Пожарникарите ще съдят МВР

Модератори: ribaflic, Lord, Raptor, osata, Hammer

Пожарникарите ще съдят МВР

Мнениеот SYNOPTIK » 22 Мар 2011, 20:53

80 на сто от мъжете влизат в огъня без защитни средства

Възможността пожарникарите да заведат дело срещу МВР ще бъде обсъдена и решена от огнеборците в петък, научи "Новинар". „Пушенето на цигари и пиенето на вода не свършиха работа, делото е най-крайната ни мярка и се надяваме тя да проработи”, съобщи Любомир Еленков, който е председател на Националния синдикат на пожарникарите „Огнеборец”. 90 на сто от автомобилите в пожарната са с изтекъл експлоатационен срок и срок на годност. Ползваме зилове от 60-те години, обясни Еленков. Близо 80 процента от състава на пожарната нямали защитни средства, отговарящи на евронормите.

Огнеборците влизали в пожарите с обикновени кубинки, които се топят от високите температури, с брезентови дрехи на по 20 години, а понякога дори работели със строителни каски, които залепвали за главите им. „Като работодател МВР е длъжно да ни предостави средства, с които да изпълним вменените ни по закон задължения - превантивна дейност, гасене на пожари и спасителна дейност. Те не ни предоставят тези средства и смятаме, че така застрашават живота и здравето на нашите служители. Задължение на работодателя е да обезпечи служителя си с работно облекло”, обясни Еленков. Пожарникарите работили и в спрени от експлоатация сгради. Нервите на огнеборците са опънати до краен предел, след като от миналата година те обявиха безсрочни протестни действия, но не са постигнали исканията си.

Окончателното решение за това дали да се води дело срещу МВР ще бъде взето по време на конгрес на Националния синдикат на пожарникарите. „На 100 процента идеята се подкрепя от нашите членове”, коментира Еленков. "Единственото, което чуваме от другата страна, е, че няма пари", допълни той. По думите му на първите срещи с ръководството на МВР огнеборците са били убеждавани, че трябва да се води диалог и на неговата база да се разрешат проблемите.

"Останахме си с диалога и проблемът продължава да се задълбочава", коментира председателят на синдиката. „Смятаме, че съдът може да задължи МВР да си извърши задълженията. Другото, което можем да получим от едно такова дело, е моралното удовлетворение. Ще знаем, че сме казали на обществото в какво състояние е пожарната и съдът го е потвърдил”, допълни огнеборецът.

Огнеборците у нас останаха критично малко

Реална опасност за обществото може да се окаже критичният минимум на броя на пожарникарите в страната. Пожарните екипи, които по закон са длъжни да включват четирима пожарникари и един водач на автомобила, на практика отиват да гасят огън или да спасяват хора по двама. Имало дори случаи, в които на адрес заминавали само шофьорът на противопожарната кола и един огнеборец. Освен че е в разрез със закона, това е и особено опасно. Не достигат поне 1700 души и по тази причина екипите, които се изпращат на пожари, са от двама човека. За заплахата за живота на хората и на самите служители на пожарната алармира пред „Новинар” Любомир Еленков, председател на Националния синдикат на пожарникарите „Огнеборец”. Освен че пожарникарите нямат право да правят това,

двама души са крайно недостатъчни, за да се справят с пожара

обясни Еленков. До абсурдната ситуация се стигнало, след като проблемът се натрупвал години наред. „Много хора се пенсионираха и освободиха щатове в пожарната, но според една заповед на министъра на вътрешните работи само при свръхнеобходимост може да се назначават хора и на практика тези щатове седят празни, хора не се назначават”, обясни развоя на проблема Еленков. И даде за пример пожара в Костинброд. През януари пламъците взеха и жертва. "Един пожарен автомобил, какъвто е този, които го обслужват трима човека, кара 2 тона и 300 вода, тази вода свършва за 2 минути, когато няма друг автомобил, хората трябва да отидат да го презаредят, което е загуба на време", обясни огнеборецът. "Не са виновни пожарникарите, те са си свършили работата професионално, виновни са управляващите, на които искаме да кажем, че не могат да си позволят този лукс за сметка на сигурността на хората", допълни Еленков. Проблемите в пожарната не са само с работното облекло и техниката.

Ние сме достигнали дъното и вече няма накъде

допълни Венцислав Станков, който е член на Управителния съвет на синдиката. "Служителите сами си купуват консумативи, ползват лични компютри и т.н.", каза Станков. "Не бива да се подценява и сградният фонд, чието състояние е отчайващо", допълни и Богдан Личев, председател на Контролно-ревизионната комисия. В множество сгради, които били опасни за живота и здравето на хората и съответно спрени от експлоатация, пожарникарите работили и в момента. "Колегите ни служат там", предупреди Личев. "Ние продължаваме да ходим по различни частни и държавни фирми и сами да търсим съдействие за резервни части за автомобилите. Нашите пожарникари са се превърнали в автомонтьори", допълни Еленков. По думите му всекидневно пожарникарите ремонтирали старите машини, с които били принудени да работят. "Ние нямаме дрехи, нямаме автомобили, нямаме хора, не искаме да плащаме извънреден труд и искаме нашите хора да са супер мотивирани", възмути се шефът на синдиката. Тримата огнеборци обаче припомниха, че рейтингът на одобрение на пожарникарите е 84% и въпреки проблемите никой не се отказва от това да си върши работата. "Хората много добре разбират какви професионалисти има в пожарната - допълни Личев. - Ние си изпълняваме на 100% служебните задължения", категоричен беше той. "Може би си казват - „Щом можете и така, работете си така”. Това, че нямам защитна маска и ще се надишам с отрови, или, че защото нямам защитно облекло краката ми ще изгорят, не се оценява", разочаровано заключи Еленков.

Сума от всяка полица Гражданска отговорност да отива за службата

Създаването на фонд, в който да се набират средства за пожарната, предложи Венцислав Станков, който е член на Управителния съвет на националния синдикат "Огнеборец". "Средствата, които се полагат на пожарната, са от републиканския бюджет, от този на МВР и те са крайно недостатъчно. Трябва да се направи фонд, подобен на този, който действаше до 1997 г.", призова Станков. По думите му в този фонд трябва да попадат средства освен от местните данъци и от всяка полица Гражданска отговорност, както и от полиците за природни бедствия. Нужна ни е държавна политика за обезпечаването на пожарната. Не можем изведнъж да подменим 700 автомобила, но трябва поне държавата да има визия за поетапно подновяване на техниката, допълни шефът на синдиката Любомир Еленков. 92% от бюджета на МВР отиват за заплати, всичко останало като техника, облекло и т.н. се обезпечава с минимални средства, обясни Еленков.

Събират дрехи, за могат да изпратят мисия зад граница

"Събираме най-хубавите дрехи, когато трябва да изпратим пожарникари зад границата", обясни синдикалният шеф Любомир Еленков. "Въпреки това хората отиват там необорудвани. Тези служители са визитна картичка на държавата и на службата, от която идват," допълни членът на Управителния съвет Венцислав Станков. "Те отиват с четири-пет вида униформи, неокомплектовани. Погледнете някоя снимка от прибирането на наша мисия от чужбина и ще видите как са облечени пожарникарите. Няма двама с еднакви или пълни униформи", допълни Станков. "Не можем да се сравняваме с други държави като материално обезпечаване. Дори Албания е по-добре от нас. Да не казвам силна дума, но може би сме най-зле", заключи Еленков. Преди дни стана ясно, че България имала готовност да изпрати 20 пожарникари, които да помагат при преодоляването на последствията от бедствието в Япония.

МВР правело "упражнения", за да не плаща извънреден труд

„Всякакви упражнения се правят от страна на МВР, за да могат пожарникарите да не получат парите, които им се полагат за извънреден труд. Така например се изваждат часове от работното време или се пускат хората да почиват, като по този начин още повече се намалява готовността за адекватна реакция при пожар от огнеборците". Това заяви синдикалният шеф Любомир Еленков. По думите му синдикатът на пожарникарите е изразходвал много време, за да покаже на МВР как самото ведомство не изпълнява собствените си заповеди и закони. През март омбудсманът Константин Пенчев отправи препоръки към вътрешния министър Цветан Цветанов във връзка с редица пропуски в заплащането на извънредния труд на полицаите и пожарникарите. Омбудсманът констатира "тревожна" тенденция на "инерционно мислене от минали времена и нехайно отношение към зачитането на правата на работещите", което се изразява в мнението, че всеки, който не му харесва да работи, "колкото е нужно", може да напусне.

Novinar.net
Ако изобщо не се движиш, оковите почти не се усещат.
Щастието е единственото нещо, което при делене се умножава.
Аватар
SYNOPTIK
PoliceBG
 
Мнения: 1263
Регистриран на: 18 Авг 2009, 14:41
Местоположение: София Завинаги един от ВАС

Re: Пожарникарите ще съдят МВР

Мнениеот Lord » 22 Мар 2011, 21:03

"Пожарникарите ще съдят МВР" - това няма да се случи, убеден съм, всеки ден сме заедно, тези колеги са мъже и знаят с какво са се захванали и при какви условия, впрочем както сме всички други звена, работещи на терен.
________________________________________________________________
Нищо не е добро или зло. Мисълта го прави такова.” - Хамлет , по точно Шекспир;-)
Аватар
Lord
КОМИСАР
 
Мнения: 5861
Регистриран на: 19 Авг 2009, 01:21


Назад към Пожарна безопасност и спасяване

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта