Полицаите и военните са скъпи за данъкоплатците...

Модератори: ribaflic, Lord, Raptor, osata

Re: Полицаите и военните са скъпи за данъкоплатците...

Мнениеот Sir Humphrey » 26 Мар 2010, 13:19

Ето по повод на същата статия какво предложение за реформа в държавната служба в МВР пуснах в ба4ката:

Проста, но ключова реформа е точно това - да се направи подобно разграничение м/у служителите. Така най-накрая ще се сложи точка и на девоенизацията.

Ето с две картинки моята идея за реформа в държавната служба в МВР. Правено е надве-натри и не е изчерпателно, но мисля че дава общата идея:

Изображение

Изображение
Аватар
Sir Humphrey
ИНСПЕКТОР
ИНСПЕКТОР

Мнениеот Raptor » 26 Мар 2010, 14:07

Освен огромните 30 лв месечен порцион в статията е допусната една неточност - вероятността да бъдеш, застрелян, намушкан, прегазен, изгорен и т.н. ти влиза в служебните задължения! Дали катаджиите ги касае? Ами питайте онзи, дето го прегазиха многократно, когато се опитваше да предотврати верижна катастрофа в мъглата.
И още:
Неоспоримото задължение да се явиш в службата винаги, навсякъде и по всяко време ако те "вдигнат по тревога", при това без да знаеш предварително, нито за колко време ще бъде /в моя случай беше веднъж за около 4 месеца - да без майтап -4 месеца из половината държава по 24 часа на ден без да знаеш кога ще свърши/ Кратките повиквания за по няколко часа до по няколко дни не ги броим - те са дреболии/!
Последното масово вдигане по тревога в 23,30ч би трябвало да го помнят доста хора - когато започна войната в Косово! Какво се случи? Ами нас ни освободиха в 04,00ч. и в 08,30 си бяхме на работа както обикновено - нищо че не си спал цяла нощ! Заплащане на извънреден труд? Не не се полага по закон! Викнат ли те по линия на БМГ - не ти се полага заплащане - длъжен си да работиш за държавата без пари!
Странно, но никога не съм се оплаквал - просто го смятам за нормално задължение, нали все пак са ме компенсирали с други привилегии!
http://www.xnetbg.com/

"E pluribus, unum!"
От многото, едно цяло!(лат.)
Аватар
Raptor
КОМИСАР

Мнениеот cz75bdpolice » 26 Мар 2010, 14:33

Обаче някои ти завидяха на 800-те лева заплата(ако си кат.Д или Е с 20 год.стаж)и им се струваш прекалено скъп :lol: .
,,СТРАХЛИВЕЦЪТ УМИРА ВСЕКИ ДЕН,А СМЕЛИЯ-САМО ВЕДНЪЖ,,-ДЖОВАНИ ФАЛКОНЕ
http://www.youtube.com/watch?v=pMG8SN4Kzug
cz75bdpolice
Полицай
Полицай

Мнениеот Raptor » 26 Мар 2010, 15:51

Всъщност защо точно пък аз съм тръгнал да обяснявам какъв кеф и привилегия е да те "вдигат по тревога"?
Няма ли граничари в този форум?
http://www.xnetbg.com/

"E pluribus, unum!"
От многото, едно цяло!(лат.)
Аватар
Raptor
КОМИСАР

Мнениеот Lord » 27 Мар 2010, 11:09

автор:АЛЕКСАНДЪР ПЕТРОВ

Този капацитет пък кой беше, че не се сещам? Няма значение, виждам, че се е сбъднала мечтата на образованието от татово време - г-н Петров очевидно олицетворява ВСЕСТРАННО РАЗВИТАТА ЛИЧНОСТ. Утре вероятно ще напише нещо за археологията, вдруги ден за космогонията и така...все пак трябва да се яде нещо...палячовци.
КОМИСАР

Мнениеот Polix » 27 Мар 2010, 21:18

Sir Humphrey
Това което си написал е вярно, но вярно ли е и следното:
1. Служителите в МВР и МО - нямат право:
а/ да имат собствени фирми;
б/ да работят втора работа в извън работно време;
в/да участват във всякакви търговски дружества, неправителствени организации дори с идеална цел, да бъдат селскостопански производители и т.н.;
г/да преподават във ВУЗ или друга форма на обучение;
д/да си вземат възнагражденията за осъществени преводи в следствие и съд на обвимяеми лица;
е/събота и неделя без да обявяват никъде - да решат хей така да отидат инкогнито където си решат извън населеното място където работят;
ж/да си вземат прословутите 20 заплати до два месеца след прекратяване на правоотношението им , а не да "гадаят по звездите" кога държавата ще има възможността да им ги изплати.
Между другото се сещам още доста неща, но не искам да ги пиша защото няма смисъл, а отделно недай си боже половинката на служителя в МВР или в МО да има собствен бизнес - познайте какво може да му се стовари на въпросния държавен служител, че и на половинката му.
И вместо въпросния господин писал статията да изброява в какви "екстри се къпят въпросните държавни служители" защо не погледне например какви бонуси си разпределят други държавни ведомства в държавата. Да, вярно ниски заплати ,но я да обявят тримесечните и годишните им бонуси между 600 през 1000 до 15 000 в отделни министерства и какви ли не още екстри.
Нека се понапъне да напише какви заплатки например вземат съдиите и прокурорите, какви суми за дрехи, за почивки, за корупционни и прочие екстри , ами в станциите в които почиват, ами 13,14 че и 15-та понякога?- Едва ли ще посмее.Аз лично нямам нищо против, щом им се полага и правят възможното да го получават.
И вместо да се гледа кой колко взема няма да е лошо да се помисли как да се напълни хазната, а има доста механизми в тази връзка:
- намаляване на лихвите на банките най -вече за бизнеса, за да може да се спасят работещите предприятия и фирми;
-да се спре износа на капитали зад граница, на резервите на банките зад граница - за спасение на собствените им държави;
-д се даде възможност на всички чужденци и европейци да могат да плащат здравни осигуровки ,защото такава не им се дава ,а това са доста пропуснати ползи за държавата;
- да се проверяват не само българските, а и чуждестранните фирми дали пращат здравни и социални осигуровки на наетите от тях лица;
-да се спре професията "безработен" и "социално слаб" за определени групи,защото ако им сметнем златото по тях и цените на мобилните им телефони лошо ще ни стане;
-да се дадат бонуси на лоялните фирми и граждани;
- да се осигури на 100% събираемостта не само на глобите по кат , а и издадените от други служби в МВР на българи и чужденци;
- да се създаде реален механизъм за търсене на вземанията от лицата дори когато те са се установили да живеят в чужбина,както много държави правят това у нас.
Наскоро една моя позната ми се оплака, че са й съставили акт на летището в Германия. Тя е отказала да плати глобата на момента, обаче е получила цяла документация от Германия, че дължи - въпросната сума, плюс разходите за писменото й уведомление, така че сумата бе станала "стабилна". Отделно тя се опасяваше, че ако посети отново страната ще има и други проблеми. Вие да се сещате някой чужденец, особено европеец ако не си е платил задължения към някое бг ведомство да се е "трогнал" особено от този факт - лично аз не.
Изборът е един и нека той винаги да е правилният
Polix
ИНСПЕКТОР
ИНСПЕКТОР

Мнениеот Sir Humphrey » 28 Мар 2010, 02:18

@Polix

Само за протокола (искам да подчертая, че не акцентирам върху това, просто го отбелязвам), ЗМВР дава право на държавните служители да участват в ЮЛ с нестопанска цел, определени за осъществяване на общественополезна дейност, и да работят по трудово правоотношение или по граждански договор за осъществяване на научна или преподавателска дейност.

Това, че не можели в събота и неделя да излязат извън населеното място без да се обадят предварително, за пръв път го чувам. Има частен случай в ЗЗКИ за излизането извън пределите на държавата - не знам дали пък него не визираш. Знам със сигурност, че този частен случай за мен не важи, защото не отговарям на условията.

"Привилегия" и "компенсация" са много хлъзгави понятия и позволяват широко тълкуване. Служителите на МВР винаги ще твърдят, че тези законови разпоредби (това е най-неутралното и същевременно най-коректното название, което успях да измисля) са компенсации, защото това е в техен интерес и тази позиция е напълно нормална. По същия начин съдиите и прокурорите широко тълкуват "независимостта на съдебната власт".
Същевременно широката публика е по-склонна да тълкува тези законови разпоредби като привилегии, тъй като те са неща, от които могат да се възползват само служителите на МВР (и МО, но нека не ги намесваме).

Имаме и един друг проблем. Действащите в момента компенсации могат да бъдат сравнително лесно да бъдат остойностени в пари. Ограничените права на служителите на МВР обаче не могат да бъдат остойностени.
На каква парична стойност е например загубеното право да се участва в търговско дружество? Най-коректният отговорът е "Някъде между - и +", защото едно търговско дружество може една година да има огромна загуба, а на следващата - огромна печалба, а третата година да е на нула. На каква парична стойност е загубеното право да се работи на граждански договор? - Между 0 и +, защото ако имаш договор, имаш и доход; ако нямаш договор, нямаш доход, но нямаш и загуба. На каква парична стойност е загубеното право на ефективна стачка? Никой не знае и и да иска да узнае, няма как да се изчисли.

