СПО "Границата"

Модератори: ribaflic, Lord, Raptor, osata

Re: СПО "Границата"

Мнениеот dakota_ » 29 Май 2015, 12:14

Вальо,с риск тотално да се отклоним от темата,ще ти отговоря на въпросите. При мен в управлението също от 12 часа се отчитаха 11 часа и половина. Имаше 30 минути почивка /никой не те закача за работа/ и по време на инструктажа се обявяваше почивката. Почнаха синдикалните сметки,почнаха исканията да се зачитат 12 от 12 и премахнахме почивката,но всичко беше законосъобразно.
Пак преди време поискаха да има 8 часови смени...направихме го и да ти кажа,не трая дълго... видяха зор и пак минахме на 12 часови смени.
Тук има една особеност и хора,които не са работили като ръководители не могат да вникнат в нея... Има дни,в които смяната може да продължи и 17-18 часа. Има такива дни и има такива моменти,в които откачаме от работа и обстановката е такава,че няма мърдане. Службата го налага и в такива моменти си личи кой какъв е и какво заслужава.
По въпроса за това какво говорите на ССП,няма как да чета в нета стенограмите... нямам фейсбук,а сигурно в синдикалния сайт ги пускате. Говоря с хора от МВР,които участват в ССП и ти казвам,че дори става джумбиш с това - Ще се видим в съда.
По вторият ти въпрос,надценяваш функциите на Н-ка на РУ,нищо не мога да направя :) Н-ци на РУ имат разширени правомощия,но в друг смисъл.
По третият въпрос,тази Директива за мен е куха! Кухо е всяко нещо,което го има на хартия,но нямаме ресурс да го прилагаме. Аз твърдя,че по тази тема сте направили каквото можете и МВР също прави каквото може.
Няма да крия,но наложи ли се и изисква ли го оперативната обстановка,не се интересувам от никаква Директива за работно време. Викам си хората,поставям целите и задачите,завърта се "колелото" и се върти докато си свършим работата. Всеки един трябва да знае.че държавен служител,означава държавен слуга! Слугуването не е за всеки и ако някой смята,че няма сили да слугува,да си търси работа в банка,община и др. места,където има точно и ясно определено работно време и почивни дни.
dakota_
ИНСПЕКТОР
ИНСПЕКТОР

Мнениеот малкия » 29 Май 2015, 16:21

Ако някой е искал от 12-часови да мине на 8-часови смени, значи не е бил с акъла си. Някъде да съм казвал, че в МВР работят само блестящи интелекти? :D

Не съм работил като ръководител, но много добре знам, че има моменти и дни, когато се откача от работа - бил съм там правил съм го. Само че когато обстановката го налага (а не, примерно, махмурлукът на началника - щото и такова съм виждал) и смяната продължи 18 часа, 6 от тях отиват в заповед за извънреден труд. И проблем няма. Стига да не са ти орязали щата - къде със съкращения, къде с командировки - до степен да се надхвърля разрешеният от закона. Тогава ти си от страната на булката, а и хората ти - също.
Стенограмите има как да четеш в нета. Ей тук:
http://www.ssp.mvr.bg/Zasedania/default.htm
Вярно, че напоследък са предимно протоколи, ама и стенограми се промъкват. Чети вместо да слушаш съчинения. А в съда сме се виждали наистина с някои пишман началници. И тепърва ще се виждаме, за жалост. За жалост защото това не ми е любимият спорт.
Не знам за теб как е, ама за мен Директивата не е куха. Кухо ни е МВР-то, куха ни е държавата.
Поради което някои служители са третирани даже не и като държавни слуги, а като държавни роби.
Сори, ама така не става.
Защото има Конституция и закони, които би трябвало да са и над мен, и над теб, и над директорите и министрите.
Докато е обратното, извинявай, ама ти пикая и на целите, и на задачите, и на "колелото". Щото работата, дето я вършим, не е нито на моето лозе, нито на твоето. На държавното е.
Може и да слугувам на държавата, ама не и на акъла на някой началник, който има по-малко акъл от най-тъпия си служител. Познавам такива, ти - също.
А и да слугувам на държавата може, ама да робувам - не.
Хайде сега ти си отговори сам къде е границата между слугуването и робуването...
Синдикат

Мнениеот dakota_ » 29 Май 2015, 18:13

Границата между слугуване и робуване е като границата между комунизма и фашизма :D
Сега сериозно,докато не отпадне необходимостта от командироване на служители на границата,проблема с извънредният труд няма да се реши.
dakota_
ИНСПЕКТОР
ИНСПЕКТОР

Мнениеот Lord » 29 Май 2015, 18:38

dakota_ написа:Сега сериозно,докато не отпадне необходимостта от командироване на служители на границата,проблема с извънредният труд няма да се реши.

Хитрец си ти, колко ловко връщаш дебата към темата, дам! :mrgreen:
КОМИСАР

Мнениеот малкия » 30 Май 2015, 02:30

dakota_ написа:Сега сериозно,докато не отпадне необходимостта от командироване на служители на границата,проблема с извънредният труд няма да се реши.

Добре, сега сериозно.
Необходимостта от командировки може да отпадне само в два случая.
Първо, ако намалее миграционният натиск - това едва ли ще се случи в близко бъдеще, така че не смятам да го коментирам като възможност.
Второ - ако РДГП Елхово разполага с достатъчно служители, които да противопостави на този натиск (в това отношение довършването на оградата и оправянето на пътищата могат много да помогнат, но не и да решат проблема). Което може да означава само едно - назначаване на нови служители. Доколкото преместването на колеги (или щатове) от други РДГП едва ли е оправдано.
Във връзка с това изпратихме на министър Бъчварова писмо с два въпроса. Колко струва на хазната командироването на служители по границата. (Чух, че на подобен въпрос е отговаряла и в Парламента, така че не би трябвало да се затрудни с отговора.) И колко служители могат да бъдат назначени с тези пари. (Което пък не би трябвало да затрудни ДЧР И ДПУБ - сметката е елементарна.) Имаме информация и по двата въпроса, но е по-добре да я получим и официално. След което ще помолим да ни бъде представен план за спешно попълване на РДГП Елхово с личен състав с цел възможно най-скорошно прекратяване на командировките. Ако такъв план все още не съществува или предвижда недостатъчно нови назначения, или е разчетен за неоправдано дълъг срок - е, това ще бъде една от причините поради които ще излезем на протест, наред с песионната реформа и още една-две други.
Дори сама по себе си продължаващата по такъв безумен начин операция е достатъчна ричина за протести.
Извънредният труд; условията на работа; километражът, който навиват колегите - особено някои, за които стана навик да са 15 дни у дома и 15 - по турската граница (за тях може и да стана навик, но за семействата им просто не ми се мисли); вечните проблеми с командировъчните - всичкото това определено превръща слугуването на държавата в робуване и ако всички други средства са изчерпани (а това, мисля, стана отдавна) протестите по този повод са оправдани, неизбежни и дори - струва ми се - закъснели.
Синдикат

Мнениеот малкия » 30 Май 2015, 02:35

Lord написа:

:D

Колкото и да го връща, аз пак ще питам.
Как, аджеба става така, че - без нарушаване на нормативната уредба - време, което не смята за отработено, се включва в извънредния труд?
;)
Синдикат

Мнениеот dakota_ » 30 Май 2015, 08:59

малкия написа:
Lord написа:

:D

Колкото и да го връща, аз пак ще питам.
Как, аджеба става така, че - без нарушаване на нормативната уредба - време, което не смята за отработено, се включва в извънредния труд?
;)

Преди доста години в началото на демокрацията имаше един стар адвокат - АБПФК. Водеше се добър адвокат,но по ЗТСУ и бракоразводни дела.
Бяхме задържали едни момчета за престъпления по НК...Пред следователят поискали същият адвокат да ги защитава. Дошъл адвоката погледнал делото и като видял какво са сътворили им казал - Момчета,хайде сега разкажете всичко каквото сте правили пред следователят и да приключваме.... :lol: Следователят като ми разказваше какво се е случило се беше захласнал от смях :D
Сега и ти искаш като онзи адвокат да си разкажа всичко :mrgreen:
dakota_
ИНСПЕКТОР
ИНСПЕКТОР

Мнениеот dsuzunov » 30 Май 2015, 09:58

Не знам от къде ще се намерят толкова хора, за да бъдат назначени в РДГП Елхово. Все пак, не може да назначиш всичко живо под 40 години. За 100 места ти трябват поне 300 кандидата. В Елховско едва ли ще се намерят,. В Ямбол и Сливен може, но пък те не са близо до Елхово и границата. Сливен-Ямбол са 30км. Ямбол Елхово са още 40, и до границата са приблизително още толкова. Ако някой от Сливен постъпи в Елхово, за всяка смяна ще трябва да пътува минимум 70км.
Димитър Узунов - БНТЛ Пловдив
Аватар
dsuzunov
ИНСПЕКТОР
ИНСПЕКТОР

Мнениеот dakota_ » 30 Май 2015, 11:11

То не е само да го назначат,трябва да минат и минимум 6 месеца на обучение през ЦСПП. Сто човека ще са малко...и пак тупик. Само обявяване на мобилизация и мобилизиране на полицаи от цялата страна като ще ги въртят на 6 месеца ;) Изграждане на палатков лагер за нощуване и почивка,столова,кухня и по един синдикален лидер в ролята на арменски поп да приема жалби и оплаквания :mrgreen: :lol: Така поне ще си проверим хората и ще знаем на кои можем да разчитаме :D
dakota_
ИНСПЕКТОР
ИНСПЕКТОР

Мнениеот dsuzunov » 30 Май 2015, 11:52

Нямам нищо напротив. За шест месеца в долината на "тронките". Тъкмо, да си почина от жената. Може да ми зачислят някое МПС за да карам "кашоните" до полосата. А като ми дотегне, да ме пуснат за един два пеши наряда.
Да спим във войнишките палатки, по осем човека във всяка, с печка вътре.
Боже, каква идилия!
Димитър Узунов - БНТЛ Пловдив
Аватар
dsuzunov
ИНСПЕКТОР
ИНСПЕКТОР

ПредишнаСледваща

Назад към Охранителна полиция