В днешната преса

Преса и коментари

Модератори: ribaflic, Lord, Raptor, osata

Re: В днешната преса

Мнениеот Елена » 29 Юли 2015, 10:04

Със 70 км/ч над ограничението – конфискуват ти колата

http://www.dnes.bg/crime/2015/07/29/sys ... ata.271496

Колата да се конфискува при прелитане с повече от 70 км/ч над ограничението. С такова предложение за поправка в закона е излязла Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата, в която участват представители на институции и неправителствени организации, експерти, министри и депутати, пише в. "Монитор".

Идеята, според която с колата си трябва да се прощават джигитите, спипани да карат с над 120 км/ч в града или с над 210 км/ч на магистралата, е лансирана на провелото се в понеделник в МВР заседание на звеното. Тя е заимствана от Холандия и е част от цял пакет от мерки срещу опасните шофьори.

Предвижда се също така спиране от движение на возилото за месец при профучаване с повече от 60 км/ч над допустимата скорост и задържането му в наказателен паркинг, при това срещу заплащане.

От комисията се позовават на европейската практика, като освен със страната на лалетата дават пример и с превъзпитателните мерки, въведени във Франция, където за 50 км/ч отгоре глобата била 1500 евро, а допълнително книжката горяла за цели 3 години.

Освен това при повторно такова нарушение джигитите можело да се озоват в пандиза за 3 месеца. Затова като допълнение в пакета от мерки срещу любителите на високите скорости звеното, подпомагащо МС, предлага освен предвидената глоба от 300 лв. с книжката си да се прощават за един месец прелетелите с повече от 40 км/ч над ограничението. Според сега действащите правила свидетелството се отнема при 50 км/ч отгоре. Същото наказание се предвижда и за 50 км/ч над лимита в извъннаселените места, вместо както досега да се налага само глоба, независимо от скоростта.

Комисията е отчела като основна причина за инцидентите на пътя именно бясната скорост. Според статистиката в периода 2011-2014 година неспазването на ограниченията е довело до 9756 тежки произшествия, при които са загинали 1187 души и са били ранени 12 599. Средно по 6 души издъхвали при такива инциденти всяка седмица.

Шофьорската книжка да се поставя на видно място в колата преди потеглянето й, например на таблото или предното стъкло като гаранция, че водачът разполага с такава, предлагат пък от комисията като мярка срещу джигитите, които нямат право да сядат зад волана, става ясно от протоколите от заседанието в понеделник.

Засега обаче не е ясно дали камерите на КАТ ще снимат колите за наличието на свидетелство за правоуправление, или липсата на книжка на стъклото ще бъде само предпоставка униформените да вдигат палката и да спират автомобилите.

Част от предложените от комисията мерки за подобряване на безопасността по пътищата са свързани и със сигурността на пътниците, включваща поставянето на предпазни колани и детски столчета в колите. За да бъдат вкарани в правия път както те, а също и безразсъдните шофьори, застрашаващи живота на останалите хора в автомобила, са разписани жестоки санкции. Така за всеки пътник без колан водачът ще се бърка по 50 лв., а ако няма „Гражданска отговорност” - по 100 лв. Подпийналите джигити с алкохол в кръвта между 0,5 и 1,2 промила пък освен че както досега ще се прощават с книжката си за срок от 6 до 12 месеца и ще отнасят глоба от 500 лв. до 1000 лв., ще олекват вече и с по 300 лв. за всеки пътник в колата.

Същото важи и за водачите, отказали проба с дрегер, за които предвиденото в момента съгласно Закона за движение по пътищата наказание е лишаване от правоуправление за 2 години и глоба от 2000 лв. Който пък управлява спрян от движение автомобил или няма книжка, освен досегашната глоба от 100 лв. до 300 лв. ще се бърка по още 50 лв. за всеки в колата, а при леки произшествия заради несъобразена скорост или неспазване на дистанция освен предвидената санкция от 100 до 200 лв. катаджиите ще събират по 20 лв. за всеки пътник. Отделно както и досега самите пътници ще отнасят по 50 лв. глоба за непоставен колан, но същата санкция ще им се налага вече и ако са седнали до неправоспособен или пиян водач, като и до каращ без „Гражданска отговорност”

От Бургас до Пловдив посред бял ден не срещнах дори един патрул на пътна полиция. Всичко живо се изпокрило в жегите и няма жива душа да контролира и проверява на пътя, а нарушения колкото иска човек.
Голям смях с тия мерки по-горе.
Те не вземат мерки да подсигурят хора да прилагат и тези мерки, които ги има в момента, а измислят нови мерки, къде да си слагат СУМПС водачите на МПС и др. такива "сериозни мерки" :lol:
Миналата година разпитвах гражданин хванат да предлага подкуп на здравен инспектор и ми обяснява как на Петрохан като го спре полиция,не взимат пари на ръка, а отиваш в кафето и поръчваш на сервитьорката две кафета за полицаите :D сервитьорката ти прибира 50 кинта и пито - платено 8-)
Как ще ги стигнем румънците не знам :lol:
Елена
старши Полицай
старши Полицай

Мнениеот osata » 29 Юли 2015, 12:56

Елена написа:
От Бургас до Пловдив посред бял ден не срещнах дори един патрул на пътна полиция. Всичко живо се изпокрило в жегите и няма жива душа да контролира и проверява на пътя, а нарушения колкото иска човек.
Те не вземат мерки да подсигурят хора да прилагат и тези мерки, които ги има в момента, а измислят нови мерки, къде да си слагат СУМПС водачите на МПС и др. такива "сериозни мерки" :lol:
Миналата година разпитвах гражданин хванат да предлага подкуп на здравен инспектор и ми обяснява как на Петрохан като го спре полиция,не взимат пари на ръка, а отиваш в кафето и поръчваш на сервитьорката две кафета за полицаите :D сервитьорката ти прибира 50 кинта и пито - платено 8-)
Как ще ги стигнем румънците не знам
:lol:

И ти като "съвестен" гражданин, да не кажем и служител на МВР, КАКВО НАПРАВИ ПРИ ТАЗИ ПОСТЪПИЛА ПРИ ТЕБ ИНФОРМАЦИЯ ЗА КОРУПЦИОННА ПРАКТИКА? :mrgreen: :idea:
Аз ще отговоря вместо теб - зарови глава в пясъка, и почна да разказваш наляво и надясно каква голяма топ новина си научила, на вечеринки, седянки, при фризьора и т.н.
http://www.vbox7.com/play:cef4ad9e
В памет на загиналите служители от МВР
Аватар
osata
КОМИСАР

Мнениеот Елена » 29 Юли 2015, 15:34

osata написа:
Елена написа:
Как ще ги стигнем румънците не знам
:lol:

И ти като "съвестен" гражданин, да не кажем и служител на МВР, КАКВО НАПРАВИ ПРИ ТАЗИ ПОСТЪПИЛА ПРИ ТЕБ ИНФОРМАЦИЯ ЗА КОРУПЦИОННА ПРАКТИКА? :mrgreen: :idea:
Аз ще отговоря вместо теб - зарови глава в пясъка, и почна да разказваш наляво и надясно каква голяма топ новина си научила, на вечеринки, седянки, при фризьора и т.н.

Разбрах какво ще направиш ти с такава информация.
Сега да ти кажа, аз какво направих, записах всичко в протокола за разпит. Може да не знаеш, но обясненията на обвиняемият се записват подробно в протокол за разпит на обвиняем. Прокурора е господар на досъдебното производство, запознат е с материалите по делото, аз запознах н-к отдел "Досъдебно производство" в Дирекцията.
След едни "случайни" промени в състава на лицата обслужващи района, двама водачи на МПС бяха задържани за предлагане на подкуп в този район.
Малшанс, не са разбрали, че има промяна в състава на проверяващите :mrgreen:
Елена
старши Полицай
старши Полицай

Мнениеот osata » 29 Юли 2015, 19:56

Ясно. Двама доставчици с микробуси или тираджии изгорели малко, а ти като човек от кухнята можеш ли да кажеш, дали стигнаха до осъдителна присъда?
А какво стана с евентуално корумпираните полицаи?
Пак ще си отговоря сам.... предупредени, временно само на заплата няколко месеца, после на ново барче и по старому. ;) :lol:
Аватар
osata
КОМИСАР

Мнениеот Елена » 29 Юли 2015, 19:59

Пребиха до смърт циганин за две кофи джанки

http://botevgrad.com/news/61734/Prebiha ... fi-djanki/

Циганин от монтанското с. Якимово е издъхнал след жесток побой от свои съселяни заради две кофи с джанки, съобщи "24 часа", като се позова на полицията в Монтана. Разпрата се разразила в 7,15 ч сутринта в понеделник. 39-годишният Иларион В. и 45-годишният Делян К. се заканили на 24-годишния Петър, който набрал плодовете. Младият мъж се оплакал на баща си, който пък повикал брат си, за да се разправят с Иларион. Те се докопали до него след бясна гонка и го пребили. Биячите са задържани, а Иларион издъхнал от раните си в монтанската болница. Младата му съпруга припаднала от мъка при трагичната вест.

Да отнешеш човешки живот за две кофи с джанки трябва да си голям изрод! Каквото и да е откраднал циганина, не е трябвало да бъде убит!
Елена
старши Полицай
старши Полицай

Мнениеот Елена » 29 Юли 2015, 20:07

osata написа:Ясно. Двама доставчици с микробуси или тираджии изгорели малко, а ти като човек от кухнята можеш ли да кажеш, дали стигнаха до осъдителна присъда?
А какво стана с евентуално корумпираните полицаи?
Пак ще си отговоря сам.... предупредени, временно само на заплата няколко месеца, после на ново барче и по старому. ;) :lol:

За мое учудване се стигна до осъдителна присъда. Шест месеца условно с три години изпитателен срок и глоба, ама не съм сигурна 300 или 500 лв наложи съда.
По последната част от поста ти, моя отговор е същият като твоят, вероятно евентуално корумпираните полицаи са останали временно да гола заплата да карат, докато намерят и разработят място за нова "хранилка".
Елена
старши Полицай
старши Полицай

Мнениеот dakota_ » 29 Юли 2015, 21:25

Елена написа:Миналата година разпитвах гражданин хванат да предлага подкуп на здравен инспектор и ми обяснява как на Петрохан като го спре полиция,не взимат пари на ръка, а отиваш в кафето и поръчваш на сервитьорката две кафета за полицаите :D сервитьорката ти прибира 50 кинта и пито - платено 8-)

Чувала ли си за служебна тайна, за информация за служебно ползване, за класифицирана информация...? Имай предвиди горните неща като се впускаш да разказваш какви ПСД извършваш по ДП!
Винаги съм изпитвал притеснение като видя дознателка сутрин да я оставят на работа със скъп автомобил, или след работа да я прибират със скъп автомобил...Притесненията ми са били винаги по повод на това,какъв е този в автомобила, какво разказва, с кой се среща и какво може да ни причини с информацията, която притежава за и по повод на службата!
Притеснявало ме е и сега ме притеснява, че на такива като теб се издава достъп до класифицирана информация с ниво на класификация "Строго секретно"
За да ти казвам горното значи сме яли "дървото" заради хлевоусти дознатели! Спести ми глупостите си за милиционерите, за другарите и т.н, ако решиш да ми опонираш и си окачи една обеца на ухото!
dakota_
ИНСПЕКТОР
ИНСПЕКТОР

Мнениеот osata » 30 Юли 2015, 12:48

Елена написа:Пребиха до смърт циганин за две кофи джанки

http://botevgrad.com/news/61734/Prebiha ... fi-djanki/

Циганин от монтанското с. Якимово е издъхнал след жесток побой от свои съселяни заради две кофи с джанки, съобщи "24 часа", като се позова на полицията в Монтана. Разпрата се разразила в 7,15 ч сутринта в понеделник. 39-годишният Иларион В. и 45-годишният Делян К. се заканили на 24-годишния Петър, който набрал плодовете. Младият мъж се оплакал на баща си, който пък повикал брат си, за да се разправят с Иларион. Те се докопали до него след бясна гонка и го пребили. Биячите са задържани, а Иларион издъхнал от раните си в монтанската болница. Младата му съпруга припаднала от мъка при трагичната вест.