Следователно, като поставим на везните загубените права и получените компенсации, от едната страна имаме нещо с ясно очертания и тежест, а от другата - една аморфна маса, която в очите на служителите на МВР е достатъчно тежка, за да уравновесява везните, а в очите на публиката е "въздух под налягане", защото, както много добре знаем, никога не осъзнаваш напълно колко ценно е нещо, докато не го загубиш. И поради това виждането на масовия гражданин е, че везните са наклонени до голяма степен към коменсациите. Оттук следва и използването на понятието "привилегия" наместо "компенсация".
Всичко това може да се види в статията на обикновения гражданин Петров:

Но протестите, провокирани от справедливата идея държавните служители да си плащат здравните вноски както всички останали граждани, изискват да се направи преглед на привилегиите за тези служители. Защото са смешни доводите им, че ги заслужават, понеже им били ограничени гражданските права.
....
Единоначалието, излишната секретност, ограниченията за придвижване и на свободата като цяло, забраната да стачкуват. Бяха добавени и нови - като забраната да участват по какъвто и да е начин в политическия живот, ..... Правило дори в демократичния свят е на тези хора да се дават някакви привилегии. На тях се разчита и за сигурност, и да помогнат при произшествие, криза, проблем, престъпление, пожар...

Но всяка претенция трябва да има мярка. А ако се сложат накуп всички дадени официално и с различни нормативни актове привилегии, трябва да им стане малко неудобно от останалите хора.

Тъй като в законодателния орган заседават хора, които (поне на теория) разбират повече по всички въпроси в държавата, отколкото разбира широката публика, тези хора са решили, че наистина загубените права е справедливо да бъдат обезщетени с този обем компенсации, който в момента действа.
Докато икономиката е в растеж и хората като цяло са доволни (особено тези, чийто глас се чува), на мнозинството от тях не им пука какви компенсации взимат служителите на МВР за отнетите им права. Е, има и спорадични случаи на мрънкане, но никой не им обръща внимание. Когато обаче положението се смарангяса, и правителството казва "Нямаме пари да ви платим по договорите, които сме сключили с вас. Нямаме пари за бедните, за болните, за пенсиите на вашите майки и бащи", те (широката публика) на свой ред казват: "Е да ви е*а майката, тия ги разправяйте на старата ми шапка. Имате пари, и то много. Ето ги там - в ЗМВР."
Натискът се засилва и засилва. Следва паника, министър-председателят попада между чука на министъра на финансите (когото обстоятелствата пращат в лагера на широката публика) и наковалните на секторните министри, всеки от които иска да защити собствените си подчинени. Това е обяснимо, защото всеки министър желае да е харесван от подчинените си, тъй като знае, че ако го мразят, ще му подливат вода отвсякъде и кариерата му като министър ще се сгромоляса с гръм и трясък.
Разбира се, желанието на министъра да бъде харесван не води автоматично до това да е реално харесван. Справка - Цветанов.

Та колкото и да бъде плют Цветанов по форумите, аз съм сигурен, че той всъщност прави всичко по силите си, за да запази компенсациите в настоящия им обем, дори и това да доведе до вдигане на данъците на 5 млн. български данъкоплатци.

Относно предложенията ти за напълване на хазната:

- намаляване на лихвите на банките най -вече за бизнеса, за да може да се спасят работещите предприятия и фирми; - това няма как да стане по законов начин, тъй като банките са абсолютно свободни да определят тази част от договорните си взаимоотношения със своите клиенти. Единственият начин е правителството да го удари на молба. Банкерите обаче по принцип са алчни хора (м/у другото това е и причината за кризата, друга причина няма) и вероятността да се навият да се вслушат в такава молба според мен клони към 0,000000000001%.
-да се спре износа на капитали зад граница, на резервите на банките зад граница - за спасение на собствените им държави; - това също няма как да стане, защото подписвайки договора си за присъединяване към Европесйкия съюз, България е обещала и гарантирала да спазва четирите свободи на движение в ЕС - свободите на движение на работна ръка, стоки, услуги и капитали.
-д се даде възможност на всички чужденци и европейци да могат да плащат здравни осигуровки ,защото такава не им се дава ,а това са доста пропуснати ползи за държавата; - тази сфера не ми е особено ясна, но доколкото са ми известни принципите, всеки нает в България работник (без оглед дали е българин или чужденец) плаща тези вноски, като те му се удържат при източника на дохода, т.е. работодателят ги плаща на държавния бюджет от името на работника.
- да се проверяват не само българските, а и чуждестранните фирми дали пращат здравни и социални осигуровки на наетите от тях лица; - то и само българските да се проверят пак ще е достатъчно.
-да се спре професията "безработен" и "социално слаб" за определени групи,защото ако им сметнем златото по тях и цените на мобилните им телефони лошо ще ни стане; - това е въпрос на контрол, който в цялата българска държавна машина (вкл. в МВР) е на отчайващо трагично ниво, но причината за това е предимно манталитетна и не може да се промени за 2 или 3 години, т.е. може още 2 или 3 кризи да изкараме преди качеството на контрола да се повиши. Личното ми усещане е, че никога няма да се повиши особено.
-да се дадат бонуси на лоялните фирми и граждани; - какви? Сега нали целта е да се повишат приходи и да се съкратят разходи? Как раздаването на бонуси ще обслужи постигането на тази цел?
- да се осигури на 100% събираемостта не само на глобите по кат , а и издадените от други служби в МВР на българи и чужденци; - виж по-горе какво писах за "професията безработен". Същото важи и тук.
- да се създаде реален механизъм за търсене на вземанията от лицата дори когато те са се установили да живеят в чужбина,както много държави правят това у нас. - хубаво, ама защо споменаваш само чужбина?

За тези, които са имали търпение да прочетат цялото това нещо. БЛАГОДАРЯ!
Аватар
Sir Humphrey
ИНСПЕКТОР
ИНСПЕКТОР

Мнениеот GKrIvan » 28 Мар 2010, 05:56

Ееее Сър,и ти нещо да не знаеш,къде ли е гледала досега ДУКОМП а :D .При напускането на всеки един служител в МВР извън населеното място задължителто трябва да се запише в тетрадка при ОДЧ или АДЧ, къде ще пътува и за колко време ще отсъства.В касите на дежурните още има бланки телеграми с които трябва да се извикат такива служители по тревога.Бланки има а телеграми не вече,но по инструкция от Балканската война в касата трябва да ги има.Неявяването по време на тревога в рамките на определеният срок по неуважителни причини е дисциплинарно нарушение и се носи съответната отговорност.Оправданието бях извън града и не си го отразил в книгата не е оправдание,незнанието на основни неща също.А колкото до напускане на страната режима засега е само уведомителен,чрез Н-ка на РУ до Директора на ОДП,а до преди 2-3 г. режима беше разрешителен,пак съответно с рапорт,но ако ти разрешат дори и отпуск да си.Да не говорим за другите тетрадки в работно време в което всеки един служител е длъжен да отрази,че отива до съседното село на произшествие и т.н.За останалото сам пишеш разтегливо понятие,само ще преливаме от пусто в празно.
МЛАД ПЕНСИОНЕР
GKrIvan
ИНСПЕКТОР
ИНСПЕКТОР

Мнениеот NANIOX » 28 Мар 2010, 10:45

Raptor написа:Всъщност защо точно пък аз съм тръгнал да обяснявам какъв кеф и привилегия е да те "вдигат по тревога"?
Няма ли граничари в този форум?

О има,има.Вдигането по тревога,за граничаря е как да кажа нещо нормално(ежедневие),но както ОСАТА, предложи ,ако една такава тревога се заснеме от примерно въпросния журналист,статията му ще се промени.Да го взема с мен в тъмното в гората(на обстановка),щото аз като водач на куче съм първия на местопроизшествието и водя останалите, и като почнем да броим заедно стъпките на нарушителите и като на 10 просто се откажем, и като чуе пръхтенето на кучето до мен и усети напрежението което се усеща във въздуха и адреналина от който чак ти заглъхват ушите,пък при задържането като се пръснат всичките тези нарушители,да го водя с мен по храсти и дерета (с риск да ни изненадат от някъде) да ги събираме , и накрая като приключим и се приберем(дай БОЖЕ,живи и здрави) ,да му задам въпроса дали излизаме скъпо,ЛЮБОПИТЕН СЪМ КАКВО ЩЕ МИ ОТГОВОРИ..................... :evil:

П.П. Колкото и да е странно,заради такива моменти си обичам работата............. ;)
Който иска,може.Който казва че не може,не иска.

http://www.youtube.com/watch?v=fag9c50wJE0

http://www.vbox7.com/play:02526cce
Аватар
NANIOX
ИНСПЕКТОР
ИНСПЕКТОР

Мнениеот Sir Humphrey » 28 Мар 2010, 11:16

@GRKIvan

При нас не се практикува.
Аватар
Sir Humphrey
ИНСПЕКТОР
ИНСПЕКТОР

ПредишнаСледваща

Назад към Полицията в България