Страница 10 от 11

Re: Кулинарна Тема

МнениеПубликувано на: 03 Сеп 2012, 18:52
от Матейко
slaron написа: А какво е това "супа"? :roll: :mrgreen:


Нещо такова:
- Келнер, в супата ми има муха!
Мухата се обажда:
- И ти наричаш това супа? :)

Re: Кулинарна Тема

МнениеПубликувано на: 04 Сеп 2012, 10:42
от Хела
slaron написа:
Матейко написа:Една истинска жена трябва да може да направи супа и скандал от всичко!


А какво е това "супа"? :roll: :mrgreen:

Прозрях! :shock: Това е като онова... или ти върви в любовта, или на карти. Мен хич ме няма и в покера, и в готвенето. Но обичам да ям, особено италиански манджи. А да знаете какви скандали могат да правят италианците - толкова театрално, сърцераздирателно, грандиозен спектакъл.

Re: Кулинарна Тема

МнениеПубликувано на: 02 Ное 2012, 00:17
от Валентина
РИЦЕПТА – ЙЕГНЕШКУ ЗА ВЛИДЕНЬ - пу Аскьойски :lol:
1 бутчи или 5 джуланя.Бая пресен сугань с перки. Кълцън кът за фитки.
1 (ънна) лъ’ица църен пуперь,1(ънна) капица парлив пуперь,Пулин чеша шарлань,Уда на фкус,Соль - ай тъй колкот за цвят.Къръщис’ъ са и са ръга ф хурната. Печеть докът е готоу.Ко искът’ вриз, сварьте си башка. Я нещъ!
Йежте го под хасмата на фералък. Яката въри с бири.Ъм сва й. Наздрай!!!

Re: Кулинарна Тема

МнениеПубликувано на: 02 Ное 2012, 10:30
от Lord
Егати! :shock: Нищо не разбрах, освен за бирата. :oops: :lol:

Re: Кулинарна Тема

МнениеПубликувано на: 02 Ное 2012, 15:10
от slaron
Бе, тооо за бирата - ясно! Другото е импровизация! ;) :D

Сега ще ви сложа една рецепта от Северозапада за туршия, кой разбрал - разбрал! Да ви е сладко! :)

Я затварам ена, къде нги викат "мръзлива". Онаа се праи така: Избушваш чрвени чушки капия и ги чистиш от семето. У един паар наклъцваш керевиз - листета и дръгла, у друг паар - моркафчета на колетия, у трети паар забелваш бели лук на скелитки. Зимаш си оцедо, зайтиньо, солъ и заарта с тебе си. Палиш на дворо - ели па респективно на тритоаро - огинь, бучаш две тугли четворки от двете страни и отзгоре ена ламарина и почваш да печеш чушките. Бурганете требе да се жешки, затава си ги тураш на край тенекето и у секи буаш по 5 супени лъжици оцет и зайтин и по 1 супена лъжица сол и заар. Печеш чушки и гньетеш у бургано, тук-таме наръсваш с бели лук, моркафче и целина, мое с копрец и мерудия - по желание. Като нагньетеш бургано, веднъга затвараш и обръщаш надоле с капачката, да се вакумира сам си без да вариш.
На тава му викат "мръзлива трушия", що се не било варело. Малиинььь, я докъде а праа, пливна у вода, що чушките се печът бръже и ти варкаш и даваш зор, а да не приказваме къ се опичаш и тизе покрай тоа огинь, дееба. Ама па а много блага таа трушия, ша праа я и таа годинь.

Апостолицата

/severozapad.org/

Re: Кулинарна Тема

МнениеПубликувано на: 02 Ное 2012, 15:32
от slaron
Не мога да се сдържа и ще ви постна още една рецепта, пак от там - дивия Северозапад.
Е, нема такова мЕсто!!! :shock:

Ютика със сиренье е класиката - препичаш чушки на гьоза на шпора и почваш да ги клЪцаш с клЪчника у една такава голема кАлена паница, докъ стане на кашица, моа да турнеш и 2-3 вАрени Яйца със сиреньето и ставааа... да си ебе Франко магарето! На майкя си "лельо" вика...
П.П. Да са еде с пресна пита изподи връшняка ели от фурнята на шпора - тогива нема конкуренциа... Моа да стръкаш и 2 юти чушлета дека инги се вика "шугави чушки" ели "прътени". Те таквия, препеченки, и като куснеш - да ти изленат искри из гъзо. Коту бенгалски огънь. Сериозна работа, тц, тц...
Дръмоня


П. П. П. Рецептата е изпробвана и е убиец!
П. П. П. П. Без чушките, де! :oops: :lol:

Re: Кулинарна Тема

МнениеПубликувано на: 02 Ное 2012, 15:59
от Lord
:lol: Абре маймуни такива, има си теми за базик, кво се е@авате с нас, обичайните заподозрени?! :evil: :mrgreen:

Re: Кулинарна Тема

МнениеПубликувано на: 02 Ное 2012, 16:23
от slaron
Lord написа::lol: Абре маймуни такива, има си теми за базик, кво се е@авате с нас, обичайните заподозрени?! :evil: :mrgreen:


Лорд, въоПще не се ебавам, ама ич! С ръководство ич майтап не бива! :mrgreen:
Рецепките са си истински, пробани са и са трепач, кво повече?! А пък това, че са написани по тоя начин - ми така си оратят орицата бе... :shock: Пробай ги и ше видиш!

П. П. Само фнимавай с ... бенгалскио огинь! :mrgreen:

Re: Кулинарна Тема

МнениеПубликувано на: 02 Ное 2012, 23:40
от Валентина
Сларонче, много са ти хубави рецептите. За разлика от Негово Благородие, аз чудесно те разбрах :lol: Ами... нищо, че живея близо до Хасково (долината на каунето :lol: ), все пак едната ми "половинка" е Врачанска, по-точно - Белослатинска. Та ... този език ми е "майчин", а другият, от рецептата ми - "бащин". А ако знаеш как само обичам лютика с прясна питка... Никъде другаде не се прави, освен по Врачанско.

Re: Кулинарна Тема

МнениеПубликувано на: 02 Ное 2012, 23:51
от Валентина
Валентина написа:РИЦЕПТА – ЙЕГНЕШКУ ЗА ВЛИДЕНЬ - пу Аскьойски :lol:
1 бутчи или 5 джуланя.Бая пресен сугань с перки. Кълцън кът за фитки.
1 (ънна) лъ’ица църен пуперь,1(ънна) капица парлив пуперь,Пулин чеша шарлань,Уда на фкус,Соль - ай тъй колкот за цвят.Къръщис’ъ са и са ръга ф хурната. Печеть докът е готоу.Ко искът’ вриз, сварьте си башка. Я нещъ!
Йежте го под хасмата на фералък. Яката въри с бири.Ъм сва й. Наздрай!!!
Lord написа:Егати! :shock: Нищо не разбрах, освен за бирата. :oops: :lol:
Lord написа: :lol: Абре маймуни такива, има си теми за базик, кво се е@авате с нас, обичайните заподозрени?! :evil: :mrgreen:


Никой не се бъзика ;) Специално за Негово Благородие - превод в ефир :lol: :lol: :lol:

РЕЦЕПТА - АГНЕШКО ЗА ВЕЛИКДЕН - по Хасковски
Едно бутче или пет джолана (мускулеста долна част от крака). Много пресен лук с пера, нарязан (накълцан) на едро като за пуйки. Една лъжичка черен пипер, една люта чушка, половин чаша олио, вода на вкус, малко сол (колкото за цвят). Омазва се хубаво агнешкото от всички страни и се слага във фурната. Пече се до готовност. Ако искате ориз, сварете си отделно, аз не искам. Яжте го под асмата (лозницата) на хлад. Много върви с бира. Ами това е. Наздраве! :lol:

Явно за незапознатите хасковският диалект е доста труден.