Забрана за безпричинно спиране на МПС от полицаи

Модератори: ribaflic, Lord, Raptor, osata

Забрана за безпричинно спиране на МПС от полицаи

Мнениеот Lord » 19 Окт 2012, 20:20

Цветанов: КАТ да спира само шофьорите-нарушители

Основната тема, която ще бъде обсъждана на националното съвещание в Стара Загора след няколко дни и което съм възложил вече на ГД "Национална полиция", е да ми се предложи вариант, в който катаджиите да спират само коли с шофьори-нарушители на Закона за движение по пътищата. Това каза в Русе вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, цитиран от БТА.

По думите му това ще бъде една от основните теми, която трябва да бъде разписана като указания от ГД "Национална полиция" и спусната до всики звена от служители, които извършват тази контролна дейност.

"А не да се спират избирателно определени лица, които не са направили нарушения, и да се търси повод за констатиране на някои нередности, което дава възможност да се задават въпросите "Какво правим сега", "Как решаваме проблема". Това трябва да го премахнем завинаги като манталитет и поведение", каза Цветанов и припомни за отстраняването на десет служители на КАТ в Русе, които "по доста недостоен начин са спирали шофьори".

Според вицепремиера по този начин ще се даде възможност на хората да се чувстват по-спокойно и когато спазват Закона за движение по пътищата, няма защо да бъдат спирани от контролните органи.

"Разбира се, ще има изключения, когато се провеждат специализирани полицейски операции, но това ще бъде само в конкретни случаи", обясни Цветанов. .

http://bnt.bg/bg/news/view/87134/cvetan ... arushiteli
КОМИСАР

Re: Забрана за безпричинно спиране на МПС от полицаи

Мнениеот Lord » 19 Окт 2012, 20:22

Аз съм абсолютно "ЗА!" !
Така и трябва.
КОМИСАР

Re: КАТ-Пътна полиция

Мнениеот DANI_09 » 19 Окт 2012, 20:27

Цветанов: [color=#00FFFF]КАТ ще спира само нарушители
Трябва да се спре практиката да се спират произволни водачи и да се търси повод за установяване на нередности, категоричен е вътрешният министър
Министър Цветанов в Русе Министър Цветанов в Русе

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов заяви в Русе, че е възложил на ГД "Национална полиция" да предложат вариант, в който органите на "Пътна полиция" да спират само автомобили с водачи, нарушили Закона за движение по пътищата.

Той беше категоричен, че пътните полицаи трябва да спират само нарушители, а не да спират избирателно шофьори, които не са направили нарушение.

По думите му със спирането на произволни водачи недобросъвестни пътни полицаи търсят повод за констатиране на нередности.

"Това дава възможност да се задават въпросите "Какво правим сега", "Как решаваме проблема".

Това трябва да го премахнем завинаги като манталитет и поведение", каза Цветанов и припомни за отстраняването на десет служители на КАТ в Русе, които "по доста недостоен начин са спирали шофьори".[/color]
Нека уважаемия Министър Цветанов отговори на въпроса, колко процента от всички престъпленията са разкрити от случайни проверки на МПС! Едва ли е под 40%. И какво е това КАТ, доколкото знам има ПЪТНА ПОЛИЦИЯ. Ако иска да промени това(за спирането), трябва промяна в ЗДвП, не консултаций в МВР. КОЛКО ПИЯНИ ВОДАЧИ, ЩЕ МИНАВАТ ПОКРАЙ ПАТРУЛИТЕ, КОИТО ЩЕ СА ПОТЕЦИЯЛНИТЕ УБИЙЦИ И ТО НЕ СПРЕНИ Г-Н ЦВЕТАНОВ?!!!
Автомобила ти е роб, не ти на него!
DANI_09
Полицай
Полицай

Re: Един истински министър

Мнениеот barut » 19 Окт 2012, 20:49

Изображение
,,Силовият министър ще отучва катаджиите от двата им любими въпроса''
http://www.webcafe.bg/id_1686058252

МВР слага край на корупцията по пътищата, няма да се спират произволно избрани автомобили, а само нарушители. Това обяви в Русе силовият министър Цветан Цветанов, цитиран от БГНЕС. Темата ще бъде дискутирана на предстоящото национално съвещание в Стара Загора.

Според вътрешния министър, най-честите извършители на рекет в системата на МВР, са катаджии и гранични полицаи. "Възложил съм на ГД "Национална полиция" да ми се предложи вариант, в който катаджиите да спират само коли, които са нарушители, и водачи, които са нарушители на Закона за движение по пътищата", посочи Цветанов.

Той беше категоричен, че няма да бъдат спирани водачи които не са направили нарушение. По думите му в момента полицаите просто търсят повод за констатиране на някакви нередности, за да зададат известните въпроси „Какво правим?" и „Сега как решаваме проблема?". Сред честите „жертви" са автомобилите на чужденци. „Смятам, че това трябва един път завинаги да го премахнем като манталитет, като поведение", коментира вицепремиерът.
"Онези, които са готови да се откажат от основна свобода, за да си купят малко преходна сигурност, не заслужават нито свобода, нито сигурност."
Бенджамин Франклин.
Аватар
barut
ИНСПЕКТОР
ИНСПЕКТОР

Re: КАТ-Пътна полиция

Мнениеот Lord » 19 Окт 2012, 20:53

DANI_09 написа:[Нека уважаемия Министър Цветанов отговори на въпроса, колко процента от всички престъпленията са разкрити от случайни проверки на МПС! Едва ли е под 40%. И какво е това КАТ, доколкото знам има ПЪТНА ПОЛИЦИЯ. Ако иска да промени това(за спирането), трябва промяна в ЗДвП, не консултаций в МВР. КОЛКО ПИЯНИ ВОДАЧИ, ЩЕ МИНАВАТ ПОКРАЙ ПАТРУЛИТЕ, КОИТО ЩЕ СА ПОТЕЦИЯЛНИТЕ УБИЙЦИ И ТО НЕ СПРЕНИ Г-Н ЦВЕТАНОВ?!!!

Процента ще ти го кажа за нашето районно до вторник, че има други задачи за сега, но едва ли ще има 0.1% Говоря за криминални престъпления.

За абревиатурите си прав, но поне не казва "Гарова полиция". Това не го оправдава, но все пак е политическо лице, основно е вицепремиер и зам.-председател на ПП, а едва след това е министър, което обяснява факта.

За пияните водачи не ми се коментира - има си световна практика /европейска и щатска/, включително и съдебна.

Гражданите имат права и е нормално да ги консумират, дори и в България!
КОМИСАР

Мнениеот Lord » 20 Окт 2012, 18:55

Приятелю, обясни ми с какво право и защо ще спреш едно семейство, което пътува за почивка нейде, при положение, че водачът не е направил никакво нарушение, има всичко необходимо по закон и няма нищо забранено от закон. Хората са средностатистически граждани, бачкат, плащат си всичко, включително данъци и осигуровки и пр. В края на крайщата всеки е невиновен до доказване на обратното, независимо за НПК или АПК говорим. Все пак за сега няма хунта или друг недемократичен строй на управление. Одобрявам да се спира МПС при наличие на конкретен повод, но просто ей така да ми изскачат бели околожки на шапките от храсталака - не е нормално за една цивилизована държава!
КОМИСАР

Мнениеот DANI_09 » 20 Окт 2012, 19:38

Lord написа:Приятелю, обясни ми с какво право и защо ще спреш едно семейство, което пътува за почивка нейде, при положение, че водачът не е направил никакво нарушение, има всичко необходимо по закон и няма нищо забранено от закон. Хората са средностатистически граждани, бачкат, плащат си всичко, включително данъци и осигуровки и пр. В края на крайщата всеки е невиновен до доказване на обратното, независимо за НПК или АПК говорим. Все пак за сега няма хунта или друг недемократичен строй на управление. Одобрявам да се спира МПС при наличие на конкретен повод, но просто ей така да ми изскачат бели околожки на шапките от храсталака - не е нормално за една цивилизована държава!

Ами промени чл.165,ал.2, т.1 от ЗДвП (При изпълнение на функциите си по този закон определените от министъра на вътрешните работи служби:
имат право да спират пътните превозни средства(къде пише при нарушение), да проверяват документите за самоличност и свидетелството за управление на водача, както и всички документи, свързани с управляваното превозно средство и с извършвания превоз;)
и тогава говори! Процента на разкритите престъпления е много голям, управление на МПС с над 1,2 промила алкохол в кръвта и/или без СУМПС са престъпления!
Дано семейството за което говориш, не е погубено от пиян водач!
DANI_09
Полицай
Полицай

Мнениеот DANI_09 » 21 Окт 2012, 04:42

Ако това е антикорупционна мярка, аз съм зелен кон! То и сега има такава заповед (да не се спират МПС без нарушение) и се спазва, защо е този пиар, не знам! Най-добрата антикорупционна мярка е, около 25-то число на месеца да се увеличи.....! Много добре гледаме полицаите в САЩ, ама те имат сканиращи устройства на рег.номера на МПС в патрулката и пълен достъп до всякъкви база данни, да не спират МПС без нарушение, ама не виждаме 25-то им число и полагащите им се привилегий. Lord не съм чувал за НЕ КРИМИНАЛИЗИРАНИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ, ТЕ СА УМИШЛЕНИ ИЛИ НЕ, ЗА ТЕЗИ КОТО ГОВОРЯ АЗ, СА УМИШЛЕНИ!
DANI_09
Полицай
Полицай

Мнениеот BARETATA » 21 Окт 2012, 15:42

Първо : мнението ми е лично и не ангажира,нито Министъра,нито Вас , Уважаеми колеги в живота и Форума:

Твърдо и категорично ПРОТИВ , спирането на коли ,само и единствено по повод.Пълно е с водачи,които имат заповеди за отнемане на СУМПС ( поне в София ) , които ако си карат по правилата ,могат да карат без книжка докато са живи.Отделно , се превозват съмнителни вещи и предмети,както и горива,което е незаконно.Трето , има достатъчно СПО-та и в края на краищата манталитета на българина не е достигнал европейското мислене.От тактическа гледна точка - към osata - пълна глупост е това ,с обявяването в ефир,защото в София е от 100 години това,никакъв ефект,защото се притесняваш " дай бързо обявявай колата,бързо записвай,в дневника",а нивото на внимание към водата и безопасността отива на майна си райна,повярвай ми така е .Дали е пътен полицай или такъв от "Охранителна Полиция" - ППД,е все тая,разликата е че първите разполагат ,с технически средства и разрешават случаи , с налични ПТП-та.Напрежението , сред служителите нараства,само това ще Ви кажа , колеги.Не желая да навлизам в подробности,че някоя службичка,може да ме "придърпа",а в точно този момент нямам нерви да се занимавам с това.Ако искате и "страх " , го наречете все ми е тая,важното е да оцелеем,че на там отиват нещата.
Чл. 5-ЗМВР: "Служителите на МВР,при изпълнение на служебните си задължения,са физически неприкосновени и се ползват с особената закрила на закона."
Аватар
BARETATA
ИНСПЕКТОР
ИНСПЕКТОР

Мнениеот Lord » 22 Окт 2012, 20:44

osata написа:Добре де, кажи ми тогава откъде накъде данъчните ще влизат в моя магазин да ме проверяват, освен ако някой не е подал жалба, че не давам касов бон? Същото е и с КЗП (комисия за защита на потребителите), защо минавайки по улицата ще влизат в магазина ми да гледат има ли табела с раб. време и други глупости, и това без сигнал? То ще станем държава, която работи само след сигнал или при специализирани акции.
Как ще се контролира наличието на винетен стикер?
Защо съгласно Заповед на Директора на НС Полиция всеки служител на МВР трябваше да показва на началника си наличието на ГО, ГТП и т.н. ? Като тази заповед не е отменена все още, а с горните промени си е още по-дискриминационна. Защо министъра не каза отменям и тази заповед, защото служителите ми са невинни до доказване на противното?

А мен ми е ясно как ще стане - всеки ден ще има СПО - единия ден по линия винетни стикери, другия ден по линия алкохол, следващия за ГО, за ГТП, за колани... и така ще има по 7 акции седмично, и пак ще се спират автомобили. Просто ще има едно писане на заповеди, планиране, имена, алабала .... тоест пак хартиена работа. Ама за това пък си има ръководство - каквото решат, надолу изпълняваме, ако позволява тълкуване ползваме вратичките ;) :mrgreen:

На данъчните това им е работата - бирникът трябва да събира такси и да се пълни бюджета. КЗП реагират сериозно само при сигнал от потребител, по принцип, но имат и вменени функции да проявяват подобна самоинициатива, иначе ще ги "оптимизират", като численост. Продажбите на винетни стикери не са наш приоритет, а на АПИ, да си ги контролират, както искат. Ние ги контролираме, когато имаме други поводи - престъпление, нарушение и т.н. Относно автомобилите на служителите на МВР съм съгласен с теб, дискриминационна е, директора на ГДНП си е превишил правомощията, ами да сезираме когото трябва, а не да си го връщаме на мирните граждани.
СПО-тата - е, те тук не съм съгласен с теб! Ако от министерството така ги виждат нещата си прав, но аз ги виждам така: Кримка съм, придобил съм инфо, че Осата ще превозва оръжие/боеприпаси/наркотици/акцизни стоки без бандерол и пр. и изготвям план за СПО, при което се знае кого, с какво чакаме и спираме, както и евентуалния вид на МПС, в противен случай, ако разчитаме да спрем престъпника на случаен принцип - защо харчим пари за оперативни служжби?!
КОМИСАР

Следваща

Назад към Охранителна полиция