Важна информация за нови китаристи

Модератори: ribaflic, Lord, Raptor, osata

Важна информация за нови китаристи

Мнениеот hideboom » 10 Ное 2021, 15:10

Как се прави китара?
Точно както научихте местоположението на мигачите, лоста за превключване и огледалата, преди да започнете да шофирате, първото нещо, което трябва да направите, преди да свирите на китара, очевидно е да опознаете инструмента си – какво представлява, от какво е направен? Рибена чиния, розетка, мост, връв, ключ, грив … , всички тези елементи не трябва да имат тайни за вас!

Има няколко начина да научите за анатомията на китарата:

Попитайте приятел или колега музикант;

Отидете в музикален магазин и вземете информация от продавача;

Търсете в интернет за илюстрирани, видео или текстови обяснения;

Купете метод, книга на китара;

Попитайте с Частни уроци по китара у дома.

Как да държите китара?
Може да звучи глупаво, но ако никога през живота си не сте държали китара, може да не ви е очевидно. Затова се научете да позиционирате правилно лявата си ръка на врата, а дясната на нивото на розетката, за да получите най-добрите звуци от инструмента си. В зависимост от стила на музиката и вида на китарата (класическа, електрическа или народна), позицията да държите китара не е съвсем еднаква. Музикантите, които свирят на сцената или стоящи, са щастливи да се оборудват с каишка, докато класическите китаристи повдигат врата на инструмента и свирят изключително на табуретка. Експериментирайте с различните пози, за да намерите тази, която ви дава най-голям комфорт и улеснява играта.

Позицията на пръстите на дръжката също е важен момент, върху който трябва да се работи. Отново според китаристите всеки има свои странности в зависимост от стила си. Независимо от това, обикновено е препоръчително да натискате струните с пулпа на пръста, като леко огъвате ставите, сякаш имате дланта на кръглата топка. Нарежете ноктите си много късо за ръката на дръжката, за да улесните захвата и притискащата сила на струните.

Как да настроиш инструмента си?
Няма нищо по-лошо от това да научиш китара на зле настроен инструмент! За начинаещи най-лесният метод е да използвате тунер или приложение за смартфон, които да ви помогнат. С течение на времето ухото ви ще се научи все по-точно, за да знае тоновете на вашата китара и в крайна сметка ще настроите китарата си съвсем естествено!

Що се отнася до манипулациите, които трябва да се извършат, за да се настрои китарата, те са относително прости, при условие че разбирате принципа, който придава тон на струната. Колкото повече е опъната, следователно напрегната, толкова по-висок е звукът. И обратно, колкото повече струната е отпусната, толкова по-сериозен е произвежданият звук. По време на свиренето струните се отпускат постепенно, особено когато са нови. Следователно ще трябва да ги затягате редовно, за да можете да играете честно. Това става чрез завъртане на ключа в края на гърлото, съответстващ на струната, в правилната посока, докато се достигне правилната нота. Разбира се, ако поемете в грешна посока, нотата на отворения низ ще падне, така че просто трябва да се обърнете в обратната посока.

прочетете още тук Топновини
hideboom
младши Полицай
младши Полицай
 
Мнения: 38
Регистриран на: 29 Апр 2021, 13:03

Назад към Извън темите

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта