СОБТ: БЪЛГАРСКИТЕ АНТИТЕРОРИСТИ

Модератори: ribaflic, Lord, Raptor, osata

Re: СОБТ: БЪЛГАРСКИТЕ АНТИТЕРОРИСТИ

Мнениеот Raptor » 28 Мар 2010, 19:32

oto skorzeni написа:Раптор,не си прав.В армията-и в 68 бригада,и в 65 мсро можеш да постъпиш веднага щом покриеш нормативите и минеш прегледите и АЛК.....

Съгласен съм, но нека не смесваме обичайните въздушно-десантни /или преносими/ подразделения с истинските ДРФ /точно те са командоси, на другите само името им е такова/. Нещата са много подобни като при СБС - няколко стандартни парашутнодесантни батальона и само един истински "командос". Всъщност Анди Макнаб, ветеран и участник в злополучния патрул "браво-ту-браво" внася малко светлина по въпроса в две три свои книги и още толкова документални филми по темата.
Защо пиша за нашите по този начин ... виж тук: http://policebg.free.bg/cgi-php/phpbb3/viewtopic.php?f=21&t=75&p=3749&hilit=%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%80+%D1%81%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B2#p3749
Ако познаваш човека на първи план, ще ти стане ясно. :idea:
http://www.xnetbg.com/

"E pluribus, unum!"
От многото, едно цяло!(лат.)
Аватар
Raptor
КОМИСАР

Мнениеот oto skorzeni » 28 Мар 2010, 23:10

Ако под СБС разбираш САС,там бойните единици са ескадрони,СБС са морският еквивалент на САС,Special Boat Service,всички бойци в САС са тренирани командоси,точно както ти ги разбираш,не ги бъркай с парашутния полк,от който идват по голямата част от бойците в САС.Нашите бойци са тренирани дотолкова,доколкото позволяват средствата,които са смешно малко.В 1 батальон на 68 бригада сега сформираха тактическа група,която трябва да е една идея по тренирана и въоръжена от другите,един вид армейски аналог на СОБТ,в обучението е включено и антитерористични операции зад граница.Подполковника от 68 ССО не го познавам,не съм служил там и не съм бил в Ирак.Групата на САС в която участват Анди Макнаб и Крис Райън се нарича Б20,браво ту зеро.
oto skorzeni
старши Полицай
старши Полицай

Мнениеот cz75bdpolice » 29 Мар 2010, 00:07

На снимката е подп.Шивиков,който беше командващ на Българския контингент в Ирак.Той служи в 68-ма Бригада Специални сили в Пловдив.Аз служих там като войник през 1999г. и тогава той беше командир на батальон.
,,СТРАХЛИВЕЦЪТ УМИРА ВСЕКИ ДЕН,А СМЕЛИЯ-САМО ВЕДНЪЖ,,-ДЖОВАНИ ФАЛКОНЕ
http://www.youtube.com/watch?v=pMG8SN4Kzug
cz75bdpolice
Полицай
Полицай

Мнениеот oto skorzeni » 29 Мар 2010, 02:14

Сетих се за Шивиков,той беше командир на 4 батальон в Ирак,а после и началник отдел "Специални операции" в щаба на СВ.Сега е вече полковник и е новият командир на контингента ни в Афганистан.Мерси, cz75bdpolice.
oto skorzeni
старши Полицай
старши Полицай

Мнениеот Raptor » 29 Мар 2010, 08:20

oto skorzeni написа:Ако под СБС разбираш САС,... нарича Б20,браво ту зеро.

:oops:
Е, хванахте ме! :roll: Правописна или пунктуационна грешка - все пак всичко го пиша по памет, даже и чичко Гугъл не питам за справки. Да ровя за книги в библиотеката - просто ме мързи.
Сори за подвеждането, ама с Шивиков наистина сме съвипускници - миналата година все още си беше началник отдел "Специални операции". Не сме се виждали от около половин година.

oto skorzeni написа:Нашите бойци са тренирани дотолкова,доколкото позволяват средствата,които са смешно малко.

