Факти НСПО

Национален Синдикат на пожарникарите "Огнеборец"

Модератори: ribaflic, Lord, Raptor, osata, Hammer

Факти НСПО

Мнениеот SYNOPTIK » 01 Сеп 2009, 08:49

Националния синдикат на пожарникарите “Огнеборец” е създаден на 16.12.2005 година.
Официален сайт: http://www.firefighter-bulgaria.org/
Ако изобщо не се движиш, оковите почти не се усещат.
Щастието е единственото нещо, което при делене се умножава.
Аватар
SYNOPTIK
PoliceBG
 
Мнения: 1263
Регистриран на: 18 Авг 2009, 14:41
Местоположение: София Завинаги един от ВАС

Re: Факти

Мнениеот rspab03 » 02 Сеп 2009, 19:38

Форума в сайта е особено многолюден ;)
Председателя и управителния съвет.
rspab03
младши Полицай
младши Полицай
 
Мнения: 69
Регистриран на: 30 Авг 2009, 19:12

Re: Факти

Мнениеот Hammer » 11 Окт 2009, 14:31

В Стрелча е имало събиране на Огнеборец и във форума на пожарникарите излезна малко информация и реших да я пусна и тук нищо ,че не съм взел разрешение от Светлин но мисля ,че няма да ми се сърди :


благодаря ... но само да уточня че не съм член на Ус ... иначе нищо ново на това съвещание! дойде генералния комисар Калин Георгиев, Николай Николов и ... началника на продоволствието в МВР. Естествено бяха задавани много въпрос! На въпроса за наднорменото време на тримесечие, казаха, че се готви промяна, така че навсякъде да се отчита по един и същи начин това време, като се смята дежурството за 24 часово!!! в момента на места се смята 22; 22 и 1/3; 23 и само в 4 дирекции 24 часа! дрехите ще се позабавят, но пък предвиждат да ни върнат званията ... готвел се нов закон който трябвало да влезе към средата на 2010 година, в който се предвижда обединяване на Пожарна и ГЗ в една служба! ... новото е че съвсем скоро ще бъдат създадени съвети зца социално партньорство към областните дирекции на мвр, в които ще влизат представители на всички синдикати!!!!
Беше изнесена информация, че когато в Съвета за социално партноьорство се е обсъждало за колко часа да се зачита дежурството, някои хора от ГДПБС са искали 4 часа през нощта да не се броят за работни /щото се спяло/!!! Позицията на Огнеборец е била за 24 и 1/2 часа! Също тези хора от ГД са искали на обяд дежурните смени да могат да излизат от службата и да си ходят например до дома да обядват


http://firebg.net/viewtopic.php?f=20&t= ... 7ec717ef79
Изображение
Аватар
Hammer
КОМИСАР
 
Мнения: 655
Регистриран на: 27 Авг 2009, 10:42
Местоположение: гр.Смолян

Re: Факти

Мнениеот Hammer » 08 Дек 2009, 18:37

Национален синдикат на пожарникарите „Огнеборец” -Област Бургас инициира провеждане на постановка за деца и внуци на огнеборци

http://www.focus-news.net/?id=n1312086
Изображение
Аватар
Hammer
КОМИСАР
 
Мнения: 655
Регистриран на: 27 Авг 2009, 10:42
Местоположение: гр.Смолян

Re: Факти

Мнениеот lubo7 » 11 Фев 2010, 10:02

от Lubo7 Защо за пореден път УС на НСПО не участва във срещите със Премиера на РБ ,Министъра на МВР и неговите заместници.
lubo7
младши Полицай
младши Полицай
 
Мнения: 30
Регистриран на: 05 Фев 2010, 18:23

Re: Факти НСПО

Мнениеот lubo7 » 05 Мар 2010, 17:25

от Lubo7
Факт е,че Огнеборец все пак работят .

Изменение и допълнение на инструкция № Iз–343/05.03.2009г.

Участие на НСП “Огнеборец” в комисията по изменение и допълнение на инструкция № Iз – 343/05.03.2009 г.

Във връзка с неуредиците в нормативната база от министъра на вътрешните работи бе създадена комисия за изменение и допълнение на инструкция № Iз – 343/05.03.2009 г.
В комисията взеха участие представители на различните структурни звена на МВР, юридическия отдел на МВР, както и представители на четирите синдиката към МВР. От страна на НСП “Огнеборец” в комисията взеха участие г-н Л. Еленков – президент на организацията и г-н Д. Кацаров – член на Управителния съвет на организацията.
В срок до 26.02.2010 г. комисията трябваше да изготви проект за изменение и допълнение на гореупоменатата инструкция. Бяха проведени няколко заседания на комисията за сравнително краткия срок изискващ от участниците максимална концентрация и ефективност на работата. На заседанията бяха изслушани и разгледани предложенията и становищата на представителите на различните структури взели участие в комисията, както и на представители на синдикалните организации.
В своето становище представителите на НСП “Огнеборец”, изготвено от юристите на синдиката представиха виждания и юридически тълкувания на различни термини залегнали в инструкцията, като:
- почивка по време на работа;
- обедна почивка или паочивка за хранене;
- време за хранене.
В правилното тълкование на тези термини е разковничето за решаването на поставения от нас проблем, а именно отчитането на труда на служителите работещи на 24 ½ часови смени. Посочения от нас проблем бе разгледан и единодушно се взе следното решение: създава се нов чл. 10а, който гласи “В случаи когато отделните дейности в рамките на определеното работно време по чл. 8 или чл. 9 се изпълняват от един държавен служител или характера на дейността не позволява ползването на почивки на държавния служител се осигурява ВРЕМЕ ЗА ХРАНЕНЕ без да прекъсват изпълняваните задължения”.
“ВРЕМЕ ЗА ХРАНЕНЕ” се включва в отработеното време по силата на изменения чл. 15, ал. 1, който гласи:
“Отработеното време включва:
1. работните часове в рамките на определеното работно време;
2. времето за хранене по чл. 10а;
3. времето за физиологични почивки;
4. времето за провеждане на обучение по месторабота”
С така направените промени, надяваме се и одобрени от Министерството, смятам че ще се прекрати порочната практика за различно тълкуване на Инструкцията по места и ощетяването на служителите работещи на 24 ½ часова смяна.
Недоумение и леко притеснение породи у нас факта, че представителите на Главна дирекция “ПБС”, участващи в комисията въпреки професионалното и много прецизно направено становище от страна на представителите на юридическия отдел на МВР, относно отчитането на труда на служителите работещи на 24 ½ часови смени до края на работата на комисията така и не разбраха за какво точно става на въпрос. Това от своя страна до някъде обяснява неефективността на даваните до сега от тях предложения за изменение на различните инструкции.
Не е ли крайно време ние като представители на НСП “Огнеборец” и служебното ръководство на Главна дирекция “ПБС” да седнем на една маса и да решим проблемите заедно.
Надявам се думите ми да бъдат чути от хората от които зависи инициирането на такива срещи.

Димитър Кацаров
член на Управителния съвет на НСП

Дано тези промени във инструкцията бъдат приети и одобрени от Министерството,по това ще забележим отношението му към нас /служителите на мвр/.
lubo7
младши Полицай
младши Полицай
 
Мнения: 30
Регистриран на: 05 Фев 2010, 18:23

Re: Факти НСПО

Мнениеот Nabora » 17 Мар 2010, 23:22

Среща с политическото ръководство на МВР
Уважаеми колеги,


На 15.03.2010 г. по настояване на ръководството на НСП „Огнеборец” се проведе среща с политическото ръководство на МВР. На срещата присъстваха вицепремиерът и министър на МВР г-н Цветан Цветанов, зам. -министърът на МВР г-н Павлин Димитров, началникът на политическия кабинет на МВР г-н Бойко Славчев, директорът на Главна дирекция „ПБС” главен комисар Николай Николов, президентът на НСП „Огнеборец” г-н Любомир Еленков, вицепрезидентът г-н Тошко Тошев и членът на УС г-н Венцислав Станков.
На срещата бяха повдигнати и дискутирани следните въпроси:
1. Запознаване на политическото ръководство на МВР със становището на НСП „Огнеборец” относно: Бъдещото развитие на структурните звена за пожарна безопасност и спасяване в Република България, пълния текст, на което е публикувано на страницата на синдиката.
2. Начините и методите за алтернативно финансиране на службите от ПБС относно обезпечаване с техника, защитни средства, компютърни конфигурации и консумативи за изпълнение на функционалните им задължения.
3. Изразено е категоричното ни несъгласие относно промяната в здравноосигурителните вноски на служителите от ПБС, които са в противоречие с чл. 38; ал. 2 от Закона за държавния служител и чл. 206 от ЗМВР.
4. Декларирана е невъзможността на служителите от пожарната да изпълняват в пълен обем служебните си задължения , поради намаления числен състав, което води до драстични нарушения на изискванията по безопасни условия на труд.
5. На министъра на вътрешните работи бе предоставен снимков материал и становище на старши експерт „Саниране общински сграден фонд” Дирекция „Устройство на територията” - община Казанлък, относно състоянието на сградния фонд, като бе изтъкнато че състоянието на голяма част от службите в страната са в същото положение.
6. Ръководството на МВР бе запознато с текста на Докладна записка постъпила в централата на организацията от членовете на дружество №76, град Бургас, като проблемите бяха отчетени за сериозни и ще се търси начин за тяхното разрешаване.
7. Поставен е въпросът за бързо приемане измененията в Наредба №2101, което дава основание за прилагане на инструкция с регистрационен №343/05.03 относно правилното отчитане на положения извънреден труд на служителите от ПБС.
8. Политическият кабинет и лично министър Цветанов пое ангажимента за провеждане на среща, иницирана от УС на НСП „Огнеборец”, на която да присъстват ръководството на синдиката и представители на всички структури на организацията от цялата страна. За дата бе определена 07.04.2010 г. от 13.00 ч. в Заседателната зала в сградата на МВР.

