, защото не знам с какъв бюджет разполагаш, но пазара в това отношение предлага добър избор на каси с различни по вид заключващи механизми.
Пази си оръжието добре и ти пожелавам никога да не ти се налага да разбираш какви са последствията от кражба,грабеж или изгубване на оръжието си.