Страница 1 от 11

Кулинарна Тема

МнениеПубликувано на: 15 Ное 2009, 20:44
от doznatel1
Тас кебап

Продукти:
500гр. свинско крехко месо - шол или плешка/телешко или др./
3 глави лук,
500 мл. доматен сок/пресни или консервирани домати/
4 с.л. растителна мазнина,
1 с.л. брашно,
черен пипер,
дафинов лис,
кимион на вкус,
магданоз,
сол.
Приготвяне:
Месото почистваме, измиваме и нарязваме на едри хапки.
Месото запържваме да порозовяване в растителната мазина.
Добавяме лукът и пържим, докато поомекне.
Добавяме брашното и сухите подправки.
Разбъркваме и заливаме с доматеният сок и още толкова гореща вода.
Варим на тих огън до омекване на месото.
Ако се наложи се долива още вода.
Ястието трябва да остане почти на мазнина.
Сервираме месо със сос поръсени със свежо смлян черен пипер и магданоз.
Подходяща гарнитура, Ориз или картофено пюре.


Изображение

Re: Кулинарна Тема

МнениеПубликувано на: 15 Ное 2009, 21:54
от Валентина
"Мързеливо руло"
2 кг кайма (телешка, свинска или смес)
2-3 яйца-за омесване на каймата, лук, сол, чер пипер, 3-4 накиснати и изцедени филии хляб, чубрица, кимион, магданоз
Омесва се кайма като за пържени кюфтета. Разделя се на две и се разстила едната половина върху намаслена тава. Отгоре се нареждат варени яйца, нарязани на кръгчета, сварени моркови (на кръгчета), задушени в масло гъби. По желание може да се добави и стерилизирана краставичка. Покрива се с другата половина от каймата и се изпича в умерена фурна. Преди да се извади, може да се поръси с настърган кашкавал.

Re: Кулинарна Тема

МнениеПубликувано на: 15 Ное 2009, 23:22
от ribaflic
Аз днес приготвих пълнена пъстърва, страхотна вкусотия
Продукти:2 пъстърви, 200 гр.кестени, 3 скилидки чесън, връзка копър, половин лимон, 1 кг.морска сол
Приготвяне:Кестените се сваряват и обелват като се почиства и вътрешната обвивка.Добавят се 2-3 супени лъжици олио и 1 с.л оцет и се разбиват с пасатор.Към сместа се прибавя нарязаният чесън и копър, посолява се на вкус и се слага сок от половин лимон.С така получената смес се пълни пъстървата и се увива в предварително намазнена хартия за печене.
На дъното на тавата се изсипва половината пакет морска сол, слагат се увитите риби и отгоре се покриват с остатъка от солта.
Пече се 40-45 мин на 200 градуса.
Консумира се с червено вино от новата реколта и приятна компания :lol:

Re: Кулинарна Тема

МнениеПубликувано на: 16 Ное 2009, 12:51
от Adriana
И още едно "Мързеливо руло":

Нужните продукти са килограм кайма, три пушени кренвирша, едно парче пушено сирене, бурканче мариновани гъби и кашкавал.

Кренвиршите и пушеното сирене се нарязват на кубчета, гъбите на едро /ако не са нарязани/ и всичко се омесва с каймата. Може да се сложат подправки на вкус, но и без тях е достатъчно вкусно. Оформя се с ръцете като руло и се пече около 40 мин. на 200-220 градуса. Преди да се изключи отгоре се нареждат тънки парчета кашкавал, които да се запекат. Сервира се нарязано на филийки. Да ви е сладко!

Re: Кулинарна Тема

МнениеПубликувано на: 16 Ное 2009, 21:17
от osata
В момента фурната се мъчи.... обикновено балканско ястие - пиле с картофи, малко подправки.... гладен съъъъъъммммм :lol:

Изображение

Re: Кулинарна Тема

МнениеПубликувано на: 16 Ное 2009, 21:29
от Lord
Оса, затвори фурната, иска да се пече още 20-тина минути! :mrgreen: :D

Re: Кулинарна Тема

МнениеПубликувано на: 17 Ное 2009, 11:55
от Валентина
Карамелен сладкиш

2 кроасана
4-5 яйца
чаша захар
1л прясно мляко
1 ванилия
3-4 суп.лъжици захар за карамелизиране

Карамелизира се захарта на дъното на тавичка. Върху нея се нареждат нарязаните на кръгчета кроасани. Заливат се с добре разбитата смес от яйца, захар, прясно мляко и ванилия. Изпича се в слаба фурна (около 150 градуса), докато то се появи зачервена коричка. Оставя се да изстине напълно (най-добре в хладилник). Обръща се в тортена чиния. Сервира се нарязано на парчета като торта и може да се гарнира по желание ( с плодове, шоколад, ядки, сладолед или каквото друго се сетите)

Re: Кулинарна Тема

МнениеПубликувано на: 17 Ное 2009, 12:07
от Adriana
ТЕЛЕШКО С ГЪБИ

За тази рецепта няма точни мерки, всичко е на око и вкус. Месото се нарязва на хапки, овалва се в смес от брашно, сол и черен пипер и се пържи до златисто от всички страни. Полива се със сока от един лимон и се налива топла вода. Прибавят се нарязаните на едро гъби и кубче телешки бульон. Всичко се прехвърля в гювеч или йенска тенджера с капак и се оставя във фурната за около два часа на слаб огън. При поднасянето може да се поръси с магданоз.

Re: Кулинарна Тема

МнениеПубликувано на: 19 Ное 2009, 20:40
от m-r_Vekilski
МАНДЖА С ГРОЗДЕ
необходими продукти:
3 спама -по възможност пресни
1 офтопик
1 търпелив администратор
2-3 щипки забележки
Лесна и бърза рецепта!
Продуктите се слагат по възможност цели в тенджера под налягане и се отстраняват, 3 минути преди да се взриви тенджерата !
Ако не уцелите момента в който да отстраните ястието от котлона,може да има БАН !
Добър апетит ;)

Re: Кулинарна Тема

МнениеПубликувано на: 20 Ное 2009, 10:38
от doznatel1
Карпачо от ягоди
Един много лесен и ефектен десерт.


За 1 порция

Продукти:

100 г ягоди
1 чаена лъжичка лимонов сок
1 чаена лъжичка пудра захар
2 супени лъжици захар
12 орехови ядки
1 топка сладолед (ванилов)
шоколадова глазура
стръкче свежа мента

Начин на приготвяне:


Ягодите се нарязват на тънки резанчета, и се нареждат в центъра на чинията в която ще се сервира десерта.
Лимоновият сок и пудрата захар се смесват и с помощта на четка се намазват парченцата ягоди.
Кристалната захар се нагрява до златистожълт цвят, прибавят се начупените орехи, объркват се с карамелизираната захар и се маха от огъня.
Получената смес се изсипва върху някаква твърда подложка (метална), оставя се да изстине и след това се накълцва с нож, и се посипва върху ягодите.
Сладоледа се поставя върху ягодите, украсява се с шоколадовата глазура и листа от ментата.

Изображение