За доброто и злото...

Модератори: ribaflic, Lord, Raptor, osata

Re: За доброто и злото...

Мнениеот Добро Утро » 01 Дек 2009, 00:15

....сигурно е така за съня Кошмар, ако безразличието е позиция... :| :geek:
Аватар
Добро Утро
ИНСПЕКТОР
ИНСПЕКТОР

Мнениеот Lord » 01 Дек 2009, 21:37

...за мое съжаление губя нишката на разсъжденията ви в последните позиции по темата, наистина не разбирам... :roll:
КОМИСАР

Мнениеот Добро Утро » 01 Дек 2009, 22:30

.....нормално, все пак говорят жени Лорд... ;) ;) трябва ти нещо повече от логика за да го разбереш скъпи.. :lol: :lol: :lol:
„Никой не може да ти причини толкова зло, колкото сам можеш да си създадеш" простичко е,...
В обективната действителност добро/зло няма, затова най-голямата безсмислица е да се дават оценки, да се лепят етикети, да се съди и търси отговорност.Ако сте убедени, че в действителност няма само добри или само лоши неща, а това е начина да започнете да се чистите от илюзиите, трябва само да промените програмирането си – вместо да виждате лошите страни на нещата, които ви създават отрицателните емоции и убеждения, махнете черните очила и сложете розови – няма да сте по-малко обективни, ако престанете да обръщате внимание на отрицателното и започнете да виждате само положителното – опитайте и ще разберете какво е щастие.
;)
Аватар
Добро Утро
ИНСПЕКТОР
ИНСПЕКТОР

Мнениеот КОШМАР » 01 Дек 2009, 23:09

И защо си мислиш, че съм безразлична? Даже напротив. Ами преди малко пак ми изтриха един пост, но е ясно защо. Тоз кошмарен НЕ безразличен език явно не ми е от голяма полза. Каква е файдата да пиша, като ше ме изтрият. Но по-късно ще си пусна поста щото го копирах. :D И да знаеш ДУ мисля си само хубави работи. Отрицателното не е от полза, ето защо не си струва изобщо човек да говори за него, но от друга страна е факт, че то съществува, така, че не може без него. Редуват се положително с отрицателно и това е. Не е важно в такъв случай колко положтелно мислиш, важно е друго - да успееш да направиш нокдаун на противника. Виж сега как се преплете отрицателно в мислите ми с това нокдаун. Имаш връзка с Господ, добре си, Господ не ти е приятел - зле си. Да ти изтипосам един цитат на Диоген Синопски: "„Бидейки в добро настроение, причиняваш мъка на своите завистници.“ На мен ми харесва. :D
КОШМАР
ИНСПЕКТОР
ИНСПЕКТОР

Мнениеот КОШМАР » 01 Дек 2009, 23:42

Във връзка с темата: "Да бъдеш добър означава да бъдеш в хармония със себе си. Раздвоен си, когато те принуждават да бъдеш в хармония с другия." Оскар Уайлд. Някой случайно да е в хармония със себе си? Аз щото съм. :D
КОШМАР
ИНСПЕКТОР
ИНСПЕКТОР

Мнениеот Lord » 15 Дек 2009, 22:18

За доброто и злото...
от КОШМАР » 02 Дек 2009, 00:42

Във връзка с темата: "Да бъдеш добър означава да бъдеш в хармония със себе си. Раздвоен си, когато те принуждават да бъдеш в хармония с другия." Оскар Уайлд. Някой случайно да е в хармония със себе си? Аз щото съм.

Според мен Уайлд греши, разсъждава прагматично, първично и нарцистично. Мисля, че Шекспир е по-прав:

"Нищо не е добро или зло. Мисълта го прави такова."
КОМИСАР

Мнениеот КОШМАР » 16 Дек 2009, 01:22

Всеки с разбиранията си Лорд. Шекспир не е по-малко прав в думите си от Уайлд. Единият и другият имат много общо и в същото време са толкова различни, но едва ли са лоши. От друга страна, колко хора наистина са в хармония със себе си? Много малко. Мерзавеца така или иначе си остава мерзавец. Там е работата, че и последния е с възможност за добър сън, след като е направил поредната си издънка спрямо някой. Съвсем не мисля обаче, че трябваше да изкълчиш мисълта му точно с тези думи които казваш, защото в тях са вплетени истини, които явно пропускаш. Това, което касае добротата, тя е само в първата част, по-нататък нещата придобиват съвсем друга насоченост. Все пак това е Уайлд, не Братя Грим. Опа, полунощ минало. Лека нощ.
КОШМАР
ИНСПЕКТОР
ИНСПЕКТОР

Мнениеот КОШМАР » 19 Дек 2009, 20:38

ДОБРОТО И ЗЛОТО

От както свят светува, на земята имало две враждуващи кралства, които били във вечна война - едното се казвало Кралство Добро, а другото Кралство Зло. Съществата от Добро били малки и бели, с крилца и ореолчета, а тези от Зло - червени, пъргави, с рогца. Тези странни обитатели на тези две странни кралства вечно се надпреварвали кой да властва над земята, над хората.

Това състезание обаче се оказало доста оспорвано, с неочаквани обрати и интересен резултат.

Появили се Доброто и Злото между хората, започнали да ги примамват - кой както умеел.

Доброто с блага дума им разказвало притчи, мъдро ги поучавало, всяло в душите им милосърдието, състраданието, любовта, приятелството, истината… всичко позитивно, което да изпълва живота им с радост. Показало им, че няма по-голямо щастие от това да твориш добро за другите. Дало им смеха, оптимизма, красотата на света. Посяло в душите им обичта към ближния, надеждата, мечтите. Научило ги, че доброто винаги се възнаграждава, а “злото, подобно на вълните, се удря в брега и се връща обратно”.

Злото пък от своя страна, напълно противно на Доброто, убеждавало хората, че в неговия лагер е по-хубаво, че там няма работа, няма проблеми, че при него животът е вечен празник. Неусетно то вселило в душите им завистта, лицемерието, интригантството, лъжата, клюката… карало ги винаги да мислят, че “тревата на съседа е по-зелена”, и да се чудят не как на тях да им е добре, а как на другите да им е зле. Злото пропило хората със съмнение, недоверие, песимизъм. Показвало им винаги лесния път, научило ги да мамят, да крадат, да правят живота си лек, било то и на чуждия гръб. Казало им, истината и доброто са само за глупаците.

И така… объркани от цялата тази игра, хората прескачали ту в единия, ту в другия лагер и не можели да си намерят място. Постепенно се превърнали в една странна смесица от добро и зло, от бяло и черно.

Станало ясно, че на света няма нито чисто добро, нито чисто зло. Една еврейска поговорка учи, че “от бодила излиза роза, а от розата бодил”. Оказва се, че “монетата винаги има две страни”. А войната между доброто злото ще я има, докато ни има и нас. Човек сам трябва да избере пътя си, трябва да познае Злото, за да разпознае и Доброто, когато го срещне. Трябва да е търпелив… ”човек по сто пъти на ден има възможност да прави зло, а добро по един път в годината”. На рамото на всеки от нас стои по едно ангелче и по едно дяволче, въпросът тук е – “В чий глас ще се вслушаш ти?”. Да правиш добро, е много по-лесно от това, да правиш зло, а някой дори беше казал, че “първата крачка към доброто е да не правиш зло”.

И така състезанието между Доброто и Злото продължило дълго, и разбира се още продължава, но не е трудно да предречем финала му. Двете сили никога няма да изчезнат и едва ли някога ще се хванат за ръка, но какво пък… светът е красив заради неговото разнообразие, заради странното съжителство на различни хора, различни сили, заради изборите, с които животът ни провокира всеки ден. И понеже нищо не е само черно или само бяло, ние бихме могли само да се стремим да сме повече Добро, отколкото Зло. И така… миг след миг, ден след ден, година след година… да търсим Доброто в сърцата си, защото то със сигурност е някъде там и нетърпеливо чака да бъде открито.
/откровеня.бг/
---------------
И още едно мнение по темата пак оттам:

Според Петър Дънов, злото е нееволюирало добро.
Ако могат да се отделят тези, които подкрепят злото, на отделна планета, на която няма цивилизация и се оставят да живеят там, много скоро ще имат нужда от доброто, от приятелството, от съпричастието, от взаимопомощта. Тогава ще осъзнаят, че може да имат ум, но разумът им е на много ниско ниво.
Много бих искала, тези политици, които се гаврят с българския народ да бъдат изпратени на някаква дива планета и за започнат да откриват корените на доброто и злото.
--------------
Мое мнение: Добро има, но злото е само интереси. Когато няма съпричастност спрямо дадено мнение, а хората всячески се опитват да те апострофират, защото се мислят винаги за прави, но не вникват в същността на проблема, злото винаги ще има превес.
КОШМАР
ИНСПЕКТОР
ИНСПЕКТОР

Мнениеот Lord » 08 Мар 2010, 21:18

Пак съм аз, пак не разбирам и питам.
Lord написа:При всичката ни тленна преходност, защо има толкова много озлобени хора? Питам сериозно и няма да крия, че въпроса ми е провокиран от междуличностни отношения в интранета, в интернета, но и по принцип. Какво се дели, какво си мерим, хора? И какви "дивиденти" би донесло по-голямото "нещо" някому? Не проумявам по-спокойно ли живеем или спим, ако надприказваме и успеем по-грубо да обидим и по-жестоко да нараним? През последните седмици четох и не вярвах, че го чета! Какво става, защо е всичката тази злоба, всичко е прекалено преходно, честна дума не разбирам къде сгрешихме..., защо е всичко..., на моята възраст и житейски път/стаж, вероятно аз не съм в ред, задавайки си подобни пубертетски въпроси! Но е факт, че си ги задавам и не намирам нормален отговор!

Направо ми идва да залича цял раздел от обичния ни форум! :evil: Защо някои постъпват така с хора, с които оставете, че са били съратници за уж общи идеи и добруване, но освен всичко друго са колеги, борим се заедно с престъпността, откъде толкова злоба и защо по толкова гнусен начин?! :evil: :!:
КОМИСАР

Мнениеот Куче » 08 Мар 2010, 22:36

Lord написа:Пак съм аз, пак не разбирам и питам.
Lord написа:При всичката ни тленна преходност, защо има толкова много озлобени хора? Питам сериозно и няма да крия, че въпроса ми е провокиран от междуличностни отношения в интранета, в интернета, но и по принцип. Какво се дели, какво си мерим, хора? И какви "дивиденти" би донесло по-голямото "нещо" някому? Не проумявам по-спокойно ли живеем или спим, ако надприказваме и успеем по-грубо да обидим и по-жестоко да нараним? През последните седмици четох и не вярвах, че го чета! Какво става, защо е всичката тази злоба, всичко е прекалено преходно, честна дума не разбирам къде сгрешихме..., защо е всичко..., на моята възраст и житейски път/стаж, вероятно аз не съм в ред, задавайки си подобни пубертетски въпроси! Но е факт, че си ги задавам и не намирам нормален отговор!

Направо ми идва да залича цял раздел от обичния ни форум! :evil: Защо някои постъпват така с хора, с които оставете, че са били съратници за уж общи идеи и добруване, но освен всичко друго са колеги, борим се заедно с престъпността, откъде толкова злоба и защо по толкова гнусен начин?! :evil: :!:

Лично за себе си имам само един отговор приятел......били сме едни от най-здравите и корави племена и народ преди доста години. Самият аз се чудя и все още недоумявам как сме допуснали 700г робство/ 200г византийско и 500г турско/.... :roll: Точно тези 700г според мен са пречупели и изменили българите , считай пра-пра-пра роднините ни ...та чак до нас. За зла участ според мен вместо да ни направи още по -сплотени тези 700г ....май ни направи мутанти.
Това е мое мнение и аз самия си мисля че съм прав! 8-)
Аватар
Куче
ИНСПЕКТОР
ИНСПЕКТОР

ПредишнаСледваща

Назад към Извън темите