В пресата за МВР...

Преса и коментари

Модератори: ribaflic, Lord, Raptor, osata

Re: В пресата за МВР...

Мнениеот dakota_ » 07 Окт 2016, 20:02

кпц написа:
vladimirov17 написа:..Та нали така за твоите действия,като редови ще отговаря някой друг,като началника,а не ти да се сополивиш не дай боже после и пред вътрешна!

Извън темата, но ме заинтригува.
Това, да отговаря някой друг за твоите действия, как го правите?!
За един приятел питам. :)

Чисто хипотетично излиза н-к на районно управление нощем на проверка. Спира до първият срещнат патрулен автомобил, стиска ръцете на колегите си, сяда на задната седалка и автомобила потегля по маршрута си.
Патрулирайки спират МПС за проверка, от МПС изхвръква напорист водач, почва да спори с колегите на какво основание го спират, излиза и хлевоустата му жена, която също почва да се разправя с колегите, защо си позволяват "лукса" да ги проверяват...
Обикновено такива случаи приключват с повишавания на тон, с разправии от двете страни, а като е по случайност н-ка на управлението на задната седалка обикновено се прави едно предупреждение жената да заеме мястото в колата си, а водача да представи документите си... не се ли изпълни се предприемат необходимите мерки разписани в ЗМВР при осуетяване на полицейска проверка, отвеждат се в управлението и тези колеги усещат, че зад гърба им има човек, който утре ще оцени действията им като законосъобразни и правилни... и няма излишно да се обясняват защо са задържали двама човека на пътя.
Като сме почнали с хипотетичните примери да ти дам още един пример... местен ресторант системно нарушава вечер работното си време, изнесени са маси, чува се силна музика, заваляват оплаквания в управлението...ходят патрули, предупреждават, нещата временно спират и после пак с пълна сила.... Случайно или не на н-ка на управлението му писва от толкова много жалби, качва се една нощ при дежурните от ППД за района на заведението, минават след 22:00 часа и патрула предупреждава да се намали музиката и заведението до 15 минути да е опразнено от клиенти.
Минават отново след половин час и виждат, че движение няма и полицейското разпореждане не е изпълнено.
Задържа се управителят на заведението за неизпълнение на полицейско разпореждане и почва паспортна проверка на персонала и посетителите в заведението... Намират в заведението лица под 18 год. възраст без придружители, намира се и сервиран алкохол пред тях... Всичко това пред очите на н-ка на управлението и се почва едно извозване на лица отказали да изпълняват полицейски разпореждания, лица без лични документи и непълнолетни деца... Следва обаждане на инспектор ДПС да се яви в управлението да си поеме децата, следва обработване на задържаните лица, явяване на родители да си получат непълнолетните деца и като се огледаш се съмнало...
Според зависи на следващият ден колеги от пожарната могат да наобиколят въпросното заведение да проверят изпълнени ли са противопожарните изисквания, може да се стигне до съставяне на АУАН и запечатване на ел. таблото на заведението и т.н...
Ако твоят приятел прояви интерес мога да дам още примери как се случват нещата като присъства по време на проверките н-ка на управлението и да сравни дали така се случват нещата като го няма н-ка на управлението ;)
dakota_
ИНСПЕКТОР
ИНСПЕКТОР

Мнениеот кпц » 07 Окт 2016, 21:04

Туй добре, даже похвално.
На моя приятел все пак не му станало ясно, как за действията на един отговорност носи друг?
Като това:
Борисов заплаши с уволнение петима директори в МВР, иска резултати срещу контрабандата http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/10/ ... ori_v_mvr/
кпц
ИНСПЕКТОР
ИНСПЕКТОР

Мнениеот dakota_ » 07 Окт 2016, 21:54

кпц написа:Туй добре, даже похвално.
На моя приятел все пак не му станало ясно, как за действията на един отговорност носи друг?
Като това:
Борисов заплаши с уволнение петима директори в МВР, иска резултати срещу контрабандата http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/10/ ... ori_v_mvr/

За описаните по-горе полицейски действия отговорност носи н-ка на управлението. Н-ка на управлението не задържа изброените лица, задържат ги полицаите, но в случай на проблем н-ка на управлението е този, който поема отговорността пред директора. Познавам един такъв началник, който при едни обстоятелства със задържани лица за осуетяване на полицейска проверка и възникналите в последствие усложнения, написа рапорт до директора и обясни, че нещата са се случило по негова заповед и случаят приключи в полза на полицията.
Кажи на твоят приятел, че от първостепенна важност е н-ка на управлението да знае точно с кои полицаи от наряда може да извършва такива действия, защото е много важно как се попълват задължителните документи в такива случаи и какви ДЗ се пишат.
Но не се съмнявай, че има такива управления, в които поне 5-6 човека от ОР и поне 5-6 човека от ППД могат и знаят как да работят в такива условия :)
По отношение на казаното от Премиера, аз никога не бих оставил на този пост хасковският директор, но това е мое лично мнение и от мен не зависи нищо.
Казва съм го и друг път, както началника на районно управление има разширени правомощия в района си, така и директорите на ОД имат страшно големи правомощия в рамките на дирекцията и е въпрос на личен опит, подготовка и желание да си затегнат редиците на хората в дирекцията.
Няма да ти издам голяма тайна, че реално дирекцията се ръководи от зам. директора. В Хасково трябва да са луди да назначат за зам.директор човек, който не става за КО... пак мое строго субективно мнение... Няма да ти издам също голяма тайна, че да се назначи директор на ОД назначението се съгласува с областният управител и с местният лидер на управляващата партия ;)
dakota_
ИНСПЕКТОР
ИНСПЕКТОР

Мнениеот vladimirov17 » 07 Окт 2016, 22:09

кпц написа:
vladimirov17 написа:..Та нали така за твоите действия,като редови ще отговаря някой друг,като началника,а не ти да се сополивиш не дай боже после и пред вътрешна!

Извън темата, но ме заинтригува.
Това, да отговаря някой друг за твоите действия, как го правите?!
За един приятел питам. :)
Отговарям ти за единият приятел и за теб,ако те интересува,въпреки,че преди мен ти отговориха...Моите действия на произшествие ще са в следствие на разпорежданията на по-висшестоящ от мен и съответно,ако има регрес ще е срещу този ръководител!При мен не ми се е налагало да получавам указанията под формата на разпореждания,но по-би ми било спокойно да има по-висшестоящ и същият да се обозначи,че се намира на произшествието!Дано единият ти приятел остане доволен от отговора...
vladimirov17
младши Полицай
младши Полицай

Мнениеот Истината » 08 Окт 2016, 09:17

Като това:

Кое му е похвално колега, всяко едно такова излизане на проверка се превръща в СПО. Излиза и проверява, но омишлено се създават конфликти и винаги има задържани в управлението. След това се премества в друг автомобил и там е същата работа. После почва да се обажда по телефона в дежурната да събудят този или онзи колега и до 20 мин да е в управлението. Правомерно ли е това и какво да кажем на семействата си. Това не е един път това е почти 3-4 пъти в месеца без да броим другите мероприятия. Тия часове не се плащат, дава ти един ден компенсация да не си на работа.
Нощеска за гонки е излизал да поверява. Заповядва две патрулки да препречат отсечка от пътя, опъва се лента и почват писания на актове и мъцне ли някой веднага казва карай го в управлението за неподчинение на полицейски орган. Това, че има водачи на МПС, които не могат да минат по затвореният път без да са участници в гонките не го интересува.
Хубаво нека разгони патрула гонката, ама другото е брутално и не е законно да се действа така.
Истината
Нов
Нов

Мнениеот сигма3 » 08 Окт 2016, 09:29

Все повече меки китки се напъхват в полицията.....
Вземи един багажник с китки ,слагай червилото и излизай на работа......
сигма3
Полицай
Полицай

Мнениеот dsuzunov » 09 Окт 2016, 19:23

Не те ли беше срам, да се възмущаваш на тези действия бе?
Ти, полицай ли си или на попа калимавката?
Вместо да си доволен, че се действа твърдо и се намира начин, да се спрат безобразията, си седнал да ревеш за клетите "пилотчета"!
Я марш от полицията!
Димитър Узунов - БНТЛ Пловдив
Аватар
dsuzunov
ИНСПЕКТОР
ИНСПЕКТОР

Мнениеот Весела » 09 Окт 2016, 20:25

Истината написа:
Като това:

Кое му е похвално колега, всяко едно такова излизане на проверка се превръща в СПО. Излиза и проверява, но омишлено се създават конфликти и винаги има задържани в управлението. След това се премества в друг автомобил и там е същата работа. После почва да се обажда по телефона в дежурната да събудят този или онзи колега и до 20 мин да е в управлението. Правомерно ли е това и какво да кажем на семействата си. Това не е един път това е почти 3-4 пъти в месеца без да броим другите мероприятия. Тия часове не се плащат, дава ти един ден компенсация да не си на работа.
Нощеска за гонки е излизал да поверява. Заповядва две патрулки да препречат отсечка от пътя, опъва се лента и почват писания на актове и мъцне ли някой веднага казва карай го в управлението за неподчинение на полицейски орган. Това, че има водачи на МПС, които не могат да минат по затвореният път без да са участници в гонките не го интересува.
Хубаво нека разгони патрула гонката, ама другото е брутално и не е законно да се действа така.

