Работа в ДАНС или СОБТ

Модератори: ribaflic, Lord, Raptor, osata

Работа в ДАНС или СОБТ

Мнениеот grigo0123 » 24 Авг 2014, 18:52

Здравейте мисля да уча в АМВР специалност "Противодействие на престъпността
и опазване на обществения ред" и ме интересува дали след като завърша мога да започна работа в ДАНС и по- специално "Специализирана дирекция противодействие на организираната престъпност" или СОБТ.
grigo0123
 

Re: Работа в ДАНС или СОБТ

Мнениеот Lord » 24 Авг 2014, 21:08

grigo0123 написа:Здравейте мисля да уча в АМВР специалност "Противодействие на престъпността
и опазване на обществения ред" и ме интересува дали след като завърша мога да започна работа в ДАНС и по- специално "Специализирана дирекция противодействие на организираната престъпност" или СОБТ.


Здрасти момко!
Няма да ти правя забележки, но е очевАдно, че грешиш агенции с министерства и отдели и отряд, както и да е.

Отговора ми е, че наистина "Човек е толкова голям, колкото са мечтите му".

Иначе самото образование, като факт, че е от АМВР не ти носи никакво предимство, всичко зависи само и единствено от теб, без значение дали си завършил АМВР, библиотекарство, спортната академия или каквото и да е. Има си конкурси, изпити, тестове и интервюта, всичко опира до личните възможности на кандидата.

Успех от мен!
________________________________________________________________
Нищо не е добро или зло. Мисълта го прави такова.” - Хамлет , по точно Шекспир;-)
Аватар
Lord
КОМИСАР
 
Мнения: 5861
Регистриран на: 19 Авг 2009, 01:21

Re: Работа в ДАНС или СОБТ

Мнениеот grigo0123 » 24 Авг 2014, 22:08

Доколкото разбрах като завършиш АМВР трябва да работиш най-малко 10 години в МВР или да върнеш всички стипендий,тогава има ли вероятност да няма свободни места в града ти и да останеш безработен?И ако отидеш да кандидатстваш някъде за работа въобще имат ли право да те върнат?
grigo0123
 

Re: Работа в ДАНС или СОБТ

Мнениеот dakota_ » 24 Авг 2014, 22:38

grigo0123 написа:Доколкото разбрах като завършиш АМВР трябва да работиш най-малко 10 години в МВР или да върнеш всички стипендий,тогава има ли вероятност да няма свободни места в града ти и да останеш безработен?И ако отидеш да кандидатстваш някъде за работа въобще имат ли право да те върнат?


По-лесно ще ти бъде да се хванеш да прочетеш първо ЗМВР за да се опиташ да разбереш как е устроено МВР! След това да влезеш в сайта на АМВР,да се запознаеш какви са специалностите в АМВР и вместо да ни разказваш какво си чул,да задаваш конкретни въпроси,за да можеш да получиш конкретни отговори.
След завършване на АМВР подлежиш на разпределение и служиш където те разпределят.
dakota_
ИНСПЕКТОР
ИНСПЕКТОР
 
Мнения: 1718
Регистриран на: 11 Окт 2009, 21:29

Re: Работа в ДАНС или СОБТ

Мнениеот grigo0123 » 25 Авг 2014, 09:39

А от оценките ти ли зависи къде ща те разпределят?
grigo0123
 

Re: Работа в ДАНС или СОБТ

Мнениеот karakashev_1981 » 25 Авг 2014, 18:19

АМВР подготвя кадри за нуждите на МВР, а не на някое друго министерство или агенция към МС. Това е важно да се знае, защото издръжката на един курсант за 4-годишния период за бакалавърска степен е сериозна финансова част. Докато имаше НСС в МВР имаше и факултет „Сигурност”, не че това значеше че ще започнеш работа в НСС, но все пак беше някаква отправна точка... След като се създаде ДАНС, агенцията отказа да приема кадрите на АМВР. Дали си завършил АМВР или който и да е друг ВУЗ няма голямо значение. Факторите и условията, на които трябва да отговаряш за започване на работа в ДАНС са други и ги пише в закона и нормативните актове уреждащи дейността им.

За АМВР е ясно, че след като завършиш те разпределят в някоя областна дирекция. За постъпването в ДАНС можеш да прочетеш в НАРЕДБА № I-1 от 16 септември 2008 г. за специфичните изисквания, условията и реда за постъпване на държавна служба в Държавна агенция “Национална сигурност” (Обн., ДВ, бр. 84 от 26.09.2008 г.; изм., бр. 31 от 2009 г., бр. 43 от 2010 г., бр. 6 от
20.01.2012 г.)


Общо взето пише, че подборът се прави след анализ на нуждите.

Чл. 5. Подборът на кандидати за първоначално назначаване се предхожда от проучване
потребностите от човешки ресурси на основните структурни звена на ДАНС, както и предявяване
на нормативно определените изисквания за заемане на вакантните длъжности.
Чл. 6. (1) (Изм., ДВ, бр. 43 от 2010 г.) Основните структурни звена на ДАНС анализират
потребностите си от човешки ресурси на базата на оперативната обстановка и необходимостта от
укрепването на административния капацитет и изпращат мотивирани предложения (приложение
№ 1 - поверително) до специализирана административна дирекция “Човешки ресурси” (САДЧР)
относно необходимостта от назначаване на служители в тях, като предлагат длъжностите, които
трябва да бъдат заети, и конкретни кандидати за тях.
(2) (Изм., ДВ, бр. 43 от 2010 г.) Предложенията по ал. 1 се изготвят ежегодно в срок до 31 март,
както и при необходимост, след осъществени първоначални контакти с кандидатите от служители
на основните структурни звена на ДАНС или специализирана административна дирекция
“Човешки ресурси”.


На практика, някой служител трябва да те предложи и да гарантира за теб, след като е установил контакт с теб, проучил те е и т.н.

Прочети, поинтерсувай се. Нищо, което казвам не е меродавно или крайно. Просто споделям моето мнение, а то може да не е много точно. Просто си прекалено млад още, но е хубаво, че гледаш къде ще работиш. Просто постепенно ще преоткриваш, че много неща не са както изглеждат, а това няма как да стане без да се потопиш в дълбокото и без да черпиш информация от извора, т.е. от тези стари служители, които са наясно с материята.
karakashev_1981
Нов
Нов
 
Мнения: 24
Регистриран на: 03 Май 2014, 16:06

Re: Работа в ДАНС или СОБТ

Мнениеот dakota_ » 25 Авг 2014, 19:20

grigo0123 написа:А от оценките ти ли зависи къде ща те разпределят?


Разпределението зависи от нуждите на МВР!
dakota_
ИНСПЕКТОР
ИНСПЕКТОР
 
Мнения: 1718
Регистриран на: 11 Окт 2009, 21:29

Re: Работа в ДАНС или СОБТ

Мнениеот grigo0123 » 26 Авг 2014, 12:49

А има ли възможност от академията да те разпределят в СОБТ?И ако отидеш да работиш в ДАНС преди да са минали 10 години трябва ли да върнеш стипендиите?
grigo0123
Нов
Нов
 
Мнения: 1
Регистриран на: 25 Авг 2014, 21:45

Re: Работа в ДАНС или СОБТ

Мнениеот karakashev_1981 » 26 Авг 2014, 17:57

По въпросите може да се прецени доколко си запознат – демек никак. Няма лошо, с питане трябва да опитва, но и трябва да се чете. Колегата ти каза, че разпределението се прави според нуждите в МВР. Трябва да се прецени от ръководителите на това звено – в твоя случай СОБТ, дали има нужда от кадри – млади и зелени завършили АМВР – и след това да подадат бройката до човешки ресурси, а от там до Академията. По мое време – през 2011 г., имаше класиране в АМВР, което се правеше по една странна система за оценяване. Предварително по указаната по-горе схема имаше изготвени списъци със свободните места от човешки ресурси на съответната областна дирекция. Класиралият се пъври си избира някое свободно място, после втория, третия и т.н. Въпросът е, че с всяка изминала година местата стават все по-малко. И това е поради факта, че няма пари и трябва да се реже до минимум съставът. Не е учудващо. В тази връзка, искам да ти подметна, че на практика, на 99% не се надявай, че АМВР ще ти помогне с нещо и ще ти даде предимство да отидеш в ДАНС или СОБТ. Просто завършването на едното няма пряка връзка с другото и няма обявени места за там, за където питаш – директно ти го казвам.
Що се отнася до стипендиите... По приницп се връща всичко не само стипендиите, ами и семестриалните такси и парите за облекло. Демек за 10 год. всичко грубо изчислено прави около 20 000 лева. Това е при положение, че напуснеш МВР и отидеш, как да кажа..., в частния сектор. Т.е. има варианти ако отидеш в друго държавно ведомство, напр. ДАНС да ти се размине да си плащаш разходите по издръжката. В тази насока има доста съдебни решения на съдилища из цяла България. Мога да давам и примери, но няма да го правя, защото в случая няма нужда. Не се притеснявай за стипендиите, след като не можеш да отидеш в ДАНС.

От къде това желание да ходиш в СОБТ или ДАНС? По начало тези две служби имат доста различни функции. Ти с какво точно искаш да се занимаваш? И какво според теб прави и едната, и другата служба?
karakashev_1981
Нов
Нов
 
Мнения: 24
Регистриран на: 03 Май 2014, 16:06

Re: Работа в ДАНС или СОБТ

Мнениеот osata » 26 Авг 2014, 18:16

Ако не стане в ДАНС или СОБТ, пробвай за космонавт ;) , даже няма нужда да губиш тия години в учене в АМВР - това е шега разбира се, защото нямаме космическа програма ;) :mrgreen:
Понякога се чудя много неща.... аз например кандидатствах в АМВР (тогава се казваше ВИПОНД) през 1998г - неуспешно :lol: . Тогава единствения човек под пагон когото може да се каже познавах беше.... кадровика, който ми приемаше документите, просто защото с него контактувах. Бях събрал цялостната информация как, кога и доколко какво мога... не съм го питал "как мога да стана началник група, или да съм оперативен в тежки престъпления, или как да стана офицер при баретите"....
истината момче е друга - започваш по какъвто и да е начин, виждаш, развиваш се, учиш през това време (независимо къде, в АМВР от близо 6-7 години се влиза само по бал от диплома - с под 5,80 диплома забрави, колкото и тъпо и глупаво да е това класиране), създаваш контакти, впечатления, мислиш, преценяваш..... това е пътят ако искаш да станеш истински полицай или истински агент.
http://www.vbox7.com/play:cef4ad9e
В памет на загиналите служители от МВР
Аватар
osata
КОМИСАР
 
Мнения: 4596
Регистриран на: 25 Авг 2009, 18:52

Следваща

Назад към Постъпване на държавна служба в МВР

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта