Новини и предложения в тристранния съвет

Преса и коментари

Модератори: ribaflic, Lord, Raptor, osata

Новини и предложения в тристранния съвет

Мнениеот Lord » 13 Фев 2012, 19:55

Всички пенсии вече ще се индексират поравно, реши тристранният съвет


Oт началото на 2013 г. ще бъде въведено правило, когато се прави индексация на минималната пенсия, със същия процент да нарастват и останалите. За това са се договорили днес синдикатите, работодателите и правителството на заседание на съвета за тристранно сътрудничество (НСТС), обяви председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев. Това ще е механизъм за равнопоставеност на всички пенсионери и за въвеждане на пазарен стимул - според приноса в осигурителната система да се определя и размерът на пенсията, каза Данев.

От началото на следващата година служителите в държавната администрация ще започнат да се самоосигуряват. За целта заплатите им ще бъдат повишени еднократно със съответните суми, които сега се внасят от бюджета в Националния осигурителен институт.

Дотогава от системата на осигуряването ще бъдат извадени и всички плащания, които нямат осигурителен характер и представляват социално подпомагане, каза още Данев.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров добави, че вицепремиерът Симеон Дянков се е ангажирал да представи анализ за подобряване на осигурителния баланс на силовите ведомства - МВР, Министерството на отбраната и Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС). Осигуровките на тези сектори не съответстват на разходите за пенсии, които генерират те в НОИ. По сметки на бизнеса и синдикатите вноските им трябва да се вдигнат с 15%, за да покриват разходите за пенсии на полицаите и военните. "Освен това при някои категории служители все още няма пенсионна възраст, нещо, което трябва да бъде променено", каза още Димитров - при военните има фиксиран само трудов стаж за пенсия, поясни той. Днес обаче не е било постигнато съгласие за въвеждане на възраст при тях.


На днешната среща е било обсъдено и предложението на министър Дянков да се разширят инвестиционните възможности на Сребърния фонд, така че да се повиши доходността му. В момента натрупаните 1.8 млрд. лева стоят на депозит в Българска народна банка при минимална лихва, далеч по-ниска от ръста на инфлацията. Според лидера на КНСБ фондът, който трябва да играе ролята на буфер от налични пари за пенсионната система, трябва да е консервативен в инвестициите си и държавата не трябва да се цели в най-високата възможна възвращаемост, която е и най-рискова.

По повод идеята на Дянков с пари от Сребърния фонд да бъдат покрити държавни облигации, чийто падеж е в началото на следващата година, Димитров коментира, че "няма държава в ЕС, която да финансира вътрешния си дълг с фискалния си резерв".

На срещата е бил обсъден и проблемът с банковите лихви по кредитите. "Това е въпрос, касаещ жизненото равнище в страната, така че той трябва да се обсъжда в НСТС", каза Данев. Предложението на работодателите и синдикатите по този въпрос е с нормативни промени да се даде право на кредитополучателите и депозантите да прекратяват договорите си с банки без неустойки, в случай че банката едностранно промени лихвата.

След заседанието на тристранния съвет се състоя среща на премиера Бойко Борисов и Дянков с представители на търговските банки, на която е бил дискутиран и този проблем. Работна група на правителството и банките ще обсъжда промените, предлагани от тристранния съвет, съобщиха от пресслужбата на кабинета след срещата.

Тристранният съвет вече ще е незаобиколим


Днес трите страни са се договорили още за промени в Кодекса на труда, които да подобрят работата в съвета. Правителството е приело искането на синдикатите тристранката да не може да бъде заобикаляна при промени в трудовото законодателство и в случай че такива се внесат директно в парламента, какъвто беше случаят с промените в пенсионната възраст в края на миналата година, парламентарните комисии задължително да искат становище от НСТС. Освен това кабинетът вече ще трябва аргументирано да приема или отхвърля становищата на тристранката в определен срок. За по-голяма прозрачност на дейността на консултативния съвет участниците в него вече ще свикват пресконференции след всяко заседание, съобщи Пламен Димитров.


http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2012/02/ ... i/?ref=rss
________________________________________________________________
Нищо не е добро или зло. Мисълта го прави такова.” - Хамлет , по точно Шекспир;-)
Аватар
Lord
КОМИСАР
 
Мнения: 5861
Регистриран на: 19 Авг 2009, 01:21

Re: Новини и предложения в тристранния съвет

Мнениеот Lord » 31 Мар 2012, 13:05

По-високи пенсии и заплати заради газа

По-високи пенсии и заплати заради газа поиска "Подкрепа" в писмо до председателя на парламента, премиера и президента на страната във връзка с поскъпването на природния газ и тока. Синдикатът предлага от 1 септември минималната заплата да се увеличи на 320 лв., а от началото на следващата година да стане 350.

От конфедерацията настояват още за индексиране на пенсиите и заплатите на държавните служители с поне 10% през 2013 г.


Чрез тези мерки ще се създадат условия за посрещане на ценовия шок, без да бъдат засегнати заетостта и потреблението, ще се предотвратят фалити в реалния сектор, твърдят от синдиката. (24часа)


http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1305069
________________________________________________________________
Нищо не е добро или зло. Мисълта го прави такова.” - Хамлет , по точно Шекспир;-)
Аватар
Lord
КОМИСАР
 
Мнения: 5861
Регистриран на: 19 Авг 2009, 01:21

Re: Новини и предложения в тристранния съвет

Мнениеот clearly » 14 Май 2012, 22:04

Нямам си на иде къде има точно тема касаеща вдигане годините ви за пенсия и за това реших тук да ви споделя ,че
Възрастта за пенсия на полицаи и военни отново излиза на дневен ред
16:30 | 14.05.2012 |
Размер на текста

Предстоят разговори за пенсионната възраст на полицаите и военните, съобщи в понеделник социалният министър Тотю Младенов. "Синдикатите и работодателите са представили допълнителен пакет от мерки за пенсионната система, който включва и възрастта за полицията и за военните", посочи той. Предложението ще бъде обсъдено в тристранния съвет, в който щели да се включат и вътрешният министър Цветан Цветанов и синдикатите в системата на МВР.

Допълнителните мерки бяха внесени в тристранния съвет през февруари и още тогава бе обявено, че обсъждането им ще започне през пролетта, за да могат да залегнат в бюджета за 2013 година.

Сред предлаганите мерки са държавните, военните и полицаите да си поемат личните осигурителни вноски, преразглеждане на длъжностите, които ползват ранно пенсиониране в системите за сигурност, изваждане от НОИ на всички плащания, които не са свързани с осигурителен принос, увеличаване на осигурителните вноски на полицаите и военните, така че да съответстват на получаваните пенсии, въвеждане на пенсионна възраст за полицаи и военни.

По някои от мерките има принципно съгласие на държавата и социалните партньори, но тепърва предстои идеите да се избистрят в детайли.

http://www.mediapool.bg/%D0%B2%D1%8A%D0 ... 92940.html
Аватар
clearly
ИНСПЕКТОР
ИНСПЕКТОР
 
Мнения: 715
Регистриран на: 01 Яну 2012, 19:08


Назад към В днешната преса

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта