Приоритети в работата на МВР Автор: Румяна Цветкова
http://bnr.bg/sites/radiobulgaria/Lifes ... 50811.aspxПросто не ми се коментира.
"Боже, колко мъка има по тоя свят, Боже!".Не само, не се е случило посоченото в интервюто на проф. Вучков, а на против. Разследването е на светлинни години от това, което беше.
„Допреди една година разследване на престъпления можеха да извършат само 2000 щатни служители на МВР, това бяха дознателите – обяснява Веселин Вучков, заместник-министър на вътрешните работи. – Категорично беше забранено от законодателя чрез разпоредби на НПК и Закона за МВР някой друг да се докосва до наказателното дело. Беше въведена и забрана на униформения състав и на оперативните работници, които са болшинството от полицаите в България, да извършат дори и най-елементарния оглед и да разпитат най-обикновен свидетел например пострадалия от кражба. Така напълно се изкривяваше скелета на българската полиция, защото върху плещите само на 2000 дознатели се стоварваше цялата отговорност да събират доказателства по наказателни дела, при положение, че годишно в МВР има на производство над 200 000 досъдебни производства. Това беше непосилна грижа за дознателите. Освен всичко друго, противоречеше и на европейския опит. В цяла Европа приоритетите на националната полиция са два: първо, събиране на доказателства по НПК, т.е. провеждане на разследвания, които да послужат на прокурорите, следователно на наказателния съд и вторият приоритет е охраната на обществения ред, която се символизира от униформения състав.”Май главата, не знае, какво правят краката и ръцете... Нека се изиска от ОД на МВР по страната, колко огледа, претърсвания, разпити и др. са извършени след въпросните "промени" ??? Дори такива възложени по 194 и 218 от НПК от разследващите полицай?
За една година след приетите законодателни промени в събирането на доказателства, освен дознателите, са се включили около 4000 оперативни работници и униформени служители на МВР. Според заместник–вътрешния министър това е довело до няколко положителни ефекта в работата на силовото министерство. На първо място е облекчило работата на дознателите, които е трябвало да дават 24 часови дежурства в областните дирекции на МВР, за да бъдат на разположение и да извършват разследвания. Вторият положителен ефект е концентрирането на дознателските усилия само върху по-сложни престъпления.Защо ли да се повтарям... Относно 24 часовите дежурства. Та кой разследващ би отказал около 200лв. допълнително възнаграждение, за подобно деж. в почивни и празнични дни? Та сега не сме ли на повикване и то без пукната пара? Някои дори и по една седмица без прекъсване?
„Дознатели продължават да ходят на огледи, но в много по-редки случаи и само когато става дума за деяния с по-висока степен на фактическа и правна сложност – казва Веселин Вучков. – Има и друга важна последица за самите граждани. До миналата година всеки гражданин, който е пострадал от престъпление, например от най-масовите престъпления – домовите кражби, трябваше да ходи минимум два пъти в РПУ. По тази причина често гражданите не искаха да заявяват своите жалби за престъпления. Сега вече не е така. Отивайки в РПУ, всеки полицейски служител изважда протокол за разпит на свидетел и директно разпитва съответния гражданин. Така се поставя началото на досъдебното производство и този протокол има пълна доказателствена стойност. Т.е. за гражданите също има голямо облекчение.”Чета и ривъ
Май наистина погледнато от високо всичко е наред... Да ривъ ли, да се смея?
В моята практика не знам "неразследващ"
, да е отпочнал ДП. Какво прави всеки полицейски служител???
Ужас и хората вярват в това?
Уважаеми колеги с полицейски правомощия. Нека Ви поздравя с утрешния Ви празник. Утре 08.11.2011г. имате почивен ден, за да отпразнувате празника си, Вие и служителите от ТИЛ /столовете и т.н./. Честит празник колеги. А ние дознателчетата, на които вършите работа отново ще сме пред клавиатурата. Както е казвал един бивш Нач. на РПУ, военен, когато все още се е писало на пишещи машини: -НЕ ЧУВАМ ЧУКАНЕТО НА МАШИНИТЕ!?!
Уважаеми колеги,
тези написани от мен редове не са насочени срещу Вас. Уважавам трудът Ви. До скоро бях полицейски служител, който имаше полицейски правомощия и смея да твърдя, че съм запознат на 70% от работата на тези с и тези без това прослувуто правомощие. Всичко това ми "мирише" на опит, да ни разделят по византийски. Но това е много лошо, а най-пострадал ще е отново данъкоплатеца, бабата и дядото.....
Честит празник колеги с полицейски правомощия и вие от "СТОЛОВЕТЕ" НА МВР.