Полицейски синдикален лидер иска от Борис Велчев проверка на Тодор Чонов
Съдът реши, че Борислав Мазнев е преместен незаконно, той сезира европейските си колеги.
Заповедта, с която полицейският синдикален лидер Борислав Мазнев е преместен от Пловдив в районното в Първомай, е обявена от Върховния съд за “нищожна”, а магистратите са заключили, че е издадена от “некомпетентен орган”. Мазнев, който бе дознател в Пето РПУ, на 20 октомври 2010 година със заповед на директора на Областна дирекция “Полиция” старши комисар Тодор Чонов е изпратен без негово съгласие във външно районно управление. Според Мазнев причината е участието му в телевизионно шоу, където той критикува действията на ръководството на МВР. Веднага след това синдикалистът е извикан в кабинета на директора, където му е съобщено, че действията му са неприемливи за МВР. “Директорът Чонов ми заяви, че ще ме научи кой съм и какво мога да говоря и ще ме прати надалеч, за да послужа за пример на останалите служители, които занапред да се съобразяват само с посоките, зададени от служебното ръководство”, разказва Мазнев. На следващия ден той е преместен в Първомай. Пред медиите тогава директорът заяви, че преместването на синдикалиста няма връзка с медийните му изяви, а го праща там, защото е професионалист и за да помогне на колегите си в Първомай. Няколко дни по-късно Мазнев завежда дело в Административен съд , с което обжалва заповедта на директора. И на двете инстанции съдът отхвърля заповедта като нищожна, защото по закон само министърът на вътрешните работи има право да мести държавни служители, и то при необходимост.
“Веднага след преместването на Мазнев започва отлив на служители от синдиката поради създадените страх и напрежение. С действията си директорът на полицията умишлено е нарушил закона, превишил е правата си, издал е нищожна заповед. Причинил е редица неудобства на служителя - отделил го е от семейството му, натоварил го е с допълнителни разходи за транспорт, отнел му е от личното време, за да пътува до новата си работа. Най-възмутително от всички тези действия е, че директорът е злоупотребил с възможностите си, за да го принуди да спазва определено поведение , свързано с функциите му на синдикален лидер”, коментира адвокатът на Мазнев- Стоян Донков. Той е изпратил жалба до главния прокурор Борис Велчев, в която настоява да бъде разпоредена проверка по случая и ако бъдат събрани достатъчно доказателства, на директора да бъде потърсена наказателна отговорност. За случая ще бъдат информирани Европейския полицейски съюз и официалните органи на ЕС, които отговарят за сектора. Борислав Мазнев е зам.-председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР и зам. генерален секретар на Европейския полицейски съюз.
“Ще настоявам за незабавното изпълнение на решенията на съда връщането ми на определеното ми работно в Пето РУП-Пловдив, както и възстановяването на разходите, съгласно решението на ВАС. На следващо място ще сезирам прокуратурата за извършените спрямо престъпни действия от страна на директора Чонов, като ще търся и обезщетение за причинените вреди както на мен така и на организацията която представлявам. Юристите на федерацията вече са предприели действия в тази насока”, коментира Борислав Мазнев. Старши комисар Тодор Чонов не бе открит за коментар.
Интервю с Борислав Мазнев четете в утрешния брой на в. Марица
в-к"Марица"
Това е практика в МВР и то от десетилетия.
Представям си какво е в малките населени места,щом в град като Пловдив стават подобни.
Ми РПУ в град Стамболийски е първият пример за който се сещам.
Там имаше шеф,който 20 години бе дерибей,а половина РПУ му са роднини. Половината кметски синета от околните села и сега дерибействат... С купени дипломи,разбира се. И нито една власт,не стигна до тях....
Негов заместник,бе така "преместен" в град Карлово,защото не търпеше феодалното му управление.