Предварително се извинявам, че взимам отношение по въпрос свързан с полицейска дейност, но във въпроса има засегната чисто човешка страна, която касае мен като гражданин и лекар.
По специалност съм анестезиолог-реаниматор и съм непосредствено до хирурга при всяка операция.
Виждала съм разглобени на части млади хора пострадали при гонки с автомобили. Виждала съм кръв и смърт от автомобилни гонки. Възмущавала съм се като гражданка на бездействието на полицията, но в случая съм изумена как може полицай да си позволи да упрекне друг полицейски ръководител, че провежда акция срещу гонки на пътя.
Съгласна съм да преграждат пътя, да проверяват, да задържат и каквото и да е, но да се спрат тия гонки по пътищата. Дали ще е час или два преградено не ме интересува, но ако това ще спаси някой от смърт е безценно важно и никой няма право да роптае срещу един съвестен служител, който работи в полза на гражданите.
Кой друг, ако не полицията може да се справи с тия гонки.
Какви са тия бакалски сметки кой ще плаща извънредните повиквания. Ами аз съм почти ежеседмично на разположение нощем и ме викат по всяко време да си върша работата щом се налага.
Знаете ли, че ако ви кажа какво получвам като заплата и какви пари ми плащат за това, че съм на разположение 24 часа, ще ми се смеете.
Жалко, че има сред вас такива лигльовци и мамини синчета, които смятат като деловодители работното си време. Жалко и за техните семейства, ако им правят проблеми, че излизат нощем за да бъдат обществено полезни.
Весела
Нов
Нов

Мнениеот кпц » 10 Окт 2016, 12:01

Весела написа:[
Какви са тия бакалски сметки кой ще плаща извънредните повиквания. Ами аз съм почти ежеседмично на разположение нощем и ме викат по всяко време да си върша работата щом се налага.

Весела, трите най-големи зора на МВР са: качествата на служителите; организацията на тяхната подготовка и извънредният труд.
Ако един ръководител не спазва правилата, организирайки работата на служителите в своето звено, как морално ще има основание да изисква спазването на правила от останалите граждани.
Гонките са си гонки.
Извънредният труд и почивката са си отделно.
Ако ги смесваме произволно или както ни е удобно, и двете ще бъдат проблем.
кпц
ИНСПЕКТОР
ИНСПЕКТОР

Мнениеот Весела » 10 Окт 2016, 14:37

кпц написа:
Весела написа:[

Весела, трите най-големи зора на МВР са: качествата на служителите; организацията на тяхната подготовка и извънредният труд.
Ако един ръководител не спазва правилата, организирайки работата на служителите в своето звено, как морално ще има основание да изисква спазването на правила от останалите граждани.
Гонките са си гонки.
Извънредният труд и почивката са си отделно.
Ако ги смесваме произволно или както ни е удобно, и двете ще бъдат проблем.

Предваритено уточнявам отново, че нищо не разбирам от вашата работа и уредбата на системата ви, но казуса е и житейски и за това си поволявам да ви опонирам.
Вашите три най-големи зора са същите зорове като на моето здравно ведомство. Лекар съм в държавна болница и същият зор е с организацията на работа, квалификация на служителите и заплащането, като при нас понякога изпадаме в ситуация да закъсняват месечни заплати, а за извънреден труд и разположение да не говорим.
Всичко това означава ли, че мога да си позволя да не отида като ме повикат и да не може да се състои опреция по спешност заради мен, без анестезиолог няма операция.
Не говорим ли за едни и същи дейности по спасяване на човешки животи. Вие с вашата ефективна работа може да направите така, че при нас да постъпват по-малко пострадали хора от ПТП.
Не оспорвам, че вие сте в правото си за извънредният труд и почивката, но ще се прехвърли почивката в друг ден, ще се компенсира за сметка примерно на тази предотвратена гонка.
Извинявам се, че може би звуча примитивно без да разбираш как функционира системата ви, но за мен като лекар човешкият живот е на първо място. За един спасен човешки живот човек си заслужава да претърпи някои временни несгоди, но удовлетворението е огромно. Просто това е моето мнение без да упреквам никой. Благодаря ви за вниманието.
Весела
Нов
Нов

ПредишнаСледваща

Назад към В днешната преса