София, 16.03.2010г УС на НСП ”Огнеборец”
Nabora
младши Полицай
младши Полицай
 
Мнения: 34
Регистриран на: 06 Окт 2009, 19:12

Re: Факти НСПО

Мнениеот Nabora » 17 Мар 2010, 23:24

Уважаеми колеги,

На среща проведена на 16.03.2010г между представителите на ръководствата на четирите синдиката в МВР бе взето решение:

на организираното мероприятие на 20.03.2010 г от 12.00 часа в градинката пред Народния театър ще участват:
- Национален Синдикат на Пожарникарите „Огнеборец”
- Синдикална Федерация на служителите в МВР
- Национален Полицейски Синдикат
- Национален Синдикат на Гражданската Администрация

София,16.03.2010г УС на НСП
Nabora
младши Полицай
младши Полицай
 
Мнения: 34
Регистриран на: 06 Окт 2009, 19:12

Re: Факти НСПО

Мнениеот Nabora » 08 Апр 2010, 23:15

Среща с Министър Цветанов

Уважаеми колеги,

На 07.04.2010 година се проведе среща на Управителния съвет и областните координатори на НСП „Огнеборец” с министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов.
Обсъдени бяха редица въпроси, които са приоритет на организацията, най-съществените от които са:

1. Подписана е Инструкция №2101, която кореспондира с Инструкция №343/05.03.2009 година за правилното отчитане на работното време на служителите, работещи на оперативно дежурство. Според нея 24 часовото дежурство ще се зачита за действително отработено време.

2. Инструкция №1639/20.12.2008 година е в процес на доизясняване и в най-скоро време ще влезе в сила.

3. Ще бъде изготвен и изпратен до областните директори на МВР документ, който ще регламентира дейността на Съвета за социално партньорство по места.

4. Има, макар и минимални финансови средства, които ще бъдат използвани за закупуване на дихателна техника и защитни средства.

5. Поет бе ангажимент от министър Цветанов за увеличаване на порциона от 30 на 60 лева при първа възможност.

6. Категорично бе заявено от министър Цветанов, че с новия Закон за МВР, който предстои да бъде подготвен и приет се запазват 20-те заплати при пенсиониране на служителите, а така също няма да бъдат изменени и условията за придобиване на пенсия.

7. Изразена бе категоричната воля на ръководството на МВР за развиване и задълбочаване на диалога със синдикатите в МВР и съвместна инициатива при изготвяне на законови и подзаконови нормативни актове.

София, 08.04.2010 Управителен съвет на НСП „Огнеборец”
Nabora
младши Полицай
младши Полицай
 
Мнения: 34
Регистриран на: 06 Окт 2009, 19:12

Re: Факти НСПО

Мнениеот lubo7 » 02 Юни 2010, 10:14

ОТ Lubo7

Рег.№ РУ-285
Дата:31.05.2010

ДО
ЗАМ.-МИНИСТЪР НА
ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И
РЪКОВОДИТЕЛ НА ССП
Г-Н ПАВЛИН ДИМИТРОВ


УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР,


В качеството Ви на председател на Съвета за социално партньорство и член на политическото ръководство на МВР, Управителният съвет на НСП „Огнеборец” се обръща към Вас със следните въпроси:

1. Каква е причината да бъде провален поредния търг за доставка на 42 броя пожарни автомобила за нуждите на ПБС?
2. До какъв етап на развитие е стигнал въпроса с придаването на екипите на гражданска защита в ПБС?
С проблема се ангажира лично министър Цветанов на проведената среща на 07.04.2010 година. Като основна причина това да бъде приоритет е дублирането на функции при отработване на произшествия и изразходване на финансови средства на министерството.
3. Какво е Вашето мнение относно съкръщаване на служители на пожарната при положение, че сте запознат с факта, че ние функционираме на границата на възможностите си?
4. До каква степен е изпълнена Ваша заповед рег.№ I-15561/12.05.2010 година?
5. Каква е причината за намаляване на процента за специфични условия на труд без да бъдем уведомени като страна на Съвета за социално партньорство?


София, 31.05.2010 Президент на НСП „Огнеборец”
/Любомир Еленков/
lubo7
младши Полицай
младши Полицай
 
Мнения: 30
Регистриран на: 05 Фев 2010, 18:23


Назад към НСПО

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 11 госта