В пресата за МВР...

Преса и коментари

Модератори: ribaflic, Lord, Raptor, osata

В пресата за МВР...

Мнениеот Lord » 21 Авг 2012, 20:22

http://play.novatv.bg/play/279379/?autostart=true

И понеже не винаги всичко е наред с нета - нека да цитираме част от мъдрите отговори в интервюто:

Трябва ли МВР да е толкова богато, пита Дянков

25% увеличение на заплатите на полицаите не е резонно. Това каза финансовият министър Симеон Дянков в ефира на Нова телевизия по подов исканията на МВР синдиката, който заплаши с протест.

Средната заплата за младши сержант в МВР и длъжностите над тази е 1004 лева, обясни финансовият министър.


"Те искат 25% увеличение, което е 1280 лв. Хубаво е да се зададе въпросът трябва ли МВР да е толкова богато министерство", посочи Дянков. Той бе категоричен че увеличение с 25 на сто е немислимо. По думите му това е доста по-високо от възнагражденията в половината от самото министерство и е сходно на тези във финансовото ведомство като подчерта, че в неговото министерство всички хора са с висше образование.

По думите на финансист номер едно, полицаите имат най-дългите отпуски и се пенсионират по-рано. Според него те имат най-добрите условия на работа, сравнено с всяка друга държавна служба. Затова не е приоритет да се увеличават месечните им възнаграждения.

________________________________________________________________
Нищо не е добро или зло. Мисълта го прави такова.” - Хамлет , по точно Шекспир;-)
Аватар
Lord
КОМИСАР
 
Мнения: 5861
Регистриран на: 19 Авг 2009, 01:21

Re: Има ли мадши сержанти в МВР през 2012г. и колко е заплатата?

Мнениеот BARETATA » 22 Авг 2012, 09:44

Първо , "младши сержант" , няма и не е имало никога.Второ - "сержанти" , няма от 2006 година,след премахването на военните звания.Трето,тая средна заплата да не би да е сметната брутно или пък е резултат от заплащането на новопостъпили без трудов стажа - 19 - 20 годишни - и такива ,които постъпват за пръв път в МВР на 35.Аман,аман , аман , явно ще мизерстваме още доста време.Финансовото министерство,няма нищо общо с МВР . Изобощо,няма база за сравнени.Само за сведения,голям процент от редовите полицаи,също са с висше образование. :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:
Чл. 5-ЗМВР: "Служителите на МВР,при изпълнение на служебните си задължения,са физически неприкосновени и се ползват с особената закрила на закона."
Аватар
BARETATA
ИНСПЕКТОР
ИНСПЕКТОР
 
Мнения: 4722
Регистриран на: 22 Авг 2009, 12:42

Re: Има ли мадши сержанти в МВР през 2012г. и колко е заплатата?

Мнениеот NANIOX » 22 Авг 2012, 12:42

Отишъл генерал на банкет.
На сутринта пита шофьора си(войник):
-Ти колко кебапчета изяде снощи?
-Едно.....
Отговорил войника.
-Аз изядох пет, значи общо по три......

Те това е системата за изчисляване на средното възнаграждение......
Който иска,може.Който казва че не може,не иска.

http://www.youtube.com/watch?v=fag9c50wJE0

http://www.vbox7.com/play:02526cce
Аватар
NANIOX
ИНСПЕКТОР
ИНСПЕКТОР
 
Мнения: 667
Регистриран на: 26 Авг 2009, 21:18
Местоположение: Смолян

Re: Има ли мадши сержанти в МВР през 2012г. и колко е заплатата?

Мнениеот spoon » 22 Авг 2012, 14:37

Идеята на г-н Миков от началото на 2009-та, продължена от г-н Цветанов и до днес не беше ли да се "оптимизира" състава на МВР и от съкратените щатове да останат достатъчно средства за вдигане на заплатите на реално работещите на терен, чиито труд е денонощен, без почивни и празнични дни, с идеята, че това са хората, реално работещи в министерството?!
Бяхме 65 000 човека, към момента сме под 50 000 и то при положение, че в МВР се вля цялото МИС, плюс новото звено, обслужващо 112. Е, къде са ни парите от пенсионирани или напуснали около 20 000 служители и неназначени на тяхния щат реални хора?!
Излиза, че ние може би сме единственото реално оптимизирано и реформирано министерство, но става пак като в шопската поговорка - "Оти ручааме жабетата?"!

Относно средната работна заплата - ако е вярно, че е 1000 лв. излиза, че продължаваме да работим на принципа - много вожд, малко индианец.

Обединяваме две главни дирекции, а се оказва, че състава на новата е механичен сбор на старите. Шо?! Новата трябва да е колкото едната от двете бивши, а всичко останало да отива по районните в СДВР, за да има ефект тази трансформация, в противен случай просто се прелива от пусто в празно, дявол да го вземе!

Та, който знае истината - нека я каже, моля!
spoon
Полицай
Полицай
 
Мнения: 161
Регистриран на: 12 Авг 2011, 19:52

Re: Има ли мадши сержанти в МВР през 2012г. и колко е заплатата?

Мнениеот Lord » 26 Авг 2012, 13:56

Реформи в МВР?


В общественото пространство се налага усещането, че тази година дебатите около бюджета започнаха рано – още не е дошъл септември, а силовите ведомства, начело с МВР, вече открито водят диалог с финансовия министър за повече пари.

Разговорът бързо тръгна по оста пари срещу привилегии, което може да се тълкува както като някаква контра, с цел бързо да се блокират подобни щения, така и като опит да се развие сценарият "пари срещу реформи". Това, което често убягва обаче е, че този дебат е до някаква степен театър – всички говорят помежду си, но всъщност го правят за пред публиката.

Разговорите между институциите на тема бюджет са започнали още през януари и наличието на такова сериозно противоречие сега най-малкото показва, че бюджетната процедура в страната не работи. Ето някои текстове от актуалната бюджетна процедура за 2013 г.:

"До 23 май министрите и ръководителите на ведомства разработват и представят в Министерство на финансите проектобюджетите си за 2013 г., включително актуализирани разчети за 2014 и 2015 г.";

"До 27 юли 2012 г. министърът на финансите провежда диалози с първостепенните разпоредители с бюджетни кредити (ПРБК) за уточняване на проектобюджетите им за 2013 г., включително по програми";

"В срок до 3 август 2012 г. в съответствие с проведените диалози и консултации… ПРБК актуализират програмния формат на проектите си на бюджети за 2013 г. и ги представят в Министерство на финансите за включване в пакета документи към законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2013 г."

Всичко това ясно показва, че не е нормално в края на лятото да се водят подобни разговори между институциите, сякаш за пръв път се виждат и темата почти ги е хванала неподготвени. Не че е лошо да има дебати, предложения и реформи, но не е нормално да се влиза в сценарий, в който проектобюджетът се изготвя от министрите и после се коментира отново предимно от министрите в опити да получат още някой лев.

В програмния бюджет на МВР за 2012 г. са записани програмите и разходите до 2014 г. и е заложен известен ръст на ведомствените разходи – с около 30 млн. лв. за 2013 и други 60 млн. лв. за 2014 г. Голямата част то този ръст е насочен именно към персонала и то конкретно по програмата за обществения ред. Традиционно в министерството бюджетът се разходва почти изцяло за персонал.

Разпределението на разходите по най-голямата програма "Противодействие на престъпността, опазване на обществения ред и превенция" (близо 600 млн. лв. за 2012 г.) е следното: 92% за персонал, 6% за издръжка и 2% капиталови разходи. Това разпределение говори само за себе си – всичко отива за заплати, малко за издръжка (облекло например) и почти нищо за "модернизация". По-интересното е, че заложеното увеличение за 2014 г. допълнително засилва тази тенденция – капиталовите разходи наполовина и малко повече за заплати.

Гледайки програмния бюджет на министерството и на фона на разговорите от последните дни могат да се направят някои изводи.

МВР не иска да се реформира – в програмните бюджети няма и намек за адресиране на проблема с издръжката или инвестициите. Въпреки че, когато се говори за полиция винаги се споменават мизерни условия на работа и проблеми с издръжката (облекло или дори консумативи), когато стане дума за повече пари фокусът някак автоматично се прехвърля върху персонала и заплатите.

Заплатите са вътрешен въпрос за министерството, а не проблем на бюджета – проблемите със заплащането на полицаите не се крият в бюджета, а са вътрешни за министерството и касаят както оптимизацията на персонала, така и разпределението на този ресурс по "етажите" на министерството.

Трябва да се говори за капиталови разходи и издръжка – насочването на допълнителен ресурс към министерството следва да бъде само и единствено за подобен тип разходи, подобряващи условията на работа.

Това трябва да стане при ясно разписани условия, като се прекрати практиката да се гласуват постоянно извънредни пари за министерството, както се случи преди няколко дни.

Министерството трябва да бъде отговорно към публичните пари – това изисква не само повече прозрачност (която в някаква степен започна да се случва), но и прекратяване на спорни практики, например постоянно дарителство на ведомственото предприятие БМВ.

Привилегиите са отворен въпрос – отпуските са важни, но големият дебат е по отношение на пенсионирането (ранно пенсиониране и заплати накуп). Сценарият "пари срещу привилегии" може и да проработи тук.

автор: Петър Ганев, ИПИ

http://bulgaria.actualno.com/news_398277.html
________________________________________________________________
Нищо не е добро или зло. Мисълта го прави такова.” - Хамлет , по точно Шекспир;-)
Аватар
Lord
КОМИСАР
 
Мнения: 5861
Регистриран на: 19 Авг 2009, 01:21

Re: Има ли мадши сержанти в МВР през 2012г. и колко е заплатата?

Мнениеот osata » 26 Авг 2012, 18:12

Малцина вземат такава заплата тук при нас,
а за уж "мл. сержантите" и с 30 години стаж пак не може да се вземе толкова, и то бруто заплата. Кой ги смята тия суми, как ги смята идея си нямам.
http://www.vbox7.com/play:cef4ad9e
В памет на загиналите служители от МВР
Аватар
osata
КОМИСАР
 
Мнения: 4596
Регистриран на: 25 Авг 2009, 18:52

Re: Има ли мадши сержанти в МВР през 2012г. и колко е заплатата?

Мнениеот DANI_09 » 26 Авг 2012, 18:25

Не знам какъв сержант съм, но моята заплата е 799,83 лв., със стаж 17 години! :idea:
Автомобила ти е роб, не ти на него!
DANI_09
Полицай
Полицай
 
Мнения: 143
Регистриран на: 13 Мар 2011, 13:34
Местоположение: ПЛАНЕТАТА ЗЕМЯ

Re: Има ли мадши сержанти в МВР през 2012г. и колко е заплатата?

Мнениеот ТРЕЗОР » 26 Авг 2012, 21:05

Та по темата - щом един предишен министър " изнамери гаровата полиция " :o ... защо да няма и мл.сержанти в МВР , според друг " велик " министър.... :D п.п админа да оправи званието на мадши сержанта :!:
ТРЕЗОР
младши Полицай
младши Полицай
 
Мнения: 71
Регистриран на: 21 Ное 2010, 22:41

Re: Има ли мадши сержанти в МВР през 2012г. и колко е заплатата?

Мнениеот малкия » 27 Авг 2012, 08:46

BARETATA написа:Първо , "младши сержант" , няма и не е имало никога.Второ - "сержанти" , няма от 2006 година,след премахването на военните звания.Трето,тая средна заплата да не би да е сметната брутно или пък е резултат от заплащането на новопостъпили без трудов стажа - 19 - 20 годишни - и такива ,които постъпват за пръв път в МВР на 35.Аман,аман , аман , явно ще мизерстваме още доста време.Финансовото министерство,няма нищо общо с МВР . Изобощо,няма база за сравнени.Само за сведения,голям процент от редовите полицаи,също са с висше образование. :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

За едно бъркаш - младши сержанти в МВР имаше. Когато имаше наборни войници - във Вътрешни войски, в Гранични войски и в Пожарната...
_________________________________
Валентин Попов ГПУ - Благоевград
малкия
Синдикат
Синдикат
 
Мнения: 868
Регистриран на: 29 Авг 2009, 12:47

Re: Има ли мадши сержанти в МВР през 2012г. и колко е заплатата?

Мнениеот малкия » 27 Авг 2012, 08:52

Това с "младши сержантите" обаче са бели ядове...

От СФСМВР отказват да коментират очевидни неточности от сорта на: „младши сержанти” – звание, което в МВР не съществува от времето на освобождаването на последните наборни войници. Далече по-неприятни са други грешки (от УС на СФСМВР предпочитат да ги приемат като такива, защото противното означава, че министър Дянков съзнателно лъже) – отпуските на служителите в МВР са до 40, а не както посочи министър Дянков – 45 дни, а заплатите, които държавните служители получават при напускане на системата, са до 20, а не до 24. На език, може би по-понятен на господин министъра: в единият случай той „сбърка” с малко повече от 12%, а в другия – с 20%.
По отношение на прословутите „привилегии” в МВР, министър Дянков може би поради незнание пропуска една от тях – правото на погребение за сметка на МВР. По официални данни от 1 януари 2007г. до 31 декември 2011г. 449 служители на МВР са пострадали в резултат на неправомерни действия на граждани ( тази цифра не включва трудови злополуки извън конфликтни ситуации с граждани). 77 от тях са получили средни телесни повреди, а 3-ма са загинали. Към момента СФСМВР и Министерството заедно и поотделно в рамките на възможностите си полагат усилия да окажат помощ на повече от 100 деца на служители на МВР, загинали при изпълнение на служебните им задължения. Каквато и да бъде като размер тази помощ обаче, тя не може да замени на децата таткото, който няма да се върне. Не могат да го заменят нито Федерацията, нито министър Цветанов, а още по-малко министър Дянков. Темата е изключително болезнена и УС на СФСМВР не желае по никакъв начин да спекулира с нея. В противен случай може би би отправила към министър Дянков въпроса води ли се такава статистика в ръководеното от него министерство.

Нелепо е да се поставя знак на равенство между коренно различен вид дейности, каквито са тези на държавните служители в Министерство на финансите и в МВР. Единственият резултат от подобни некоректни паралели може да бъде насаждането на недоверие и злоба между държавни служители, работещи по различни специални закони.
УС на СФСМВР, силно се надява, че не това е целта на министър Дянков, но във всеки случай му припомня, че в протест срещу една негова несъстояла се „антикризисна мярка” участваха рамо до рамо служители на МВР и на данъчната администрация.
Във всеки случай СФСМВР отново потвърждава категоричната си позиция, че противопоставянето на различни браншове или социални групи е непродуктивна и вредна за социалния мир позиция.


http://sfsmvr.org/
_________________________________
Валентин Попов ГПУ - Благоевград
малкия
Синдикат
Синдикат
 
Мнения: 868
Регистриран на: 29 Авг 2009, 12:47

Следваща

Назад към В днешната преса

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта