Благодаря ви за поздравите......
С удоволствие ще споделя, само да ми остане малко свободно време че сега много командировки и няма време за нищо друго !!!
Модератори: ribaflic, Lord, Raptor, osata

катюша написа:dakota_ написа:Една много добра новина,която не може да не бъде споделена и няма как да не използвам възможността,която дава форума,да поздравя колегата Атанас Христов от Главна Дирекция "Гранична полиция",който със служебното си куче Брош спечелиха безапелационно първото място.
Да им е честита победата и да са все така всеотдайни и верни на службата и да се гордеем с техните успехи!
http://www.smolyandnes.com/granicharsko ... ni-kucheta
Поздрави и от мен за колегата и кучетоВиждала съм ги на летище Пловдив,породата малиноа са толкова сладки и умни кучета,че винаги ми се е искало да има такова куче у дома,но нямам условия да се грижа за него
Живи и здрави и до нови успехи!
Най-доброто ни полицейско куче спи в чаршафи и на възглавница
"Брош не е катаджия да водите пазарлъци с него. И без дума само като го видите и вече сте съгласни да правите каквото каже." Така зевзеци от Смолян обясняват накратко успеха на четириног "полицай". И добавят, че макар народът да виждал катаджиите като лице на полицията, не било зле да има едно наум, че съществуват и такива като Брош. "Няма как да ви надуши миризмата и да не ви намери. За Брош нещата са прости - той винаги е победител", казва водачът му Атанас Христов от Смолян. Четириногият е петият член на семейството му. Приемал Атанас за водач на глутницата, съпругата и двамата му синове на 6 и 13 години за членовете и знаел, че е последният в йерархията. Като всяко куче пазел дома, но като човек редовно спи в чаршафи и на възглавница. Не защото е куче на ексцентричен милионер. Извоювал си е привилегиите със
спасяване на стотици
човешки животи
и много полицейска работа. "Има си място да спи като куче вкъщи, но често се присламчва при нас със съпругата ми и спи в чаршафите. Спал е и в много петзвездни хотели в Европа покрай работата си. Винаги сутрин той ме събужда", обяснява граничарят, докато кучето лежи до големия му син и гледа задълбочено в учебниците му. "Обича да участва, докато синът учи. Според мен е много важно децата да растат край животно. Това ги учи на отговорност да се грижат за друго живо същество", продължава бащата. Старши полицай Атанас Христов и Брош служат в Регионална дирекция "Гранична полиция" в Смолян. Двамата обаче почти не се задържат в Смолян, а са в командировка по границите. Основната им работа е по външните граници на евросъюза, като най-много са издирвали хора по турската граница у нас и в Гърция. "Бежанците, тръгнали през границата напосоки, нямат представа къде са, много често са на ръба на силите си и реално граничарските кучета им спасяват живота", казва Атанас. Той не влиза в подробности заради поверителността на работата и упорито скромничи за успехите му с кучето (имало и други добри). Но негови приятели разказват как Брош е спасявал групи бежанци с ранени сред тях. Откривал измръзнали, гладни и отчаяни хора." Пускам кучето да намери човешка миризма. Като я намери, то ляга до нея, за да даде знак, че я е открило. Като му дам команда, тръгва по следата", разказва Атанас. Брош е държал следа и по 7-8 км. Така намерил група от 6 сирийски бежанци. Не му пречел ни сняг, ни дъжд.
"Всеки човек има различна миризма. Кучето е обучено да я следва, докато намери човека", казва Атанас. "Хората, като видят полицай с куче, инстинктивно почват да бягат. Ние сме първото, което виждат в държавата ни, и трябва да им вдъхнем доверие, а не да ги плашим, те и бездруго са уплашени. След като разберат, че всъщност сме ги спасили, се чете благодарност в очите им, това ми стига", обяснява граничарят. Той винаги тръгва към границата с пълна с десертчета раница, тъй като знае, че в групите бежанци има деца. И те първи се нуждаят от бърза енергия, ако са изнемощели. Освен бежанци по границата Брош е откривал дете, обявено за издирване, както и много престъпници. Викат го да помага при криминални престъпления. Служебните кучета са три вида - универсални, за търсене на взривни вещества и на наркотици. Универсалните се учат на послушание, работа по следа и да защитават водача, колегите му и гражданите. Но Брош е рядкост, понеже е обучен и като универсално куче и за търсене на бомби. Двамата са работили една година и на летище Пловдив. Всъщност е най-доброто ни служебно куче, макар и водачът му да не го признава. Преди броени дни в Берковица двамата победиха най-добрите служебни кучета от България, Румъния и Македония в дисциплината "универсално куче", като оставиха втори след себе си румънеца Силвиу Стан с куче Мебам, с безапелационните 17 точки разлика. Атанас и Брош повтарят победата си на втори национален преглед. А изпитът не е лесен. Примерно едно от упражненията е кучето да обезвреди стрелец, който трещи с халосни патрони, целейки се в него и водача му с автомат. Брош се хвърля и захапва ръката на стрелеца. "За мен обаче от цялото обучение най-важното за едно служебно куче е обонянието му - за да спасява човешки живот. Всички други умения са второстепенни. Затова от кутре гледах да е постоянно сред хората, за да се обучи в средата", обяснява Атанас. Според него и кучето знае, че работата му е с хора и няма интерес към други животни. Атанас има папагали и костенурка вкъщи. Брош ги наблюдавал, докато приел, че не са заплаха за глутницата, след това загубил интерес към тях. Двамата с Атанас тренират ежедневно, като му подава командите на... немски език. "Немските команди са по-кратки, по-резки и полезни, тъй като постоянно се случва хора да му подвикват на български", обяснява граничарят. Дразни се, като го питат кучето зло ли е. "Не искам злобно полицейско куче, а защитник. И се е случвало да ме защити", споделя водачът му. Имало хора, които будели подозрение в кучето, но не се озъбвало срещу тях, понеже знаело, че е забранено, ако няма команда да обезвреди. "В повечето случаи самото присъствие на кучето е достатъчно респектиращо, за да се опита някой да ме заплашва. Брош има изключителна превантивна дейност, тъй като кара хората да се държат възпитано", смее се Атанас. И обезвреждането от Брош не било кървава драма. Обучен е да го прави с
най-малко поражения -
едно ухапване
Четириногият не знае, че е герой, като намери хора или взрив, за него е важно да си изпълни задачата и да си получи наградата. Печалбата му е плячката, която е... една топка. "Този инстинкт - да преследват плячката, е генетично заложен в кучетата, и точно него използваме, за да спасяваме хора", обяснява Атанас. Кучето се обучава, като получава плячката, докато започне да си я иска. "Така една топка се превърна за Брош в най-ценното нещо. Всеки хищник работи за плячката. За него топката е заплатата му. За мен е топка, а за него тя е заек", смее се Атанас. Като намери хора, той му дава топката, Брош я захапва и тича радостен, хвалейки се, че си е спечелил плячката.
Двамата са ходили по състезания, работни семинари и командировки из цяла Европа чрез агенцията за координация на работата по външните граници на ЕС "Фронтекс". Атанас знае перфектно английски и сега за десети път заминава чрез агенцията с Брош да помага на границата на Гърция с Турция за бежанците. Брош е четвъртото служебно куче в кариерата на 38-годишния старши полицай. Той от малък мечтаел да е "полицай с куче". "Аз съм едно голямо дете, на което се е сбъднала мечтата. И не съжалявам. Някои казват, че работата ми е много трудна. Вярно е, но е благородна", споделя Атанас. Случило се така, че той дал името на Брош. Кръстил го на първото си куче, което дошло с това име от развъдника на МВР. Брош е белгийска овчарка - малиноа. Взел я кутре на 47 дни. Сега е на 4 години и половина. Полицейските кучета работят средно между 8 и 10 години, а има и с 12 години служба. Така че четириногият полицай е във вихъра си. "Той не спира да ме изумява, живее и прави всичко единствено да ми угоди", казва Атанас. Така че и да се пенсионира Брош ще продължи докрай да е щастлив до Атанас, очаквайки топката си.

Полицаи, отказали 105 лв. подкуп: Под достойнството ни е!
Старши полицаи Хаджиев и Карчев разказват за "унизителната" ситуация, в която попаднали
Срещу 1000 лв. гаранция бе освободен от ареста шофьорът, който предложи 105 лв. подкуп на полицаи от Пловдив, за да не му пишат акт. Старшите полицаи Стоян Хаджиев и Стефан Карчев станаха известни с това, че не взеха парите.
„Общественото мнение към полицаите като цяло е много ниско, но хората трябва да разберат, че е под достойнството на всеки служител да вземе подкуп”, увери Стефан Карчев. „Под моето достойнство е да взема тези мръсни пари, смятам, че оправдахме доверието на обществото и на семействата си”, допълни Хаджиев в ефира на bTV.Историята на един невзет подкуп
Обичаен ден. Обичайно дежурство. Обичайна проверка. Но необичаен край. Всичко започва когато покрай колата на полицаи Хаджиев и Карчев минава скъп автомобил. „Джипът беше в нарушение - затъмнени предни стъкла. Спряхме го в движение”, обясни Хаджиев.
Краткият разговор с шофьора завършва с покана от страна на полицаите да ги последва до участъка. Причината - мъжът няма никакви документи. В полицията излизат и още данни - шофьорът няма и „Гражданска отговорност”. Тогава се стига до акт.
Полицаите започват да пишат, но спират изненадани. „В този момент се сепна. Каза: „Момчета, давам ви 600 лв. Имам в мен 105 лв., другите ще ви ги дам”, разказа Карчев. „Изкара ги и ги хвърли на бюрото. Каза: „Давам ви ги да се почерпите.” Взе да говори глупости”, добави колегата му.
Парите обаче остават на масата, непокътнати. Мъжът е задържан за предлагане на подкуп. „До последно не вярваше, че ще бъде задържан”, посочи Хаджиев.
„Почувствах се унизен. Абсурдна ситуация. Посред бял ден и то в Районното”, сподели старши полицай Карчев.
В следващите часове съдът пуска шофьора под парична гаранция. bTV се опита да разбере колко подобни случаи е имало от началото на годината. От МВР обаче обясниха, че не водят отделна статистика за опити за подкуп на полицаи.

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта