Здравейте,
Намирам се в следната ситуация и моля за малко съвет:
Баща ми шофира автомобил, който се води на мое име. Преди месец е участвал в ПТП, но си е тръгнал. На мен се обади след като се е прибрал. Знам, че с напускането на мястото на ПТП е нарушил закона. Като го попитах защо не е звъннал на МВР или на мен, а аз щях да му кажа какво да прави и да отида да помогна, той просто ми отговори, че този който го е ударил е избягал и че са му свирили отзад с клаксони, викали... Тотално е блокирал и просто е е прибрал.
Да отбележа, че баща ми е на 70 години и в добро здраве, но в конкретния случай след като никой не е дошъл да го види как е, и поради факта, че се е уплашил от удара (който е челен, но не фатален и колата е била на собствен ход) и не знам какво още, просто си е тръгнал.
Преди няколко дена ми се обадиха от районното за призовка, защото аз съм собственик на автомобила и онзи ден. Взех си призовката, после посетих и КАТ както пишеше на нея. Там в разговор, след няколко уточняващи въпроси, служитея на МВР разбра, че баща ми е управлявал колата и каза, че той трябва да се яви в КАТ, за да му връчат акт и "да не се налага да предава случая на прокуратурата", което ми прозвуча като заплаха. До тук всичко е ясно.
Питането ми е, след като съм запозната с това какво гласят Чл.123 и 175. какво може да очаква баща ми като последствие?
Предстои ни повторното ходене до КАТ, като аз ще го придружавам. Той така се е притеснил, че след толкова години шофиране без нарушения сега може да му се стовари нещо лошо, а аз го успокоявам, че това са контролни точки и парична глоба, с които ще се справим. Шофирането на колата е един от малкото му ангажименти и дейности, които го държат в кондиция на тази възраст, след пенсиониране, загуба на дете и др.
Възможността за отнемане на шофьорска книжка за сега му спестявам, че се сдухал и така много. Може ли при смегчаващи обстоятелства - без нарушения до сега, да бъде избегнато отнемането на книжка?
Не искам да оспорвам решение, освен ако не го обвинят в нещо безумно. Сбъркал е, знам. Има ли място за притеснение от нещо друго - като другите участници в инцидента?
Благодаря Ви предварително за отговорите и съветите!