Огнестрелни оръжия в МВР

Модератори: ribaflic, Lord, Raptor, osata

Re: Огнестрелни оръжия в МВР

Мнениеот cz75bdpolice » 19 Мар 2010, 12:14

Хе наблюдателни сте иначе... :)-Ама ти съмняваш ли се.И това на много колеги се опитвам да им го обясня,относно разположението на пистолет,пълнители и помощни средства,дори им показвам нагледно,обаче всеки си има свое мнение по въпроса и не вдяват.И като трябва на стрелби да презаредят се почва едно прехвърляне на оръжието,едно бъркане по джобовете :lol: .Аз си нося пълнителите отпред на колана в ляво от токата.Така са достъпни и за лява и за дясна ръка,ако недай си боже пострада едната ми ръка мога да продължа да стрелям и да обслужвам оръжието и с другата.
,,СТРАХЛИВЕЦЪТ УМИРА ВСЕКИ ДЕН,А СМЕЛИЯ-САМО ВЕДНЪЖ,,-ДЖОВАНИ ФАЛКОНЕ
http://www.youtube.com/watch?v=pMG8SN4Kzug
cz75bdpolice
Полицай
Полицай

Мнениеот cz75bdpolice » 14 Апр 2010, 23:10

Нещо ново от TASER -X3 С ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ТРИ ПОСЛЕДОВАТЕЛНИ ИЗСТРЕЛА. http://www.taserx3.com/
cz75bdpolice
Полицай
Полицай

Мнениеот zzfz » 17 Апр 2010, 12:25

bareta каква е тази застраховка на личното оръжие и може ли на работа да ходя с него законно
zzfz
Нов
Нов

Мнениеот BARETATA » 17 Апр 2010, 14:10

Може , няма никакъв проблем - стига да ти е законно самото Оръжие - :D , колега ли си ? Питай някой застраховател, но да ти кажа , че вероятно не всички ще те разберат за какво става въпрос . Прочети хубаво темата и ще разбереш за какво става въпрос.Успех :)
Чл. 5-ЗМВР: "Служителите на МВР,при изпълнение на служебните си задължения,са физически неприкосновени и се ползват с особената закрила на закона."
Аватар
BARETATA
ИНСПЕКТОР
ИНСПЕКТОР

Мнениеот osata » 17 Апр 2010, 14:50

cz75bdpolice написа:Хе наблюдателни сте иначе... :)-Ама ти съмняваш ли се.И това на много колеги се опитвам да им го обясня,относно разположението на пистолет,пълнители и помощни средства,дори им показвам нагледно,обаче всеки си има свое мнение по въпроса и не вдяват.И като трябва на стрелби да презаредят се почва едно прехвърляне на оръжието,едно бъркане по джобовете :lol: .Аз си нося пълнителите отпред на колана в ляво от токата.Така са достъпни и за лява и за дясна ръка,ако недай си боже пострада едната ми ръка мога да продължа да стрелям и да обслужвам оръжието и с другата.

Относно обслужване на оръжие при инцидент не е важно само разположението на т.н. "резервни" части :) , ами и предварително заучени умели действия. Хайде изолирай си едната ръка и смени пълнителя :mrgreen: ? С Макаров за мен е доста доста трудно. Преди години мой познат, който ми даваше акъли и ме научи на доста неща ми каза - зареди патроните в пълнителя с една ръка - голям зор е, особенно след 4-5-ти патрон като се натегне пружината. После и поставяне на пълнителя и зареждане на патрон в цевта с една ръка - риска от самопрострелване е голям. Преди си отренирвах доста движения и ситуации, но признавам си напоследък съм изоставил тази практика.
Затова винаги съм казвал, че лошото е, че в МВР се набляга повече на теория, отколкото на практика. И така всеки сам трябва да си открива топлата вода или да се съветва със знаещи колеги.
Аватар
osata
КОМИСАР

Мнениеот SYNOPTIK » 17 Апр 2010, 14:52

Оса,бих допълнил :
НЕ ПРАВЕТЕ ТОВА САМИ В КЪЩИ !
Ако изобщо не се движиш, оковите почти не се усещат.
Щастието е единственото нещо, което при делене се умножава.
Аватар
SYNOPTIK
PoliceBG

Мнениеот osata » 17 Апр 2010, 15:07

SYNOPTIK написа:Оса,бих допълнил :
НЕ ПРАВЕТЕ ТОВА САМИ В КЪЩИ !

Е да, тези по рискови да, но пък други по-безопасни движения са в плюс.
Само можем да сънуваме в МВР на изпит по стрелба да има засичане на време след звуков сигнал да кажем по вадене на оръжие от кобура, зареждане и насочване на оръжие. Да не говорим, че особено зимата повечето колеги им трябват над 5-6 секунди да се отгащят докато стигнат до оръжието. Затегне ли се правосъдната система, ще има много повече оказване на съпротива от сега. Така че трябва да се помисли над ПРАКТИКАТА.
Аватар
osata
КОМИСАР

Мнениеот cz75bdpolice » 17 Апр 2010, 15:15

Обслужвам си си оръжието и с една ръка( включитено със силна или слаба ръка)Понеже ЧЗ е с бутон свалянето на пълнителя е лесно,но и с Макаров не е трудно.Не съм лентовал пълнител с една ръка,но винаги нося в себе си 3 пълнителя,кото си е около 50 патрона :lol: та едва ли ще ми се наложи и да лентовам в ситуация.Значи можеш с Мкаров да опиташ следното,,КОГАТО ПИСТОЛЕТА Е ОСТАНАЛ НА ЗАДРЪЖКА КЛЯКАШ НА ЗЕМЯТА КАТО ПРИСВИВАШ ДЕСНИЯ КРАК НАЗАД(АКО СТРЕЛЯШ С ДЯСНА РЪКА И ЛЕВИЯ АКО СИ ЛЕВИЧАР) ТАКА,ЧЕ ДА ПОСТАЯВИШ ПИСТОЛЕТА В ЗАДКОЛЯННАТА ЯМКА С РЪКОХВАТКАТА НАВЪН.НАТИСКАШ КЛЮЧАЛКАТА И ПЪЛНИТЕЛЯ ИЗЛИЗА.ПОСТАВЯШ СВЕЖИЯ ПЪЛНИТЕЛ И СПУСКАШ СЪС ЗАТВОРНАТА ЗАДРЪЖКА,СЛЕД КОЕТО СИ ГОТОВ ЗА СТРЕЛБА.АКО ГО ПОТРЕНИРАШ СТАВА МНОГО БЪРЗО И ЛЕСНО.СЪЩОТО СЕ ПРИЛАГА И КОГАТО СЕ ПРЕДПАЗВАШ С БАЛИСТИЧЕН ЩИТ И ЕДНАТА РЪКА Е ЗАЕТА С ЩИТА.ТОГАВА ОБАЧЕ МОЖЕ И ДА ДЪРЖИШ ПИСТОЛЕТА С РЪКАТА КОЯТО ДЪРЖИ ЩИТА И ДА ПРЕЗАРЕДИШ СЪС СТРЕЛЯЩАТА РЪКА.КОГАТО ПИСТОЛЕТА НЕ ОСТАНЕ НА ЗАДРЪЖКА ПРОЦЕДУРАТА Е СЪЩАТА,НО СЛЕД КАТО ПОСТАВИШ СВЕЖИЯ ПЪЛНИТЕЛ ОПИРАШ МЕРНИКА В КОЛАНА,В КОБУРА,В ПОДМЕТКАТА НА ОБУВКАТА ИЛИ В РЪБА НА БАЛИСТИЧНИЯ ЩИТ И ЗАРЕЖДАШ КАТО НАТИСКАШ ПИСТОЛЕТА КЪМ ОПОРАТА.Затова казвам,че е много важно разположението на оръжието и на резервните пълнители,за да се осигури достъп и с двете ръце.
cz75bdpolice
Полицай
Полицай

Мнениеот cz75bdpolice » 17 Апр 2010, 15:24

Между другото при презареждане аз съм придобил един навик да не използвам затворната задръжка.Това го правя защото се случва понякога оръжието,въпреки ,че са изстреляни всички патрони да не остане на задръжка и се налага да изтегля затвора за да заредя.А в ситуация това може да не бъде забелязано и след смяна на пълнителите да натискаш бутона колкото си искаш но птрон в патронника няма да влезе.Това е една техника ,която ми я казаха колеги от СОБТ и в чиято ефикасност се убедих по време на потготовка за едно състезание.Тогава се изстреляха много патрони от сръбските PPU и почти винаги оръжието не оставаше не задръжка.От тогава винаги след поставянето на свежия пълнител издърпвам затвора назад за да освободи или да зареди.
cz75bdpolice
Полицай
Полицай

Мнениеот osata » 17 Апр 2010, 15:47

С една дума и ти си съгласен, че практиката понякога е по-полезна от теорията.
Докато прочета и осмисля правилно десетте ти реда писане, ми отне 5 пъти повече време, отколкото ако някой ми го беше показал.
http://www.vbox7.com/play:cef4ad9e
В памет на загиналите служители от МВР
Аватар
osata
КОМИСАР

ПредишнаСледваща

Назад към Полицията в България