Да отнешеш човешки живот за две кофи с джанки трябва да си голям изрод! Каквото и да е откраднал циганина, не е трябвало да бъде убит!

Съгласен съм с теб, но ромските отношения в група са леко специфични.
Между другото, убитият не е набралият плодовете ;)
Аватар
osata
КОМИСАР

Мнениеот vladimirov17 » 01 Авг 2015, 16:04

Елена написа:Със 70 км/ч над ограничението – конфискуват ти колата

http://www.dnes.bg/crime/2015/07/29/sys ... ata.271496

Колата да се конфискува при прелитане с повече от 70 км/ч над ограничението. С такова предложение за поправка в закона е излязла Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата, в която участват представители на институции и неправителствени организации, експерти, министри и депутати, пише в. "Монитор".

Идеята, според която с колата си трябва да се прощават джигитите, спипани да карат с над 120 км/ч в града или с над 210 км/ч на магистралата, е лансирана на провелото се в понеделник в МВР заседание на звеното. Тя е заимствана от Холандия и е част от цял пакет от мерки срещу опасните шофьори.

Предвижда се също така спиране от движение на возилото за месец при профучаване с повече от 60 км/ч над допустимата скорост и задържането му в наказателен паркинг, при това срещу заплащане.

От комисията се позовават на европейската практика, като освен със страната на лалетата дават пример и с превъзпитателните мерки, въведени във Франция, където за 50 км/ч отгоре глобата била 1500 евро, а допълнително книжката горяла за цели 3 години.

Освен това при повторно такова нарушение джигитите можело да се озоват в пандиза за 3 месеца. Затова като допълнение в пакета от мерки срещу любителите на високите скорости звеното, подпомагащо МС, предлага освен предвидената глоба от 300 лв. с книжката си да се прощават за един месец прелетелите с повече от 40 км/ч над ограничението. Според сега действащите правила свидетелството се отнема при 50 км/ч отгоре. Същото наказание се предвижда и за 50 км/ч над лимита в извъннаселените места, вместо както досега да се налага само глоба, независимо от скоростта.

Комисията е отчела като основна причина за инцидентите на пътя именно бясната скорост. Според статистиката в периода 2011-2014 година неспазването на ограниченията е довело до 9756 тежки произшествия, при които са загинали 1187 души и са били ранени 12 599. Средно по 6 души издъхвали при такива инциденти всяка седмица.

Шофьорската книжка да се поставя на видно място в колата преди потеглянето й, например на таблото или предното стъкло като гаранция, че водачът разполага с такава, предлагат пък от комисията като мярка срещу джигитите, които нямат право да сядат зад волана, става ясно от протоколите от заседанието в понеделник.

Засега обаче не е ясно дали камерите на КАТ ще снимат колите за наличието на свидетелство за правоуправление, или липсата на книжка на стъклото ще бъде само предпоставка униформените да вдигат палката и да спират автомобилите.

Част от предложените от комисията мерки за подобряване на безопасността по пътищата са свързани и със сигурността на пътниците, включваща поставянето на предпазни колани и детски столчета в колите. За да бъдат вкарани в правия път както те, а също и безразсъдните шофьори, застрашаващи живота на останалите хора в автомобила, са разписани жестоки санкции. Така за всеки пътник без колан водачът ще се бърка по 50 лв., а ако няма „Гражданска отговорност” - по 100 лв. Подпийналите джигити с алкохол в кръвта между 0,5 и 1,2 промила пък освен че както досега ще се прощават с книжката си за срок от 6 до 12 месеца и ще отнасят глоба от 500 лв. до 1000 лв., ще олекват вече и с по 300 лв. за всеки пътник в колата.

Същото важи и за водачите, отказали проба с дрегер, за които предвиденото в момента съгласно Закона за движение по пътищата наказание е лишаване от правоуправление за 2 години и глоба от 2000 лв. Който пък управлява спрян от движение автомобил или няма книжка, освен досегашната глоба от 100 лв. до 300 лв. ще се бърка по още 50 лв. за всеки в колата, а при леки произшествия заради несъобразена скорост или неспазване на дистанция освен предвидената санкция от 100 до 200 лв. катаджиите ще събират по 20 лв. за всеки пътник. Отделно както и досега самите пътници ще отнасят по 50 лв. глоба за непоставен колан, но същата санкция ще им се налага вече и ако са седнали до неправоспособен или пиян водач, като и до каращ без „Гражданска отговорност”

Колежке,нарядите на Пътна Полиция не могат да се крият,защото имат предварително утвърден график,който се контролира от GPS.Местонахождението им се контролира,както от ръководителите на структурата,така и от деж.в ОДМВР.Най-вероятно са обслужвали ПТП или са създавали орг. на движението на МПС с маса над 20 тона поради високите температури.Има и още една причина да не виждаш пътни полицаи и тя е,че станаха по-малко от дознателите. 8-) Това за кафенетата и сервитьорките го разказвай на другарските срещи на юридическият ви факултет!
vladimirov17
младши Полицай
младши Полицай

Мнениеот vladimirov17 » 01 Авг 2015, 16:27

Елена написа:Битите от полицаи от Първо РПУ разказват (видео)

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo ... eo-6039183

След ареста полицейския произвол продължил. "Вкараха ме в стаята и започнаха да ме питат: „Ти на нашите колеги ли ще се отваряш?”. Получих няколко ритника, няколко шамара”, допълва Александър

Младежите, които бяха бити при полицейски арест, проговарят пред Нова телевизия. Клипчето с акцията по задържането на Веселина и Александър в центъра на София бе излъчено в "Господари на ефира" в понеделник вечер.

Два дни по-късно МВР отстрани четирима служители от Първо РПУ, чиито неправомерни действия бяха заснети от анонимен очевидец на случилото се.

Всичко започва спокойно вечерта на 18 декември 2014 г.

„Почерпихме се, пихме по няколко бири. След това тръгнах да я изпращам към тях, но се скарахме за някакви глупости”, спомня си Александър Грошанов.

Караницата се оказала шумна и будни граждани повикали полиция на ул. "13 март". На сигнала се отзовават двама полицаи от Първо РПУ, легитимират се и искат документите на Александър и Веселина.

Момичето обаче отказва да си даде личната карта.

„Единият полицай ме дръпна за ръката, аз се ядосах много и му казах, че няма да му дам личната си карта”, обяснява Веселина Китова.

Това ядосало униформените. Тогава те повалят момичето на земята, блъскат я неколкократно в паркирана наблизо кола и я ритат.

След ареста полицейския произвол продължил.

"Вкараха ме в стаята и започнаха да ме питат: „Ти на нашите колеги ли ще се отваряш?”. Получих няколко ритника, няколко шамара”, допълва Александър.

И двамата с Веселина са категорични, че с нищо не са провокирали агресията на полицаите.

Благодарение на показанията на двойката обаче четирима от полицаите, които са участвали в бруталния им арест, са отстранени и срещу тях вече се води дисциплинарна проверка.

Най-после показаха лицата на "опасните престъпници" задържани с огромни и нечовешки усилия от петима елитни полицаи с изпратено допълнително подкрепление от 1 - во РУ на МВР в София. :lol: :mrgreen:
Четейки темите в които пишеш,искрено се надявам в разследването да си по-добра,отколкото с "професионалните" ти изказвания за работата на пътна и охранителна полиция,както и техните правомощия и професионална подготовка!
vladimirov17
младши Полицай
младши Полицай

ПредишнаСледваща

Назад към В днешната преса