Виж, тук сме на едно мнение!

"E pluribus, unum!"
Аватар
Raptor
КОМИСАР

Мнениеот cz75bdpolice » 29 Мар 2010, 09:23

Може би заради тези смешно малко пари доста от командосите след като им изтекат договорите с МО напускат,като една част се ориентират към МВР а друга се ориентират към частния охранителен бизнес.Така армията губи едни потготвени мъже,също както и МВР губи добри кадри заради смешно малкото пари.
,,СТРАХЛИВЕЦЪТ УМИРА ВСЕКИ ДЕН,А СМЕЛИЯ-САМО ВЕДНЪЖ,,-ДЖОВАНИ ФАЛКОНЕ
http://www.youtube.com/watch?v=pMG8SN4Kzug
cz75bdpolice
Полицай
Полицай

Мнениеот Raptor » 29 Мар 2010, 15:11

Идеята ми беше да подскажа, че съм запознат донякъде с нещата поради спецификата на образованието и службата ми. Не съм служил в СОБТ, нито в 68-а бригада Специални сили, но това не ми пречи да съм бил при тях по служба и да познавам доста хора от тези подразделения. И като казвам съвипускник, нямам предвид гимназията или някой техникум.
Помня опитите за създаване на атитерористични подразделения от наборни войници /вкл. и в МВР/. Някъде имаше доста добри постижения, но като цяло идеята си беше обречена още в началото. Две години наборна служба не стигаха за подбор, обучение и сработване на екипите до степен за практическо използване. А най-тъпото в случая беше че тъкмо започнеш да постигаш нещо практически стойностно и хайде УВОЛНЕНИЕ!. Въпреки това бяха доста полезни - някои много добри момчета /естествено, които желаеха/ ги взеха на работа в МВР, а няколко постъпиха и в СОБТ.

"E pluribus, unum!"
Аватар
Raptor
КОМИСАР

Мнениеот oto skorzeni » 29 Мар 2010, 18:49

Ако правилно съм разбрал,Раптор,ти си завършил НВУ,специалност "Войсково разузнаване",за което имаш моето уважение.Там винаги са се подготвяли отлични специалисти.Прав си,че от наборници не може да се получат подготвени антитерористи.И cz75bdpolice е прав,че много момчета напускат армията заради тъпото отношение на глупавите генерали ,които не разбират естеството на специалната война.И парите са фактор,въпреки че,с международните мисии могат да получават прилично заплащане за уменията си и риска.Освен в охранителните структури много заминават и в чужбина,един от най-добрите ми приятели,с когото заедно тренираме от 5 клас и заедно служихме,в момента служи на Франция,а беше най-добрият в набора ни,роден командос,и прякора му беше такъв "Баретата".
oto skorzeni
старши Полицай
старши Полицай

Мнениеот BARETATA » 29 Мар 2010, 20:03

Много хора има с този прякор ,като този ,който визираш . Да те питам сега служил ли някъде ??? Говоря за специални части или свързани с тях . Някога имал ли си желание за СОБТ . Друго да те питам,защо си напуснал . Не те питам на лични ,а точно тук ,защото засягаме доста важна Част от звената на МО и МВР,а най-вече за СОБТ ... Преди те бях питал,ама няма кой да ми отговори ?
Чл. 5-ЗМВР: "Служителите на МВР,при изпълнение на служебните си задължения,са физически неприкосновени и се ползват с особената закрила на закона."
Аватар
BARETATA
ИНСПЕКТОР
ИНСПЕКТОР

Мнениеот BARETATA » 29 Мар 2010, 20:20

Абе знам го ,че е от "Тихина" , ясно няма значение,благодарско брат , няма да спамя собствената си тема повече ... Ако има желание да каже ...
Чл. 5-ЗМВР: "Служителите на МВР,при изпълнение на служебните си задължения,са физически неприкосновени и се ползват с особената закрила на закона."
Аватар
BARETATA
ИНСПЕКТОР
ИНСПЕКТОР

ПредишнаСледваща

Назад към Полицията в България