Модератори: ribaflic, Lord, Raptor, osata

Идеята за документалния филм "Чия е тази песен" (Whose Is This Song?) се родила по време на една неформална вечеря между приятели (македонец, сьрбин, грък, турчин и българката Адела Пеева) в инстабулски ресторант.
Там местната група засвирила песента, за която се разказва във филма. Веднага щом чули песента всички започнали да припяват на различни езици и разбира се, всеки твърдял, че песента е от неговата страна и по стара балканска традиция дори ужасно се скарали - Чия е тази песен?
Този спор накарал Адела Пеева да направи филм търсейки корените на тази мистериозна песен. В търсенето на истинския произход, Аделе обиколила почти всички балкански страни - Турция, Гърция, Албания, Босна, Сърбия и България.
Някои изследователи твърдят, че песента е от времето на Руско-турската война през периода 1686—1700 написана от шотландски композитор в Инстанбул, който искал да посвети специална песен (военен марш) на Султана. Други претендират, че е еврейска.
Песента разбира се има и много имена. В България се нарича "Ясен месец веч изгрява", в Босна "Погледай ме Анадолко", в Сърбия "Руси коси", в Македония "Ој девојче, девојче", в Гърция "От чужда земя", в Турция "На път за Ускудар", евреиското заглавие е "Красивата девойка" и така нататък.
Може да я намерите дори и на небалкански езици - арабски, испански, френски, италиански, дори и на английски.Едва ли има друга такава песен в света, която всички хора да обичат толкова много като своя собствена.
Самата история е много поучителна - картина на балкансите народи, които винаги намираме нещо да делим и да обявяваме за свое, а всъщност всички сме много близки, не само на външен вид ами и по душевност. Тази песен доказва това по най-убедителния начин.
Нека всички Балканци да се хванем за ръце и изпеем заедно тази наша ОБЩА песен, своебразен химн на Балканите!
Ха, наздраве!

Lord написа:Аз се шегувах и ако Матейко се е засегнал ще кажа съвсем сериозно, че съм гледал документално предаване на тема авторство на въпросната песен "Ясен месец". Филма обясняваше, че музиката на песента съществува в над 20 страни, но не мога да го цитирам, поради което ще цитирам чужди мисли от един блог, които напълно споделям /има и клипове/:....
Всъщност, може би историята за Вавилонската кула не е мит![/b]

Lord написа:Не е попадение приятелю, аз съм го мислил много преди да стане дума, пък и темата е размисли. Що да не споделя и аз моите.

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта