Големите разлики

Национален Синдикат на пожарникарите "Огнеборец"

Модератори: ribaflic, Lord, Raptor, osata, Hammer

Големите разлики

Мнениеот Nabora » 26 Апр 2011, 21:21

Моля за вашето мнение :!:

ег.№ РУ-365
Дата:18.04.2011

ДО
ДИРЕКТОРА НА
ДИРЕКЦИЯ „ПНД” – МВР
Г-ЖА РАЙНА ДИМОВА

С Т А Н О В И Щ Е
от
НАЦИОНАЛНИЯ СИНДИКАТ НА ПОЖАРНИКАРИТЕ
„ОГНЕБОРЕЦ”

Относно: Разработване на проект на акт на министъра на вътрешните работи за определяне размерите, реда и условията за изплащането на допълнителните възнаграждения за изпълнение на специфични служебни дейности и проект на акт на министъра на вътрешните работи за определяне размерите, реда и условията за изплащането на допълнителните възнаграждения за специфични условия на труд.

Уважаема госпожо Димова,

Във връзка с предоставен проект на акт на министъра на вътрешните работи за определяне размерите, реда и условията за изплащането на допълнителните възнаграждения за изпълнение на специфични служебни дейности и проект на акт на министъра на вътрешните работи за определяне размерите, реда и условията за изплащането на допълнителните възнаграждения за специфични условия на труд, НСП „Огнеборец” изразява следното становище:

І. В т.1 да бъде дбавена нова точка 1.8 в следния вид:

За упражняване на държавен противопожарен и превантивен контрол на териториален и специализиран участък:
А) град София – до 30 на сто
Б) град Пловдив,Варна и Бургас – до 20 на сто
В)извън посочените населени места по буква „А” и „Б” – до 15 на сто

МОТИВИ: Считаме, че дейността на служителите осъществяващи дейност по „ДПК,П и ПД” има редица специфични особености и в голямата си степен е идентична с дейността на районните полицейски инспектори. В служебните им задължения са включени и са им вменени редица дейности като изготвяне на различни разрешителни, разпоредителни, сигнални и други документи предхождани от извършвани на място проверки, участия в различни охранителни мероприятия съвместно с органите на полицията и НСО. По този начин 90% от работното им време прекарват в зачислените им райони, извършвайки задължителните проверки при специфични условия на дейност. Не включването им в този документ поставя служителите от „ДПК,П и ПД” в неравностойно положение. Като доказателство на гореизложеното, дейностите, които извършват служителите са в: чл.6 от Наредба Із-489 от 28.03.2007 година, чл.91 б ал.1 от ЗМВР/ДВ бр.9 от 28.01.2011 г./ , чл.91 б ал.5 от ЗМВР/ДВ бр.9 от 28.01.2011 г./ ,чл.91 к от ЗМВР/ДВ бр.9 от 28.01.2011 г./ и длъжностните им характеристики.

ІІ. Съществуващата в проекта точка 1.8 да стане точка 1.9, като придобие следния вид:

Пожарогасителни, спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи на територията на:

А) град София – до 75 на сто
Б) град Пловдив,Варна и Бургас – до 50 на сто
В) град Стара Загора ,АЕЦ”Козлодуй” и Лукойл –Нефтохим Бургас АД - до 35 на сто
Г) Районни служби „Пожарна безопасност и защита на населението” І степен и групи „Спасителни дейности” при Областни управления „Пожарна безопасност и защита на населението” /извън градовете по буква „А” , „Б” и „В” – до 30 на сто
Д) Районни служби „Пожарна безопасност и защита на населението” ІІ степен/извън градовете по буква „А” , „Б” и „В” – до 25 на сто

Е) Районни служби „Пожарна безопасност и защита на населението” ІІІ степен/извън градовете по буква „А” , „Б” и „В” – до 20 на сто
Ж) извън посочените населени места по предходната буква – до 15 на сто

МОТИВИ: Промяната е необходима с оглед на настъпилите структурни реформи в Министерство на вътрешните работи в края на 2010 година и на база влезлия Закон за МВР през месец Януари 2011 г. и ППЗМВР и на обединяването на Главна дирекция ”Пожарна безопасност и спасяване” и Главна дирекция „Гражданска Защита” в новата Главна Дирекция „ Пожарна безопасност и защита на населението”. Служителите извършващи спасителна дейност/СД/ извън тези по т. А, Б и В е необходимо да бъдат включени в т. Г..

ІІІ. Да бъде добавена нова точка 1.9.1 в следния вид:

На държавните служители от областните оперативни комуникационни-информационни центрове /ОКИЦ/ ,оперативно управление на пожарогасителната и спасителна дейност на Столично управление „Пожарна безопасност и защита на населението” /ОУ на „ПГ и СД”/ , сектор „Експертизи и изследване на пожари” на Столично управление „Пожарна безопасност и защита на населението” / „ЕИП” / и областни управления ”ПБЗН” /сектори,групи „ПГ и СД”/ на който им е възложено и изпълняват пожарогасителни, спасителни и неотложно аварийно-възстановителни работи съгласно чл.127е ал.1 и ал.2 и чл.127р от ППЗМВР /ДВ бр.7 от 2011г./ и длъжностните им характеристики да се изплаща допълнително възнаграждение за изпълнение на специфични служебни дейности по реда и условието на т.1.9.

МОТИВИ: В тези структури има държавни служители изпълняващи пожарогасителни,спасителни и неотложно аварийно-възстановителни работи съгласно чл.127е ал.1 и ал.2 и чл.127р от ППЗМВР / ДВ бр.7 от 2011г. / и длъжностните им характеристики и пряко участват в оперативни дейности и е редно и задължително да им се изплаща по по реда и условието на предходната точка 1.9.

ІV. В точка 1.12,А/, след текста „оперативни дежурни части на Областни дирекции на МВР с повече от шест районни управления на МВР”, се добави следния текст::

„….....и оперативни комуникационни-информационни центрове в Обласно управление ”Пожарна безопасност и защита на населението” с повече от шест районни служби ”Пожарна безопасност и защита на населението” /РСПБЗН/...”
МОТИВИ: На територията на тези Обласни управления ”Пожарна безопасност и защита на населението” има повече от шест районни служби ”Пожарна безопасност и защита на населението” /РСПБЗН/ които се ръководят и контролират от тези оперативни комуникационни-информационни центрове /ОКИЦ/. Дейността им е аналогична на оперативните дежурни части на Областните дирекции на МВР с повече от шест районни управления на МВР. Интензивността и натовараемостта в тези оперативни комуникационни-информационни центрове /ОКИЦ/ е голяма и се ръководят и съсредоточават повече личен състав и пожарна и спасителна техника от структурните звена на съответното Обласно управление ”Пожарна безопасност и защита на населението”.
18.04.2011 г. Президент на НСП”ОГНЕБОРЕЦ”
Гр.София Любомир Еленков
Nabora
младши Полицай
младши Полицай
 
Мнения: 34
Регистриран на: 06 Окт 2009, 19:12

Re: Големите разлики

Мнениеот Lord » 26 Апр 2011, 21:35

Поздравления за предложението!
Не съм огнеборец и няма да взема отношение, но окръжното беше разпратено до всички структури на МВР. Браво на пожарникарите, че са чели, мислили и предложили конкретни неща!
________________________________________________________________
Нищо не е добро или зло. Мисълта го прави такова.” - Хамлет , по точно Шекспир;-)
Аватар
Lord
КОМИСАР
 
Мнения: 5861
Регистриран на: 19 Авг 2009, 01:21


Назад към НСПО

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта